O tânără își plimbă câinele

Această activitate crește considerabil riscul de contaminare cu COVID-19

224
(reînnoit 22:13 18.11.2020)
Un studiu realizat de cercetători spanioli de la Universitatea din Granada și de la Școala Andaluză de Sănătate Publică din Spania arată că aceste activităţi cresc cu 78% riscul ca o persoană să contracteze Covid-19.

BUCUREŞTI, 18 nov – Sputnik, Doina Crainic. Cercetătorii de la Universitatea din Granada și de la Școala Andaluză de Sănătate Publică din Spania au efectuat o cercetare la care au participat peste 2.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 54 de ani, pentru a determina care sunt comportamentele și activitățile cele mai riscante din viața de zi cu zi, în ceea ce priveşte riscul contaminării cu coronavirus. Potrivit rezultatelor, în cazul persoanelor care obişnuiesc să-şi plimbe câinele ar exista un risc crescut de 78%.

Deși nu s-a demonstrat că aceste persoane au fost infectate de animalele lor de companie, experții consideră că animalele de companie le pot transmite virusul prin contact direct sau prin contaminarea suprafețelor casei la întoarcerea de la plimbare, potrivit studiului, citat de Sputnik France. Prin urmare, specialiştii îi sfătuiesc pe proprietarii de câini să fie deosebit de atenți cu măsurile de igienă atunci când se întorc de afară.

„În toiul unei pandemii și în absența unui tratament sau a unui vaccin eficient, măsurile de igienă preventivă sunt singura salvare, iar aceste măsuri ar trebui aplicate și în cazul câinilor, care, potrivit studiului nostru, se pare că pot creşte direct sau indirect riscul contractării virusului”, a explicat profesorul Sanchez Gonzalez.

Mâncarea livrată acasă

Munca de acasă reduce cu 76% riscul infectării, cu condiția ca alimentele și produsele esențiale să nu fie livrate acasă, o posibilitate pe care o oferă multe supermarketuri, mai ales de la începutul epidemiei. Potrivit studiului, utilizarea acestui serviciu este cu 94% mai riscantă decât faptul de a merge la magazin.

Astfel că, în afară de măsurile de igienă recomandate, dezinfectarea produselor achiziționate recent diminuează cel mai mult riscul de infecție, potrivit acestui studiu publicat în revista online Environmental Research.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

224
Tagurile:
COVID-19, contaminare, risc, activitate, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1235)
Tematic
În CSI se va simplifica livrarea de dispozitive medicale pentru combaterea COVID-19
Număr record de cazuri noi de COVID, mulți medici contaminați
OMS

Pașapoarte de vaccinare pentru călătoriile internaționale ce spine OMS

87
(reînnoit 07:49 15.01.2021)
Un expert din cadrul OMS a anunțat că organizația va dezbate în scurt timp posibilitatea utilizării unor paşapoarte de vaccinare pentru călătoriile internaţionale.

BRUXELLES, 15 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Organizaţia Mondială a Sănătăţii este pe cale să dezbată posibilitate instituirii unor pașaparte de vaccinare pentru călătoriile internaționale. Anunțul a fost făcut astăzi de Oleg Benesh, expertul departamentului de imunologie din cadrul biroului european al instituţiei.

El a afirmat că această temă "se află pe agenda Comitetului Internaţional pentru reglementări medicale şi sanitare".

"Odată cu apariţia vaccinurilor eficiente şi sigure împotriva coronavirusului, OMS studiază temele legate de vaccinarea călătorilor internaţionali. Am dori să amintim că folosirea unui certificat internaţional este o chestiune reglementată prin normele medicale şi sanitare", a apărat el cauza pașapoartelor internaționale de vaccinare.

De asemenea, el a arătat că OMS analizează aspectele ştiinţifice, juridice şi etice ale acestei iniţiative.

Potrivit expertului, OMS în prezent acţionează pe trei direcţii principale: recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intenţionează să călătorească, aprobarea de către ţări a unor restricţii sau cerinţe de vaccinare pentru persoanele care călătoresc şi schimbul de informaţii între ţări cu privire la procesul de vaccinare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
vaccin, pașaport, OMS
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1235)
Tematic
Putin a dispus vaccinarea în masă a tuturor rușilor
Primii brazilieni se vaccinează împotriva Covid-19 cu vaccinul rusesc Sputnik V


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

Prognoză privind coronavirusul în anul 2021 expert

108
(reînnoit 11:18 14.01.2021)
Ce efect vor avea sărbătorile de iarnă asupra situației COVID-19 și când ne putem aștepta la o scădere a ratei de îmbolnăvire a presupus expertul în biosecuritate, doctor în științe medicale Nikolai Durmanov, într-un interviu pentru Radio Sputnik.

CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. În opinia expertului, este posibil să nu existe o creștere a numărului de cazuri de coronavirus după sărbători. Acest lucru se datorează faptului că mulți au ținut cont de avertismentele specialiștilor și au încercat să minimizeze contactele în timpul sărbătorilor, a explicat expertul.

