Centrul de presă multimedia Sputnik Moldova

1898
(reînnoit 17:32 15.08.2018)
Sputnik Moldova vine cu o propunere de colaborare și oferă sprijin privind organizarea și desfășurarea conferințelor de presă și a meselor rotunde în probleme de actualitate.
Centrul de presă Sputnik din Chișinău
© Sputnik /

Centrul de presă multimedia Sputnik Moldova este o platformă media modernă, dotată cu echipament tehnologic de ultimă generație, ce permite organizarea celor mai diverse evenimente — de la clasicul briefing până la conferințe video cu diferite țări ale lumii.

Adresa și contacte: Republica Moldova, Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare, 202, etajul 4.

E-mail: presscentre@sputnik.md

Tel.: (+373) 79900003

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

1898

Interzis până la 1 august: Ce nu puteți face în această perioadă

301
(reînnoit 22:29 14.07.2020)
Comisia Națională de Sănătate Publică a prelungit perioada stării de urgență în sănătate publică. Vedeţi în ingograficul Sputnik ce nu aveţi voie să faceţi până pe 1 august.
Interzis  până la 1 august
© Sputnik / Moldova

Cel puțin până în 1 august, se interzice aflarea în locurile publice, păduri, parcuri, alei, plaje etc. în grupuri mai mari de trei persoane.

De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 63 de ani nu vor putea părăsi domiciliul fără o necesitate stringentă.

Rămân închise în continuare teatrele, cinematografele, sălile de concerte, dar și cluburile de noapte.

Este interzisă organizarea nunților cumetriilor și altor ceremonii, inclusiv în instituțiile cu statut privat.

Totodată, Comisia Națională pentru Sănătate Publică a decis că se permite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului.
Întrunirile însă nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

De asemenea, se admite reluarea activităților sălilor de sport, bazine, săli de fitness cu vestiare, baie, piscine, cu respectarea măsurilor de sănătate publică.

Pentru a evita sancțiunile, Poliția Republicii Moldova îndeamnă cetățenii să se conformeze și să se informeze despre decizia CNSP.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

301
Tagurile:
COVID-19, 1 august, interzis
Tematic
O importantă țară europeană a interzis accesul pentru moldoveni: Alte 12 state sunt vizate


Загрузка...

”Traseismul politic” în Parlamentul Moldovei - iulie 2020

148
(reînnoit 14:14 10.07.2020)
În luna iunie, a continuat procesul de ”migrație” în rândurile deputaților moldoveni - unii parlamentari au decis să părăsească fracțiunile partidelor datorită cărora au ajuns în forul legislativ suprem al țării.
”Turism politic” în parlamentul Moldovei 2020
© Sputnik /

Plecarea deputaților din fracțiunile lor și aderarea la alte forțe politice din Parlament a subminat majoritatea parlamentară, formată din reprezentanții Partidului Socialiștilor și Partidul Democrat. În loc de 30 de deputați cât avea la început de mandat, fracțiunea PDM a rămas cu 13 parlamentari. În fracțiunea socialiștilor sunt 37 de deputați. În general, PSRM și PDM controlează 50 de mandate, în timp ce minimul necesar pentru funcționarea majorității parlamentare este de 51 de deputați.

Criza democraților moldoveni

Primii care au părăsit PDM și fracțiunea democraților au fost șase deputați, printre care Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Vladimir Cebotari. Ulterior, aceștia au anunțat despre crearea grupului Pro Moldova, precum și faptul că vor susține inițiativele blocului ACUM.

Apoi, la scurt timp, și alți parlamentari au părăsit rândurile Partidului Democrat. Este vorba de Gheorghe Brașovschi și Ruxanda Glavan.

În data de 8 mai, patru parlamentari au părăsit fracțiunea PDM: Elena Bacalu și Oleg Sîrbu, care și-au exprimat dorința de a se alătura la ”Pro Moldova”, și Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care au aderat la fracțiunea partidului Șor.

Pe 18 mai, alți doi deputați au părăsit fracțiunea Partidului Democrat și au anunțat despre intenția lor de a se alătura grupului parlamentar ”Pro Moldova”. Este vorba despre Vasile Bîtcă și Ghennadie Verdeș.

Peste o lună, pe 9 iunie, a părăsit PDM și parlamentarul Angel Agache, alăturându-se grupului ”Pro Moldova”.

Apoi, pe 17 iunie, Efrosinha Grețu și-a anunțat retragerea din facțiunea PDM și aderarea la grupul ”Pro Moldova”.

Declarația deputatului Ștefan Gațcan, ales pe listele Partidului Socialiștilor în timpul alegerilor din circumscripția uninominală Hâncești, despre părăsirea fracțiunii PSRM și intenția sa de a se alătura grupului parlamentar ”Pro Moldova” a apărut pe profilul său de Facebook pe 30 iunie. A doua zi, președintele fracțiunii socialiștilor, Corneliu Furculiță, a anunțat că Gațcan a depus o cerere de renunțare la mandatul de deputat. Iar pe 9 iulie, pe pagina de Facebook a lui Gațcan a apărut un mesaj în care acesta declara că și-a retras cererea de demisie din funcția de deputat și că rămâne în cadrul fracțiunii socialiștilor.

”Când va fi momentul de plecat, îmi voi depune mandatul. Dar deocamdată țara are nevoie de o guvernare puternică și eficientă. Și eu, ca deputat al fracțiunii Partidului Socialiștilor, îi voi oferi sprijinul meu”, explica Gațcan.

Parlamentul și președintele au condamnat „traseismul politic”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, pe 26 iunie, că va propune Parlamentului un proiect de lege privind amendarea Constituției cu scopul de a fixa în Legea fundamentală a țării consolidarea mandatului imperativ al deputaților.

"Fac apel către colegii din Partidul Socialiștilor, ei sunt 37 de deputați, să vină cu inițiativa constituțională și știu că sunt deja unele idei de a veni cu un proiect de modificare a Constituției”, a declarat Igor Dodon.

El a subliniat că modificările sunt necesare pentru a le interzice aleșilor poporului să treacă de la o fracțiune la alta. Șeful statului a adăugat că este o procedură îndelungată, dar în curând va fi gata să le ofere deputaților un proiect adecvat.

Totodată, pe 11 iunie, Legislativul a aprobat o declarație care condamna fenomenul „migrației politice” și corupției politice.

Autor al proiectului de hotărâre a Parlamentului a fost fracțiunea Partidului Democrat, care a pierdut jumătate din deputații săi din cauza „traseismului politic”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
2020, Moldova, turism parlamentar
Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră
Tematic
Traseismul politic: Care ar putea fi consecințele pentru Moldova


Загрузка...