CHIȘINĂU, 7 apr - Sputnik. Ministerul Sănătății precizează că cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a fost extinsă până în data de 31 martie.
În acest moment sunt vaccinate, deopotrivă cu lucrătorii medicali, persoanele care au peste 60 de ani, precum și cele care au vârste între 18 și 60 de ani care suferă de afecțiuni cronice și astfel infecția COVID-19 prezintă risc sporit de a survenire a decesului.
Medicul de familie stabilește care persoane sunt eligibile pentru vaccinare, după ce evaluează lista celor aflate la evidență. Contează, bineînțeles, și disponibilitatea dozelor de vaccin.
„Prioritar sunt vaccinate persoanele care au patologii de fon, precum boli cardiovasculare cronice, arterioscleroză vasculară, hipertensiune arterială, boli bronho-pulmonare cronice, boli cerebro-vasculare cronice, boli renale cronice, diabet zaharat, boală renală cronică la dializă, obezitate, deficiențe imune severe, tumori maligne și persoanele cu vârsta de peste 60 ani”, precizează Ministerul Sănătății.
Până în prezent în Republica Moldova au fost vaccinate împotriva COVID-19 peste 51de mii de persoane.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a făcut rapelul peste trei săptămâni de la administrarea primei componente a vaccinului împotriva coronavirusului.
“Vreau să vă informez că chiar acum, înainte să intru în această sală, am făcut și al doilea vaccin. Sper că totul va fi bine. Nu doar că sper, sunt convins”, a declarat Putin la ședința prezidiului Societății Geografice Ruse.În seara de 23 martie, președintele și-a administrat prima doză a vaccinului împotriva coronavirusului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a specificat ce vaccin anume i-a fost administrat șefului statului. Dar este vorba evident de un vaccin rusesc.
Putin și-a administrat vaccinul fără prezența camerelor video și a explicat acest gest prin faptul că nu vrea să se “maimuțărească”, iar dacă cineva vrea să falsifice ceva, acest lucru nu este complicat, prezentând în fața camerelor o injecție cu vitamine, în loc de vaccin. Liderul rus a menționat că denumirea vaccinului administrat o cunoaște doar medicul personal.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", Angela Paraschiv a explicat că unul dintre factorii care au generat micșorarea numărului de infectări cu COVID-19 este închiderea școlilor și trecerea la învățământul online. Potrivit ei, deja după două săptămâni de la sistarea învățământului în sălile de clasă a fost remarcată scăderea numărului de infectări.
"Copiii de vârstă școlară aduceau virusul la domiciliu și părinții se infectau. Iată că anume atunci când s-au închis școlile și s-a trecut la învățământul online am văzut o scădere a numărului de cazuri. Acest rezultat nu este altceva decât reflectarea măsurilor ce s-au impus în domeniul învățământului", a declarat Angela Paraschiv.
Medicul epidemiolog s-a referit și la studiile efectuate în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase pentru Copii, acolo unde s-a constatat că în peste 50 la sută din cazuri sursa primară de infecție au fost copiii.
"A fost demonstrat nu doar la noi în țară, dar și în alte țări unde s-a făcut o evaluare a riscului privitor la transmiterea infecției de la copii la maturi. Același lucru am observat și noi, în Republica Moldova. Astfel, aceste măsuri criticate dur de unii părinți au adus cu adevărat rezultate", a conchis interlocutoarea.
Amintim că începând cu ziua de 22 martie toate școlile din Capitală au revenit la învățământ la distanță. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău. În același timp, grădinițele din Capitală își continuă activitatea cu prezența copiilor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Poliția Republicii Moldova a anunțat că un accident de circulație grav a avut loc la Ocnița, în jurul orei 09.00, pe șoseaua Briceni-Ocnița-Otaci. Tragedia s-a produs la intrarea în satul Ocnița din raionul Ocnița.
Două persoane au decedat, una internată în stare gravă.
În consecință șoferul de 37 de ani și soția acestuia de 33 de ani au decedat pe loc, iar o pasageră de 58 de ani a fost transportată la spitalul raional Ocnița cu diferite traumatisme.
Toate persoanele din automobilul implicat în accident erau locuitori ai satului Clocușna din raionul Ocnița și au fost descarcerate acum 10 minute.
Poliția se află la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova