Cum a fost în februarie 2019 și cum a ajuns acum Parlamentul țării

383
(reînnoit 07:12 16.05.2020)
Cetățenii Republicii Moldova s-au obișnuit deja ca la alegerile parlamentare să aleagă anumiți deputați pe listele unui partid, iar la scurt timp aceștia să migreze la alt partid. Nici după scrutinul din 2019 situația nu a fost alta.
Parlamentul țării mai 2020
© Sputnik / Moldova
383
Tagurile:
deputați, parlament
Tematic
Nicolae Osmochescu spune ce-i determină pe deputați să migreze dintr-o fracțiune în alta
Ce se întâmplă dacă pleacă și alți deputați din PDM – iată ce spune Igor Dodon

Universitățile din Moldova: Ghid pentru absolvenți

106
(reînnoit 09:28 07.07.2020)
Mulți dintre absolvenți nu au decis încă unde să-și urmeze studiile universitare – în infogaraficul Sputnik puteți găsi informație utilă despre instituțiile de învățământ superior din Moldova.
Universitățile din Moldova: ghid pentru absolvenți
© Sputnik / Moldova

Chiar dacă o bună parte dintre absolvenții care aspiră la studii superioare au decis deja pentru ce universitate vor opta, este destul de mare și numărul celor care mai stau la îndoială și nu și-au ales deocamdată instituția în care să-și continue studiile.

Admiterea pentru ciclul I – studii superioare de licență are loc de regulă în luna iulie. Universitățile din Moldova își programează individual perioada de admitere. În contextul epidemiei de coronavirus, în acest an Ministerul Educației a recomandat ca admiterea să fie organizată online, în perioada 27 iulie-7 august.

Potrivit datelor ministerului de resort, în prezent în Moldova sunt în total 27 de instituții universitare, dintre care 18 de stat, iar 9 – private. De menționat însă că una dintre instituții - Academia de Administrare Publică, admite candidați doar pentru studii de masterat. Cele mai multe universități își au sediul în Chișinău. Câte una sunt la Bălți, Cahul, Comrat și Taraclia.

Ar fi de menționat totodată că unele universități din Moldova ar putea să se închidă într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat. Ministerul Educației anunța cu mai bine de o lună în urmă că intenționează să implementeze unele acțiuni de raționalizare, restructurare și modernizare a instituțiilor de învățământ superior. Acest lucru presupune fuziunea prin absorbție de către o universitate cu programe similare a altor instituții de învățământ superior cu un număr mic de studenți și cu aceleași programe; modificarea mecanismelor de finanțare a învățământului superior; consolidarea universităților regionale din nordul și sudul Republicii Moldova etc.

Potrivit autorităților, procesul are drept scop reducerea cheltuielilor pentru învățământul universitar și creșterea calității studiilor în acest domeniu.

S-ar putea ca această intenție să aibă legătură și cu descreșterea numărului de studenți. În ultima perioadă, numărul de studenți în Moldova s-a redus de peste două ori: de la 128 de mii în anul de studii 2006-2007, la 60 de mii în anul de studii 2018-2019. Acest lucru vorbește despre scăderea numărului populație în țară, dar și despre faptul că mulți tineri pleacă la studii peste hotare dat fiind că acolo calitatea studiilor este mult mai înaltă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
Moldova, Universități, 2020, Admiterea
Тема:
Admiterea 2020
Tematic
Admiterea 2020: Care sunt perspectivele viitorilor studenți de la UTM
Admiterea 2020: Oferte educaționale propuse de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice


Загрузка...

Amendarea Constituției: Cum pot vota cetățenii ruși în Moldova

80
(reînnoit 07:54 01.07.2020)
Astăzi în Rusia a demarat etapa finală a votului pentru amendarea Constituției. 1 iulie este principala zi și ultima în care rușii pot susține sau respinge modificările în Legea Supremă propuse.
Votarea privind amendarea Constituției Rusiei
© Sputnik / Moldova

Votul în Rusia începe la ora 8:00 dimineața, ceea ce înseamnă că în unele regiuni din Orientul Îndepărtat ale federației oamenii au început să vină la urne la ora 23:00 a Moscovei. 

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

Astăzi este principala zi a scrutinului privind amendarea Constituției, dar cetățenii ruși pot vota începând cu data de 25 iunie. 

