Dr Adina Alberts

Dr. Alberts: Beneficii nete ale vaccinului rusesc față de alte vaccinuri

342
Adina Alberts: ”Sincer nu am crezut că mă voi bucura așa de tare de vreo realizare a rușilor, vreodată.... dar iată că mi s-a întâmplat”.

BUCUREȘTI, 3 mart – Sputnik. Cunoscutul medic chirurg Adina Alberts a prezentat câteva date despre noul vaccin împotriva coronavirusului – CoviVac – lansat recent de Centrul Ciumakov din Sankt Petersburg.

”M-am bucurat când am aflat că Rusia a autorizat și cel de-al treilea vaccin al său”, scrie dr. Alberts, mărturisind – ”Sincer nu am crezut că mă voi bucura așa de tare de vreo realizare a rușilor, vreodată.... Dar iată că mi s-a întâmplat”.

Dr. Alberts arată că vaccinul CoviVac ”este un vaccin obținut utilizând Sars-Cov2 în totalitatea sa, virusul este atenuat, și este inhibată și capacitatea sa de a se multiplica, deci nu poate produce boala”.

În aceste condiții, dr. Alberts prezintă succint ”beneficiile nete pe care le are utilizarea CoviVac vizavi de vaccinurile ARN mesager existente în acest moment "pe piața" din România”:

1. CoviVac utilizează virusul în totalitatea sa, ”astfel că răspunsul imun care se obține este plurivalent, protecția fiind net superioară pentru orice mutație ar fi suferit Sars-Cov 2 până acum, sau pentru cele pe care le va suferi în viitor”, arată dr. Alberts.

2. Tehnologia prin care s-a obținut CoviVac ”este una clasică, foarte cunoscută și pentru care există experiență de mai bine de un secol”, subliniază medicul român.

3. Riscul de apariție a reacțiilor adverse la distanță, ”risc incriminat la utilizarea vaccinurilor ARN mesager, este aproape nul”.

4. ”Disponibilitatea noastră, a tuturor, de a ne vaccina cu un produs obținut într-o maniera clasică despre care lumea medicală cunoaște aproape tot, este mult mai mare, astfel că o campanie de vaccinare care s-ar baza și pe administrarea unor astfel de vaccinuri, ar avansa mult mai rapid”, scrie dr. Adina Alberts.

Foarte utilă idee - dr. Alberts prezintă cele 5 vaccinuri obținute ”prin metoda clasică sau prin tehnologii derivate ale metodei clasice”:

- Sinopharm, China, vaccinul Vero, virus inactivat;

- Sinovac, China, virus inactivat, căzut în desuetudine datorită eficienței reduse, sub 50%;

- Bharat Biotech, India, virus întreg inactivat, avizat și utilizat pe scară largă în India, de curând Brazilia a comandat 20 milioane de doze;  

- EpiVacCorona, Rusia, folosește o înlănțuire de proteine denumite peptide, care sunt obținute sintetic, copii exacte ale celor virale;

- CoviVac, Rusia, virus întreg inactivat.

***

Centrul Federal Științific ”Mihail Ciumakov” din Sankt Petersburg a produs al treilea vaccin împotriva coronavirusului aprobat de Rusia și anunţat chiar de premierul Mihail Mişustin.

CoviVac este administrat în două doze, la interval de 14 zile, iar un avantaj important este transportul şi depozitarea la temperaturi de 2 până la 8 grade Celsius.

„CoviVac, vaccinul pe care l-am dezvoltat reflectă întreaga istorie a ştiinţei vaccinului rus, precum şi global”, a declarat directorul Centrului Ciumakov, Aidar Işmuhametov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

342
Tagurile:
beneficii, rus, vaccin
Tematic
Slovacia ignoră EMA și autorizează vaccinul rusesc ”Sputnik V”
Președintele rus Vladimir Putin

Putin și-a administrat a doua componentă a vaccinului anti-COVID

65
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a făcut al doilea vaccin împotriva coronavirusului. Prima doză i-a fost administrată pe 23 martie.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a făcut rapelul peste trei săptămâni de la administrarea primei componente a vaccinului împotriva coronavirusului.

“Vreau să vă informez că chiar acum, înainte să intru în această sală, am făcut și al doilea vaccin. Sper că totul va fi bine. Nu doar că sper, sunt convins”, a declarat Putin la ședința prezidiului Societății Geografice Ruse.

În seara de 23 martie, președintele și-a administrat prima doză a vaccinului împotriva coronavirusului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a specificat ce vaccin anume i-a fost administrat șefului statului. Dar este vorba evident de un vaccin rusesc.

Putin și-a administrat vaccinul fără prezența camerelor video și a explicat acest gest prin faptul că nu vrea să se “maimuțărească”, iar dacă cineva vrea să falsifice ceva, acest lucru nu este complicat, prezentând în fața camerelor o injecție cu vitamine, în loc de vaccin. Liderul rus a menționat că denumirea vaccinului administrat o cunoaște doar medicul personal.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
vaccinare, Putin
Tematic
Conversație telefonică între Putin și Biden: Când s-ar putea întâlni cei doi șefi de stat


Загрузка...
Angela Paraschiv

A scăzut numărul cazurilor de infectare cu COVID: Explicația epidemiologilor

187
(reînnoit 13:38 14.04.2021)
Scăderea numărului de infectări zilnice cu COVID are legătură directă cu închiderea școlilor și trecerea la învățământul online. De această părere este șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Angela Paraschiv.
Mai puține cazuri de infectare cu COVID: Explicația epidemiologilor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", Angela Paraschiv a explicat că unul dintre factorii care au generat micșorarea numărului de infectări cu COVID-19 este închiderea școlilor și trecerea la învățământul online. Potrivit ei, deja după două săptămâni de la sistarea învățământului în sălile de clasă a fost remarcată scăderea numărului de infectări.

"Copiii de vârstă școlară aduceau virusul la domiciliu și părinții se infectau. Iată că anume atunci când s-au închis școlile și s-a trecut la învățământul online am văzut o scădere a numărului de cazuri. Acest rezultat nu este altceva decât reflectarea măsurilor ce s-au impus în domeniul învățământului", a declarat Angela Paraschiv.

Medicul epidemiolog s-a referit și la studiile efectuate în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase pentru Copii, acolo unde s-a constatat că în peste 50 la sută din cazuri sursa primară de infecție au fost copiii.

"A fost demonstrat nu doar la noi în țară, dar și în alte țări unde s-a făcut o evaluare a riscului privitor la transmiterea infecției de la copii la maturi. Același lucru am observat și noi, în Republica Moldova. Astfel, aceste măsuri criticate dur de unii părinți au adus cu adevărat rezultate", a conchis interlocutoarea.

Amintim că începând cu ziua de 22 martie toate școlile din Capitală au revenit la învățământ la distanță. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău. În același timp, grădinițele din Capitală își continuă activitatea cu prezența copiilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

187
Tagurile:
epidemiologi, COVID-19, copii, școală
Tematic
COVID-19: Mai puține infectări și decese confirmate astăzi


Загрузка...
Laura Țurcan

Epidemiolog, despre reinfectarea după imunizate și efectele adverse ale vaccinurilor

0
(reînnoit 17:37 14.04.2021)
Care este numărul efectelor adverse în urma vaccinării anti-COVID? Câte persoane s-au reinfectat după administrarea primei doze și cum decurge campania de vaccinare? Detalii am aflat de la medicul epidemiolog Laura Țurcan.
Epidemiolog, despre reinfectarea după imunizate și efectele adverse ale vaccinurilor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", medicul epidemiolog de la Agenția Națională în Sănătate Publică, Laura Țurcan a remarcat că procesul de imunizare în Republica Moldova depinde de disponibilitatea dozelor de vaccin ajunse în țara noastră. Până în prezent, au fost recepționate peste 112 970 doze de vaccin, dintre care: 86400 doze de vaccin AstraZeneca, 24570 doze Phizer și 2000 doze de Sinopharm.

"Desigur că ne-am fi dorit să ajungem la o acoperire vaccinală de 70 procente, însă mai avem de muncit până atunci. Vaccinarea este singura măsură eficientă de a combate virusul și ne bucurăm că acest proces a început și în țara noastră", a declarat Laura Țurcan.

Potrivit medicului epidemiolog, din numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19, doar 1017 au înregistrat efecte adverse post-imunizare, frecvența fiind de 1,5 procente.

"Din numărul total al acestora, 96,2 procente au fost reacții ale organismului ușoare – dureri și sensibilitate în locul imunizării, oboseală, febră, frisoane, greață și altele, 3,8 procente au avut reacții moderate, adică aceleași simptome doar că mai accentuate. Nu avem nici o reacție gravă sau severă. Toate au trecut în câteva zile, fără spitalizări", a subliniat specialistul.

În același timp, Laura Țurcan a precizat că din numărul total de persoane vaccinate cu prima doză, doar 210 s-au infectat cu COVID-19, ceea ce constituie 0,3 procente. Specialistul a venit și cu o explicație în acest sens.

"Prima doză de vaccin nu ne protejează 100 procente, de aceea toate măsurile antiepidemice trebuie respectate în continuare. Cu toate acestea, am observat impactul vaccinării asupra infectării lucrătorilor medicali, chiar dacă în mare parte le-a fost administrată doar prima doză", a punctat medicul epidemiolog.

Amintim că, în data de 2 martie, în Republica Moldova a fost lansată campania de vaccinare. În prima etapă au fost vaccinați lucrătorii medicali, iar în prezent are loc imunizarea persoanelor care au peste 60 de ani, precum și cele care au vârsta între 18 și 60 de ani care suferă de afecțiuni cronice și pentru care infecția cu COVID-19 ar reprezenta un risc sporit de deces. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
COVID-19, vaccin
Tematic
A scăzut numărul cazurilor de infectare cu COVID: Explicația epidemiologilor


Загрузка...