Медицинские маски

Cercetători din Germania au descoperit substanţe chimice periculoase în măşti

579
(reînnoit 10:05 04.04.2021)
În urma unor teste pe măşti, efectuate de doi academicieni renumiţi din Germania, s-a constatat prezenţa în unele dintre acestea a formaldehidei și a altor substanțe chimice periculoase.

BUCUREŞTI, 4 apr – Sputnik. Ecotextile News a dezvăluit că nu toate măştile de protecţie de pe piaţă utilizate de către publicul larg îndeplinesc standarde de siguranţă.

Astfel, în urma unor teste, doi oameni de ştiinţă din Germania au descoperit în unele măști urme ale unor substanțe chimice toxice, care sunt restricționate motive de sănătate și de mediu. Printre acestea a fost descoperită formaldehida, o substanță chimică care provoacă senzații de arsură la nivelul ochilor, nasului și gâtului, tuse, respirație șuierătoare și greață.

Cercetătorii avertizează că, dacă măştile conţinând astfel de substanţe sunt purtate pentru perioade lungi de timp, acestea ar putea provoca probleme de sănătate.

Printre oamenii de ştiinţă care au făcut aceste teste pe măşti este profesorul Michael Braungart, director la Institutul de Mediu din Hamburg, fiind vorba de măști care au provocat erupții cutanate unor persoane.

© Sputnik / Алан Булкаты

„Ceea ce respirăm pe gură și nas sunt de fapt deșeuri periculoase. Am găsit formaldehidă și chiar anilină și am observat că se aplică parfumuri artificiale necunoscute pentru a acoperi orice miros neplăcut de substanță chimică din mască”, a spus Braungart, potrivit ziarulromanesc.de.

Acesta a mai spus că în cazul măștilor chirurgicale de culoare albastră, a descoperit cobalt, care poate fi folosit ca vopsea albastră.

„Una peste alta, avem un cocktail chimic în fața nasului și gurii care nu a fost niciodată testat nici pentru toxicitate, nici pentru orice efecte pe termen lung asupra sănătății”, a avertizat profesorul.

De asemenea, dr. Dieter Sedlak, director general și cofondator al Modern Testing Services din Augsburg, a găsit alte substanțe chimice prin propria sa metodă de testare: pe lângă formaldehidă, a descoperit urme de fluorocarburi periculoase, care sunt puternic restricționate. Fluorocarburile sunt toxice pentru sănătatea umană, iar oamenii de știință au solicitat recent interzicerea lor pentru utilizarea neesențială.

„Se pare că substanța a fost aplicată în mod deliberat ca un agent de respingere a fluidelor – ar funcționa pentru a respinge virusul într-un format de picături de aerosoli –, dar fluorocarbura pe față, pe nas, pe mucus sau pe ochi nu este bună”, a precizat Sedlak.

Fluorocarburile sunt folosite pentru a adăuga un strat protector la articole precum rucsacurile și jachetele, dar nu sunt destinate inhalării.

Pe de altă parte, cei doi academicieni spun că descoperirile lor nu sunt suficiente pentru a concluziona că toate măștile chirurgicale sunt periculoase, dar consideră că unele măști aflate în circulație trezesc îngrijorări.

Potrivit acestora, măștile concepute pentru a fi purtate de public nu sunt clasificate ca Echipamente Individuale de Protecție (EIP) și, prin urmare, nu sunt supuse aceluiași nivel de control ca în cazul celor care sunt destinate utilizării de către profesioniștii din domeniul sănătăţii. Întrucât măștile pentru față nu sunt dispozitive medicale, acestea trebuie să respecte doar legile generale de siguranță.

