Ce mașini au preferat moldovenii în 2019

411
(reînnoit 17:52 22.01.2020)
Vânzările de automobile au crescut anul trecut atât la cele noi, cât și la mâna a doua. Ce vehicule au preferat moldovenii.
© Sputnik / Vadim Rusu

Vânzările de automobile noi au atins cifra de 6077 de unități comercializate în perioada ianuarie-noiembrie 2019, depășind cu 7,5 procente vânzările din 2018 și cu peste 25 la sută cele din 2017.

În același timp, au fost vândute peste 26600 de vehicule la mâna a doua, dintre care aproximativ jumătate sunt mașini cu o vechime de 8-10 ani.

Brandul preferat de moldoveni rămâne Dacia. Iar cele mai vândute modele sunt Logan și Duster.

Skoda este al doilea cel mai vândut brand auto din Moldov, iar al treilea este Toyota.

Comercianții de mașini premium și lux au înregistrat și în 2019 vânzări bune. Mercedes-Benz și-a crescut vânzările cu peste 20 de procente, comercializând aproximativ 290 de mașini. Prosche și majorat vânzările cu 30 la sută, atingând cota de 78 de mașini. În ianuarie-noiembrie 2019, au mai fost vândute peste 170 de BMW-uri, peste 100 de automobile Land Rover, 67 de mașini Lexus, 33 de mașini Jaguar și un Rolls Royce Cullinan - un SUV al cărui preț începe de la 325 de mii de dolari.

411
Tagurile:
2019, moldoveni, automobile, vânzări
Tematic
Guvernul: Cine va beneficia de facilități fiscale și vamale la importul automobilului
Prăpăd într-o parcare din Capitală: Iată ce s-a întâmplat cu șapte automobile

Topul cheltuielilor electorale ale candidaților

170
(reînnoit 12:51 22.10.2020)
CEC a publicat informații despre cheltuielile electorale ale candidaților la funcția de președinte al țării. Aflați din infograficul Sputnik care dintre candidații la funcția de președinte a investit cei mai mulți bani în campanie.
Cheltuieli electorale ale candidaților
© Sputnik / Moldova

În mai puțin de două săptămâni, în Moldova vor ave loc alegerile prezidențiale. Cetățenii țării urmează să aleagă șeful statului dintre opt candidați. Între timp, campania electorală continuă. Străzile orașului sunt pline de panouri cu chipurile candidaților la funcția de președinte al statului. Publicitatea abundă atât la posturile de televiziunea și radio, cât și pe rețelele de socializare. Vedeți în infograficul realizat de Sputnik Moldova cine dintre candidați a cheltuit cei mai mulți bani pentru campanie.

Sputnik Moldova a întocmit un clasament al candidaților la președinție, pe baza sumelor pe care le-au cheltuit până acum, făcute publice de Comisia Electorală Centrală.

De ce unii candidați nu au cheltuit niciun leu

Merită să explicăm de ce unii candidați spun că nu au cheltuit niciun leu. Violeta Ivanov, candidat la funcția de șef al statului din partea Partidului Șor, deja a treia săptămână consecutiv trimite rapoarte ”goale” la CEC. Partidul ”Șor” spune că băncile comerciale refuză să deschidă un cont electoral pentru candidatul său, plasându-l astfel într-o poziție discriminatorie.

CEC admite că sunt create artificial condiții nefavorabile pentru Ivanov și acest lucru încalcă prevederile legislative potrivit cărora concurenții electorali trebuie să se bucure de condiții egale pentru participarea în cadrul alegerilor. Comisia Electorală Centrală a făcut apel la bănci și le-a solicitat de asemenea Comisiei Economice parlamentară și Comisiei Naționale pentru Piața Financiară să intervină în această situație.

Judecând după scrisoarea expediată pe 16 octombrie la CEC, candidatul blocului electoral „Unirea”, Dorin Chirtoacă, la fel ca și candidatul partidului „Șor”, Violeta Ivanov, nu a cheltuit niciun leu în campania sa. Politicianul încă nu are nici măcar un cont electoral deschis.

Ce trebuie să știi despre alegerea șefului statului

Alegerile prezidențiale din Moldova sunt programate pentru 1 noiembrie anul acesta. CEC a înregistrat opt candidați.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.Potrivit Constituției țării, președintele este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului. Poate candida la funcția de șef al statului cetățeanul care are drept de vot, care a împlinit vârsta de 40 de ani, locuiește sau a locuit pe teritoriul Republicii Moldova de cel puțin 10 ani și vorbește limba de stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>

Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

170
Tagurile:
alegeri prezidențiale, electorale, cheltuieli, Top, clasament
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Alegeri prezidențiale 2020: Declarațiile Maiei Sandu
Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de vot din Italia


Загрузка...

Chișinăul și împrejurimile sale 1812-1917 Partea II

227
(reînnoit 11:04 14.10.2020)
Toți suntem curioși să aflăm, să vedem cum arăta Chișinăul în secolele trecute și care din obiectivele arhitecturale faimoase de altă dată s-a păstrat și în ce formă au ajuns ele în zilele noastre.

Prezentată aici partea a doua a galeriei fotografice Chișinăul și împrejurimile sale 1812-1917.

227
Tagurile:
monumente, strazi, fotografii, vechi, chișinău, Chisinau


Загрузка...
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

COVID-19: S-au confirmat mai multe cazuri decât miercuri

0
(reînnoit 17:40 29.10.2020)
Un număr mare de cazuri de infectare cu virusul COVID-19 s-a înregistrat și astăzi. Peste 900 de moldoveni au fost testați pozitiv cu coronavirus.

CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 912 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Asta după ce miercuri s-au înregistrat 861 de cazuri. Dintre acestea, 5 cazuri sunt de import: Polonia - 1, Turcia - 1, Ucraina - 1, Italia - 1, Lituania - 1. Astăzi au fost efectuate 3 248 de teste, dintre care primar - 2 902. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 74 233. 

Tot astăzi, 59 de lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19, iar 814 pacienți se află în stare gravă, dintre care 43 sunt conectați la aparate de respirație asistată. 

În același timp, 679 de oameni au fost tratați de coronavirus. De la începutul pandemiei, 54 495 pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, 6 563 de persoane urmează tratament la domiciliu cu forme ușoare de coronavirus, iar 24 569 sunt sub supraveghere la domiciliu.  

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit 17 persoane din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 1 747 de oameni. 

La ședința Guvernului de miercuri, Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că a scăzut numărul pacienților care se afla în stare gravă din cauza virusului COVID-19, dar și al celor intubați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
infectați, bolnavi, coronavirus, COVID-19
Tematic
Noul vaccin rus împotriva COVID - 19, lansat în producție
Rusia: Se înăspresc regulile împotriva COVID – 19


Загрузка...