Pomușoare

Iată care este cea mai folositoare dintre pomușoare nutriționist

168
(reînnoit 20:14 01.06.2021)
Conținutul mare de antioxidanți face din această pomușoară unul dintre cele mai bune alimente pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.

CHIȘINĂU, 2 iunie - Sputnik. Nutriționistul american Amy Goodson a vorbit despre beneficiile consumului fructelor de pădure, menționând că acestea „se clasează pe locul 1 în topuri” datorită conținutului mare de fibre, vitamina C și flavonoide și a spus de asemenea care este liderul în această categorie nutrițională în ceea ce privește menținerea sănătății.

Gutuie
© Sputnik / Владимир Вдовин

Potrivit lui Goodson, în comparație cu alte produse, anume fructele de pădure sunt o sursă puternică de antioxidanți, care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor anti-îmbătrânire și cresc speranța de viață, relatează ”Izvestia”. Acest lucru se explică prin capacitatea antioxidanților de a proteja celulele de radicalii liberi care provoacă stresul oxidativ și stimulează dezvoltarea bolilor cronice, inclusiv cele oncologie și ale sistemului cardiovascular.

Nutriționistul american a adăugat că cea mai folositoare dintre pomușoare este considerată afina, care este campion în ceea ce privește conținutul de antioxidanți. De asemenea, este bogat în polifenoli care încetinesc efectele îmbătrânirii celulare.

În afară de aceasta, fructele de pădure sunt incredibil de universale în ceea ce privește consumul lor. Astfel, ele pot fi adăugate în aproape orice fel de mâncare, de la produse de patiserie și salate până la cocktailuri și sucuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

168
Tagurile:
Afine, beneficii, pomusoare
Tematic
Fructe periculoase pentru diabetici
Ceaiul provoacă cancerul dacă nu este consumat corect - Detalii
Alexei Ceban

Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

74
(reînnoit 16:17 24.06.2021)
În două luni de zile, țara noastră ar avea capacitatea de a vaccina 70 la sută din populație. Declarația îi aparține epidemiologului din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban.
Epidemiolog: De cât timp este nevoie pentru a vaccina 70 la sută din populație

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", reprezentantul ANSP Alexei Ceban a precizat că Republica Moldova dispune de suficiente doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a imuniza 70 la sută din populație. Potrivit lui, sistemul medical poate face față acestor cerințe.

"Am demonstrat că într-o singură zi putem vaccina și 26 mii de persoane. Capacitatea sistemului este și peste 30 mii persoane. Asta ar însemna că noi am putea vaccina un procent din populație într-o zi. Astfel, în două luni de zile am putea ajunge la o capacitate de 70 la sută de vaccinare a cetățenilor moldoveni", a declarat Alexei Ceban.

Epidemiologul susține că în Republica Moldova au ajuns deja peste un milion de doze de vaccin, dintre care peste 500 mii au fost deja administrate. În stoc mai există un număr impunător de doze, iar în perioada apropiată vor mai fi livrate și alte loturi de vaccin.

"Nu contează tipul de vaccin pe care-l vor administra cetățenii. Toate sunt eficiente. Avem capacitatea de a asigura majoritatea populației cu vaccin, însă mai există reticențe în rândul oamenilor. Sunt niște mituri pe care înșiși cetățenii nu și le pot explica. Vaccinarea este singura metodă care ne va proteja de acest virus și va contribui la diminuarea semnificativă a numărului de cazuri noi de infectare", a remarcat specialistul.

Mai mult, Alexei Ceban susține că certificatele moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.

"Este mult mai ușor și mai sigur ca oamenii să se vaccineze și să poată călători liber, decât să achite aproape o mie de lei pentru testul COVID, care până la urmă nu-i protejează de virus. Boala este mult mai agresivă decât reacțiile adverse în urma administrării vaccinului, care apropo, este normal să apară", a conchis epidemiologul.

Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Potrivit mai multor epidemiologi, imunitatea colectivă ar putea fi dobândită dacă 70 la sută din populația țării ar administra ambele doze de vaccin.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
vaccin, epidemiologi
Tematic
Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova


Загрузка...
Vaccinul Pfizer

Vaccinul Pfizer poate provoca o afecțiune rară a sângelui - studiu

880
(reînnoit 07:32 24.06.2021)
Cercetătorii israelieni au arătat că vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer a fost legat de posibilitatea de a dezvolta o afecțiune rară a sângelui, numită medical „purpura trombotică trombocitopenică (TTP)”.

BRUXELLES, 24 iun – Sputnik, Daniela Porovăț. Un studiu din Israel publicat de Jerusalem Post arată că vaccinul Pfizer poate proomsvoca o boală rară de sânge, TTP, care este o afecțiune autoimună ce determină formarea cheagurilor de sânge în diferite organe ale corpului. Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din Israel, aceste cheaguri pot limita sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către organe cheie precum creierul, rinichii și inima, rezultând probleme grave de sănătate.

Cercetătorii de la Institutul de hematologie de la Shamir Medical Center au declarat că au fost alertați cu privire la această problemă după ce au văzut o creștere bruscă a TTP în țară - patru cazuri detectate într-o lună, comparativ cu două sau trei cazuri pe an.

Echipa medicală a declarat că a găsit o „legătură cronologică” între vaccinarea pacientului și debutul simptomelor bolii. Ei au subliniat că aceștia sunt atât pacienți noi, cât și pacienți a căror boală a apărut după o perioadă lungă de remisie.

În prezent, Ministerul Sănătății evaluează cercetarea și până la finalizarea evaluării, medicii au fost rugați să nu intervină. Un purtător de cuvânt al spitalului a subliniat că acest studiu, care a fost de mare amploare, nu ar trebui în niciun caz să descurajeze oamenii de la vaccinare și a încurajat pe oricine care nu a fost încă vaccinat să primească doza.

Ca rezultat al cercetărilor lor, echipa medicală, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șefa Laboratorului de hemato-oncologie translațională, a transmis printr-un comunicat că „medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: oboseală slăbită, tulburări neurologice, hemoragii și dureri toracice”.

De asemenea, au solicitat „persoanelor sănătoase” care sunt vaccinate să fie vigilente și să solicite imediat asistență medicală dacă apar simptome.  Diagnosticul precoce și tratamentele moderne au crescut rata de supraviețuire a pacienților cu TTP de la 10% în trecut la 80% astăzi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

880
Tagurile:
sânge, boală, Pfizer, vaccin
Tematic
„Sputnik V” protejează împotriva tulpinii sud-africane COVID mai bine decât Pfizer - sursă


Загрузка...
Prezentarea de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor prezidențiale

Un partid a fost obligat de CEC predea în bugetul de stat o donație primită

0
Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” a fost obligat să verse în bugetul de stat donația încasată pentru finanțarea campaniei electorale. Despre aceasta a anunțat Comisia Electorală Centrală.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. CEC a examinat rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Astfel, în urma examinării acestor rapoarte, CEC a obligat Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, în termen de 24 ore, să predea în bugetul de stat donația încasată cu încălcarea prevederilor legale.

„CEC a obligat Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, în termen de 24 ore, să verse la bugetul de stat donația încasată cu încălcarea prevederilor legale ce se referă la interzicerea unui concurent să fie finanțat de către persoane juridice ce în ultimii trei ani înainte de începerea perioadei electorale au încheiat contracte de achiziții publice de lucrări, bunuri sau servicii în sensul Legii privind achizițiile publice”, se menționează în comunicatul de presă al CEC.

Totodată, Partidul Politic „Democrația Acasă” a corectat raportul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, iar CEC și a avertizat acest concurent electoral pentru completarea eronată a raportului respectiv.

Precizăm că, în conformitate cu prevederile cadrului legal, concurenții electorali prezintă, în fiecare săptămână, rapoartele privind finanțarea campaniei electorale. 

Amintim că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, concurenți electorali, finanțare, CEC
Tematic
CEC s-a întâlnit cu observatorii CSI: Ce au discutat


Загрузка...