Coronavirus

Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa

101
(reînnoit 09:06 15.09.2020)
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se așteaptă la o creștere a numărului de decese cauzate de Covid-19 în Europa în lunile octombrie și noiembrie, când va fi o agravare a situaţiei, a declarat luni directorului filialei europene.

BUCUREŞTI, 15 sept – Sputnik. „Situaţia o să se agraveze. În octombrie şi noiembrie vom asista la o creştere a mortalităţii”, a declarat Hans Kluge într-un interviu pentru AFP, în contextul în care numărul cazurilor înregistrate crește în Europa, dar numărul de decese zilnice este aproape stabil în prezent.

Această creștere a numărului de decese zilnice va fi cauzată de creşterea numărului de cazuri în contextul revenirii epidemiei în Europa, potrivit OMS.

„Suntem într-un moment în care țările nu doresc să audă astfel de vești proaste și înțeleg”, a declarat șeful filialei europene, care a dorit totuși să transmită „mesajul pozitiv” că pandemia „se va opri, la un moment dat”.

OMS reunește toate cele cincizeci de state membre OMS Europa și astăzi pentru a dezbate cu privire la răspunsul la pandemie și pentru a conveni asupra unei strategii pe cinci ani.

Înaltul oficial al ONU, cu sediul la Copenhaga, a transmis un avertisment către cei care cred că sfârșitul epidemiei va coincide cu dezvoltarea unui vaccin, care este încă în elaborare.

„Aud tot timpul: «vaccinul va fi sfârșitul epidemiei». Desigur că nu este adevărat!”, a exclamat Kluge, potrivit Sputnik France.

„Nu știm nici măcar dacă vaccinul va fi eficient pentru toată populaţia. Unele semnale pe care le primim sugerează că va fi eficient pentru unii şi neeficient pentru alții. Şi dacă va trebui să comandăm diferite vaccinuri va fi un coșmar logistic”, a mai avertizat acesta.

„Sfârșitul acestei pandemii va fi atunci când, ca şi comunitate, vom învăța să trăim cu această pandemie. Și asta depinde de noi. Este un mesaj foarte pozitiv”, a subliniat Hans Kluge.

Numărul de cazuri în Europa a crescut brusc în ultimele săptămâni, în special în Spania și Franța. Vineri, peste 51.000 de cazuri noi au fost raportate în cele 55 de țări din cadrul OMS Europa, ceea ce înseamnă o creştere mai mare decât vârfurile semnalate în aprilie, potrivit datelor publice ale organizației.

În același timp, numărul deceselor zilnice rămâne, în acest moment, la nivelul observat de la începutul lunii iunie, în jur de 400 până la 500, potrivit aceleiași surse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
morți, număr, creștere, COVID-19
Tematic
Șeful OMS: Să ne pregătim de următoarele pandemii
Микрофон в студии радио Sputnik

Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor

424
(reînnoit 20:32 25.09.2020)
Maladiile cardio vasculare dețin întâietatea în topul mortalității în Republica Moldova. Despre cauzele și profilaxia lor aflați de la medicul cardiolog Gheorghe Manolache.
Medic cardiolog: Unii oameni își bat joc de sănătatea lor

Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care afectează inima sau vasele sangvine.

Incidența bolilor cardiovasculare au crescut cu o viteză uimitor de rapidă, devenind ucigașul numărul unu în lume, inclusive și în Republica Moldova.

Potrivit medicului cardiolog Gheorghe Manolache, există mai multe tipuri de boli cardiovasculare, printre care bolile cardiace coronariene, cardiomiopatia, boli cardiace ischemice, boli cardiace hipertensive, boli cardiace inflamatorii și valvulopatii cardiace.

"În Republica Moldova, mii de oameni suferă de diverse maladii cardiovasculare. Cel mai frecvent se întâlnește infarctul miocardic și ictisul cerebral. Mulți moldoveni nu atrag atenție la primele simptome, nu consultă medicul, nu urmează tratamentul prescris de specialist și în consecință se aleg cu probleme foarte serioase sau chiar ajung la deces", a declarat într-un interviu pentru Sputnik medicul cardiolog.

Gheorghe Manolache susține că vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, iar odată cu înaintarea în vârstă crește și riscul apariției de boli cardiovasculare. Un alt factor ar putea fi moștenirea genetică sau poluarea mediului ambiant. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.

"Unii oameni își bat joc de sănătatea lor. Consumul excesiv de alcool, fumatul, modul sedentar de viață, alimentația incorectă, lipsa practicării unei activități fizice – toate acestea, mai devreme sau mai târziu, vor avea consecințe nefaste", a explicat el.

Specialistul a remarcat că bolile cardiovasculare pot fi prevenite dacă oamenii nu vor fuma, vor menține o greutate corporală optimă, vor adopta o alimentație sănătoasă, vor face mișcare cu regularitate și vor trata alte probleme de sănătate, în special hipertensiunea arterial, colesterolul crescut și diabetul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

424
Tagurile:
sănătate, boli cardiovasculare


Загрузка...
Eudochia Paciu

Mii de femei din Moldova suferă de alcoolism

77
(reînnoit 13:24 25.09.2020)
Potrivit unor statistici, numărul moldovencelor care suferă de alcoolism cronic și psihoze alcoolice este în creștere. Despre cauzele consumului de alcool în rândul femeilor am aflat de la medicul psihiatru-narcolog Eudochia Paciu.
Mii de femei din Moldova suferă de alcoolism

Pe parcursul primelor șase luni ale anului 2020, în vizorul medicilor specialiști psihiatri-narcologi se aflau 46 569 de femei, dintre care 7328 de femei sufereau de alcoolism cronic, ceea ce constituie 16,7 procente din numărul total de pacienți. Aceste lucru l-a anunțat în cadrul emisiunii "ATITUDINI" medicul Eudochia Paciu.

Potrivit ei, numărul femeilor care consumă abuziv băuturi spirtoase ar putea fi mult mai mare, însă dacă persoana nu se adresează la specialist este greu de efectuat o statistică. Mai mult, majoritatea femeilor nu apelează după ajutorul medicului, întrucât le este rușine sau nu doresc să recunoască faptul că suferă de alcoolism.

Cauzele consumului abuziv de băuturi spirtoase în rândul femeilor sunt diverse, susține Eudochia Paciu. Însă cea mai comună este imposibilitatea de a face față grijilor cotidiene.

"Luând în considerație că femeia modernă se confruntă cu diverse probleme de ordin social, financiar multe dintre ele nu fac față stresului zilnic. Cauza cea mai frecventă este o cauză emoțională – divorțul, pierderea unei sarcini, pierderea serviciului, probleme financiare, depresia ș.a. Mai mult, există în unele cazuri și predispunerea genetică", a relatat medicul.

Specialistul spune că multe dintre femei consideră că alcoolul ar fi cea mai simplă, rapidă și ieftină soluție pentru a face față stresului. Cât de banal nu ar suna totul poate începe de la un pahar de vin, iar pe parcurs consumul periodic de alcool poate să devină o obișnuință.

"Nici o persoană nu poate să-și imagineze că va avea alcoolism cronic, dar se găsesc diferite motive. Astăzi ai o problemă și servești un pahar de vin, peste o perioadă servești deja două pahare și încetul cu încetul se pierde controlul cantitativ, femeia nu-și mai controlează comportamentul și apare dependența", a explicat interlocutoarea.

Unii oameni consideră că femeile din familii social-vulnerabile sunt mai predispuse la consumul abuziv de alcool. Eudochia Paciu spune că în rândul pacientelor se pot regăsi și femei de afaceri, cu poziții înalte, care la prima vedere oferă impresia unei doamne puternice, care-și poate rezolva problemele fără a recurge la asemenea metode.

"Indiferent de statut cauzele sunt aceleași – cineva nu are de pâine și își alină durerea cu alcool, dar cineva vrea diamante mai scumpe. Unica diferență este că femeile cu posibilități mai mari servesc alcool mai scump și de altă calitate", a conchis ea.

