BUCUREȘTI, 6 nov - Sputnik. Produsele lactate, carnea și peștele ar trebui să fie consumate în mod constant în dietă, deoarece acoperă nevoia de proteine, iar cârnații și micii conțin până la 30% grăsimi, spune nutriționistul șef al Ministerului Sănătății din Rusia, directorul științific al Centrului Federal de Cercetare pentru Nutriție, Biotehnologie și Siguranță, academicianul RAS Victor Tutelyan.
"Ei bine, o săptămână. Trebuie să obținem, în general, 100 de grame de proteine. De unde le obținem nu este atât de important pentru noi. Care este sursa de proteine: carna, peștele, laptele, produsele lactate, ouăle. Iată principalele surse de proteine. Ar trebui să fie mereu în dieta noastră ", a spus el într-o conferință de presă, răspunzând la întrebarea despre cantitatea de carne care trebuie consumată pe săptămână.
Tutelian a explicat că, atunci când mâncăm carne sub formă de cârnați, trebuie să înțelegem că acesta conține până la 30% grăsime și o mâncăm fără să o observăm.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREŞTI, 15 ian – Sputnik, Doina Crainic. Pe 27 decembrie, Norvegia a lansat programul de imunizare împotriva Covid-19, persoanele din centrele de îngrijire fiind pe lista prioritară. De atunci, 23 de persoane au murit la scurt timp după ce au primit vaccinul. Medicii norvegieni investighează toate aceste cazuri și au stabilit că 13 dintre acestea au legătură cu efectele secundare ale vaccinului, potrivit presei locale, citate de RT.
„Nu vedem nimic alarmant cu privire la aceste cifre. Toate decesele apar la persoanele în vârstă și fragile, cu boli subiacente”, a explicat dr. Steinar Madsen, directorul autorității naționale de reglementare a medicamentelor, Agenția Norvegiană pentru Medicamente.
Norvegia are o populație de peste cinci milioane de locuitori. Madsen a declarat anterior că între 350 și 400 de persoane mor în casele de îngrijire în fiecare săptămână, prezicând că unii oameni în vârstă ar putea să nu reacționeze bine la vaccin.
Față de cei care au murit, 29 de persoane care au primit vaccinul au manifestat efecte secundare semnificative, nouă cazuri find grave, iar șapte cazuri ușoare, a anunţat oficialul. Toate vaccinurile împotriva Covid-19 pot provoca uneori reacții adverse precum febră și greață.
La începutul acestei săptămâni, Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică a actualizat ghidul de vaccinare împotriva Covid-19 pentru a reflecta noile date. Documentul instruiește acum medicii să evalueze temeinic persoanele din căminele de îngrijire medicală înainte de a le administra vaccinul. În cazul persoanelor foarte bolnave care nu au speranţe să trăiască mult, beneficiile vaccinului „pot fi marginale sau neglijabile”, se precizează în ghid.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BRUXELLES, 15 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Organizaţia Mondială a Sănătăţii este pe cale să dezbată posibilitate instituirii unor pașaparte de vaccinare pentru călătoriile internaționale. Anunțul a fost făcut astăzi de Oleg Benesh, expertul departamentului de imunologie din cadrul biroului european al instituţiei.
El a afirmat că această temă "se află pe agenda Comitetului Internaţional pentru reglementări medicale şi sanitare".
"Odată cu apariţia vaccinurilor eficiente şi sigure împotriva coronavirusului, OMS studiază temele legate de vaccinarea călătorilor internaţionali. Am dori să amintim că folosirea unui certificat internaţional este o chestiune reglementată prin normele medicale şi sanitare", a apărat el cauza pașapoartelor internaționale de vaccinare.
De asemenea, el a arătat că OMS analizează aspectele ştiinţifice, juridice şi etice ale acestei iniţiative.
Potrivit expertului, OMS în prezent acţionează pe trei direcţii principale: recomandarea de vaccinare pentru persoanele care intenţionează să călătorească, aprobarea de către ţări a unor restricţii sau cerinţe de vaccinare pentru persoanele care călătoresc şi schimbul de informaţii între ţări cu privire la procesul de vaccinare.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Specialiștii ”Bomteh nu au depistat nici un obiect explozibil, anunță Poliția Capitalei.
”Urmare a verificării Centrului Comercial, de către specialiștii din cadrul serviciului ”Bomteh”, obiecte suspecte sau explozibile nu au fost depistate”, a comunicat serviciul de presă al instituției.
Totodată, în urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală, a fost identificată persoana care a făcut apelul telefonic la Poliție. Acesta s-a dovedit a fi un minor în vârstă de 13 ani.
Oamenii legii anunță că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru a fi stabilite toate circumstanțele.
Amintim că în această seară in individ a sunat la Poliție, la 20:20, și a comunicat că pe acoperișul unui centru comercial amplasat pe str. Arborilor din Chișinău se află un obiect explozibil. Forțele de ordine au intrat în alertă.
Forțele de ordine care s-au deplasat la fața locului au încercuit zona și au evacuat toți vizitatorii din centru comercial.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova