Спецборт МЧС России с вакциной Спутник V приземлился в аэропорту Кишинева

Igor Dodon: Când va fi încheiat contractul de achiziționare a vaccinului Sputnik V

123
(reînnoit 11:00 02.06.2021)
Liderul PSRM a mai spus că un alt lot de vaccin împotriva coronavirusului donat de Rusia va ajunge în Republica Moldova în viitorul apropiat.

CHIȘINĂU, 2 iunie - Sputnik, Iulia Lipovaea. Există o înțelegere a situației și o intenție clară a autorităților moldovenești ca până la sfârșitul lunii iunie să încheie un acord privind achiziționarea a un milion de doze de vaccin Sputnik V împotriva coronavirusului. Declarația a fost făcută marți de către cel de-al cincilea președinte al Republicii Moldova și președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, la un post TV.

Potrivit lui Dodon, lotul final de ajutor umanitar de aproximativ 40 de mii de doze de vaccin rusesc împotriva coronavirusului "Sputnik V" va ajunge la Chișinău din Rusia în viitorul apropiat. Dodon a spus că intenționează să se vaccineze cu o doză din acest lot.

"Deocamdată eu nu m-am vaccinat. Sper că în zilele următoare, posibil chiar săptămâna viitoare, să sosească următorul lot de vaccin "Sputnik V" ... Lotul respectiv va conține aproximativ 40 de mii de doze. Cu siguranță mă voi vaccina din asta lot de ajutor umanitar"- a explicat liderul PSRM.

El a mai spus că Republica Moldova „are o intenție clară” de a cumpăra Sputnik V din Rusia și și-a exprimat opinia că autoritățile moldovenești trebuie să înceapă imunizarea în masă a populației din regiuni.

„Există o înțelegere și o intenție clară a Republicii Moldova de a încheia un acord cu privire la achiziționarea unui milion de doze de vaccin "Sputnik V" până la sfârșitul lunii iunie", afirmă Dodon.

În data de 2 martie, a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului în Moldova. Procesul de desfășoară în trei etape. La început, vaccinările au început să fie administrate lucrătorilor medicali. Din 25 martie, au început să fie imunizați și viețuitorii caselor de bătrâni și ai centrelor de cazare temporară sau pe termen lung. Începând cu 31 martie, campania de vaccinare s-a extins - împreună cu lucrătorii medicali, cetățenii peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, precum și angajații instituțiilor de învățământ sunt vaccinați, de asemenea. A doua etapă a campaniei de vaccinare, conform Planului Național de Imunizare, îi include și angajații din forțele de ordine, din apărarea și securitatea, dar și pe cei din serviciile sociale. La a treia etapă, care a început în țară pe 19 mai, sunt vaccinați toți cetățenii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

123
Tagurile:
vaccin, Dodon
Vaccinul Sputnik V

Expert: Cât timp protejează de coronavirus vaccinul rus „Sputnik V”

840
(reînnoit 22:13 22.06.2021)
Vaccinul rusesc Sputnik V oferă o imunitate sigură pentru cel puțin o perioadă de o jumătate de an, a declarat expertul Centrului Gamaleia, Vladimir Gușin.

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. Vaccinul Sputnik V oferă o protecție împotriva coronavirusului pentru șase luni, a declarat șeful Laboratorului mecanismelor de variabilitate a populației microorganismelor patogene a Centrului Gamaleia, Vladimir Gușin.

“Dispunem de suficiente date care arată că în decurs de jumătate de an imunitatea la sigur se menține, iar pentru a o actualiza către o nouă ascensiune epidemiologică, e nevoie de o revaccinare”, a declarat expertul într-un interviu oferit canalului YouTube Soloviov LIVE.

Mai devreme, ministrul Sănătății, Mihail Murașko, a declarat că Ministerul Sănătății a elaborate anumite abordări pentru revaccinarea populației de coronavirus: în perioada de vârf, fiecare șase luni, în celelalte perioade – odată pe an.

Vaccinul poate fi administrat în toate regiunile Rusiei. În august 2020, Ministerul Sănătății a înregistrat primul vaccin din lume împotriva COVID-19, dezvoltat de Centrul Gamaleia. Preparatul a primit numele de “Sputnik V”.

Ulterior a apărut vaccinurile EpiVacCorona, a centrului Vector și CoviVac, creat de Centrul Ciumakov al Academiei de Științe. La începutul lui mai a fost înregistrat cel de-al patrulea vaccin – Sputnik Light.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

840
Tagurile:
imunitate, Vaccinul Sputnik V, Vaccin


Загрузка...
Alexei Ceban

Epidemiolog, despre tulpina indiană de COVID-19: Ar putea ajunge în Moldova?

