Universitățile din Moldova: Ghid pentru absolvenți

190
(reînnoit 09:28 07.07.2020)
Mulți dintre absolvenți nu au decis încă unde să-și urmeze studiile universitare – în infogaraficul Sputnik puteți găsi informație utilă despre instituțiile de învățământ superior din Moldova.
Universitățile din Moldova: ghid pentru absolvenți
© Sputnik / Moldova

Chiar dacă o bună parte dintre absolvenții care aspiră la studii superioare au decis deja pentru ce universitate vor opta, este destul de mare și numărul celor care mai stau la îndoială și nu și-au ales deocamdată instituția în care să-și continue studiile.

Admiterea pentru ciclul I – studii superioare de licență are loc de regulă în luna iulie. Universitățile din Moldova își programează individual perioada de admitere. În contextul epidemiei de coronavirus, în acest an Ministerul Educației a recomandat ca admiterea să fie organizată online, în perioada 27 iulie-7 august.

Potrivit datelor ministerului de resort, în prezent în Moldova sunt în total 27 de instituții universitare, dintre care 18 de stat, iar 9 – private. De menționat însă că una dintre instituții - Academia de Administrare Publică, admite candidați doar pentru studii de masterat. Cele mai multe universități își au sediul în Chișinău. Câte una sunt la Bălți, Cahul, Comrat și Taraclia.

Ar fi de menționat totodată că unele universități din Moldova ar putea să se închidă într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. Ministerul Educației anunța cu mai bine de o lună în urmă că intenționează să implementeze unele acțiuni de raționalizare, restructurare și modernizare a instituțiilor de învățământ superior. Acest lucru presupune fuziunea prin absorbție de către o universitate cu programe similare a altor instituții de învățământ superior cu un număr mic de studenți și cu aceleași programe; modificarea mecanismelor de finanțare a învățământului superior; consolidarea universităților regionale din nordul și sudul Republicii Moldova etc.

Potrivit autorităților, procesul are drept scop reducerea cheltuielilor pentru învățământul universitar și creșterea calității studiilor în acest domeniu.

S-ar putea ca această intenție să aibă legătură și cu descreșterea numărului de studenți. În ultima perioadă, numărul de studenți în Moldova s-a redus de peste două ori: de la 128 de mii în anul de studii 2006-2007, la 60 de mii în anul de studii 2018-2019. Acest lucru vorbește despre scăderea numărului populație în țară, dar și despre faptul că mulți tineri pleacă la studii peste hotare dat fiind că acolo calitatea studiilor este mult mai înaltă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
Moldova, Universități, 2020, Admiterea
Тема:
Admiterea 2020 (27)
Tematic
Admiterea 2020: Care sunt perspectivele viitorilor studenți de la UTM
Admiterea 2020: Oferte educaționale propuse de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Pericolul ascuns din piețe: Cum alegem un harbuz fără nitrați

132
(reînnoit 11:51 03.08.2020)
Luna august este sezonul pepenilor verzi și galbeni. Specialiștii ne avertizează însă că fructele și legumele de sezon pot fi contaminate cu nitrați care provoacă probleme serioase de sănătate.
Cum să alegem corect un pepene verde
© Sputnik /

Suntem în plin sezon al pepenilor verzi – un produs pe cât de gustos, pe atât de benefic pentru sănătate. Însă cu condiția că acești nu au fost tratați în exces cu chimicale. De asemenea, contează și condițiile în care sunt comercializați. Vă propunem să vedeți în infograficul Sputnik la ce trebuiesă fiți atenți atunci când cumpărați un harbuz.

Legumele și fructele de sezon pot fi periculoase uneori, chiar dacă toți comercianții ne asigură că marfa pe care ne-o oferă nu conține nitrați și alte chimicale.

Specialiștii avertizează însă că aproape toată producția agricolă conține nitrați. Totul depinde de cantitate.

"Toate fructele conțin nitrați - săruri ale acidului azotic ce ajută la formarea proteinei vegetale, însă acestea nu trebuie să fie în exces. O parte din nitrați pot fi eliminați de organism, iar cei care interacționează cu microflora din intestine formează compuși dăunători – nitriții. Aceștia de fapt prezintă cel mai mare pericol și duc la tulburări grave ale metabolismului, scad imunitatea, provoacă un dezechilibru a sistemului nervos etc.", a explicat anterior într-un interviu pentru Sputnik doctorul în medicină Luminița Suveică.

De exemplu, cantitatea normală de nitrați ce se conține într-un pepene galben trebuie să fie de 60 miligrame la kilogram. Conținutul de nitrați inferior constituie până la 150 mg, mediu până la 700 mg, înalt până la 1500 mg, iar cel maximal peste 4000 mg/ kg.

Referindu-se la alegerea unui harbuz, specialistul a menționat câteva criterii importante la care trebuie să atragă atenția fiecare consumător. În primul rând, este vorba de câteva caracteristici exterioare precum: mărimea harbuzului (nu trebuie să fie prea mare și să fie ușor), nu trebuie să aibă tăieturi și fisuri, pedunculul trebuie să fie uscat, coaja lucioasă, iar dungile evidențiate clar.

Evident, trebuie să cumpărăm pepenii verzi, dar și alte produse agricole, doar în magazine și piețe autorizate, acolo unde producția este supusă controlului, și să cerem neapărat un certificat de conformitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
nitrați, pepene verde
Tematic
Pericolul ascuns în piețele din țară: Cum să alegem harbuji și zemoși copți, fără nitrați


Загрузка...

Prima întrevedere de la începutul pandemiei: Premierii țărilor UEEA se reunesc la Minsk

248
(reînnoit 21:12 18.07.2020)
Moldova trebuie să fie interesată de o cooperare strânsă cu Uniunea Economică Eurasiatică. UEEA este printre cei trei lideri mondiali la producția de gaz și de petrol.
Uniunea Economică Eurasiatică în cifre

Consiliul interguvernamental eurasiatic se întrunește pe 17 iulie în Minsk. Summitul va avea loc în regim normal, fiind primul după declanșarea pandemiei COVID-19. La ședință vor participa șefii guvernelor din Rusia, Belarus, Kîrgîzstan, Kazahstan, Armenia și Moldova (țară cu statul de observator în UEE).

Premierii vor discuta problemele legate de comerț, funcționarea piețe interne, concurență și industrie.

De asemenea, pe agenda discuțiilor se află planul de acțiuni în domeniul sănătății pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în UEE.

Totodată, șefii guvernelor vor examina proiectul programului interguvernamental pentru cooperare a statelor în domeniul furnizării serviciilor spațiale și geoinformaționale în baza teledetecției a Pământului.

De asemenea, la summit se va discuta despre dezvoltarea industriei agricole în UEE și industrializarea Uniunii.

Potrivit serviciului de presă al Consiliului Economic Eurasiatic, pe lângă reuniunea premierelor statelor membre ale Uniunii, în Belarus vor avea loc și întâlniri de lucru cu conducerea republicii.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost înființată în anul 2015. Astăzi din aceasta fac parte cinci state: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia. Republica Moldova  are statutul de observator în cadrul Uniunii. Totodată, statutul de observator urmează să fie oferit în curând și Uzbekistanului.

La situația din 2019, Uniunea Economică Eurasiatică ocupă primul loc în lume la producția de îngrășăminte de potasiu și locul doi la producția de petrol și gaze. O statistică a acestor și altor indicatori economici ai Uniunii, vedeți în infograficul nostru.

Uniunea Economică Eurasiatică în cifre 2
Uniunea Economică Eurasiatică în cifre 2

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

248
Tagurile:
Minsk, UEEA, Summit
Tematic
Țările membre UEEA au elaborat un plan de prevenire a răspândirii coronavirusului


Загрузка...
Curtea Constituțională

CC examinează constituționalitatea unor prevederi din Legea insolvabilității

0
(reînnoit 11:08 04.08.2020)
Curtea Constituțională examinează sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 84 din Legea insolvabilității.

CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Curtea Constituțională examinează astăzi sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 84 aliniatul 2 din Legea insolvabilității.

Aceasta prevede ca în caz de eschivare a debitorului de la îndeplinirea obligaţiilor, conform prezentei legi, instanţa de insolvabilitate, la cererea administratorului, a adunării creditorilor sau a comitetului creditorilor ori din oficiu, îi poate ridica debitorului dreptul de administrare a patrimoniului, dacă acesta dispune de el, îi poate interzice să părăsească localitatea de reşedinţă fără permisiunea sa expresă ori poate aplica alte măsuri de asigurare în conformitate cu legislaţia în vigoare. 

Potrivit avocatului Marcel Burlacu, temeiul sesizării a servit situația în care Curtea de Apel Chișinău i-a interzis clientului său Cornel Mazur, timp de mai bine de șapte ani, să părăsească țara. 

”El și cei patru copii ai săi nu pot merge la odihnă peste hotarele Republicii Moldova pentru că îi este îngrădit dreptul la viață de familie, libertatea de circulație și alte drepturi. Cornel Mazur nu a fost tras nici la răspundere judiciară. Nu sunt hotărâri intrate în vigoare în procese penale sau contravenționale împotriva acestuia”, a precizat avocatul în fața înaltei instanțe. 

Autor al sesizării este Corneliu Mazur. La ședință mai sunt prezenți avocatul Marcel Burlacu, reprezentantul Parlamentului, Radu Radu, reprezentantul Guvernului, Dorel Lișman, șeful secției Juridice a Ministerului Economiei și Infrastructurii, Andrei Ciornîi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Lege, CC
Tematic
Jocurile cui le face Curtea Constituțională, de ce hotărârea de marți trezește nedumeriri?


Загрузка...