Празднование Пасхи в России

Sărbătoarea Paștelui în Rusia - Casa Rusă din București, invitație la dialog

55
(reînnoit 17:37 01.05.2021)
Cunoscuta și iubita instituție de pe Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 aduce în atenția românilor câteva amănunte mai puțin cunoscute despre Sărbătoarea Paștelui în Rusia, care este una dintre principalele sărbători creștine pentru credincioșii din întreaga lume.

BUCUREȘTI, 1 mai – Sputnik. A mai rămas puțin timp până când creștinii din întreaga lume se vor bucura de Învierea Domnului Nostru Iisus Hristos.

Paștele este una dintre principalele sărbători creștine pentru credincioșii din Rusia și din întreaga lume. Sărbătoarea Învierii Domnului în Rusia are propriile sale tradiții și obiceiuri vechi de secole întregi.

  • Rușii așteaptă Paștele cu nerăbdare. Și aceasta pentru că vorbim despre o dublă sărbătoare. Pe de o parte, avem Învierea Mântuitorului neamului omenesc iar, pe de altă parte, sosirea primăverii, simbolizând reînvierea naturii.
  • Sărbătoarea Paștelui în Rusia se distinge printr-un număr imens de tradiții, obiceiuri, ritualuri interesante care au supraviețuit până în zilele noastre din cele mai vechi timpuri.

Chiar dacă Paștele este o sărbătoare creștină, rădăcinile sale se întorc la trecutul profund asociat credințelor păgâne ale strămoșilor.

”În cultura noastră slavă, a existat o zi specială și înainte - sărbătoarea sosirii primăverii, nașterea vieții, care era întâlnită la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, când natura începea să se trezească după iarnă. Existau numeroase ritualuri. În rândul bărbaților, se obișnuia să se aprindă focuri uriașe pentru a liniști Soarele și a-i câștiga favoarea”, informează Casa Rusă din București.

La rândul lor, femeile alegeau cea mai frumoasă fată, o dezbrăcau, o udau cu apă de izvor, o decorau cu ierburi și cu flori în păr.

Încheierea ritualului se făcea prin plimbarea zeiței primăverii prin sat cu un plug, înzestrând astfel pământul cu fertilitate, încurajând vegetația să trăiască.

Casa Rusă din București ne spune că Paștele în Rusia a început să se sărbătorească imediat după ce prințul Vladimir Krasnoe Solnâșko s-a botezat și a botezat poporul.

Noua religie nu a fost acceptată cu entuziasm de toți rușii, care au luptat o vreme pentru dreptul lor de a rămâne păgâni și au continuat să sărbătorească sărbătorile populare. În timp, însă, au devenit creștini.

”Cum sărbătoriți Pastele în Romania? Așteptăm pozele cu cozonacii voștri în comentarii”, a deschis dialogul cu românii Casa Rusă din București.
55
Tagurile:
Rusia, Paște

Putin a depus flori la mormântul Ostașului Necunoscut

19
(reînnoit 16:24 22.06.2021)
Vladimir Putin s-a întâlnit cu veteranii de război și a depus flori la mormântul Ostașului Necunoscut de lângă zidul Kremlinului în ziua aniversării a 80 de ani de la declanșarea războiului de către Germania nazistă contra URSS.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a depus flori la Mormântul Ostașului Necunoscut de lângă zidul Kremlinului din Moscova, la cei 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Ceremonia, la care au participat veteranii de război, a avut loc marți, în livada Alexandrovski din Capitală. Până la depunerea de flori, președintele i-a salutat pe veterani, le-a strâns mâna și a discutat cu fiecare în parte.

Apoi aceștia au mers spre memorialul Focul Veșnic, președintele a depus un buchet de trandafiri roșii. Apoi, Putin a plecat spre aleea orașelor-eroi și orașele gloriei militare din livada Alexandrovski, unde a depus flori la fiecare stelă.

Ziua memoriei și durerii marchează începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. În acest an, pe 22 iunie sunt marcați 80 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
Rusia, Putin


Загрузка...
Alertă cu bombă

Alertă cu bombă în două sedii ale Judecătoriei Chișinău: Toți oamenii au fost evacuați

53
(reînnoit 15:43 21.06.2021)
O nouă alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău. De această dată au fost vizate două sedii ale instanței - Buiucani și Centru, care au fost încercuite de către echipele de intervenție.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Poliția Republicii Moldova anunță că un bărbat a sunat la 112 și a anunțat că în sediile Buiucani și Centru ale Judecătoriei Chișinău se află explozibil. 

La fața locului au intervenit imediat toate serviciile specializate. Zona a fost încercuită, iar toți oamenii care se aflau în interior au fost evacuați. 

Ofițerii de investigație au dispus un șir de măsuri speciale pentru identificarea persoanei care a efectuat apelul.

Precizăm că în ultima vreme s-au înregistrat mai multe alerte false cu bombă. Penultima dată s-a întâmplat tot la Judecătoria Chișinău, la sediul Buiucani, pe 10 iunie. După verificările minuțioase efectuate de către echipele de intervenție s-a stabilit că alerta a fost falsă. 

Trebuie precizat faptul că alertele false cu bombă ne costă zeci de mii de lei - bani care sunt luați din bugetul public. 

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate a elaborat un proiect de lege menit să descurajeze efectuarea apelurilor anonime la Serviciul 112, în care sunt anunțate alerte sau urgențe false.

Potrivit inițiativei, operatorii de telefonie mobilă din Republica Moldova ar putea fi obligați să colecteze datele de identificare ale utilizatorilor cartelor SIM. Cu alte cuvinte, cartelele prepay ar putea fi vândute doar după ce persoana care le achiziționează prezintă actele de identificare.

În baza modificărilor propuse, făptașii ar putea fi ușor identificați și pedepsiți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
poliția, Judecătoria Chisinau, alertă cu bombă
Tematic
FOTO: Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău - Toate persoanele sunt evacuate


Загрузка...
Curtea Supremă de Justiție

CSJ a respins recursul CEC: Vor fi deschise mai multe secții de votare în diasporă

135
(reînnoit 22:28 22.06.2021)
Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins astăzi recursul Comisiei Electorale Centrale la decizia Curţii de Apel Chişinău privind numărul secţiilor de votare care vor fi deschise peste hotare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Curtea Supremă de Justiție a respins recursul Comisiei Electorale Centrale prin care a fost contestată decizia Curții de Apel Chișinău care prevedea că CEC trebuie să deschidă mai multe secții de votare în diasporă. 

CEC a fost obligată să majoreze numărul secţiilor de peste hotare până de la 146 la 191.

Pe 17 iunie, Curtea de Apel Chișinău a obligat Comisia Electorală Centrală să-și revizuiască decizia cu privire la numărul secțiilor de votare deschise peste hotare, decizia CEC prin care urmau să fie deschise 146 de secții de votare fiind anulată. Judecătorii au admis parțial contestațiile depuse de mai multe de partide în acest sens, care au cerut să fie organizate nu mai puțin de 190 de secții de votare.

Pe data de 8 iunie, CEC a decis majorarea numărului de secții de votare peste hotare de la 139 la 146. Ulterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia CEC ca fiind una formală și incompletă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

135
Tagurile:
diaspora, peste hotare, Secții de votare, CEC, recurs, CSJ
Tematic
CEC a stabilit: Cum va arăta buletinul de vot pentru anticipate


Загрузка...