Republica Moldova și Uniunea Europeană realitatea în cifre comparative

338
(reînnoit 08:53 29.05.2020)
Toate guvernările care s-au perindat în ultimii ani la Chișinău și-au trasat drept prioritate, nici mai mult, nici mai puțin decât aderarea țării noastre la UE.
Republica Moldova și Uniunea Europeană
© Sputnik / Moldova

Bineînțeles, nimeni nu a realizat acest angajament asumat cu mult zgomot încă acum mai bine de un deceniu de guvernanții moldoveni. Pentru multe formațiuni politice care se definesc ca proeuropene și prooccidentale, aderarea la UE rămâne și astăzi un slogan politic în care își spun speranța că îi va propulsa în Parlament. Desigur, unii vor ajunge în Parlament agitând drapelul aderării la Uniunea Europeană, dar asta nu înseamnă că în consecință Republica Moldova chiar va adera la UE.

Dar ce este Republica Moldova și Uniunea Europeană. Diferențele sunt mari, enorme chiar, UE însemnând cea mai prosperă parte a continentului european, iar Republica Moldova una dintre cele mai sărace țări ale acestui continent, unii analiști așa și îi spun: cea mai săracă țară a Europei.

Pentru a înțelege mai bine care sunt diferențele dintre UE și țara noastră, dar și asemănările, am recurs la informațiile prezentate recent la Biroul Național de Statistică de la Chișinău.

Biroul Național de Statistică a prezentat raportul ce conține date statistice comparative „Republica Moldova (RM) versus Uniunea Europeană (UE-28)”.

Din aceste informații Sputnik Moldova a realizat o grafică info, pe care o puteți analiza și Dvs. Precizăm doar că biroul Național de Statistică a luat informațiile despre Republica Moldova din statisticele oficiale disponibile pe site-ul oficial al BNS şi din Banca de Date Statistice, iar datele pentru UE-28 au fost preluate din baza de date a Eurostat (Oficiul de Statistică al Uniunii Europene) și prezintă cele mai recente date disponibile.

Mai facem precizarea că datele pentru UE-28 reprezintă datele mediei pe țările UE-28.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

338
Tagurile:
statistică, date, Uniunea European, Republica Moldova

Interzis până la 1 august: Ce nu puteți face în această perioadă

393
(reînnoit 22:29 14.07.2020)
Comisia Națională de Sănătate Publică a prelungit perioada stării de urgență în sănătate publică. Vedeţi în ingograficul Sputnik ce nu aveţi voie să faceţi până pe 1 august.
Interzis  până la 1 august
© Sputnik / Moldova

Cel puțin până în 1 august, se interzice aflarea în locurile publice, păduri, parcuri, alei, plaje etc. în grupuri mai mari de trei persoane.

De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 63 de ani nu vor putea părăsi domiciliul fără o necesitate stringentă.

Rămân închise în continuare teatrele, cinematografele, sălile de concerte, dar și cluburile de noapte.

Este interzisă organizarea nunților cumetriilor și altor ceremonii, inclusiv în instituțiile cu statut privat.

Totodată, Comisia Națională pentru Sănătate Publică a decis că se permite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului.
Întrunirile însă nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

De asemenea, se admite reluarea activităților sălilor de sport, bazine, săli de fitness cu vestiare, baie, piscine, cu respectarea măsurilor de sănătate publică.

Pentru a evita sancțiunile, Poliția Republicii Moldova îndeamnă cetățenii să se conformeze și să se informeze despre decizia CNSP.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

393
Tagurile:
COVID-19, 1 august, interzis
Tematic
O importantă țară europeană a interzis accesul pentru moldoveni: Alte 12 state sunt vizate


Загрузка...

”Traseismul politic” în Parlamentul Moldovei - iulie 2020

150
(reînnoit 14:14 10.07.2020)
În luna iunie, a continuat procesul de ”migrație” în rândurile deputaților moldoveni - unii parlamentari au decis să părăsească fracțiunile partidelor datorită cărora au ajuns în forul legislativ suprem al țării.
”Turism politic” în parlamentul Moldovei 2020
© Sputnik /

Plecarea deputaților din fracțiunile lor și aderarea la alte forțe politice din Parlament a subminat majoritatea parlamentară, formată din reprezentanții Partidului Socialiștilor și Partidul Democrat. În loc de 30 de deputați cât avea la început de mandat, fracțiunea PDM a rămas cu 13 parlamentari. În fracțiunea socialiștilor sunt 37 de deputați. În general, PSRM și PDM controlează 50 de mandate, în timp ce minimul necesar pentru funcționarea majorității parlamentare este de 51 de deputați.