"Sărbătorile nu înseamnă că ne-am reinfectat din nou și că ne așteaptă al treilea sau al doilea val și jumătate", a remarcat Nikolai Durmanov.

Expertul este încrezător în faptul că coronavirusul va acționa în același mod ca și alte infecții respiratorii, care sunt mai active în timpul sezonului rece. În această perioadă, oamenii răcesc adesea, petrec mai mult timp în spații închise, slab ventilate și sunt mai expuși riscului de infecție.

Iar spre sfârșitul iernii, când se va încălzi, va fi mai mult soare și vor exista mai multe raze ultraviolete, ne putem aștepta la o scădere a ratei de îmbolnăvire. Acest lucru va fi facilitat și de rezultatele vaccinării, care este în curs de desfășurare, a subliniat expertul.

”Acum avem speranță nu numai în declinul sezonier al coronavirusului, ci și în campania de vaccinare care a început și care, la un moment dat, va crea rapid un strat imunitar în rândurile populației. Până la jumătatea verii, 50-70%, cel puțin din grupurile de risc, vor avea anticorpii necesari în organism pentru a combate infecțiile”, a spus Nikolai Durmanov.

Vaccinurile utilizate acum vor fi eficiente și împotriva noilor versiuni ale virusului – engleză și sud-africană. Ele au dobândit mutații care le-au făcut mai infecțioase, dar acest lucru nu înseamnă că ele s-au îndepărtat de efectele potențiale ale vaccinurilor, a remarcat expertul în biosecuritate.

"Au apărut mutații, dar ele nu s-au îndepărtat încă de anticorpi, în special de cei care vor apărea ca urmare a vaccinării. Până în prezent nu există niciun motiv să credem că vaccinurile vor funcționa mai slab sau chiar deloc împotriva unui virus puternic mutant", a explicat Nikolai Durmanov în interviul acordat postului de radio Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
2021, coronavirus, prognoza
Tematic
Experții OMS au numit sursa cea mai probabilă a virusului COVID-19


Загрузка...
Сrucișătorul nuclear ”Amiralul Nahimov”

”Occidentul îl vede ca principala amenințare”. Flota rusă va înlocui nava-amiral

16
(reînnoit 19:43 15.01.2021)
Ministrul adjunct al apărării Alexei Krivoruciko a anunțat anterior că crucișătorul va fi printre primele nave dotate cu rachete hipersonice ”Zircon”.

Rachete noi, echipamente moderne de bord, capacități unice de luptă – crucișătorul nuclear greu ”Amiralul Nahimov” al proiectului 1144 ”Orlan” va înlocui crucișătorul ”Piotr Velikiii” pe postul de navă-amiral a Marinei Ruse. Se preconizează că acest lucru se va întâmpla în 2022. Despre modul în care nava modernizată va consolida flota – citiți în materialul Sputnik.

Rangul întâi

Crucișătoarele proiectului 1144 ”Orlan” sunt cele mai mari nave de război din lume după portavioane. Deplasamentul – 25,8 mii tone, lungimea – 250 metri, lățimea – 28,5 metri, echipajul – 760 persoane.

Rusia are două ”fanioane” de acest tip – al doilea, ”Petr Velikii”, operează în cadrul Flotei de Nord, dar va fi trimis la modernizare de îndată ce ”Nahimov” va intra în serviciu. Ambele sunt, în esență, platforme maritime înarmate până în dinți, capabile să distrugă orice țintă. Setul standard – 20 de lansatoare de rachete anti-navă "Granit" P-700, sisteme de rachete antiaeriene "Osa-M", "Kinjal" și rachetele S-300F "Fort" cu rază lungă de acțiune, torpile anti-submarin "Meteli" și "Vodopad", bombe reactive și pistol automat cu dublă țeavă AK-130.

Centrală nucleară, autonomia – două luni, viteza – 31 noduri. Raza de acțiune este practic nelimitată. Crucișătoarele pot opera în condițiile Nordului îndepărtat și sunt capabile să asigure prezența militară a Rusiei în regiunea arctică, pe care mulți analiști o consideră un potențial câmp de luptă pentru resursele naturale în viitorul apropiat.

Însă toate navele, treptat, se învechesc. Dacă la sfârșitul anilor 80 – începutul anilor 90, ”Orlanii” puteau rezista oricărui inamic, astăzi situația s-a schimbat. Și din moment ce există dificultăți în construirea navelor de război mari de rangul întâi în Rusia, Ministerul Apărării a decis să modernizeze navele care sunt și, în primul rând, să le doteze cu noi arme.

