Slănină cu ceapă și cu pâine

Nutriționist: Alimentul minune care întărește sistemul imunitar

366
(reînnoit 19:18 29.10.2020)
Deși slănina a fost considerată mult timp un aliment nu tocmai sănătos, acum nutriționiștii sunt înclinați să își reconsidere punctul de vedere.

CHIȘINĂU, 30 oct - Sputnik. Întăriți-vă imunitatea și faceți față diferitelor boli - astfel de oportunități sunt ascunse în grăsimile proaspete. Aceasta este opinia nutriționistului și geneticianului ucrainean Liudmila Goncearova, citată de RIA Novosti.

Proprietățile benefice ale grăsimilor capătă o relevanță deosebită în contextul pandemiei coronavirusului. Potrivit nutriționistului, în sezonul rece, organismul are nevoie în special de grăsimi animale, care îl vor ajuta să facă față virușilor. În plus, slănina este bogată în vitaminele A și E, acestea vor ajuta la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, Goncearova a împărtășit o rețetă excelentă de salată cu adăugarea de slănină.

"Ar trebui să luați salată verde, orice verdeață, să tăiați slănina în felii subțiri, să o adăugați la salată. Asezonați cu ulei de măsline, de cânepă sau din semințe de in, puțină sare din Himalaia și o puteți consuma", a spus ea.

Nutriționistul a precizat că 50 de grame slănină vor fi suficiente pentru o zi. Produsul nu trebuie să încălzit: acest lucru va distruge proprietățile sale benefice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

366
Tagurile:
sistemul imun, faliment, nutriționist, slănină
Tematic
Piața s-a mutat pe Facebook: Producătorii autohtoni propun o gamă largă de produse
Ștefan Gheorghiță

Medic, despre importanța purtării măștii în spațiul public deschis

89
(reînnoit 21:17 24.11.2020)
Purtarea măștilor în spațiul public deschis – cât de necesară a fost această decizie și cum comentează specialiștii atacul unui grup de avocați în instanța de judecată Hotărârea nr. 27 a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publică?
Medic, despre importanța purtării măștii în spațiul public deschis

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a remarcat că hotărârea Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica prin care s-a instituit obligația purtării măștilor în spațiul public deschis în municipiul Chișinău este una extrem de importantă și necesară în condițiile în care în Republica Moldova situația epidemiologică s-a agravat.

Specialiastul susține că fiecare cetățean trebuie să fie responsabil și să conștientizeze riscul la care se supune dacă contactează cu alte persoane în spațiul public deschis.

"Masca este o metodă de protecție foarte importantă. Evident, dacă ieși în fața blocului și nu este nimeni în preajmă, atunci poți să nu o pui, însă îndată ce zărești pe cineva masca de protecție trebuie pusă imediat. În același timp, este bine de purtat masca peste tot, întrucât dacă atingi masca de mai multe ori poți introduce microbii și infecția de pe mâini. Măsurile de igienă sunt nespus de improtante", a semnalat Ștefan Gheorghiță.

Cât privește acțiunea unui birou de avocați din Capitală care a atacat în instanță Hotărârea nr. 27 a Comisiei municipale Extraordinare în Sănătate Publica din 20.11.2020, prin care s-a instituit obligația de purtare a măștilor (de orice tip) în spațiul public deschis în tot cuprinsul municipiului Chișinău, specialistul a menționat că această măsură în condițiile pandemice actuale este foarte importantă, iar avocații ar trebui să țină cont de unele aspecte.

"Avocații vorbesc despre drepturile omului - dreptul la libera circulație ș.a. Însă ei au uitat să vorbească despre dreptul fiecărui cetățean la sănătate. Atunci când dreptul meu sau al altui cetățean este pus în pericol atunci la fel putem vorbim despre încălcarea drepturilor, mai cu seamă că suntem în plină pandemie", a punctat interlocutorul.

Amintim că vineri, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință și a adoptat noi măsuri stricte pentru combaterea COVID-19. Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise în municipiul Chișinău. Rămâne obligatorie și măsura care prevede acoperirea nasului și gurii în spațiile publice închise. Autoritățile municipale atenționează că sfidarea acestor reguli constituie pericol pentru sănătatea publică, iar cei care nu le vor respecta se vor alege cu amenzi sau chiar vor fi trași la răspundere penală. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
avocat, pandemie, medic, mască


Загрузка...
Alexandru Holostenco

Sunt sau nu locuri în spitale: Precizările Ministerului Sănătății

78
(reînnoit 20:36 24.11.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", secretarul de stat la Ministerului Sănătății Alexandru Holostenco a declarat că situația epidemică din țară este sub control, iar autoritățile întreprind o serie de măsuri pentru a combate pandemia.

