Kazahstan, Astana

SUA nu vor participa la negocierile de la Astana cu privire la Siria

95
(reînnoit 20:21 14.05.2018)
MAE al Kazahstanului a comunicat că la Astana a demarat o nouă rundă a negocierilor privind situația din Siria.

CHIȘINĂU, 14 mai — Sputnik. SUA nu vor participa la cea de a noua rundă a negocierilor privind situația din Siria, care au demarat luni, la Astana, informează RIA Novosti.

„SUA nu vor fi prezente în calitate de participant oficial la negocierile cu privire la Siria, care se vor desfășura pe 14 — 15 mai, la Astana", a comunicat Ambasada.

MAE al Kazahstanului a comunicat luni că la Astana a demarat o nouă rundă a negocierilor privind situația din Siria.

La Astana au avut deja loc opt runde ale negocierilor cu privire la situația din Siria unde continuă conflictul armat care s-a declanșat în anul 2011. Principala soluție a devenit crearea zonelor de escaladare, fapt ce a creat condiții pentru reducerea substanțială a violențelor din țară.

Conflictul armat din Siria continuă din martie 2011. Conform estimărilor ONU, numărul victimelor acțiunilor militare din această țară constituie 300 — 500 de mii.Problema reglementării este discutată în cadrul negocierilor de la Astana și Geneva. Congresul dialogului național sirian din 30 ianuarie 2018 de la Soci a fost prima încercare, de la declanșarea conflictului, de a întruni pe aceeași platformă de negocieri o gamă largă de participanți.

95
Tagurile:
situatia din Siria, o noua runda, negocieri, MAE al Kazahstanului, Astana, Geneva, Siria, Kazahstan, SUA
Tematic
Siria a doborât jumătate dintre rachetele lansate de Israel noaptea trecută
Un avion de luptă rusesc s-a prăbușit în Siria - Foto
lumânări

S-a stins din viață profesorul universitar Sergiu Nazaria

329
A decedat istoricul și doctorul habilitat în științe politice Sergiu Nazaria. Anunțul a fost făcut de lectorul universitar Liliana Beniuc pe pagina sa de Facebook.

CHIȘINĂU, 25 nov - Sputnik. Profesorul universitar Sergiu Nazaria s-a stins din viață la doar 62 de ani. Anunțul a fost făcut de Liliana Beniuc pe pagina sa de Facebook. 

„Stimați prieteni, familia îndurerata are nevoie de ajutor material pentru funeralii. Va vom fi recunoscători daca veți contribui, care cu ce poate, pentru a ajuta familia”, a menționat lectorul universitar.

În ultima perioadă, profesorul și doctorul habilitat în științe politice Sergiu Nazaria a luptat cu o boală oncologică. 

Sergiu Nazaria
© Sputnik / Alexandr Osmatesco
Sergiu Nazaria

Sergiu Nazaria s-a născut în 1958. A studiat la Facultatea de Istorie din cadrul Universității de Stat Moldova și a activat la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Republica Moldova. A obținut titlurile de doctor în istorie şi doctor habilitat în ştiinţe politice.

În perioada 2010-2014, Sergiu Nazaria a publicat peste 30 de articole și lucrări științifice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

329
Tagurile:
decedat, Sergiu Nazaria
Tematic
Doliu în teatrul moldovenesc: A murit un renumit actor


Загрузка...
 Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani

FOTO: Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău

64
(reînnoit 16:00 23.11.2020)
Panică la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani al Capitalei. Un bărbat a sunat la 112 și a anunțat că în clădire s-ar afla explozibil. Toți angajații au fost evacuați.

CHIȘINĂU, 23 nov - Sputnik. Direcția de Poliție a municipiului Chișinău precizează că apelul la Serviciul unic 112 a fost efectuat la ora 14:49 de minute. Un bărbat a sunat și a anunțat că în sediul Judecătoriei Buiucani se află un obiect explozibil.

 Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani
© Sputnik
Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani

Imediat au intervenit angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Batalionul de patrulare și reacționare operativă, grupa operativă a Inspectoratului de Poliție Buiucani. La fața locului au ajuns și specialiștii Bomteh.

Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani
© Sputnik / Mihai Caraus
Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani

Toți oamenii care se aflau în interiorul clădirii - angajații și persoanele care participau la ședințele de judecată au fost evacuați. 

Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani
© Sputnik / Mihai Caraus
Alertă cu bombă la Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Buiucani

Oamenii legii stabilesc în aceste momente dacă într-adevăr cineva a plasat explozibil sau este vorba despre încă o alertă falsă cu bombă.

Codul penal al Republicii Moldova prevede o amendă de până 42.500 de lei pentru comunicarea mincinoasă cu premeditare despre pregătirea unor explozii, incendieri sau altor acţiuni care periclitează viaţa oamenilor, cauzează daune materiale în proporţii mari sau provoacă alte urmări grave.

Pentru aceeași infracțiune făptașii riscă până la 2 ani de închisoare sau muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
Judecătoria Buiucani, alertă cu bombă


Загрузка...
Скорая помощь

Stare de urgență în toată țara de astăzi: Iată ce nu vom avea voie facem

0
(reînnoit 18:09 29.11.2020)
Astăzi intră în vigoare regimul stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării – purtarea măștii de protecție în spațiile publice este obligatorie în toate spațiile publice.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. De luni, 30 noiembrie, și până pe 15 ianuarie 2021, în toată țara este instituită starea de urgență în sănătate publică. Decizia a fost luată la sfârșitul săptămânii trecute de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19.

Vor fi reluate un șir de restricții anterioare și vor fi impuse altele noi. Este vorba în primul rând de faptul că, de astăzi, suntem obligați să purtăm masca de protecție în toate spațiile publice, atât închise, cât si deschise. Potrivit autorităților, aceasta este una dintre „măsurile de prevenire şi control al infecţiei COVID-19, aplicabile la nivel naţional”

„Purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile publice (de uz comun) deschise şi închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura şi nasul”, se arată în anexa ordinului adoptat de CNESP.

Măsuri restrictive pentru următoarea perioadă

Autoritățile ai decis să interzică activitatea cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), măsura intrând în vigoare începând cu ziua de sâmbătă, 28 noiembrie 2020. Totodată, de astăzi restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa doar până la ora 22:00. Va fi interzisă activitatea acestora în intervalul orar 22:00 - 07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică este interzisă organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private stabilesc un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru angajații a căror activitate nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Intervin modificări și în orarul de călătorie al transportul public, inclusiv în ceea ce privește numărul de unități de transport. Acesta va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

În următoarea perioadă este admisă organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic și evenimentelor festive cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
mască, restricții, stare de urgență
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
COVID - 19: Țările în care nu pot intra moldovenii - informații actualizate
Nu au mai fost atâtea până acum: Număr-record de cazuri noi de COVID


Загрузка...