Iuri Gagarin: Detalii memorabile despre vizita lui în Moldova

622
(reînnoit 08:59 12.04.2018)
Primul cosmonaut de pe Terra, Iuri Gagarin, s-a aflat în RSS Moldovenească din data de 8 până pe 10 octombrie 1966
Ce a făcut Iuri Gagarin în Moldova
© Sputnik / Nicolai Kibich

Pe 12 aprilie, ne amintim de Iuri Gagarin, primul cosmonaut de pe Terra. În această zi este marcată Ziua Internațională a Cosmonauticii, zi care simbolizează și o verigă de legătură între Rusia și Moldova.

Gagarin, în Moldova: Pățania primului cosmonaut din lume în satul Cojușna - Foto>>>

Iuri Gagarin, în cadrul vizitei sale în Moldova, s-a întâlnit cu autoritățile ţării, cu elevi şi studenţi, a comunicat cu cetățenii simpli, a vizitat beciurile de la Cricova, dar a participat și la o nuntă moldovenească. În infograficul Sputnik Moldova puteţi urmări cele mai importante momente ale aflării primului cosmonaut al planetei în Republica Moldova.

622
Tagurile:
Chisinau, Moldova, Iuri Gagarin, primul cosmonaut
Тема:
Legendele Chișinăului de altă dată (39)
Tematic
Vizita lui Gagarin în Moldova: amintirile martorilor oculari

Pericolul ascuns din piețe: Cum alegem un harbuz fără nitrați

341
(reînnoit 11:51 03.08.2020)
Luna august este sezonul pepenilor verzi și galbeni. Specialiștii ne avertizează însă că fructele și legumele de sezon pot fi contaminate cu nitrați care provoacă probleme serioase de sănătate.
Cum să alegem corect un pepene verde
© Sputnik /

Suntem în plin sezon al pepenilor verzi – un produs pe cât de gustos, pe atât de benefic pentru sănătate. Însă cu condiția că acești nu au fost tratați în exces cu chimicale. De asemenea, contează și condițiile în care sunt comercializați. Vă propunem să vedeți în infograficul Sputnik la ce trebuiesă fiți atenți atunci când cumpărați un harbuz.

Legumele și fructele de sezon pot fi periculoase uneori, chiar dacă toți comercianții ne asigură că marfa pe care ne-o oferă nu conține nitrați și alte chimicale.

Specialiștii avertizează însă că aproape toată producția agricolă conține nitrați. Totul depinde de cantitate.

"Toate fructele conțin nitrați - săruri ale acidului azotic ce ajută la formarea proteinei vegetale, însă acestea nu trebuie să fie în exces. O parte din nitrați pot fi eliminați de organism, iar cei care interacționează cu microflora din intestine formează compuși dăunători – nitriții. Aceștia de fapt prezintă cel mai mare pericol și duc la tulburări grave ale metabolismului, scad imunitatea, provoacă un dezechilibru a sistemului nervos etc.", a explicat anterior într-un interviu pentru Sputnik doctorul în medicină Luminița Suveică.

De exemplu, cantitatea normală de nitrați ce se conține într-un pepene galben trebuie să fie de 60 miligrame la kilogram. Conținutul de nitrați inferior constituie până la 150 mg, mediu până la 700 mg, înalt până la 1500 mg, iar cel maximal peste 4000 mg/ kg.

Referindu-se la alegerea unui harbuz, specialistul a menționat câteva criterii importante la care trebuie să atragă atenția fiecare consumător. În primul rând, este vorba de câteva caracteristici exterioare precum: mărimea harbuzului (nu trebuie să fie prea mare și să fie ușor), nu trebuie să aibă tăieturi și fisuri, pedunculul trebuie să fie uscat, coaja lucioasă, iar dungile evidențiate clar.

Evident, trebuie să cumpărăm pepenii verzi, dar și alte produse agricole, doar în magazine și piețe autorizate, acolo unde producția este supusă controlului, și să cerem neapărat un certificat de conformitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

341
Tagurile:
nitrați, pepene verde
Tematic
Pericolul ascuns în piețele din țară: Cum să alegem harbuji și zemoși copți, fără nitrați


Загрузка...

Prima întrevedere de la începutul pandemiei: Premierii țărilor UEEA se reunesc la Minsk

263
(reînnoit 21:12 18.07.2020)
Moldova trebuie să fie interesată de o cooperare strânsă cu Uniunea Economică Eurasiatică. UEEA este printre cei trei lideri mondiali la producția de gaz și de petrol.
Uniunea Economică Eurasiatică în cifre

Consiliul interguvernamental eurasiatic se întrunește pe 17 iulie în Minsk. Summitul va avea loc în regim normal, fiind primul după declanșarea pandemiei COVID-19. La ședință vor participa șefii guvernelor din Rusia, Belarus, Kîrgîzstan, Kazahstan, Armenia și Moldova (țară cu statul de observator în UEE).

Premierii vor discuta problemele legate de comerț, funcționarea piețe interne, concurență și industrie.

De asemenea, pe agenda discuțiilor se află planul de acțiuni în domeniul sănătății pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în UEE.

Totodată, șefii guvernelor vor examina proiectul programului interguvernamental pentru cooperare a statelor în domeniul furnizării serviciilor spațiale și geoinformaționale în baza teledetecției a Pământului.

De asemenea, la summit se va discuta despre dezvoltarea industriei agricole în UEE și industrializarea Uniunii.

Potrivit serviciului de presă al Consiliului Economic Eurasiatic, pe lângă reuniunea premierelor statelor membre ale Uniunii, în Belarus vor avea loc și întâlniri de lucru cu conducerea republicii.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost înființată în anul 2015. Astăzi din aceasta fac parte cinci state: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia. Republica Moldova  are statutul de observator în cadrul Uniunii. Totodată, statutul de observator urmează să fie oferit în curând și Uzbekistanului.

La situația din 2019, Uniunea Economică Eurasiatică ocupă primul loc în lume la producția de îngrășăminte de potasiu și locul doi la producția de petrol și gaze. O statistică a acestor și altor indicatori economici ai Uniunii, vedeți în infograficul nostru.

Uniunea Economică Eurasiatică în cifre 2
Uniunea Economică Eurasiatică în cifre 2

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

263
Tagurile:
Minsk, UEEA, Summit
Tematic
Țările membre UEEA au elaborat un plan de prevenire a răspândirii coronavirusului


Загрузка...
Aleea din Parcul La Izvor

O terasă de vară din Parcul „La Izvor”, evacuată forțat: Ce a încălcat agentul economic

0
(reînnoit 20:02 13.08.2020)
Obiectivele amplasate pe teritoriul Capitalei fără a avea autorizația autorității locale vor fi evacuate forțat. Iată un exemplu.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Un obiectiv format din trei unități comerciale, amplasat ilegal pe terenul municipal de fâșie riverană din zona de agrement din Parcul „La Izvor”, a fost evacuat forțat.

Este vorba de o terasă de vară și două unități de prestări servicii închiriere, care activau în contradicție cu normele de amplasare a unităților de comerț ambulant stradal, iar schemele de amplasare au expirat în octombrie 2019.

Scema de amplasare nu a fost prelungită întrucât Concepțiea de reconstrucție a zonei de agrement pe teritoriul acesteia nu permite activități comerciale.

Decizia de evacuare s-a luat după ce agentul economic nu s-a conformat solicitărilor autoritășilor locale de a demonta benevol unitățile amplasate ilegal. Din trei, doar pentru una a fost trimisă notificare către municipalitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Parcul La Izvor, terasă


Загрузка...