Biscui'i cu susan

Alertă: pesticid interzis, detectat în aceste alimente

162
(reînnoit 08:38 03.11.2020)
Asociația consumatorilor UFC-Que Choisir este îngrijorată de prezența ridicată a oxidului de etilenă, un pesticid neautorizat în Europa, în anumite alimente care conțin susan.

BUCUREŞTI, 3 nov – Sputnik. Substanța prezintă riscuri de dezvoltare a cancerului și pentru fertilitate, avertizează asociaţia. Urme ale unui pesticid interzis în Europa au fost detectate în produse care conțin semințe de susan, a avertiza într-un comunicat asociația de consumatori UFC-Que Choisir.

„O concentraţie ridicată a unui pesticid interzis a fost detectată în Europa în peste 250 de tone de semințe de susan din India”, avertizează compania, subliniind că lista produselor cu risc continuă să crească.

„Există suspiciuni puternice că acest pesticid este cancerigen, dar și dăunător fertilității și, prin urmare, este interzisă utilizarea lui în Europa”, mai precizează asociaţia, citată de Sputnik France

Prezența substanţei este autorizată în anumite produse importate „în limita a 0,05 mg / kg”, explică asociația.

Cu toate acestea, peste 250 de tone de semințe de susan s-au dovedit a fi contaminate, a aflat UFC-Que Choisir de la Comisia Europeană. Ratele de contaminare constatate „în mai multe loturi din India au fost de până la 1.000 de ori mai mari decât această limită”, potrivit asociației.

Produse amintite

Până în prezent, covrigi de la diferiți distribuitori, produse cu hummus, fursecuri, batoane cu cereale și ciocolată cu susan Lindt se numără printre produsele în cazul cărora s-a cerut retragerea de pe piaţă.

Cauzele acestei „contaminări masive” urmează să fie stabilite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

162
Tagurile:
alimente, pesticide
Tematic
Sfaturi prețioase pentru a avea o inimă sănătoasă
Vaccin

Vaccinul împotriva COVID-19 ajunge astăzi în Moldova

102
(reînnoit 12:39 27.02.2021)
Primul lot de vaccin, promis de autoritățile române, va ajunge sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău. Aeronava SMURD ar urma să aterizeze pe Aeroportul Internațional Chișinău în jurul orei 14:00. 

CHIȘINĂU 27 feb - Sputnik. Primele peste 21 de mii de doze de vaccin împotriva noului coronavirus vor ajunge sâmbătă în Republica Moldova. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de către consilierul în comunicare a președintelui Maia Sandu Sorina Ștefârță și ofițerul de presă al Poliției de Frontieră Raisa Novițchi. 

Vaccin împotriva noului coronavirus
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Lotul va fi transportat cu aeronava românească SMURD, iar la evenimentul de întâmpinare va participa ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță și președintele Maia Sandu. Consilierul în comunicare a șefului statului a declarat pentru Sputnik Moldova că deocamdată nu cunoaște toate detaliile despre eveniment, dar avionul ar urma să decoleze din București în jurul orei 13:00 și în decurs de o oră ar urma să ajungă la Chișinău. 

Ministerul Sănătății a precizat că, după ce va ajunge lotul de vaccin în Moldova, va fi emis un comunicat de presă în care va fi precizată data când va începe imunizarea și cine vor fi primii beneficiari. 

Cele peste 21 de mii de doze de vaccin fac parte din donația promisă de către statul vecin. 

Amintim că, în data de 24 februarie, Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență, prin care a fost reglementat ajutorul oferit Republicii Moldova. Astfel, cele peste 21 de mii de doze de vaccin împotriva noului coronavirus sunt prima tranșă din cele 200 de mii de doze promise de România.  

Totodată, vineri, 26 februarie, Ministerul Sănătății a anunțat că 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Coreea de Sud, ar urma să ajungă în țara noastră în perioada 28 februarie - 3 martie, prin intermediul platformei COVAX. Cele peste 14 mii de doze de vaccin vor fi distribuite gratuit și formează primul lot din totalul de doze preconizate pentru 20 la sută din populație, livrate gratuit de platforma COVAX. 

