Vladimir Voronin

Comuniștii moldoveni vor marca 100 de ani de la revoluție, anunță Voronin

79
(reînnoit 19:20 24.10.2017)
Liderul comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin, a anunțat, marți, la o conferință de presă, că PCRM pregătește un program amplu cu ocazia aniversării revoluției din octombrie 1917 din Rusia, care a condus la instaurarea la putere, prin lovitură de stat, a regimului comunist

CHIȘINĂU, 24 oct — Sputnik. Potrivit lui Voronin, comuniștii din Republica Moldova au un plan amplu de acțiuni dedicate aniversării a 100 de ani de la revoluție din octombrie 1917.

Potrivit liderului PCRM, la Chișinău sunt așteptați cu această ocazie reprezentanți ai câtorva partide comuniste și de stânga din 14 țări europene. Toate aceste partide fac parte din partidul stângii europene.

Comuniștii vor organiza o conferință dedicată evenimentelor din octombrie 1917 și vor vorbi elogios despre impactul pozitiv al evenimentelor sângeroase din acel an. Evenimentul se va încheia cu o ședință festivă a Comitetului Central al PCRM, la care sunt așteptați peste o mie de delegați.

Tradițional, în data de 7 noiembrie va avea loc o depunere de flori la monumentul lui Vladimir Lenin.

Cu această ocazie, Vladimir Voronin a amintit că, în ajunul acestui eveniment, PCRM a organizat trei conferințe științifice, dedicate revoluției socialiste din octombrie 1917.

79
Tagurile:
bolșevici, Octombrie 1917, comuniștii, Revoluție, lovitură de stat, PCRM, Vladimir Lenin, Vladimir Voronin, Rusia
Protestul feroviarilor la Chișinău

Video: Feroviarii au ieșit din nou la protest - Acțiunea are loc în Capitală

49
(reînnoit 09:36 04.03.2021)
Angajații mai multor noduri feroviare, care nu și-au primit de câteva luni salariile și au început să protesteze din decembrie, au ieșit din nou la o manifestație, dar de această dată în centrul Capitalei.

CHIȘINĂU 4 mart - Sputnik. Angajații mai multor noduri feroviare, care nu și-au primit salariile de câteva luni și protestează încă din luna decembrie, au ieșit joi la o nouă acțiune de protest. Aceștia și-au început manifestația la Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată din Moldova”. 

Oamenii au vrut să discute cu administrația, dar nu li s-a permis să treacă în incinta instituției. Reprezentanții întreprinderii nu au ieșit să discute cu muncitorii. La acțiunile de protest participă angajații nodurilor feroviare din Bălți, Bender, Basarabeasca, Ocnița, Ungheni și Chișinău. 

Protestatarii s-au îndreptat spre clădirea Parlamentului unde intenționează să-și manifeste nemulțumirea față de faptul că nu li s-au achitat salariile timp de câteva luni.

Datoriile Căii Ferate a Moldovei au ajuns la 665 de milioane de lei, dintre care 92 de milioane de lei sunt restanțe salariale. Anterior, mai mulți deputați au spus că CFM ar putea falimenta, iar autoritățile statului ar trebui să intervină pentru a salva această întreprindere strategică.

La Întreprinderea de Stat CFM activează în jur de 6 800 de angajați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
salariu, CFM, protest
Tematic
Feroviarii se pregătesc de un protest de amploare la Chișinău
Lucrătorii nodului feroviar Ocnița organizează un nou protest


Загрузка...
Rechizite pe o bancă într-o clasă de studii. Imagine simbol

Așa nu se mai poate: Părinții ies la protest - detalii

7810
(reînnoit 13:09 02.03.2021)
Mai mulți părinți nemulțumiți de revenirea la învățământul online sunt gata să iasă la protest în fața Parlamentului. Aceștia vor ca elevii să poată merge la ore și să însușească materia de studii în incinta sălilor de clasă.

CHIȘINĂU 2 mart - Sputnik. Unii părinți au ajuns la limita răbdării și vor să iasă la protest. Aceștia intenționează să organizeze o manifestație în fața Parlamentului vineri, 5 martie, la ora 13:00. Părinții sunt nemulțumiți de decizia CNESP privind trecerea elevilor la învățământul de la distanță și vor cere în cadrul protestului să fie redeschise școlile. 