Platforma de apărare antiaeriană

Nava ”Amiralul Nahimov” a fost trimisă la reparații încă în 1999, dar lucrările la crucișător au început de fapt abia în 2013, când, în cele din urmă, au fost investiți bani serioși în domeniul apărării. Până în anul 2015, la întreprinderea ”Sevmaș” din Severodvinsk, au fost înlăturate vechile echipamente de pe navă și a fost diagnosticată carena. A fost planificată finalizarea modernizării până în 2018, dar termenele au fost deplasate în mod repetat spre dreapta. Reparațiile au fost ajustate pe parcurs, îmbogățind echipamentele și armele de la bord cu tot mai multe dispozitive noi.

Temperarea SUA și NATO: Exerciții ale forțelor nucleare strategice rusești
© Video : Ruptly / Минобороны России

Astfel, în luna mai a anului trecut, ministrul adjunct al apărării, Alexei Krivoruciko, a anunțat că crucișătorul greu va fi unul dintre primii care vor primi rachetele hipersonice ”Zircon”. Ele zboară către țintă de nouă ori mai rapid decât viteza sunetului, făcându-le invulnerabile în fața oricărui sistem de apărare antiaeriană. Raza de acțiune este de aproximativ 1000 de kilometri. Astfel, ”Zircon” au o rază de acțiune de aproape zece ori mai mare în comparație cu rachetele americane anti-navă subsonice ”Harpoon” (care au o rază de 130 de kilometri).

”Orlanii” s-au distins întotdeauna datorită unui puternic sistem naval de apărare antiaeriană. Înainte de modernizare, ”Nahimov” avea sistemul de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-300F ”Fort”, acum va primi o versiune navală mai avansată a modelului S-400. Acest complex, care împușcă cu diverse tipuri de muniții antiaeriene, este capabil să intercepteze avioanele ”invizibile” și alte ținte aeriene, inclusiv cele cu aripi și balistice. Racheta sistemului 40N6 distruge obiectele aflate la o distanță de până la 400 de kilometri. Se presupune că la bordul navei ”Amiralul Nahimov” vor fi prezente 96 de sisteme de rachete antiaeriene S-400, ceea ce va face din această navă una dintre cele mai protejate din lume față de atacurile aeriene.

Optzeci de celule

În plus, sistemul de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune ”Kortik” va fi înlocuit cu sistemul mai modern ”Panțîr-ME”, iar rachetele antiaeriene ”Osa-M” – cu noul sistem ”Redut”. Însă în cea mai mare măsură modernizarea va afecta complexele de atac. În afară de rachetele ”Zircon”, ”Amiralul Nahimov” va fi înarmat cu rachetele anti-navă P-800 ”Oniks” și cu rachetele de croazieră ”Kalibr”, care au o rază de acțiune de până la 2500 de kilometri. Toate acestea vor fi lansate din lansatoarele verticale 3C14 de 80 de celule, pentru instalarea cărora a fost necesară eliminarea de la bord a complexului naval P-700 "Granit".

Testarea rachetei hipersonice „Zircon”
Пресс-служба Минобороны РФ

Sistemele ”Granit” au fost odată o armă remarcabilă – viteza de 3 Mach, raza de acțiune – 625 de kilometri. Focosul nuclear de cinci sute de kilotone poate să distrugă, dintr-o lovitură, chiar și un portavion. Dar gabariturile sunt mari – zece metri lungime și cântăresc aproximativ șapte tone. Noile rachete anti-navă au un focos mai puțin puternic, dar sunt în schimb  mai rapide și mai precise.

Armele anti-submarin ale crucișătorului vor fi de asemenea modernizate. ”Amiralul Nahimov” va primi complexul ”Paket-NK”, care protejează împotriva torpilelor și submarinelor la distanțe mici. Acest sistem are două tipuri de muniție: torpile termice MTT și torpile reactive M-15. Primele lovesc submarinele la adâncimi de până la 600 de metri și la o distanță de până la 20 de kilometri, pe când cele de-a doilea interceptează torpilele care atacă nava la o distanță de până la 1,4 kilometri și o adâncime de până la 800 de metri. ”Paketul-NK” este automatizat la maxim, detectează și clasifică, în mod independent, ținta, determină parametrii de mișcare și conferă torpilei sau contra-torpilei o desemnare precisă a țintei. Ambele muniții sunt suficient de rapide, viteza fiind de 50 de noduri (92 de kilometri pe oră).

Evident, ”umplutura” electronică a crucișătorului va fi înlocuită cu cea mai modernă, ceea ce va spori considerabil gradul de informare situațională a echipajului navei și va extinde semnificativ posibilitățile de utilizare a armelor de la bord.

În plus, crucișătorul va fi asigurat cu sisteme avansate de comunicații și navigație, cu un complex de luptă radio-electronic, precum și cu un grup aerian format din trei elicoptere modernizate Ka-27M. Aceste aeronave vor ajuta echipajul foarte mult în procesul de detectare a potențialelor submarine inamice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Flota de Nord a Rusiei, ameninţare, Occident
Tematic
Flota rusă a primit Be-200: Avioanele-amfibie vor apărea în mările Azov și Caspică
Antrenamentul anului: Cum funcționează focoasele forțelor nucleare strategice ale Rusiei


Загрузка...