Oficial: Salariul mediu în Moldova și în țările vecine

525
(reînnoit 16:27 11.07.2019)
Vedeți în infograficul Sputnik care este câștigul mediu al salariaților din Moldova și câți bani iau cei din Ucraina și România.
Salariul mediu în Moldova și în țările învecinate
© Sputnik / Moldova

Cele mai bine plătite profesii în Moldova, România și Ucraina sunt din domeniul IT și comunicații, din sectoarele bancar, finanțe și energetică. Anume angajații din aceste sfere au cele mai mari salarii în toate cele trei țări. Vedeți în infograficul Sputnik Moldova cât câștigă medicii și profesorii și cât de mult diferă salariile în regiune.

Ar mai fi de menționat că salariul minim în Moldova este cel mai mic printre țările Europei de Est. În mai 2019 acesta a fost majorat cu 165 de lei, constituind astfel 2775 de lei pe lună (aproximativ 150 de dolari potrivit cursului de schimb al Băncii Naționale).

Potrivit datelor Eurostat, în România salariul minim constituie 446 de euro, în Polonia – 523 de euro, în Cehia și Slovacia – în jur de 520 de euro, în Croația – 505 euro, iar în Ungaria – 464 de euro.

În 22 de țări dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene valoarea salariului minim este stabilită prin lege. Doar Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia nu agreează o astfel de practică.

Salariul minim în Ucraina a fost stabilit în mărime de 4173 de hrivne sau aproximativ 142 de euro.

525
Tagurile:
euro, dolari, lei, Europa, Moldova, salariul minim, salariul mediu pe țară
Tematic
Angajatorii au șansa să primească mii de lei dacă vor lua la muncă aceste persoane
Încă o demisie: Șeful unei agenții de stat cu salariu lunar de 57.000 de lei


Загрузка...