Ион Чебан

Video: Pentru ce i-am mulțumit Ceban lui Dumnezeu de hramul orașului

69
De Hramul orașului Chișinău, primarul general, Ion Ceban, împreună cu reprezentanții administrației publice locale Chișinău, a depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul Capitalei.

CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. După ce a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și sfânt, primarul general al municipiului Chișinău a făcut declarații de presă. El a spus că îi mulțumește lui Dumnezeu pentru timpul frumos de astăzi car vine după ploile din astă noapte și de acum câteva zile.

"Astăzi este Hramul orașului. De fapt, ziua orașului este 17 iulie, astăzi avem sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, Pocroavele, cum i se spune în popor. Este o zi extraordinară. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest timp foarte frumos în urma ploilor pe care le-am avut recent. Vreau să-i felicit pe poți locuitorii municipiului Chișinău, să le spun cu mare drag: felicitări, sănătate, prosperitate, bucurii de la cei dragi. Și împreună sunt sigur că vom reuși să schimbăm Chișinăul la față, să facem un oraș confortabil pentru toate vârstele, să-l facem un oraș în care să vrei să trăiești, să-l facem un oraș în care să ne mândrim de faptul că suntem băștinași, dar și cei care vin ca și oaspeți să-l admire frumos. Eu știu că se poate oricât de complicat ar fi", a declar Ceban.

Ion Ceban a spus că de la Independență în coace în Capitală nu s-au desfășurat concomitent atâtea proiecte de infrastructură câte se desfășoară astăzi.

"Astăzi avem poate de la in dependență încoace cele mai multe proiecte realizate în municipiul Chișinău concomitent, atât pe teritoriul orașului, în toate sectoarele, cât și în toate suburbiile din municipiul Chișinău. Niciodată nu am avut atâtea proiecte să fie concomitent realizate. Oamenii întrebă dacă este doar în acest an. Nu, este doar un început și vreau să spun că proiectele vor lua amploare și acest proiecte de infrastructură vor fi în continuă creștere", a mai afirmat Ceban.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
video, Dumnezeu, Ion Ceban, Hramul oraşului
Protestul feroviarilor la Chișinău

Video: Feroviarii au ieșit din nou la protest - Acțiunea are loc în Capitală

49
(reînnoit 09:36 04.03.2021)
Angajații mai multor noduri feroviare, care nu și-au primit de câteva luni salariile și au început să protesteze din decembrie, au ieșit din nou la o manifestație, dar de această dată în centrul Capitalei.

CHIȘINĂU 4 mart - Sputnik. Angajații mai multor noduri feroviare, care nu și-au primit salariile de câteva luni și protestează încă din luna decembrie, au ieșit joi la o nouă acțiune de protest. Aceștia și-au început manifestația la Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată din Moldova”. 

Oamenii au vrut să discute cu administrația, dar nu li s-a permis să treacă în incinta instituției. Reprezentanții întreprinderii nu au ieșit să discute cu muncitorii. La acțiunile de protest participă angajații nodurilor feroviare din Bălți, Bender, Basarabeasca, Ocnița, Ungheni și Chișinău. 

Protestatarii s-au îndreptat spre clădirea Parlamentului unde intenționează să-și manifeste nemulțumirea față de faptul că nu li s-au achitat salariile timp de câteva luni.

Datoriile Căii Ferate a Moldovei au ajuns la 665 de milioane de lei, dintre care 92 de milioane de lei sunt restanțe salariale. Anterior, mai mulți deputați au spus că CFM ar putea falimenta, iar autoritățile statului ar trebui să intervină pentru a salva această întreprindere strategică.

La Întreprinderea de Stat CFM activează în jur de 6 800 de angajați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
salariu, CFM, protest
Tematic
Feroviarii se pregătesc de un protest de amploare la Chișinău
Lucrătorii nodului feroviar Ocnița organizează un nou protest


Загрузка...
Rechizite pe o bancă într-o clasă de studii. Imagine simbol

Așa nu se mai poate: Părinții ies la protest - detalii

7804
(reînnoit 13:09 02.03.2021)
Mai mulți părinți nemulțumiți de revenirea la învățământul online sunt gata să iasă la protest în fața Parlamentului. Aceștia vor ca elevii să poată merge la ore și să însușească materia de studii în incinta sălilor de clasă.