Precizăm că vineri, 26 februarie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat vaccinurile împotriva COVID-19. Este vorba despre vaccinul rus „Sputnik V”, vaccinul Pfizer/BioNTech și vaccinul Oxford/AstraZeneca. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
România, pandemie, COVID-19, vaccin


Загрузка...
Ion Chicu

Cum se simte Ion Chicu după ce s-a aflat este internat la terapie intensivă

303
(reînnoit 09:23 27.02.2021)
Ion Chicu a anunțat pe pagina sa de Telegram că se simte mult mai bine și că medicii au reușit să-i salveze viața. Acesta nu a ezitat să le mulțumească medicilor pentru munca pe care o depun zilnic. 

CHIȘINĂU 27 feb - Sputnik. Fostul premier Ion Chicu, internat marți în secția de terapie intensivă a Spitalulului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a scris un mesaj pe pagina sa de Telegram în care anunță despre starea sa de sănătate. El spune că se simte mult mai bine și a recunoscut că a ajuns în spital din cauza complicațiilor date de COVID-19. 

„Datorită profesionalismului excepțional al medicilor și personalului medical, săptămâna aceasta au fost salvate sute de vieți ale oamenilor din țara noastră, inclusiv și a mea. Mă simt cu mult mai bine și mă închin doctorilor pentru salvare”, a declarat fostul premier. 

Ion Chicu a mai scris că spitalele sunt în prezent supraaglomerate și că personalul medical este extenuat. 

„Ei luptă din greu pentru fiecare viață. Vă rog să vă protejați la maximum posibil. Vă rog împreună să mai slăbim povara de pe medici. Să poți respira de sinestătător e mare lucru, credeți-mă”, a mai scris Ion Chicu. 

Amintim că marți, 23 februarie, în spațiul public au apărut informații despre faptul că fostul premier a fost internat la terapie intensivă din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. La scurt timp, informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de către ofițerul de presă al Spitalului Clinic Republican, dar acetsa a refuzat să ofere mai multe detalii despre starea fostului premier, explicând că nu există permisiunea acestuia. Ulterior, Ion Chicu a scris pe canalul său de telegram un mesaj despre medici și le-a mulțumit tuturor pentru susținere.

„Stimați Prieteni, avem în țară cei mai buni medici din lume! Totul va fi bine. Mulțumesc tuturor pentru cuvinte calde și urări de sănătate. Vă rog aveți mare grijă de sănătate. Mulțumesc tuturor pentru cuvinte calde și urări de sănătate. Vă rog aveți mare grijă de sănătate”, a scris Chicu. 

Precizăm că fostul premierul moldovean Ion Chicu a fost diagnosticat pozitiv cu noul tip de coronavirus și la începutul lunii decembrie 2020. Ulterior, Ion Chicu a revenit la muncă și declara că se simte bine. Se pare că acum fostul șef de Guvern a contractat virusul pentru a doua oară. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

303
Tagurile:
COVID-19, sănătate, spital, Ion Chicu


Загрузка...
Imagine din arhivă

Criza COVID-19: A fost constituit un consiliu consultativ pe lângă prim-ministru

0
(reînnoit 20:15 27.02.2021)
Având în vedere agravarea situației epidemiologice din țară, Guvernul a decis să instituie un consiliu consultativ de sănătate publică pe lângă prim-ministru.

CHIȘINĂU, 27 feb - Sputnik. Într-un comunicat de presă al Guvernului se menționează că instituirea Consiliului consultativ pe lângă prim-ministru a fost instituit în condițiile în care în ultimele zile se atestă un număr sportit de infectări cu COVID-19. 

În cadrul acestui consiliu vor fi oferite recomandări, expertiză și consultanță premierului interimar Aureliu Ciocoi în ceea ce privește gestionarea situației pandemice. 

Din acest consiliu fac parte conducători ai principalelor instituții medicale din țară, specialiști din domeniul medical, secretarul general al Guvernului Liliana Iaconi, consilierul prezidențial în domeniul sănătății Ala Nemerenco, reprezentanți ai organizaţiilor internaţionale și asociaţiilor din domeniul medical.

Amintim că vineri Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit regim special de activitate în toată țara, în perioada 1-15 martie, pentru a înceteni răspândirea virusului Covid-19.

Astfel, angajatorii din sectorul public, cât și din domeniul privat, vor trebui să organizeze activitatea personalului în așa mod, încât aceștia să nu fie supuși riscul de infectare cu COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
prim-ministru, consiliu, COVID-19
Tematic
Video, foto: Vaccinul împotriva COVID-19 din România a ajuns la Chișinău


Загрузка...