Criza democraților moldoveni

Primii care au părăsit PDM și fracțiunea democraților au fost șase deputați, printre care Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Vladimir Cebotari. Ulterior, aceștia au anunțat despre crearea grupului Pro Moldova, precum și faptul că vor susține inițiativele blocului ACUM.

Apoi, la scurt timp, și alți parlamentari au părăsit rândurile Partidului Democrat. Este vorba de Gheorghe Brașovschi și Ruxanda Glavan.

În data de 8 mai, patru parlamentari au părăsit fracțiunea PDM: Elena Bacalu și Oleg Sîrbu, care și-au exprimat dorința de a se alătura la ”Pro Moldova”, și Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care au aderat la fracțiunea partidului Șor.

Pe 18 mai, alți doi deputați au părăsit fracțiunea Partidului Democrat și au anunțat despre intenția lor de a se alătura grupului parlamentar ”Pro Moldova”. Este vorba despre Vasile Bîtcă și Ghennadie Verdeș.

Peste o lună, pe 9 iunie, a părăsit PDM și parlamentarul Angel Agache, alăturându-se grupului ”Pro Moldova”.

Apoi, pe 17 iunie, Efrosinha Grețu și-a anunțat retragerea din facțiunea PDM și aderarea la grupul ”Pro Moldova”.

Declarația deputatului Ștefan Gațcan, ales pe listele Partidului Socialiștilor în timpul alegerilor din circumscripția uninominală Hâncești, despre părăsirea fracțiunii PSRM și intenția sa de a se alătura grupului parlamentar ”Pro Moldova” a apărut pe profilul său de Facebook pe 30 iunie. A doua zi, președintele fracțiunii socialiștilor, Corneliu Furculiță, a anunțat că Gațcan a depus o cerere de renunțare la mandatul de deputat. Iar pe 9 iulie, pe pagina de Facebook a lui Gațcan a apărut un mesaj în care acesta declara că și-a retras cererea de demisie din funcția de deputat și că rămâne în cadrul fracțiunii socialiștilor.

”Când va fi momentul de plecat, îmi voi depune mandatul. Dar deocamdată țara are nevoie de o guvernare puternică și eficientă. Și eu, ca deputat al fracțiunii Partidului Socialiștilor, îi voi oferi sprijinul meu”, explica Gațcan.

Parlamentul și președintele au condamnat „traseismul politic”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, pe 26 iunie, că va propune Parlamentului un proiect de lege privind amendarea Constituției cu scopul de a fixa în Legea fundamentală a țării consolidarea mandatului imperativ al deputaților.

"Fac apel către colegii din Partidul Socialiștilor, ei sunt 37 de deputați, să vină cu inițiativa constituțională și știu că sunt deja unele idei de a veni cu un proiect de modificare a Constituției”, a declarat Igor Dodon.

El a subliniat că modificările sunt necesare pentru a le interzice aleșilor poporului să treacă de la o fracțiune la alta. Șeful statului a adăugat că este o procedură îndelungată, dar în curând va fi gata să le ofere deputaților un proiect adecvat.

Totodată, pe 11 iunie, Legislativul a aprobat o declarație care condamna fenomenul „migrației politice” și corupției politice.

Autor al proiectului de hotărâre a Parlamentului a fost fracțiunea Partidului Democrat, care a pierdut jumătate din deputații săi din cauza „traseismului politic”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

150
Tagurile:
2020, Moldova, turism parlamentar
Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră
Tematic
Traseismul politic: Care ar putea fi consecințele pentru Moldova


Загрузка...
образец теста на наличие коронавирус

COVID-19 situația la zi: Trei decese și alte 265 de persoane externate

0
(reînnoit 11:02 15.07.2020)
Bilanțul infectărilor confirmate cu COVID-19 este în această dimineață de 19.708 cazuri. Din totalul menționat, 13.298 de persoane au fost tratate de coronavirus. Trei persoane au murit peste noapte din cauza virusului, numărul deceselor ajungând la 658 de cazuri.  

CHIȘINĂU, 15 iul – Sputnik. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău au fost internate 78 de persoane cu suspecție la COVID-19.

În același interval, alte 265 de persoane au fost tratate şi externate.

Spre regret, Ministerul Sănătății anunță în această dimineață alte trei decese provocate de COVID-19. Au decedat o femeie de 73 de ani din raionul Cahul, un bărbat de 74 de ani din raionul Taraclia și un bărbat de 70 de ani din raionul Râșcani.

Despre starea de sănătate a persoanelor infectate, ministerul raportează că 346 sunt în stare gravă (27 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 998 au o stare de gravitate medie, iar ceilalţi pacienţi sunt în stare satisfăcătoare.

Din martie și până acum, în Republica Moldova au fost confirmate 19.708 de cazuri de coronavirus, inclusiv 1.328 în Transnistria. Din total, 13.298 de persoane au fost tratate până acum, iar 658 au decedat.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...