Potrivit lui Alexandru Holostenco, pe întreg teritoriul țării sunt 3700 de paturi pentru pacienții cu COVID-19. Acestea sunt ocupate în proporție de 85 la sută. Oficialul a făcut o precizare cu referire la declarația șefului adjunct al Direcției Sănătate Boris Gîlcă, care a menționat în cadrul ședinței de ieri a Primăriei Chișinău că toate cele 1042 de paturi din spitalele municipale sunt ocupate.

"Domnul Gîlcă s-a referit la instituțiile din subordinea municipiului, însă noi avem și instituții republicane care se află în Capitală și acestea, la fel, internează pacienții cu COVID. Situația este sub control. În momentul de față dispunem de locuri pentru pacienți, însă trebuie de precizat că cifrele sunt variabile și se schimbă de la zi la zi", a semnalat secretarul de stat.

În același timp, Alexandru Holostenco a mai remarcat că, din data de 20 noiembrie curent, au fost activate suplimentar 60 de paturi la Dispensarul Republican de Narcologie și instituția deja primește pacienții infectați. Mai mult decât atât, în această săptămână urmează să fie activate încă 50 de paturi la Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile din Capitală.

Precizăm că în prezent, în instituțiile medicale din țară sunt internați 3361 de bolnavi, dintre care 240 în stare extrem de gravă. De la începutul pandemiei, peste 99 mii de persoane s-au îmbolnăvit, iar peste 2000 au decedat ca urmare a complicațiilor provocate de COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
Ministerul Sănătăţii, COVID-19, spitale
Tematic
În continuă creștere: Câte cazuri de COVID-19 s-au înregistrat astăzi


Загрузка...
Drapelul Moldovei

Are oare Moldova un lider național sau ce șanse sunt ca acesta apară

0
(reînnoit 22:25 24.11.2020)
Veteranul politicii moldovenești Serafim Urechean a analizat de ce așa și nu apare la noi o figură carismatică, în măsură să reprezinte Moldova pe arena internațională și să apere interesele cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 24 nov – Sputnik. În cadrul campaniei electorale, ambii candidați la fotoliul prezidențial care s-au confruntat în turul doi de scrutin au afirmat în repetate rânduri că se vor strădui să devină ”un președinte al tuturor”.

Deocamdată nu este cazul să vorbim despre apariția unui lider național în Moldova și este puțin probabil că acest lucru va fi posibil într-o perspectivă ni prea îndepărtată, deoarece politicienii autohtoni acționează deliberat spre divizarea societății, folosind această dezbinare în propriile interese. Aceste declarații au fost făcute în studioul Sputnik Moldova de către ex-primarul Chișinăului Serafim Urechean.

”Apariția unui ”președinte al tuturor” în Moldova este imposibilă deoarece încă nu s-a născut acel lider național care ar putea să-i unească pe toți cetățenii. Uitați-vă ce se întâmplă: unii vor să divizeze această țară, alții vor să instaleze frontiera pe Nistru, fără a se gândi ce se va întâmpla cu restul teritoriului Moldovei și cu sutele de mii de oameni care locuiesc acolo”, a afirmat interlocutorul.

Veteranul politicii moldovenești a subliniat că, la etapa actuală, stabilitatea și coerența activității statului depind de interacțiunea clară pe verticala parlament – guvern – președinte. Să vorbești despre stabilitate în țară fără un astfel de triumvirat este extrem de dificil, consideră Urechean.

”Țara trebuie să aibă la putere o echipă bine coordonată,  una ”de adunătură” nu va duce la nimic bun”, a conchis invitatul studioului.

Turul doi al alegerilor prezidențiale în Moldova a avut loc pe 15 noiembrie. Prezența la vot a fost de 52,78%. După prelucrarea a 100% din procesele verbale, Comisia Electorală Centrală a anunțat luni următoarele rezultate preliminare: Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” a obținut 57,75% din voturi, iar Igor Dodon, desemnat de adunarea cetățenilor – 42,25%. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Moldova, Lider naţional, alegeri prezidențiale
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Alegeri prezidențiale, turul doi: Ce au remarcat experții


Загрузка...