Şi dr. Julian Tang, citat de Daily Mail, virusolog clinic și profesor asociat onorific la Departamentul de Științe Respiratorii de la Universitatea din Leicester, care este de acord cu dr. Sedlak și cu prof. Braungart, a spus că sunt necesare cercetări mai aprofundate. Potrivit acestuia, o opțiune este ca oamenii să folosească măști chirurgicale profesionale care îndeplinesc standarde mai stricte.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

579
Tagurile:
"Masti", Substanțe periculoase, Germania, cercetători
Luminița Suveică

Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

68
(reînnoit 20:11 18.06.2021)
Deși e deja luna iunie, se constată o creștere bruscă a numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli. Medicii atenționează că în această perioadă este foarte important să consumăm cât mai multe fructe, legume, ceaiuri din ierburi și cât mai multă apă.
Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultimele săptămâni au fost înregistrate de patru ori mai multe solicitări medicale cu privire la numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli, decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Mai mulți specialiști asociază acest lucru cu o schimbare a vremii, nespecifică acestei perioade, care se menține ploioasă și răcoroasă.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminița Suveică a precizat că virozele sunt boli infecțioase provocate de viruși de intensitate medie. Manifestările pot fi diverse, mai ales că în fiecare an apar noi tulpini de virus. Cele mai răspândite sunt virozele respiratorii.

"Virozele se manifestă printr-o stare generală proastă, dureri de cap ușoare, rinoree, durere în gât, dureri musculare și articulare, febră. Este de ajuns un simplu strănut sau contact apropiat cu o persoană bolnavă ca să i-ai o viroză", a explicat interlocutoarea.

Potrivit ei, îndată, la apariția primelor simptome ale răcelii  trebuie neapărat să vă adresați medicului de familie, care vă va prescrie tratamentul necesar.

"Dacă de la început totul se tratează la timp, atunci puteți evita complicațiile. Situația este și mai gravă în cazul contractării gripei, care se manifestă prin temperatura 39-40, frisoane și dureri musculare. Dacă nici gripa nu este tratată, atunci apare pneumonia post gripală, care decurge destul de complicat și de multe ori provoacă chiar decesul persoanelor tinere și chiar a copiilor", a explicat doctorul în medicină.

Luminița Suveică susține că în această perioadă este important să consumăm alimente bogate în vitamine, în special cele bogate în vitamina C și zinc pentru a întări imunitatea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
vară, viroză


Загрузка...

Vaccin-gumă de mestecat

56
(reînnoit 16:02 18.06.2021)
Pe surse: Ministerul Apărării al Rusiei dezvoltă un preparat împotriva COVID-19 sub formă de gumă de mestecat.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Ministerul Apărării al Federației Ruse a început să creeze un nou preparat antiviral împotriva COVID-19 sub formă de gumă de mestecat, a declarat pentru RIA Novosti o sursă, apropiată de instituția militară.

Lucrările se desfășoară la cel de-al "48-lea Institut Central de Cercetare", a adăugat aceasta.

"Combinarea unei forme accesibile de utilizare cu proprietățile benefice ale preparatului va asigura un efect pozitiv în lupta împotriva răspândirii noii infecții cu coronavirus", a declarat interlocutorul agenției.

De asemenea, institutul creează un vaccin mucozal împotriva coronavirusului sub formă de pastilă.

"La finalizarea studiilor, acest vaccin va fi inclus în diferite scheme de tratament și va fi utilizat în calitate de supliment la mecanismele existente de utilizare a medicamentelor profilactice", a spus sursa.

Anul trecut, cel de-al 48-lea Institut Central de Cercetare al Ministerului Apărării, împreună cu Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ʺGamaleiaʺ, a dezvoltat preparatul recombinat împotriva SARS-CoV-2 "Sputnik V".

56
Tagurile:
guma, VACCIN


Загрузка...
Mare

Cumperi bilet de vacanță de la agenție de turism, dar călătoria este anulată: Ce faci?

17
Mulți moldoveni se pomenesc în situația când își cumpără bilet de vacanță de la o agenție de turism, dar călătoria este anulată. În aceste condiții, oamenii își pun întrebarea dacă pot sau nu să-și întoarcă banii. Iată ce spun specialiștii.

CHIȘINĂU,18 iun - Sputnik. Specialiștii din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorului susțin că nu pot interveni imediat în cazurile în care cetățenii nu-și pot recupera investițiile făcute în pachetele turistice. Totuși, există pârghii ca angajații instituției să ia măsuri ulterior mult mai drastice.

"Nu putem obliga agențiile de turism să restituie contravaloarea serviciului nevalorificat pentru că există o lege care permite agențiilor de turism până în data de 31 decembrie 2021 să restituie integral valoarea pachetului turistic. Ulterior, dacă se depășește acest termen evident că deja va interveni Agenția, cu posibilitatea inclusiv de a solicita compensații pentru fiecare zi de întârziere", a precizat Nicolai Olarașu, șef al Direcției Relații cu Consumatorii și Mediul de Afaceri, ASP.

Specialiștii Agenției susțin că unele situații de acest gen sunt destul de greu de investigat. Nicolai Olarașu a adus și un exemplu.

"În prezent, există două sesizări din partea unei asociații de profil a agențiilor de turism prin care ne reclamă activitatea dubioasă a unui tur-operator din Ucraina, care a cumpărat o companie din Moldova și încearcă să inducă în eroare consumatorii, solicitând banii de la consumatori, fără ca aceștia să cunoască despre faptul că interacționează cu o firmă străină. Astfel, va fi mult mai dificil să obținem compensarea acelor cheltuieli suportate sau repunerea drepturilor consumatorului", a spus Nicolai Olarașu, șef al Direcției Relații cu Consumatorii și Mediul de Afaceri, ASP.

Sunt cazuri când reprezentanții companiilor de turism sesizează Agenția pentru Protecția Consumatorului pentru că nu sunt în stare să-și îndeplinească promisiunile. 

"Un tur-operator a fost în imposibilitatea să efectueze zboruri charter din cauza unei companii aeriene locale, întrucât aceasta are interdicție de a zbura în Turcia și atunci tur-operatorul a fost pus în dificultate de a identifica un nou zbor charter pentru a aduce turiștii în țară și de a onora contractele semnate. Și atunci ei ne-au sesizat pentru a decide în consecință și a contracara aceste fenomene oarecum periculoase pentru consumatori. Imposibilitatea de a onora aceste pachete turistice de către tur-operatori va duce la dificultăți pentru consumatori de a se odihni, căci uneori e greu de identificat o altă perioadă comodă pentru a călători. Chiar dacă se restituie banii, oamenii rămân dezamăgiți de agenție și de imposibilitatea de a ne odihni în perioada estivală stabilită", a menționat Nicolai Olarașu, șef al Direcției Relații cu Consumatorii și Mediul de Afaceri, ASP.

Inspectorii mai spun că reprezentanții agențiilor de turism sunt obligați să informeze turiștii despre toate riscurile care pot apărea până la plecare, dar și în timpul vacanței, inclusiv să-i anunțe despre măsurile care se aplică în perioada pandemică, cum ar fi necesitatea testului COVID-19 sau vaccinarea împotriva infecției. Oamenii pot cere un alt hotel dacă întâmpină dificultăți la cazare sau nu sunt mulțumiți de igiena și regimul de alimentare.

"Oamenii trebuie să cunoască interdicțiile care pot apărea, dar și costurile adiționale pentru transport, parcare sau de izolare. Toate trebuie să fie comunicate consumatorului, fiindcă în caz contrar, agenția de turism ar putea fi pasibilă de compensații sau să ofere consumatorului perioade de cazare cu regim echivalent celui propus. Recomandăm consumatorilor să păstreze discuțiile pe astfel de teme cu operatorii, dacă sunt prin rețelele de socializare, pentru a putea demonstra că au fost înaintate pretențiile", zice Nicolai Olarașu.

Pentru turiștii moldoveni care pleacă în vacanță în perioada estivală, Agenția pentru Protecția Consumatorului va lansa un număr de viber. Oamenii vor putea apela atunci când vor dori să depună sesizări în privința unei agenții de turism care și-a încălcat promisiunile contractuale. Persoanele vor primi consultație, iar când vor reveni în țară, le vor fi compensate pierderile. Mai multe detalii, vor fi plasate pe site-ul agenției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
turism, bilet, vacanță
Tematic
O vacanță de vară interactivă: Ce îi așteaptă pe copii la bibliotecile din Capitală
Moldovenii au început să meargă în vacanță: Ce se întâmplă la vamă


Загрузка...