Maia Sandu și Klaus Iohannis

Iohannis, primit cu onoruri de Sandu la Chișinău - detalii

339
(reînnoit 12:02 29.12.2020)
Președintele României, Klaus Iohannis, a ajuns la Chișinău. În aceste clipe oficialul s-a întâlnit cu noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. Întâlnirea oficială are loc la Președinție.

CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Liderul de la Cotroceni a ajuns în Capitala Republicii Moldova. Klaus Iohannis a fost primit la sediul Președinției de către noul șef de stat al Republicii Moldova, Maia Sandu. Președintele României a fost întâmpinat cu pâine și sare. Cei doi președinți s-au salutat, dar nu au dat mâinile din cauza pandemiei.

Fanfara militară a întâlnit liderul de la Cotroceni la intrarea în Președinție. Cei prezenți au onorat imnul Republicii Moldova. Klaus Iohannis s-a salutat cu toți consilierii președintelui, dar și cu delagația din Republica Moldova, apoi au intrat în sediul Președinției. 

Ceremonia oficială s-a desfășurat pe fondalul tractoarelor agricultorilor moldoveni, care erau parcate pe partea cealaltă a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, în fața clădirii Parlamentului. După încheierea ceremoniei, mai multe persoane care au asistat la eveniment de după gardul Președinției au scandat lozinci unioniste.

Cei doi șefi de stat urmează să intre în discuții, iar la 12:30 vor avea loc convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații. Totodată, la ora 13:05 președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele României, Klaus Iohannis, vor face declarații comune de presă.

În cadrul vizitei oficiale, cei doi președinți urmează să adopte o declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens. Totodată, vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și respectiv pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova.

Amintim că vizita oficială a lui Klaus Iohannis a fost făcută la invitația președintelui Maia Sandu. El este primul șef de stat primit de Maia Sandu, după învestirea sa în noua funcție. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

339
Tagurile:
România, Președinție, Sandu, Iohannis
Протест железнодорожников в Окнице

Proteste la Ocnița - feroviarii cer plata salariilor - Video

60
(reînnoit 12:52 26.02.2021)
La protestul feroviarilor din Ocnița participă zeci de oameni care cer să li se achite restanțele la plata salariilor.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Angajații nodului feroviar Ocnița îi acuză pe foștii și pe actualii șefi ai Căii Ferate din Moldova că au gestionar fraudulos și continuă să o facă, cu achiziții oneroase pentru întreprindere, ceea ce a dus-o în prag de faliment.

Feroviarii ocnițeni spun că le-a ajuns cuțitul la os, dat fiind că ei nu-și primesc de luni de zile salariile și nu au cum să-și întrețină familiile.

„Copiii ne întreabă de ce mai mergem la muncă, dacă nu suntem plătiți. Am ajuns că nu avem ce mânca”, a spus un protestatar.

Feroviarii scandează împreună „Genocid!”.

„Când se va încheia acest dezastru. Suntem în 26 februarie. Peste două zile trebuie să plătim pentru gaz. Cu ce să plătim”, a spus o protestatară.

Angajații CFM nu și-au primit salariile de câteva luni, din cauza situației financiare precare a întreprinderii.

La finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” constituia 459,4 milioane de lei, iar restanțele salariale erau de 35,5 milioane de lei. 

Situația financiară precară a CFM a fost generată de gestionarea ineficientă de anterior, dar și de scăderea accentuată a volumului traficului de mărfuri și de pasageri din cauza pandemiei COVID-19.

În data de 28 ianuarie, subiectul a fost discutat la ședința Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe. Atunci a fost avizat proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la CFM și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Propunerea a fost lansată de un grup de deputați ai fracțiunii parlamentare PSRM.

Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” are aproximativ 6800 de angajați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
feroviari, Ocnița, protest


Загрузка...

Protestul feroviarilor din Ocnița - Live

73
Angajații din Ocnița ai Căii Ferate a Moldovei organizează un nou protest, vineri, din cauză că nu și-au primit salariile încă din toamnă.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Feroviarii de la Ocnița protestează din nou vineri, 26 februarie.

Președintele comitetului sindical al nodului feroviar Ocnița, Dmitri Fisiuk, a declarat pentru Sputnik Moldova că tovarășii lui de muncă vor protesta din cauză că nu și-au primit salariile pentru mai multe luni, începând cu luna noiembrie.

Pe 22 februarie, când angajații nodului feroviar Ocnița au organizat un miting pe șinele de cale ferată, directorul Căii Ferate a Moldovei (CFM), Adrian Onceanu, într-o conversație telefonică, le-a cerut să revină la muncă și a promis că va plăti parțial datoriile salariale până la sfârșitul acestei săptămâni.

De atunci, potrivit lui Dmitri Fisiuk, au fost achitate restanțele la salarii doar unei unități de feroviari de la Ocnița și doar pentru luna noiembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73


Загрузка...
Troleibuz

Primarul Capitalei explică de ce nu a fost sistată activitatea transportului în weekend

0
(reînnoit 11:08 28.02.2021)
Dacă punem restricții, atunci îmbulzeala va fi și mai mare, susține primarul Capitalei. Cu această reacție a venit edilul-șef la decizia Comisie din Chișinău de a nu sista activitatea transportului în weekend. 

CHIȘINĂU 28 feb - Sputnik. Transportul public din capitală va fi utilizat la capacitate maximă, iar în zilele de weekend nu va fi sistată activitatea acestuia. Aceasta este decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică din Chișinău, care a fost luată sâmbătă. Primarul Capitalei a scris pe pagina sa de Facebook de ce Comisia a luat o astfel de decizie și a explicat că sistarea activității transportului public în zilele de sâmbătă și duminică nu va contribui deloc la reducerea numărului de cazuri, ba din contra ar putea crea o situație mai gravă. 

„În momentul în care diminuăm sau restricționăm transportul, asta înseamnă că vom avea aglomerație și mai mare în stații și în unitățile de transport. Astăzi, pentru a controla și diminua aceste procese, nu avem cum. Dacă punem restricții îmbulzeala va fi și mai mare”, susține primarul.

În acest sens, Ion Ceban a scris că în următoarea săptămână vor fi scoase pe linie alte 20 de troleibuze noi și a precizat că municipalitatea trebuie să găsească soluții pentru a suplimenta unitățile de transport public. 

„Vedem ce putem face cu licitația cu privire la autobuze, mă refer la licitația lansată internațional, inclusiv, cu publicarea în Jurnalul UE de achiziții publice, pentru achiziționarea a celor 100 de autobuze”, a mai scris Ceban.

Amintim că sâmbătă, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău s-a reunit în ședință și a stabilit cum va circula transportul public în weekend și în zilele lucrătoare. Astfel, sâmbătă și duminică transportul public va circula conform unui program stabilit pentru zilele de odihnă, cu monitorizarea strictă a regimului epidemiologic. Acest lucru înseamnă că transportul va circula la o capacitate redusă, dar nu va fi sistat definitiv, așa cum s-a anunțat ieri după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. 

În zilele de lucru însă transportul public din Chișinău va circula la capacitate maximă, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
primărie Chişinău, autobuze, troleibuze, transport


Загрузка...