Vaccinul rusesc împotriva covid-19

The Lancet a publicat rezultatele testărilor vaccinului rusesc împotriva Covid-19

337
Cunoscutul jurnal de medicină a publicat rezultatele studiilor clinice ale vaccinului rusesc Sputnik V.

CHIȘINĂU, 4 sept - Sputnik. Una din cele mai importante reviste științifice de medicină The Lancet a publicat rezultatele primelor două etape ale studiilor clinice ale vaccinului rusesc împotriva COVID-19. Producătorii vaccinului din Centrul Gamalei, Aleksandr Ghințburg și Denis Logunov, precum și directorul general al Fundației Ruse pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev, au relatat într-o discuție cu agenția Sputnik datele prezentate în articol și au explicat de ce materialul este atât de important pentru comunitatea științifică mondială.

La mai puțin de o lună de la înregistrarea în Rusia a vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19, cea mai influentă revistă științifică din lume The Lancet publică astăzi rezultatele primelor două faze ale studiilor clinice, care erau așteptate atât de comunitatea științifică rusă, cât și de cea internațională. Materialul răspunde la criticile experților străini și aduce mai multă claritate – preparatul creat de savanții ruși, devenit primul vaccin înregistrat din lume împotriva coronavirusului, este eficient în lupta cu infecția și sigur în utilizare.

Începutul unei serii de articole

The Lancer publică rezultatele fazelor 1 și 2, care, așa cum susțin autorii vaccinului din Centrul Gamalei, vor devenii primii pași în calea spre o serie întreagă de materiale despre Sputnik V în revista științifică.

“De asemenea, în septembrie vor fi oferite spre publicare rezultatele complete ale testărilor vaccinului pe animale – primate, hamsteri sirieni, șoareci transgenici, în cazul cărora vaccinul a arătat o eficiență de 100% (rezultatele studiilor pe primate și hamsteri sirieni au fost obținute până la efectuarea studiilor clinice). Primele rezultate ale fazei finale a studiilor clinice, cu participarea a peste 40 de mii de voluntari, vor fi publicate în octombrie-noiembrie”, a specificat Centrul Gamalei.

Vaccinul cu o siguranță confirmată

Una din concluziile de bază, la care ajung specialiștii Centrului Gamalei în articolul științific, este siguranța utilizării vaccinului Sputnik V. Conform rezultatelor fazelor 1 și 2 ale studiilor clinice, specialiștii nu au observat fenomene nedorite serioase, cauzate de vaccinare, conform tuturor criteriilor de apreciere. Puține sunt vaccinurile-candidate care se pot lăuda cu astfel de rezultate, unele dintre acestea având un nivel al efectelor nedorite de 25 la sută.

O imunitate pe termen lung

În articolul din The Lancer sunt prezentate și dovezile științifice ale eficienței vaccinului Sputnik V. Spre exemplu, dovezi ale capacității lui de a induce un răspuns imun de lungă durată al organismului la 100% din cei vaccinați, datorită unei tehnologii unice a administrării acestuia în două etape. Denis Logunov, adjunctul directorului pentru activități științifice în cadrul Centrului Gamalei, asigură că la toate persoanele vaccinate se observă o reacție imună umorală și celulară, care va fi suficientă pentru a proteja omul de COVID-19.

“Nivelul anticorpurilor la voluntarii vaccinați s-a dovedit a fi de 1,4 – 1,5 ori mai mare decât la cei care au fost bolnavi. Spre comparație – la voluntarii vaccinați de către compania farmaceutică britanică AstraZeneca, nivelul anticorpurilor era echivalent cu cel al persoanelor care au fost infectate cu coronavirus”, menționează specialiștii ruși.

Centrul Gamalei confirmă că în contextul studiilor clinice ale vaccinului Sputnik V, toți voluntarii au dobândit o imunitate celulară-T, reprezentat atât de celulele CD4+, cât și de CD8+. Aceste celule permit detectarea și distrugerea celulelor infectate de coronavirus.

