Cine are cele mai mari salarii în Moldova

1928
(reînnoit 14:22 05.12.2018)
Vedeți în infograficul elaborat de Sputnic care sunt cele mai mari și cele mai mici salarii în Moldova.
Care sunt cele mai mari și cele mai mici salarii în Moldova
© Sputnik / Vadim Rusu

Potrivit statisticii, cele mai mari salarii sunt ridicate, ca și până acum, de reprezentanții sectorului informații și comunicații – ceva mai mult de 14 mii de lei (în jur de 830 de dolari potrivit cursului actual al Băncii Naționale).

Aceștia sunt urmații de angajații sectorului financiar și de asigurări – în jur de 12 mii de lei (aproximativ 700 de dolari). În Top 3 al celor mai bine plătiți specialiști au intrat și reprezentanții sectorului de producție și furnizare a energiei electrice și termice, gaze, apă caldă și aer condiționat, distribuția apei, gestionarea deșeurilor și activități de decontaminare – salariul acestora constituie în medie 11,3 mii de lei (în jur de 660 de dolari).

Cele mai mici salarii le au angajații din domeniul artă, activități de recreere și agrement – aproximativ 3,5 mii de lei (cam 205 dolari). Salariul mediu în domeniul educației este, potrivit statisticii, de puțin peste cinci mii de lei (aproximativ 300 de dolari), iar în domeniul sănătății și asistenței sociale – de aproape șase mii de lei (355 de dolari).

În trimestrul III al anului curent, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 6 507,3 lei, înregistrând o creștere de 12,0% față de trimestrul III 2017.

Nu vor încăpea în buzunare: Guvernarea promite noi majorări de salarii și premii>>>

În sfera bugetară câștigul salarial mediu lunar a constituit în perioada de referință 5 624,8 lei (+12,7% față de trimestrul III 2017), iar în sectorul economic (real) – 6 845,1 lei (+11,6% față de trimestrul III 2017).

1928
Tagurile:
top, statistica, salarii
Tematic
Mămicile care lucrează vor primi salariu și indemnizație pentru creșterea copilului
Judecătorii țin cu dinții să aibă salarii de 30 de mii și cheamă Guvernul în judecată

Pericolul ascuns din piețe: Cum alegem un harbuz fără nitrați

179
(reînnoit 11:51 03.08.2020)
Luna august este sezonul pepenilor verzi și galbeni. Specialiștii ne avertizează însă că fructele și legumele de sezon pot fi contaminate cu nitrați care provoacă probleme serioase de sănătate.
Cum să alegem corect un pepene verde
© Sputnik /

Suntem în plin sezon al pepenilor verzi – un produs pe cât de gustos, pe atât de benefic pentru sănătate. Însă cu condiția că acești nu au fost tratați în exces cu chimicale. De asemenea, contează și condițiile în care sunt comercializați. Vă propunem să vedeți în infograficul Sputnik la ce trebuiesă fiți atenți atunci când cumpărați un harbuz.

Legumele și fructele de sezon pot fi periculoase uneori, chiar dacă toți comercianții ne asigură că marfa pe care ne-o oferă nu conține nitrați și alte chimicale.

Specialiștii avertizează însă că aproape toată producția agricolă conține nitrați. Totul depinde de cantitate.

"Toate fructele conțin nitrați - săruri ale acidului azotic ce ajută la formarea proteinei vegetale, însă acestea nu trebuie să fie în exces. O parte din nitrați pot fi eliminați de organism, iar cei care interacționează cu microflora din intestine formează compuși dăunători – nitriții. Aceștia de fapt prezintă cel mai mare pericol și duc la tulburări grave ale metabolismului, scad imunitatea, provoacă un dezechilibru a sistemului nervos etc.", a explicat anterior într-un interviu pentru Sputnik doctorul în medicină Luminița Suveică.

De exemplu, cantitatea normală de nitrați ce se conține într-un pepene galben trebuie să fie de 60 miligrame la kilogram. Conținutul de nitrați inferior constituie până la 150 mg, mediu până la 700 mg, înalt până la 1500 mg, iar cel maximal peste 4000 mg/ kg.

Referindu-se la alegerea unui harbuz, specialistul a menționat câteva criterii importante la care trebuie să atragă atenția fiecare consumător. În primul rând, este vorba de câteva caracteristici exterioare precum: mărimea harbuzului (nu trebuie să fie prea mare și să fie ușor), nu trebuie să aibă tăieturi și fisuri, pedunculul trebuie să fie uscat, coaja lucioasă, iar dungile evidențiate clar.

Evident, trebuie să cumpărăm pepenii verzi, dar și alte produse agricole, doar în magazine și piețe autorizate, acolo unde producția este supusă controlului, și să cerem neapărat un certificat de conformitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

179
Tagurile:
nitrați, pepene verde
Tematic
Pericolul ascuns în piețele din țară: Cum să alegem harbuji și zemoși copți, fără nitrați


Загрузка...

