Простуда

Medic: Metoda prin care îți restabilești simțul mirosul după COVID

175
(reînnoit 12:26 26.01.2021)
Unul dintre simptomele cele mai frecvente ale infecție cu coronavirus este lipsa de sensibilitate la mirosuri. Această stare poate dura mult timp, chiar și după ce scapi de boală. Însă există o metodă relativ rapidă de restabilire a simțului olfactiv.

CHIȘINĂU, 26 ian – Sputnik. Mulți dintre cei care se infectează cu coronavirus pierd capacitatea de a simți mirosurile, poate să dispară și gustul.

Oamenii de știință nu au stabilit deocamdată cu exactitate cauzele apariției problemelor de percepție a mirosurilor și gusturilor în cazul infectării cu COVID-19, însă au înaintat câteva teorii. Despre asta a vorbit într-un interviu pentru radio Sputnik neurologul, neurofiziologul Aleksandr Budik.

Potrivit primei teorii, infectarea cu coronavirus provoacă modificări în componența salivei. Din această cauză, substanțele gustative se distrug mai repede și nu reușesc să ajungă la receptorii care identifică gustul.

”Esența celei de a doua teorii constă în presupunerea că s-ar distruge înșiși receptorii gustativi. Același lucru este legat și de simțul olfactiv. Sau sunt distruse celulele sensibile care percep substanțele olfactive și se distruge mucoasa. Sau sunt distruși nervii transmițători care duc informația despre senzațiile olfactive percepute”, a explicat medicul.

Majoritatea celor infectați cu coronavirus încetează să mai simtă mirosurile și gusturile la stadiul incipient al bolii, însă peste câteva săptămâni totul se restabilește.

Работа мобильных пунктов вакцинации в Казани
© Sputnik / Максим Богодвид

Sunt însă situații, și acestea sunt destul de frecvente, când chiar și după însănătoșire oamenii se confruntă încă luni în șir cu aceste probleme.

Pentru a restabili capacitatea de a simți gusturile și mirosurile, Budik recomandă un trening olfactiv special. Este nevoie să încercați, de câteva ori în fiecare zi, să percepeți diverse mirosuri. De reținut că trebuie să fie arome tari, cum ar fi cele de cuișoare, cardamon, usturoi, scorțișoară, care vor face organele respective să activeze intens, a precizat medicul.

”Organismul începe să acorde o atenție mai mare acelui organ care este inclus mai mult în activitate și toate resursele se vor concentra anume acolo, pentru a restabili mai rapid funcția acestui organ. În calitate de terapie suplimentară, putem picura în nas soluție de vitamina A, putem consuma Omega-3 timp de o săptămână”, a mai recomandat Budik.

Potrivit specialistului, în paralel se vor restabili și senzațiile gustative, deoarece disfuncțiile privind perceperea mirosului și gustului sunt legate între ele șu restabilirea unei componente va duce și la îmbunătățirea celei de a doua, consideră medicul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

175
Tagurile:
restabilire, gust, miros, COVID-19, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1284)
Tematic
Prognoză privind coronavirusul în anul 2021 – expert
Simptomele unei îmbolnăviri de durată cu COVID – specialiști
Шприц и ампула на фоне логотипа Pfizer.

Japonia: al doilea caz de anafilaxie după vaccinarea cu Pfizer

167
(reînnoit 17:36 07.03.2021)
Japonia a raportat al doilea caz de anafilaxie după vaccinarea cu preparatul companiei americane Pfizer.

BUCUREȘTI, 7 mart - Sputnik. Ministerul Japonez al Sănătății a anunțat al doilea caz de anafilaxie după vaccinarea cu preparatul companiei americane Pfizer.

Incidentul i s-a întâmplat unei femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani. La 25 de minute după injecție, a început să tușească, să scadă febra și tensiunea arterială, dificultăți de respirație și mâncărime. Femeii i s-au administrat medicamente, după care aceste simptome au dispărut.

Ministerul Sănătății a menționat că pacientul „nu are boli concomitente” care ar putea provoca o reacție alergică și a sugerat că ar putea exista o legătură cu vaccinul.

Primul caz de anafilaxie după vaccinarea cu vaccinul Pfizer a fost raportat în Japonia pe 5 martie. Atunci, reacția alergică s-a manifestat la o femeie cu vârsta cuprinsă între 30 si 40 de ani, care suferă de astm.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

167
Tagurile:
VACCIN, Vaccinare, Japonia


Загрузка...
Testare la coronavirus

Scădere bruscă a infecțiilor cu COVID- 19 - Cât de relevant?

486
În Republica Moldova, astăzi au fost confirmate 647 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, anunță Ministerul Sănătății. Muncii și Protecției Sociale.

CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Numărul mic de cazuri, cel mai probabil, nu înseamnă diminuarea bruscă a cazurilor reale de molipsire, ci doar de depistare a lor, dar fiind că duminica se fac mai puține teste.

 Din numărul total de cazuri, doar unul este de import, din Marea Britanie.

Numărul total teste efectuate duminică a ajuns la 2078, dintre care 1878 - primare și 200 - repetate.

Bilanțul total al cazurilor de infectare cu COVID-19 în țara noastră a ajuns la 195 252.

Din numărul total de cazuri de infestări de duminică, 24 sunt lucrători medicali: medici - 5, asistenți medicali - 15, personal auxiliar - 4.

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 4205 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 335 - în stare extrem de gravă (68 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Duminică 862 de persoane au fost vindecate. În total, 171 330 de persoane au fost tratate de COVID-19 de la primul caz depistat acum un an.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 11469 de persoane, iar 17 773 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, Ministerul Sănătății anunță că duminică au decedat 19 oameni de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

486
Tagurile:
decedați, Moldova, COVID-19, Teste


Загрузка...
Lalele din Bardar, Ialoveni

8 martie - zi liberă pentru bugetarii moldoveni

0
(reînnoit 23:11 07.03.2021)
Bugetarii moldoveni se bucură de zi liberă pe 8 martie, când este marcată Ziua Internațională a Femeii.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Bugetarii au zi liberă luni, pe 8 martie, când sărbătorim Ziua Internațională a Femeii.

Această dată a fost inclusă în calendarul zilelor de odihnă pentru anul 2021. 

Deoarece ziua de 8 martie este declarată drept zi liberă prin lege, aceasta nu va fi recuperată într-o altă zi. 

Priviți în infograficul Sputnik ce alte zi libere mai sunt programate în acest an.

Calendarul sărbătorilor legale și a zilelor libere în Moldova, 2021
© Sputnik / Moldova
Calendarul sărbătorilor legale din 2021

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
moldoveni, bugetari, zi liberă, 8 martie
Tematic
Ambasada Rusiei le-a felicitat pe femei cu ziua de 8 Martie


Загрузка...