Potrivit unor statistici, anul trecut, la evidența medicilor au fost luate 461 de femei, cu 14 la sută mai multe față de anul 2018. Sub supraveghere medicală se află peste 7000 de paciente, dintre care 52 la sută sunt de vârstă fertilă şi educă copii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
medic, femei, alcoolemie, alcoolism, alcool


Загрузка...
Концерт в зале филармонии.

Filarmonica din Chișinău: Îndrăgită, confortabilă și renumită

0
(reînnoit 23:39 25.09.2020)
Clădirea Filarmonicii Naționale din Chișinău a fost întotdeauna considerată una dintre cărțile de vizită ale Capitalei Moldovei, acest templu al artei a obținut faima departe de granițele țării noastre.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik, Irina CarușActuala clădire a Filarmonicii a fost mai întâi un circ: clădirea a fost proiectată de celebrul arhitect al Chișinăului Mihail Cekerul-Kush, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Iar Filarmonica de Stat a Moldovei a fost constituită ca instituție în 1940. După Al Doilea Război Mondial, Filarmonica a primit un nou avânt, devenind treptat centrul vieții culturale al țării și principala sală de concerte din Chișinău.

Цирк в здании нынешней филармонии, межвоенный период
© Photo : Мой город Кишинев
Clădirea Filarmonicii de la Chișinău a fost inițial un circ al orașului.

Două decenii mai târziu, în anii 1960, clădirea a fost reconstruită. Lucrarea a fost supravegheată de talentatul arhitect moldovean Vladimir Voițehovski.

S-a decis nu numai renovarea sălilor mari și mici, ci și schimbarea fațadei: atunci intrarea principală a clădirii a fost decorată cu un portic cu șase coloane.

Filarmonica a dobândit un aspect solemn și monumental, rămânând în același timp confortabil și atractiv.

Putem spune cu certitudine că marele vedete de operă, de extradă și a artei simfonice au făcut primii pași în Filarmonica de la Chișinău. Aici au răsunat vocile Mariei Biesu și Mihail Munteanu, Nicolae Sulac și Tamara Ciobanu. Au evoluat ansamblurile „Joc”, „Flueraș”, „Lăutarii” și figuri proeminente ale culturii moldovenești - Timofei Gurtovoi, Veronica Garștea, Boris Miliutin, Dumitru Goia, Ghita Strahilevici, Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Victor Copacinski, Nicolae Botgros.

De asemena, la Filarmonică au evoluat celebrele ansambluri de estradă „Noroc” și „Plai”, au cântat Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Maria Codreanu și Mihai Dolgan.

Colectivele filarmonice adesea plecau în turnee dar și, cu ospitalitatea tradițională moldovenească, primea oaspeți de renume mondial în templul artei: Dmitri Șostakovici, Aram Haciaturian, Tihon Hrennikov, Sveatoslav Rihter, Dmitri Oistrah, Mihail Rostropovici.

În 2003, Filarmonicii Naționale i s-a dat numele lui Serghei Lunchevici.

Mândria Filarmonicii Naționale moderne o reprezintă grupurile de renume mondial - Orchestra Simfonică și Corul Academic Doina, fondat în 1930.

Играет симфонический оркестр Национальной филармонии имени Сергея Лункевича
© Sputnik / Мирослав Ротарь
Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale. S. Lunchevici.

Din 2006, orchestra folclorică de muzică populară funcționează ca parte a Filarmonicii Naționale, iar din 2012 - grupul Millennium. Pe scenă cântă artiști moldoveni de renume: Constantin Moscovic, Sergiu Mușat, Anatoli Lapicus și Iuri Mahovici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

0
Tagurile:
Chișinău, Filarmonica
Tematic
Cronica coșmarului de la Filarmonica Națională – Video
Foto - Ce a rămas din Filarmonica Națională: Îngrozitor


Загрузка...