Prima întrevedere de la începutul pandemiei: Premierii țărilor UEEA se reunesc la Minsk

253
(reînnoit 21:12 18.07.2020)
Moldova trebuie să fie interesată de o cooperare strânsă cu Uniunea Economică Eurasiatică. UEEA este printre cei trei lideri mondiali la producția de gaz și de petrol.
Uniunea Economică Eurasiatică în cifre

Consiliul interguvernamental eurasiatic se întrunește pe 17 iulie în Minsk. Summitul va avea loc în regim normal, fiind primul după declanșarea pandemiei COVID-19. La ședință vor participa șefii guvernelor din Rusia, Belarus, Kîrgîzstan, Kazahstan, Armenia și Moldova (țară cu statul de observator în UEE).

Premierii vor discuta problemele legate de comerț, funcționarea piețe interne, concurență și industrie.

De asemenea, pe agenda discuțiilor se află planul de acțiuni în domeniul sănătății pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în UEE.

Totodată, șefii guvernelor vor examina proiectul programului interguvernamental pentru cooperare a statelor în domeniul furnizării serviciilor spațiale și geoinformaționale în baza teledetecției a Pământului.

De asemenea, la summit se va discuta despre dezvoltarea industriei agricole în UEE și industrializarea Uniunii.

Potrivit serviciului de presă al Consiliului Economic Eurasiatic, pe lângă reuniunea premierelor statelor membre ale Uniunii, în Belarus vor avea loc și întâlniri de lucru cu conducerea republicii.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost înființată în anul 2015. Astăzi din aceasta fac parte cinci state: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia. Republica Moldova  are statutul de observator în cadrul Uniunii. Totodată, statutul de observator urmează să fie oferit în curând și Uzbekistanului.

La situația din 2019, Uniunea Economică Eurasiatică ocupă primul loc în lume la producția de îngrășăminte de potasiu și locul doi la producția de petrol și gaze. O statistică a acestor și altor indicatori economici ai Uniunii, vedeți în infograficul nostru.

Uniunea Economică Eurasiatică în cifre 2
Uniunea Economică Eurasiatică în cifre 2

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

253
Tagurile:
Minsk, UEEA, Summit
Tematic
Țările membre UEEA au elaborat un plan de prevenire a răspândirii coronavirusului


Загрузка...
Președintele Igor Dodon și vicepremierul rus Dmitri Kozak

Rezultatele vizitei la Moscova a președintelui Dodon: Ce subiecte au fost abordate

0
Igor Dodon s-a întâlnit la Moscova cu Dmitri Kozak. Cei doi au discutat despre reluarea negocierilor pentru acordarea creditului rus în valoare de 200 de milioane de euro.

CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a efectuat o vizită de lucru la Moscova. Acesta a avut o întrevedere cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației prezidențiale, reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova.

”Am discutat un spectru larg de chestiuni legate de dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre țările noastre. În special, am convenit asupra organizării în luna octombrie curent, la Chișinău, a unei noi ședințe a Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, în cadrul căreia urmează să fie semnate un șir de acorduri bilaterale importante”, a scris Igor Dodon pe Facebook. 

În mod special, au discutat despre reluarea negocierilor pentru acordarea creditului rus în valoare de 200 de milioane de euro pentru susținerea agenților economici și a populației Republicii Moldova în această perioadă dificilă. În următoarele zile urmează să se desfășoare prima rundă de negocieri dintre reprezentanții Guvernelor Republicii Moldova și Federației Ruse.

”În altă ordine de idei, am remarcat o dinamică bună a exporturilor mărfurilor moldovenești pe piața rusă, după ce Guvernul Federației Ruse a prelungit termenul importului fără taxe vamale pentru un șir de mărfuri agroindustriale importante, ceea ce oferă producătorilor noștri posibilitatea de a face economii substanțiale”, a precizat Igor Dodon. 

Igor Dodon a discutat cu partea rusă problema legată de acordarea autorizațiilor pentru tranzitarea mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei pentru a fi exportate în Rusia. Organele de resort au primit indicația de a soluționa această problemă în cel mai scurt timp posibil, în condiții reciproc avantajoase.

De asemenea, am convenit cu Dmitri Kozak ca în timpul apropiat să fie examinată posibilitatea de a acorda țării noastre, din partea rusă, a ajutorului umanitar gratuit sub formă de motorină (câteva zeci de mii de tone), pentru susținerea producătorilor agricoli din Republica Moldova care au fost cel mai mult afectați de seceta îndelungată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moscova, rezultate
Tematic
Vizită la Moscova: Agenda discuțiilor lui Dodon cu oficiali din Rusia


Загрузка...