Ei și-au putut exercita acest drept și prin intermediul votului electronic. Cei care au ales această modalitate, urmau în perioada 5 - 21 iunie să depună o cerere prin intermediul portalului serviciilor publice sau prin mos.ru.

Potrivit președintelui CEC al Rusiei, Ella Pamfilova, în cadrul votării sunt deschise peste 96,5 mii de secții de vot.

Și cetățenii ruși care se află în Moldova își pot exercita dreptul la vot - la Chișinău și Tiraspol. În Capitală a fost deschisă o secție de votare în cadrul secției consulare a Ambasadei Federației Ruse, iar la Tiraspol oamenii pot vota în scuarul Bisericii „Sfântul Andrei”.

Secțiile votare de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise pe tot parcursul zilei, de la 08:00 până la 20:00.

Pentru a primi buletinul de vot, oamenii trebuie să aibă cu ei pașaport valabil care atestă cetățenia Rusiei sau certificat de reîntoarcere în Federația Rusă.  

În cadrul secțiilor de votare vor fi întreprinse măsuri de prevenire a infecției COVID-19 și de asigurare a securității pentru toți participanții la vot. 

Amintim că Vladimir Putin a propus adoptarea unor amendamente la legea fundamentală a Rusiei în luna ianuarie a acestui an, în cadrul unui mesaj anual adresat Adunării Federale. Proiectul de lege care prevede această inițiativă a fost adoptat de Duma de Stat pe 11 martie. În aceeași zi, documentul a fost aprobat de Consiliul Federației (Senat).

„Problemele legate de protecția socială, atunci când vorbim despre o grijă deosebită față de copii, trebuie să fie specificate în Legea Fundamentală a țării. Când vorbim despre justiție socială, care trebuie să se exprime prin faptul că omul nu poate primi mai puțin decât salariul minim pe economie și atunci când coșul minim de consum trebuie să corespundă salariului minim pe economie. Există multe alte chestiuni. Spre exemplu, în constituție se vorbește despre necesitatea unei funcționări normale a sistemului de pensii, cum trebuie el să arate. Până în prezent, în niciun document nu este prevăzut faptul că pensiile trebuie să fie indexate periodic”, a declarat anterior președintele Rusiei. 

El a specificat că amendamentele la Constituție reprezintă un mijloc de a reflecta în legea fundamentală problemele care “s-au copt”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
amendarea Constituției, Rusia, vot
Tematic
Președintele Igor Dodon propune amendarea Constituției: Iată despre ce este vorba - Video


Загрузка...
Birou

Avertismentul unui medic: Iată cum ne putem infecta cu noul coronavirus

0
(reînnoit 21:18 07.07.2020)
Medicul român Virgil Musta de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a prezentat un nou scenariu în legătură cu transmiterea noului coronavirus.

BUCUREȘTI, 7 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii atrag atenția că noul coronavirus se transmite acolo unde ne așteptăm mai puțin.

Mai exact, aceștia spun că există riscul de contaminare de la aerul condiționat, în special în încăperile în care sunt multe persoane.

Este vorba despre un studiu realizat de peste 200 de cercetători, transmis Organizației Mondiale a Sănătății.

Virgil Musta, medic la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a explicat că particulele mici stau în aer mai mult timp față de cele mari, acestea coborând la sol și contaminând suprafețele.

”Există riscul să ne contaminăm pentru că, deși nu suntem în contact direct cu o persoană contaminată, în aer există riscul să fie aceste particule cu viruși”, a declarat Musta.

Medicul a precizat că la spitalul Victor Babeș din Timișoara a crescut numărul persoanelor infectate. Situația s-a schimbat în urmă cu cinci zile pentru că, în ultima lună, au avut doar un pacient pe zi nou infectat și un număr de 5-10 pacienți internați pe secție.

La ora actuală, în schimb, a crescut numărul de adresări la spital cu pacienți infectați.

Acum sunt 22 de pacienți internați și unul la terapie intensivă.

”Doi au decedat în cursul zilei de ieri. Nu avem asimptomatici”, a adăugat medicul.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
medic, coronavirus, infectare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Două scenarii anunțate de ONU pentru lume de după pandemia coronavirusului - detalii


Загрузка...