140
(reînnoit 20:00 21.06.2021)
Cetățenii nu ar trebui să se relaxeze în contextul în care în ultima vreme a scăzut numărul de cazuri de infectare cu COVID-19. Tulpina indiană a început să facă ravagii în alte state, iar Republica Moldova nu va fi o excepție în acest sens.
Epidemiolog, despre tulpina indiană de COVID-19: Ar putea ajunge în Moldova?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Alexei Ceban a precizat că riscul declanșării în Republica Moldova a unui val de infectări cu tulpina indiană a virusului SARS-CoV-2 este eminent și poate chiar inevitabil.

"Putem prognoza că riscul de import a acestei tulpini este unul foarte mare. În țările apropiate sunt confirmate deja cazuri de infectări cu tulpina indiană, iar din practică s-a constatat că în decurs de câteva luni noile mutații ajung și la noi. În contextul relaxării mai multor restricții, acest proces s-ar putea declanșa chiar și în câteva săptămâni", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexei Ceban.

Potrivit lui, cea mai eficientă soluție de a evita un nou boom de infectări este vaccinarea în masă a populației, întrucât purtarea măștii, folosirea dezinfectantului și păstrarea distanței sociale sunt măsuri de protecție pe un termen scurt.

"În cazul în care vom tergiversa procesul, riscăm să ajungem în lista țărilor care înregistrează noi cazuri de COVID și anume tulpina indiană. Dacă nu ne vaccinăm riscăm să avem un număr alarmant, precum în decembrie, februarie și martie, care a fost cea mai dificilă perioadă pentru sistemul medical", a menționat specialistul.

În acest context, Alexei Ceban a îndemnat populația să se vaccineze împotriva COVID-19 și să conștientizeze că virusul nu a dispărut și poate face noi victime.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

140
Tagurile:
epidemiologi, tulpină, COVID-19
Tematic
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta


Загрузка...

Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova

27
(reînnoit 15:09 23.06.2021)
2000 de doze de vaccin „Sputnik V” din lotul de 60 de mii trimis pe 19 iunie de Rusia Moldovei în calitate de ajutor umanitar sunt destinate slujitorilor bisericilor și enoriașilor. Iată cum va decurge procesul de vaccinare.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. 2000 de doze de vaccin, din lotul de 60 de mii adus din Rusia în Moldova, au fost trimise de Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii pentru slujitorii bisericii și enoriașii din țara noastră.

Sputnik Moldova a încercat să afle cum va decurge procesul de vaccinare cu cele 2000 de doze. Episcopul Sorocii Ioan Moșneguțu, Vicar al Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, responsabil de relația cu presa, a declarat că va fi întocmită o listă în care vor fi incluși în primul rând slujitori ai bisericii și membrii familiilor lor. 

„Aceste 2000 de doze de vaccin sunt stocate la Chișinău și sunt destinate slujitorilor bisericii și familiilor acestora. Responsabilii de la Mitropolie vor întocmi niște liste unde vor fi incluse numele preoților și altor doritori. Apoi, aceste liste vor fi transmise centrelor de vaccinare, iar dozele de vaccin prevăzute în acest sens vor fi rezervate pentru persoanele care s-au înscris. Dacă vor mai rămâne doze, atunci aceste doze vor putea fi administrate doritorilor la solicitare”, a declarat Episcopul Sorocii pentru Sputnik Moldova

Vicarul Mitropoliei Chişinăului și Întregii Moldove a fost întrebat care este poziția Bisericii față de vaccinare. 

„Devreme ce am primit acest lot din partea Patriarhiei, daca sunt îndemnați preoții să se vaccineze, biserica nu este împotriva vaccinului, doar că vaccinarea trebuie să fie un act liber. Fiecare persoană trebuie să se pronunțe dacă vrea sau nu să se vaccineze”, a declarat episcopul. 

Precizăm că pe 19 iunie în Republica Moldova au ajuns din Federația Rusă 60 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”. Dintre acestea, 40 de mii sunt pentru malul drept al Nistrului și 20 de mii pentru malul stâng. 

Precizăm că pe 24 aprilie, primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului a fost livrat țării noastre. Potrivit Ministerului de Externe Al Federației Ruse, "partea rusă a luat o decizie de principiu de a furniza Moldovei 182 de mii de doze de "Sputnik V", inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria".

Iar pe 30 aprilie a ajuns în Moldova cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V”. Totodată, în data de 24 aprilie Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin din Federația Rusă. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul "Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Patriarhul Kiril, biserică, Vaccinul Sputnik V, vaccin
Tematic
Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare Patriarhului Kirill


Загрузка...