CHIȘINĂU 2 mart - Sputnik. Unii părinți au ajuns la limita răbdării și vor să iasă la protest. Aceștia intenționează să organizeze o manifestație în fața Parlamentului vineri, 5 martie, la ora 13:00. Părinții sunt nemulțumiți de decizia CNESP privind trecerea elevilor la învățământul de la distanță și vor cere în cadrul protestului să fie redeschise școlile. 

Victoria Rusnac este mama a patru copii, trei dintre care sunt elevi. Femeia susține că deja de un an de zile copiii nu pot învăța și rămân în urma programei școlare din cauza orelor online. Mai mult, femeia se arată indignată și de faptul că părinții sunt nevoiți să-și ia copiii la locul de muncă, pentru că nu au cu cine să-i lase acasă. 

„În anii precedenți, Alexandra era una din cele mai bune la matematică, acum ea multe teme noi nu le înțelege, dar programa merge înainte. Copilul nu sa dezvoltat în ritm cu programa pentru că multe teme noi trebuie să le studieze singură, cu multe nelămuriri. O concluzie ce ține de școlarii mei - pot sa declar ca un an de zile de studii copiilor noștri l-au pierdut”, susține organizatoarea protestului de vineri. 

Precizăm că peste șapte mii de părinți au semnat o petiție online în care își manifestă nemulțumirea față de decizia CNESP de a trece elevii la învățământul de la distanță și solicită anularea urgentă a acestei hotărâri. Potrivit autorilor petiției, autoritățile nu au întreprins acțiunile necesare pentru a asigura condițiile pentru buna desfășurare a învățământului online. Părinții susțin că elevii nu au fost asigurați cu echipamentul necesar ca să-și poată continua studiile de la distanță.

De asemenea, părinții se arată indignați de faptul că, în timp ce școlile urmează a fi închise, alte locuri publice rămân deschise.

„În timp ce dvs închideți școlile, vital necesare pentru a asigura un proces educațional eficient și calitativ, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta peste 60 ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19”, menționează părinții.

Amintim că vineri, 26 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să înăsprească unele măsuri, în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Una dintre decizii este transferarea elevilor și studenților la învățământul online în perioada 1 - 15 martie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7804
Tagurile:
protest, online, școli, elevi, părinți nemulțumiți, părinți
Tematic
Școlile se închid din nou și trec la învățământul online - iată de când


Загрузка...
Natalia Toma

Pericol pentru copii: Trucuri psihologice folosite de abuzatori în mediul online

0
Tot mai mulți copii din Republica Moldova sunt abuzați în mediul online, arată datele statistice. Ce trucuri psihologice sunt folosite de abuzatori și cine sunt copiii care cad în plasa răufăcătorilor?
Pericol pentru copii: Trucuri psihologice folosite de abuzatori în mediul online

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", psihologul Natalia Toma a precizat că nu toți copiii cad în plasa abuzatorilor în mediul online. De regulă, adulții caută victimele după anumite criterii, iar atunci când primesc răspuns la mesajele scrise înțeleg dacă pot sau nu manipula minorul.

De regulă, victimele ale abuzului online sunt acei copii care acasă nu primesc suficientă dragoste, atenție și apreciere din partea părinților. În ultima perioadă, au crescut semnificativ cazurile de pornografie infantilă, iar psihologii au o explicație pentru acest fenomen.

"Copiii care merg la acest pas de a trimite poze și videouri personale au necesitatea să fie văzuți, iubiți, apreciați. Este suficient ca cineva să le scrie un mesaj, să se intereseze de ei și aceștia cad în plasă. Toate problemele încep de acasă – dacă nu sunt satisfăcute nevoile esențiale, copilul va căuta cum să le primească din altă parte. Mai mult, în timpul pandemiei copiii au stat mult pe Internet, iar unii părinți nici habar nu aveau cu cine comunică", a explicat psihologul.

Natalia Toma susține că pentru a preveni acest fenomen, părinții trebuie să-și reevalueze metodele de educație și relația pe care o au cu odraslele lor. Relația de prietenie între adult și copil este esențială în combaterea flagelului.

Potrivit statisticilor, în anul 2020 Poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
abuz, victime, online, psiholog
Tematic
Violență la școală! Iată câte cazuri de abuz împotriva copiilor au fost raportate


Загрузка...