Vaccin

OMS a spus câți locuitori ai continentului european sunt vaccinați împotriva COVID-19

71
(reînnoit 09:29 02.04.2021)
Organizația Mondială a Sănătății a menționat că ritmul de vaccinare împotriva coronavirusului în Regiunea Europeană este lent.

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății a declarat pentru RIA Novosti că doar 4% din locuitorii continentului european au primit ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului, 10% din populație a primit doar o singură doză de vaccin.

Șeful filialei europene a OMS, Hans Kluge, a îndemnat statele europene să accelereze procesul de vaccinare.

"Până în prezent, doar 10% din întreaga populație a regiunii a primit o doză de vaccin, doar 4% au terminat seria completă de vaccinuri", se arată în declarație.

"Vaccinurile sunt cea mai bună cale de ieșire din această pandemie. Ele nu numai că funcționează, dar sunt și foarte eficiente în ceea ce privește prevenirea infecției. Cu toate acestea, introducerea acestor vaccinuri are loc inacceptabil de încet. Și, până când, acoperirea rămâne scăzută, trebuie să aplicăm aceleași măsuri de sănătate publică și de protecție socială ca și în trecut, pentru a compensa întârzierea graficelor. Permiteți-mi să fac claritate: trebuie să accelerăm acest proces, crescând producția, reducând barierele în ceea ce privește inocularea vaccinurilor și utilizând fiecare fiolă, pe care o avem la depozit", a subliniat  Kluge.

În același timp, biroul european al OMS a anunțat o creștere a cazurilor de infectare cu COVID în regiune, pentru toate grupele de vârstă, cu excepția persoanelor cu vârsta de 80 de ani și mai mult. "Numai în rândul acestei populații extrem de vulnerabile, observăm o scădere constantă a ratei de îmbolnăvire și o scădere a ponderii deceselor cauzate de COVID-19 de la începutul anului 2021, fapt care reflectă semnele timpurii ale impactului vaccinării", a precizat organizația.

În Republica Moldova, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început pe 2 martie. Acest proces este împărțit în trei etape. În prima etapă – sunt vaccinați lucrătorii medicali, în a doua – vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 60 de ani, persoanele cu boli cronice, angajații instituțiilor de învățământ și structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, iar în a treia – toți ceilalți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
Europa, COVID-19, Vaccin, OMS
Tematic
Donații pentru Moldova: Echipament medical din partea UE și OMS
OMS: 2,5 miliarde de oameni vor avea această problemă de sănătate până în 2050
Vaccinul Sputnik V

Expert: Cât timp protejează de coronavirus vaccinul rus „Sputnik V”

741
(reînnoit 22:13 22.06.2021)
Vaccinul rusesc Sputnik V oferă o imunitate sigură pentru cel puțin o perioadă de o jumătate de an, a declarat expertul Centrului Gamaleia, Vladimir Gușin.

BUCUREȘTI, 23 iun – Sputnik. Vaccinul Sputnik V oferă o protecție împotriva coronavirusului pentru șase luni, a declarat șeful Laboratorului mecanismelor de variabilitate a populației microorganismelor patogene a Centrului Gamaleia, Vladimir Gușin.

“Dispunem de suficiente date care arată că în decurs de jumătate de an imunitatea la sigur se menține, iar pentru a o actualiza către o nouă ascensiune epidemiologică, e nevoie de o revaccinare”, a declarat expertul într-un interviu oferit canalului YouTube Soloviov LIVE.

Mai devreme, ministrul Sănătății, Mihail Murașko, a declarat că Ministerul Sănătății a elaborate anumite abordări pentru revaccinarea populației de coronavirus: în perioada de vârf, fiecare șase luni, în celelalte perioade – odată pe an.

Vaccinul poate fi administrat în toate regiunile Rusiei. În august 2020, Ministerul Sănătății a înregistrat primul vaccin din lume împotriva COVID-19, dezvoltat de Centrul Gamaleia. Preparatul a primit numele de “Sputnik V”.

Ulterior a apărut vaccinurile EpiVacCorona, a centrului Vector și CoviVac, creat de Centrul Ciumakov al Academiei de Științe. La începutul lui mai a fost înregistrat cel de-al patrulea vaccin – Sputnik Light.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

741
Tagurile:
imunitate, Vaccinul Sputnik V, Vaccin


Загрузка...
Alexei Ceban

Epidemiolog, despre tulpina indiană de COVID-19: Ar putea ajunge în Moldova?

140
(reînnoit 20:00 21.06.2021)
Cetățenii nu ar trebui să se relaxeze în contextul în care în ultima vreme a scăzut numărul de cazuri de infectare cu COVID-19. Tulpina indiană a început să facă ravagii în alte state, iar Republica Moldova nu va fi o excepție în acest sens.
Epidemiolog, despre tulpina indiană de COVID-19: Ar putea ajunge în Moldova?

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Alexei Ceban a precizat că riscul declanșării în Republica Moldova a unui val de infectări cu tulpina indiană a virusului SARS-CoV-2 este eminent și poate chiar inevitabil.

"Putem prognoza că riscul de import a acestei tulpini este unul foarte mare. În țările apropiate sunt confirmate deja cazuri de infectări cu tulpina indiană, iar din practică s-a constatat că în decurs de câteva luni noile mutații ajung și la noi. În contextul relaxării mai multor restricții, acest proces s-ar putea declanșa chiar și în câteva săptămâni", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexei Ceban.

Potrivit lui, cea mai eficientă soluție de a evita un nou boom de infectări este vaccinarea în masă a populației, întrucât purtarea măștii, folosirea dezinfectantului și păstrarea distanței sociale sunt măsuri de protecție pe un termen scurt.

"În cazul în care vom tergiversa procesul, riscăm să ajungem în lista țărilor care înregistrează noi cazuri de COVID și anume tulpina indiană. Dacă nu ne vaccinăm riscăm să avem un număr alarmant, precum în decembrie, februarie și martie, care a fost cea mai dificilă perioadă pentru sistemul medical", a menționat specialistul.

În acest context, Alexei Ceban a îndemnat populația să se vaccineze împotriva COVID-19 și să conștientizeze că virusul nu a dispărut și poate face noi victime.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

140
Tagurile:
epidemiologi, tulpină, COVID-19
Tematic
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta


Загрузка...
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate

Detalii despre captura record de heroină: Ce spun procurorii PCCOCS

0
(reînnoit 11:53 23.06.2021)
Procurorii au venit cu precizări despre captura record de 230 de kilograme de heroină despre care s-a aflat weekendul trecut.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, împreună cu Inspectoratului Național de Investigații și Serviciul Vamal au organizat o conferință de presă în care au oferit detalii privind captura record de 230 de kilograme de heroină despre care s-a anunțat sâmbătă, 19 iunie.

În seara de vineri, 18 iunie, șapte persoane au fost reținute în dosarul cu contrabanda de droguri, iar ulterior două persoane au fost eliberate pentru că s-a dovedit că nu sunt implicați în schemă. Procurorul-șef al PCCOCS Ion Caracuian a declarat în cadrul conferinței de presă că s-a demonstrat implicarea a cinci persoane, dintre care două sunt de origine turcă, iar trei sunt din Moldova. Acestea au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile și, dacă vor fi găsite vinovate, ele riscă până la 15 ani de pușcărie. 

Unul dintre cetățenii turci, care este considerat și figurant principal în acest dosar, acționa prudent și independent și era foarte greu de demascat planurile sale, a precizat procurorul-șef al PCCOCS. 

„Figurantul principal și-a procurat o activitate economică în Republica Moldova. Și-a făcut un istoric economic pozitiv, făcând importuri de marfă precum materiale de construcție, blocuri sanitare ca ulterior, după câteva importuri legale, a început să introducă în acea marfă, să introducă droguri”, a precizat Ion Caracuian. 

Cercetările pe acest caz au început în luna decembrie 2020. Deși, lotul de heroină trebuia să ajungă în Uniunea Europeană, complicii au schimbat destinația în ultimul moment și au decis să meargă în regiunea transnistreană. Cele peste 230 de kilograme de heroină au fost ascunse în cărămizi pentru a putea trece frontiera. Astfel, aproape 1 100 de cărămizi au fost distruse pentru a putea ascunde în ele drogurile. Oamenii legii au deconspirat schema și i-au prin în flagrant pe suspecți, în timp ce transportau lotul de heroină.

Potrivit informațiilor prezentate, drogurile au fost aduse din Iran, pe cale maritimă au fost duse în Federația Rusă, ulterior în Ucraina, apoi au ajuns în Republica Moldova. Oamenii legii au precizat că în prezent continuă să investigheze cazul pentru a identifica toate persoanele implicate, inclusiv cine trebuia să fie destinatarul final. Pentru acest lucru, ofițerii colaborează cu organele de drept din alte state. 

Procuror șef al PCCOCS Ion Caracuian a precizat că substanța găsită a fost la o expertiză minuțioasă. Totodată, Caracuian a menționat că moldovenii suspectați că ar fi implicați în schemă au vârstele cuprinse între 35 și 45 de ani și nu-și recunosc vina. Mai mult, ei se folosesc de dreptul de anu oferi declarații pe acest caz. 

Oamenii legii au precizat că după finalizarea anchetei și după emiterea unei sentințe finale pe acest caz, lotul de heroină va fi nimicit. 

Amintim că sâmbătă, oamenii legii au anunțat despre faptu că pe teritoriul Republicii Moldova a fost depistată o captură record de heroină.  Astfel, o grupare criminală internațională a fost demascată ca urmare a unei operațiuni transfrontaliere.

În cadrul operațiunii sunt implicați ofițeri ai Inspectoratului Național de Investigații, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Serviciul Vamal.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
procurorii, PCCOCS, heroină, captură
Tematic
Heroină, extasy și amfetamină: cum ajung acestea în Moldova


Загрузка...