Spital în care sunt tratați pacienți cu COVID - 19

Scade media săptămânală a cazurilor de COVID, dar nu e motiv de bucurie

93
(reînnoit 11:06 21.12.2020)
Chiar dacă numărul săptămâna de cazuri de infectări cu COVID este, în general, în descreștere, atunci rămân a fi în creștere numărul cazurilor extrem de grave, grave și al deceselor.

CHIȘINĂU, 20 dec - Sputnik. Șefa Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a prezentat situația epidemiologică din Capitală în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor Primăriei.

Ea a spus că, după opt săptămâni de creștere continuă a numărului de cazuri înregistrate de COVID - 19, în sfârșit, în săptămâna trecută, a fost înregistrată o mică descreștere comparativ cu săptămâna precedentă. Dar, a precizat Tatiana Bucearschi, totuși rămân în creștere numărul de cazuri grave, cazuri extrem de grave și, din păcate, cel al deceselor.

Conform datelor prezentate de autoritățile sanitare și medicale, la nivel național avem 135 de mii 207 cazuri confirmate, iar la nivelul municipiului Chișinău - 56 de mii 764.

Dintre acestea aproape 57 de mii de cazuri confirmate în Chișinău, 40 de mii 855 de pacienți au fost tratați, iar 898 au decedat.

Potrivit Tatianei Bucearschi, o problemă gravă este numărul tot mai mare al medicilor care se infectează cu coronavirus. "Avem tot mai puțini lucrători medicali, pentru că și ei se infectează, și nu atât la locul de muncă, cât comunitar. Avem o criză foarte mare de lucrători medicali", a spus ;efa Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate a municipiului Chișinău.

La 1172 de paturi care sunt deschise și 200 de paturi de triaj, sunt internați total 996 de pacienți confirmați. Dintre care 56 de pacienți sunt în stare foarte gravă, iar dintre aceștia, 5 pacienți sunt intubați. În același timp, 331 de pacienți se află în stare gravă, iar 58 de pacienți - în stare medie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

93
Tagurile:
cazuri, scade, COVID-19
Ala Tocarciuc

Epidemiolog, despre pandemie de ce nu ar trebui ne relaxăm

91
(reînnoit 07:32 15.06.2021)
Expertul în domeniul epidemiologiei Ala Tocarciuc a vorbit despre noua variantă delta a tulpinii indiene a coronavirusului și a amintit că nu este momentul să ne relaxăm.

CHIȘINĂU, 15 iun – Sputnik. Moldova nu a suportat încă vârful real al coronavirusului. Estimările noastre se bazează pe cifre și date statistice, însă noi nu cunoaștem vârful real al îmbolnăvirilor în țara noastră. Valul tulpinii britanice și al noilor mutații a început în Moldova în decembrie 2020, iar realitatea este că am reușit să ieșim din el deja în aprilie, pentru că mulți suportaseră boala către acea perioadă. Despre aceasta a vorbit în studioul Sputnik Moldova specialistul în domeniul epidemiologiei Ala Tocarciuc.

Liliac
© Sputnik / Владимир Федоренко

„În același timp, atunci când se observă o creștere a numărului de cazuri, oamenii încep intuitiv să poarte mască, să reducă numărul de contacte și petrec mai mult timp acasă, adică se activează mecanisme de protecție care opresc căile de infectare. Cred că a fost foarte reușită carantina în valuri, aplicată de multe țări: oamenii se aflau timp de 10 zile în carantină, 20 de zile lucrau, apoi din nou 10 zile de carantină și iarăși revenirea la muncă", spune expertul.

Tocarciuc consideră că unele metode de protecție au funcționat, iar ratele de incidență au scăzut considerabil, dar trebuie să ținem cont că aceasta nu a fost varianta deltă a tulpinii indiene.

„Încă acum un an, când pandemia era abia la început, în India, care are frontieră cu China unde a fost înregistrat primul focar al tulpinii alfa, nu s-a înregistrat o explozie a îmbolnăvirilor. Mulți au încercat să folosească acest fapt în favoarea teoriilor lor conspiraționiste, că uite India are un nivel scăzut de trai, dar nu se îmbolnăvesc. Și ce s-a întâmplat acum?" - se întreabă retoric epidemiologul.

Tocarciuc a conchis că indienii se pare că au avut în imunitate un fel de protecție istorică pentru tulpina alfa, datorită căreia au trecut-o fără un număr prea mare de îmbolnăviri. Împotriva tulpinii delta ei nu au avut această protecție și acum se confruntă cu o catastrofă. De aceea trebuie să fim foarte vigilenți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
pandemie, carantină, India, coronavirus
Tematic
Vor sta sau nu moldovenii cu pașaport biometric în carantină în România? Detalii


Загрузка...
Polina Turta

Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate

62
(reînnoit 19:12 14.06.2021)
Anual, în data de 14 iunie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătatea donatorului - aflați din materialul Sputnik.
Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate

Donatorul emerit de sânge, președintele Asociației Donatorilor de Sânge din Moldova Polina Turtă, a explicat în studioul Sputnik Moldova ce beneficii poate avea pentru sănătate obiceiul de a dona sânge.

Potrivit ei, efectele pozitive asupra sănătății nu se lasă mult timp așteptate, în special, dacă sângele este donat cu regularitate, de cinci ori pe an.

”Donarea constantă reînnoiește sângele. Datorită acestei proceduri, sângele nu se îngroașă și circulă ușor prin vene. Omul care donează sânge cu regularitate întinerește”, spune Polina Turtă.

În același timp, înainte de fiecare donare de sânge, persoana donatoare efectuează gratuit investigații medicale pentru a evalua starea de sănătate. Ca urmare, află imediat dacă are sau nu unele probleme și le tratează la timp.

”Cei care nu donează sânge, rareori merg să facă examene medicale profilactice. Din această cauză, mulți oameni se pomenesc deja bolnavi”, a explicat interlocutoarea.

Persoanele care pot dona sânge sunt acelea care au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care nu au mai puțin de 50 de kg, care sunt sănătoase și dețin un act de identitate. Este contraindicată donarea sângelui în cazul în care donatorul suferă de o patologie cronică constantă sau este purtător de infecții hemo-transmisibile.

De menționat că, potrivit statisticilor, în ultimii ani numărul donatorilor voluntari a crescut cu circa 97 la sută. Cei mai activi donatori sunt bărbații, aceștia constituind 70 la sută dintre voluntari, iar femeile - doar 30 procente. Tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani constituie 22 la sută, persoanele cu vârsta de 31-40 de ani reprezintă 25 procente, iar circa 8 la sută sunt voluntarii cu vârste cuprinse între 53-60 de ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

62
Tagurile:
sănătate, donatori, sânge
Tematic
Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ


Загрузка...
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

De ce a scăzut numărul de cazuri noi de COVID-19: Cum explică specialiștii acest lucru