Constituția, un sfert de secol de la adoptare

119
(reînnoit 14:42 29.07.2019)
Astăzi se împlinește un sfert de secol de la adoptarea Legii Supreme a țării noastre.
Ce cunoaștem despre Constituția Republicii Moldova?
© Sputnik / Nicolai Kibich

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea Supremă a țării cu un sfert de secol în urmă, pe 29 iulie 1994. Acest act juridic fundamental al statului conține cele mai importante reglementări ale sistemului politic, garantează pluralismul politic, protejează drepturile și libertățile omului.

Din momentul adoptării în 1994 Constituția Republicii Moldova a fost modificată de opt ori.

Cea mai controversată a fost reforma constituțională din 2000, când s-a trecut de la regimul politic semiprezidențial, la republică parlamentară.

Această reformă a dus la un blocaj politic de durată în 2009, când Parlamentul nu a reușit să aleagă, în repetate rânduri, președintele țării din lipsa numărului necesar de voturi. Interimatul la președinției a durat aproximativ trei ani. În acest context a început elaborarea textului unei noi Constituții, însă acesta nu a mai ajuns până la etapa de adoptare din cauza neînțelegerilor din interiorul guvernării.

Pe data de 4 martie 2016, Curtea Constituționala a decis să se revină la textul inițial al Constituției, de până la modificările din 2000, restabilind astfel dreptul cetățenilor de a-și alege președintele. În luna octombrie a aceluiași an, șeful statului a fost ales de către popor. 

De-a lungul timpului, cele mai multe discuții le-a generat articolul 13 din Constituție, care se referă la limba de stat.

Poșta Moldovei a emis cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la adoptarea Constituției un plic cu marcă fixă consacrat evenimentului, cu un tiraj de 10 mii de exemplare.

119
Tagurile:
Moldova, Constitutia
Tematic
Dumitru Pulbere, despre procedura constituțională de demitere a președintelui - Video


Загрузка...