În țara noastră se înregistrează o scădere a numărului populației. Mai mult decât atât, situația demografică este critică, menționează Centrul de Cercetări Demografice.
Potrivit specialiștilor, este puțin probabil că în anii apropiați această scădere va putea fi oprită. Moldova este a doua țară din lume cu cel mai redus nivel al natalității, după Portugalia. Potrivit datelor pentru anul 2016, acest nivel era de șase copii la cinci femei.
Alarmant: Moldova, în pragul unei catastrofe demografice>>>
Totodată, pentru o situație demografică normală, la zece femei ar trebui să revină 21 de copii, cu condiția că nu ar exista emigrația, ceea ce în situația Republicii Moldova nu este real deocamdată.
Din ianuarie până în noiembrie 2020, volumul total al transferurilor de bani din străinătate prin băncile moldovenești s-a ridicat la 1.338,4 milioane de dolari americani.
Aceasta este cu 20,1% mai mult decât în perioada corespunzătoare din 2019. Datele la acest capitol sunt prezentate în rapoarte lunare privind modificările socio-economice publicate pe site-ul Ministerului Economiei.
Creșterea a fost determinată și de reducerea posibilității de a transfera bani pe canale neoficiale, din cauza riscurilor de răspândire a COVID-19, potrivit raportului ministerului.
Structura geografică a remitențelor este dominată de transferurile din Israel, Italia, Federația Rusă și Germania. Acestor țări le revin 57,4% din totalul transferurilor prin bănci.
Din cauza crizei economice provocate de COVID-19, scad sumele de bani trimise acasă de moldovenii care lucrează în străinătate. Ce consecințe poate avea fenomenul? Expertul economic Viorel Gîrbu a comentat subiectul în studioul Sputnik Moldova.
Starea de fapt a pieței financiare arată că volumul sumelor transferate de peste hotare a scăzut semnificativ, a spus expertul economic Viorel Gîrbu.
„Cetățenii vând mai puțină valută și, de asemenea, nu se grăbesc să depună sume în dolari și euro la bănci. Acești doi factori denotă o reducere a transferurilor financiare de la moldovenii din străinătate. Tabloul este agravat și de o creștere a nivelului de sărăcie în țară”, a spus expertul.
Potrivit lui Viorel Gîrbu, în situația de acum din Moldova, banii trimiși acasă de moldovenii aflați la muncă în străinătate au contribuit la reducerea sărăciei populației.
Dacă va continua actuala tendință de reducere a transferurilor bănești din străinătate, sărăcirea cetățenilor se va produce într-un ritm mai alert, a comentat expertul.
„Economia Moldovei se bazează în mare măsură pe aceste transferuri din străinătate. Acestea stimulează consumul de bunuri și servicii în țară, creșterea importurilor. O reducere a acestor transferuri va duce la o sărăcie mai mare. În astfel de condiții, dezvoltarea în continuare a economiei ar fi problematică”, a rezumat Gîrbu.
Aproape 18% dintre moldoveni și-ar dori să plece la muncă în străinătate în următoarele șase luni. Acest fapt rezultă din rezultatele unui studiu sociologic realizat de Institutul IDIS „Viitorul” și CBS-AXA.
Anul trecut, peste 36 de mii de cetățeni au părăsit țara. Se estimează că în 2020 vor pleca alte 35-40 de mii de persoane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 8 ian - Sputnik. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Securitate Publică, în 2020 s-au produs 1811 accidente pe drumurile din țară. Astfel, în comparație cu 2019, se atestă o descreștere la toate compartimentele, cum ar fi:
Totodată, cele mai multe persoane traumatizate au fost cu vârsta cuprinsă între 31-64 ani, 611 persoane au fost traumatizate ușor și 277 pasageri au fost traumatizați grav.
Traseele cu risc sporit de producerea a accidentelor rutiere:
Datele arată că cele mai multe accidente au fost comise în zilele de sâmbătă – 275 cazuri și vineri– 265. Aceeași situație a fost și în 2019. Cele mai multe tragedii s-au produs în intervalul 16:00-18:00, circa 255 de accidente. Tot în această perioadă se menține nivelul ridicat al persoanelor decedate, fiind înregistrat decesul a 31 de persoane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 22 ian – Sputnik. Unul dintre primele anunțuri al noii administrații Biden pe teme internaționale s-a referit la prelungirea acordului „New START”, privind armamentul nuclear.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a transmis dorința președintelui Biden de a prelungi cu 5 ani acest acord, dar a îmbrăcat-o în tot felul de pretenții și alegații defăimătoare la adresa Rusiei. O atitudine plină de tupeu și aroganță, care a primit imediat replica firească de la Moscova.
Kremlinul a salutat voința politică a Washingtonului de a prelungi acordul New START, dar consideră că totul depinde de ”detaliile propunerii care sunt încă neclare”, a declarat azi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Desigur, Rusia este în favoarea păstrării Noului START și extinderea acestuia, deoarece acest lucru ar oferi timp pentru negocieri relevante, contacte relevante”, a spus Peskov. ”În al doilea rând, cu siguranță nu putem decât să salutăm voința politică de a extinde documentul, dar totul depinde de detalii despre ofertă - cu privire la care nu sunt pregătit să ofer niciun comentariu, întrucât va trebui mai întâi să le studiem”.
Peskov a subliniat că Moscova și Washingtonul ar trebui să „ia în considerare preocupările reciproce” cu privire la Noul START.
Despre aspectele nefirești din mesajul Casei Albe, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a pus la punct lucrurile:
”Obișnuiau să propună anumite condiții pentru prelungire, unele dintre aceste condiții fiind absolut inacceptabile pentru noi, așa că hai să vedem ce oferă americanii acum, înainte de a face orice comentariu”, a declarat Peskov, transmite Sputnik International.
De fapt, deocamdată nu se poate vorbi de o propunere americană concretă, pentru că SUA nu a venit cu ceva concret, cu vreo propunere scrisă.
Întrebat asupra acestui aspect, Dmitri Peskov a spus că nu știa ca Washingtonul să fi depus vreo propunere legată de ”New START” prin intermediul ambasadei ruse.
Reamintim că acordul „New START” expiră pe 5 februarie 2021.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova