Expoziția ”Fabricat în Moldova” 2019

De ce trebuie mergi la Expoziția Națională "Fabricat în Moldova" 2019 - Foto

286
(reînnoit 17:27 30.01.2019)
Expoziția Națională "Fabricat în Moldova" 2019 și-a deschis larg ușile. Până pe 3 februarie 2019, la Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo puteți găsi produsele a circa 450 de agenți economici autohtoni.

CHIȘINĂU, 31 ian - Sputnik.  Sloganul ediției din acest an este: "Acasă. Autentic. Autohton". Portul și covorul național sunt la loc de cinste, le puteți admira și cumpăra.

Выставка Сделано в Молдове
© Sputnik / Miroslav Rotari
Expoziția Națională "Fabricat în Moldova"

Dacă vreți să-i faceți cuiva un cadou deosebit, acum este momentul să trageți o fugă la Expoziției Națională "Fabricat în Moldova" 2019 pentru a alege din numeroasele suvenire fabricate de producătorii autohtoni.

Выставка Сделано в Молдове
© Sputnik / Miroslav Rotari
Expoziția Națională "Fabricat în Moldova"

Iarna încă n-a mâncat-o lupul, nu uitați să vizitați și standurile producătorilor de blănuri și încălțăminte.

Выставка Сделано в Молдове
© Sputnik / Miroslav Rotari
Expoziția Națională "Fabricat în Moldova"

Tot aici veți găsi haine ale brandurilor autohtone.

Выставка Сделано в Молдове
© Sputnik / Miroslav Rotari
Expoziția Națională "Fabricat în Moldova"

Vă puteți alinta și papilele gustative cu vinuri selecte.

Выставка Сделано в Молдове
© Sputnik / Miroslav Rotari
Expoziția Națională "Fabricat în Moldova"

De asemenea, puteți gusta din bucatele tradiționale.

Выставка Сделано в Молдове
© Sputnik / Miroslav Rotari
Expoziția Națională "Fabricat în Moldova"

Menționăm că, în acest an, la eveniment participă 450 agenți economici din diferite ramuri ale economiei naționale: industria alimentară, ramura vitivinicolă, industria mobilei, industria ușoară, utilaje, tehnică și aparataje, instituții de cercetări științifice, meșteri populari.

286
Tagurile:
produs autohton, agenți economici, Moldexpo, Expoziția „Fabricat în Moldova, Expoziție
Tematic
Premieră la ”Fabricat în Moldova”: Iată ce au pregătit organizatorii în acest an
Expoziția “Fabricat în Moldova” a fost inaugurată: Ce surprize îi așteaptă pe vizitatori
Протест железнодорожников в Окнице

Proteste la Ocnița - feroviarii cer plata salariilor - Video

63
(reînnoit 12:52 26.02.2021)
La protestul feroviarilor din Ocnița participă zeci de oameni care cer să li se achite restanțele la plata salariilor.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Angajații nodului feroviar Ocnița îi acuză pe foștii și pe actualii șefi ai Căii Ferate din Moldova că au gestionar fraudulos și continuă să o facă, cu achiziții oneroase pentru întreprindere, ceea ce a dus-o în prag de faliment.

Feroviarii ocnițeni spun că le-a ajuns cuțitul la os, dat fiind că ei nu-și primesc de luni de zile salariile și nu au cum să-și întrețină familiile.

„Copiii ne întreabă de ce mai mergem la muncă, dacă nu suntem plătiți. Am ajuns că nu avem ce mânca”, a spus un protestatar.

Feroviarii scandează împreună „Genocid!”.

„Când se va încheia acest dezastru. Suntem în 26 februarie. Peste două zile trebuie să plătim pentru gaz. Cu ce să plătim”, a spus o protestatară.

Angajații CFM nu și-au primit salariile de câteva luni, din cauza situației financiare precare a întreprinderii.

La finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” constituia 459,4 milioane de lei, iar restanțele salariale erau de 35,5 milioane de lei. 

Situația financiară precară a CFM a fost generată de gestionarea ineficientă de anterior, dar și de scăderea accentuată a volumului traficului de mărfuri și de pasageri din cauza pandemiei COVID-19.

În data de 28 ianuarie, subiectul a fost discutat la ședința Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe. Atunci a fost avizat proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei speciale privind analiza situației economico-financiare de la CFM și rezultatul activității ramurii de transport feroviar pentru perioada 2010-2020. Propunerea a fost lansată de un grup de deputați ai fracțiunii parlamentare PSRM.

Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” are aproximativ 6800 de angajați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

63
Tagurile:
feroviari, Ocnița, protest


Загрузка...

Protestul feroviarilor din Ocnița - Live

75
Angajații din Ocnița ai Căii Ferate a Moldovei organizează un nou protest, vineri, din cauză că nu și-au primit salariile încă din toamnă.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Feroviarii de la Ocnița protestează din nou vineri, 26 februarie.

Președintele comitetului sindical al nodului feroviar Ocnița, Dmitri Fisiuk, a declarat pentru Sputnik Moldova că tovarășii lui de muncă vor protesta din cauză că nu și-au primit salariile pentru mai multe luni, începând cu luna noiembrie.

Pe 22 februarie, când angajații nodului feroviar Ocnița au organizat un miting pe șinele de cale ferată, directorul Căii Ferate a Moldovei (CFM), Adrian Onceanu, într-o conversație telefonică, le-a cerut să revină la muncă și a promis că va plăti parțial datoriile salariale până la sfârșitul acestei săptămâni.

De atunci, potrivit lui Dmitri Fisiuk, au fost achitate restanțele la salarii doar unei unități de feroviari de la Ocnița și doar pentru luna noiembrie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75


Загрузка...

Expert: Poate exista deja o tulpină "moldovenească" de coronavirus

0
(reînnoit 20:29 01.03.2021)
Vaccinarea cu anumite preparate împotriva coronavirusului începe să-și dovedească eficiența în anumite țări. Cu toate acestea, nu putem să vorbim încă despre o victorie iminentă asupra pandemiei COVID-19.

CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Din 1 martie, pentru cel puțin două săptămâni, măsurile de siguranță epidemiologică din Moldova au fost înăsprite din cauza creșterii cazurilor de infecție cu coronavirus.

Expertului în sănătate publică Ala Tocarciuc, care a comentat situația în emisie directă la Radio Sputnik Moldova, chiar și aceste măsuri i se par a fi "înjumătățite" și sunt luate, potrivit ei, pentru a nu opri, pur și simplu, economia moldovenească, astfel încât oamenii să poată lucra.

"Dacă vorbim în termeni matematici și presupunem că, fără nicio măsură, probabilitatea de infectare este de 100%, atunci transferul școlilor la educația online reduce această probabilitate, să zicem, cu 10%, carantina de weekend – cu 15%... Va exista o anumită scădere a ratei de infectare, dar, desigur, nu ar trebui să ne așteptăm la o eficiență de 100% a acestor măsuri", afirmă Tocarciuc.

În opinia ei, o anumită scădere a numărului de infectați, care a fost observată în ultimele două luni, nu s-a datorat atât măsurilor restrictive, cât unui număr mare de zile libere, de vacanțe școlare, de concedii de Anul Nou și de Crăciun.

Cu toate acestea, Tocarciuc consideră că cea mai mare îngrijorare este acum cauzată de noile tulpini COVID-19.

Potrivit acesteia, vaccinul AstraZeneca (care este primul care a ajuns în Moldova) a demonstrat o eficiență de doar 50% împotriva tulpinii sud-africane, în timp ce este destul de eficient împotriva tulpinii britanice.

"Este foarte important să înțelegem exact cu ce tulpini avem de-a face astăzi în Moldova. Avem așteptări foarte mari de la vaccinare, dar încă nu citim genomii și nu știm ce mutații ale coronavirusului sunt active în Moldova. Poate că republica are deja propria sa tulpină "moldovenească", și mai periculoasă, dar nu știm despre asta... ", spune experta.

În plus, Tocarciuc consideră că, având în vedere scepticismul și neîncrederea deschisă față de vaccinuri în rândul unei părți destul de mari a populației, problema imunizării ar trebui privită dintr-o perspectivă exclusiv rațională. Adică, de a compara riscurile – de la efectele secundare ale unui anumit vaccin până la riscul de a contracta forme severe de coronavirus în caz de refuz al vaccinului.

"Urmărind exemplul Israelului, unde vaccinarea are loc într-un ritm foarte rapid, vedem că imunizarea funcționează cu adevărat. Israelienii au analizat un grup de lucrători medicali care au fost primii vaccinați și au primit două doze de vaccin. Rezultatele indică faptul că rata de îmbolnăvire cu coronavirus în acest grup a scăzut cu peste 80%", a spus Tocarciuc.

Cu toate acestea, ea consideră prognoza recent făcută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit căreia pandemia se va încheia la începutul anului 2022, nejustificat optimistă.

"Pandemia se va termina atunci când cel puțin 70% din populația lumii va fi vaccinată cu preparate eficiente. Dar 70% reprezintă mai mult de zece miliarde de doze de vaccin. Permiteți-mi să vă reamintesc că, începând cu 27 decembrie 2020, de la începutul vaccinării, până în prezent, doar 200 de milioane de persoane au fost vaccinate în lume", spune Tocarciuc.

Ea este convinsă că, pentru a respecta termenii declarați de OMS, este necesar să se producă un volum de vaccinuri de opt ori mai mare decât volumul lor actual de producție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, coronavirus, COVID-19, tulpină


Загрузка...