Victoria Rusnac este mama a patru copii, trei dintre care sunt elevi. Femeia susține că deja de un an de zile copiii nu pot învăța și rămân în urma programei școlare din cauza orelor online. Mai mult, femeia se arată indignată și de faptul că părinții sunt nevoiți să-și ia copiii la locul de muncă, pentru că nu au cu cine să-i lase acasă. 

„În anii precedenți, Alexandra era una din cele mai bune la matematică, acum ea multe teme noi nu le înțelege, dar programa merge înainte. Copilul nu sa dezvoltat în ritm cu programa pentru că multe teme noi trebuie să le studieze singură, cu multe nelămuriri. O concluzie ce ține de școlarii mei - pot sa declar ca un an de zile de studii copiilor noștri l-au pierdut”, susține organizatoarea protestului de vineri. 

Precizăm că peste șapte mii de părinți au semnat o petiție online în care își manifestă nemulțumirea față de decizia CNESP de a trece elevii la învățământul de la distanță și solicită anularea urgentă a acestei hotărâri. Potrivit autorilor petiției, autoritățile nu au întreprins acțiunile necesare pentru a asigura condițiile pentru buna desfășurare a învățământului online. Părinții susțin că elevii nu au fost asigurați cu echipamentul necesar ca să-și poată continua studiile de la distanță.

De asemenea, părinții se arată indignați de faptul că, în timp ce școlile urmează a fi închise, alte locuri publice rămân deschise.

„În timp ce dvs închideți școlile, vital necesare pentru a asigura un proces educațional eficient și calitativ, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta peste 60 ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19”, menționează părinții.

Amintim că vineri, 26 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să înăsprească unele măsuri, în legătură cu creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Una dintre decizii este transferarea elevilor și studenților la învățământul online în perioada 1 - 15 martie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7810
Tagurile:
protest, online, școli, elevi, părinți nemulțumiți, părinți
Tematic
Școlile se închid din nou și trec la învățământul online - iată de când


Загрузка...
 „Aparat bun”: Echipamentul donat de Rusia i-a fost de folos Găgăuziei

„Aparat bun”: Echipamentul donat de Rusia i-a fost de folos Găgăuziei

0
(reînnoit 18:51 05.03.2021)
Medicii din Găgăuzia mulțumesc autorităților din Tatarstan pentru echipamentul medical care facilitează efectuarea intervențiilor chirurgicale.

COMRAT, 5 mart - Sputnik, Maxim Topal. Calitatea serviciilor medicale la Spitalul raional Ceadîr-Lunga s-a îmbunătățit semnificativ, spre bucuria medicilor și a pacienților. Totul datorită noului aparat laparoscopic donat de guvernul Tatarstanului - acesta este deja utilizat pe scară largă în sălile de operație, a declarat pentru Sputnik Natalia Popazoglo, directorul Spitalului raional. 

Очень хороший аппарат: оборудование, подаренное Россией, широко используется в Гагаузии
© Sputnik / Maxim Topal
Noul aparat laparoscopic este deja utilizat pe scară largă în sălile de operație

Ea a menționat că operațiile cu utilizarea laparoscopului se efectuează aproape zilnic la spitalul Ceadîr-Lunga.

"Practic, acestea sunt operații în care vezica biliară este decupată. Aceste operații sunt efectuate și sub anestezie, dar folosind un laparoscop video, cavitatea abdominală a pacientului nu este tăiată foarte tare. La două-trei zile după operație, persoana este externată din spital cu intervenții minime și fără cusături. Acesta este un dispozitiv foarte bun”, a spus Natalia Popazoglo.

Astfel de operații sunt efectuate gratuit pacienților cu asigurare medicală și cu trimiterea de la medic. 

Reamintim că la sfârșitul anului trecut Ambasada Federației Ruse în Moldova a predat autorităților din Găgăuzia mai multe loturi de echipamente medicale scumpe furnizate de regiunile Rusiei - de guvernul Sankt Petersburgului, cel al Tatarstanului și de mecenați. 

Echipamentul medical furnizat include un laparoscop video, un gastroscop video, un colonoscop video, dispozitive de ventilație artificială pulmonară, concentratoare de oxigen, echipamente cu raze X și multe altele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, donație, echipament, găgăuzia, medici
Tematic
Încă un lot de echipament medical din Rusia a fost predat spitalelor din Găgăuzia


Загрузка...