Vaccinul funcționează în 100% din cazuri

Una dintre cele mai mari temeri ale comunității științifice în legătură cu utilizarea vaccinului în baza vectorilor adenovirusului uman – anume o astfel de metodă este utilizată în cazul Sputnik V – a fost prezența unei imunități preexistente față de adenoviruși la unii oameni. Cu alte cuvinte, există o îngrijorare că sistemul nostru imun ar putea să împiedice pătrunderea în organismul nostru a unei cantități necesare a adenovirușilor umani, care îndeplinesc în vaccin funcția de “taxi”, transportând în celule materialul genetic al învelișului exterior al coronavirusului (e important că însuși coronavirusul nu pătrunde în organism odată cu vaccinul, fiind exclusă în totalitate infectarea). Din cauza bolilor frecvente cu adenoviruși (o simplă răceală), aceștia pot dobândi o imunitate, care, teoretic, ar putea reduce din eficiența vaccinului în baza adenovirusului. Cu toate acestea, rezultatele cercetărilor, prezentate de echipa Centrului Gamalei, demonstrează opusul: imunitatea preexistentă nu diminuează efectul vaccinării.

“A fost aleasă o doză optimă sigură, care garantează dobândirea unei reacții imune eficiente la 100% din cei vaccinați, chiar și la cei care au fost bolnavi de infecții cu adenovirus. Acest lucru reduce din actualitatea elaborării noilor vaccinuri în baza unor platforme neverificate”, au explicat reprezentanții organizației științifice.

Astfel de platforme neverificate sunt reprezentate de produsele unor companii occidentale, dezvoltarea cărora a început anume din cauza temerilor în privința adenovirușilor umani. Unele din aceste produse, cum ar fi tehnologia ARN mesager (vaccinul companiei Moderna) sau adenovirusul cimpanzeului (vaccinul companiei AstraZeneca), nu au fost utilizate niciodată pentru crearea unor vaccinuri înregistrate. Astfel de preparate necesită niște testări de lungă durată din cauza temerilor asupra impactului pe care l-ar putea avea asupra funcțiilor reproductive ale organismului sau a unor eventuale proprietăți cancerigene, care pot provoca boli oncologice.

În revista The Lancet, savanții ruși prezintă trimiteri la studiile platformelor sigure, care stau la baza Sputnik V. “Astfel, din 1953 în lume au fost efectuate peste 250 de studii clinice și au fost publicate peste 75 de materiale, care confirmă siguranța vaccinurilor și medicamentelor create pe această bază”, explică Denis Logunov.

“Preparatele în baza vectorilor adenovirușilor umani sunt utilizate în practică peste 15 ani. În special, e vorba de vaccinul împotriva virusului Ebola și preparatul anticancer “Gendicina”, utilizat în China peste 12 ani”.

Tehnologie unică cu doi vectori

O caracteristică unică a vaccinului Sputnik V, potrivit academicianului rus Aleksandr Ghințburg, este utilizarea a doi adenoviruși – a serotipurilor 5 și 26, în două vaccinuri separate. În prezent, vaccinarea dublă este considerată de mulți experți drept un factor capabil să sporească semnificativ imunitatea față de coronavirus. Însă, în cazul utilizării aceluiași vector pentru două vaccinuri, sistemul imun lansează mecanismul de protecție și respinge preparatul la a doua injecție. Utilizarea celui de-al doilea vector în Sputnik V elimină această problemă, ajuntând evitarea unui astfel de efect de neutralizare.

Gamalei vs AstraZeneca

În replică la critica cu privire la un număr insuficient de voluntari pentru testarea vaccinului cu două administrări, savanții au amintit că au reușit să testeze acest sistem pe un cerc mai larg de persoane decât, spre exemplu, a făcut-o unul din liderii în dezvoltarea vaccinurilor-candidate, compania AstraZeneca. Gigantul farmaceutic britanic a utilizat un număr de 4 ori mai mic de voluntari în timpul fazelor 1 și 2 pentru a determina eficiența celor două administrări ale vaccinului lor.

“Numărul participanților la studiile clinice ale vaccinului rusesc Sputnik V în fazele 1 și 2, care s-au desfășurat cu două infecții, depășește de 4 ori numărul subiecților cărora le-au fost administrate două injecții în AstraZeneca”, a explicat directorul general al Fundației Ruse pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev.

Singura tehnologie sigură

Săptămâna trecută Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a anunțat despre o posibilă utilizare a procedurii de grăbire a înregistrării vaccinurilor-candidate în condițiile situației epidemiologice curente, adică fără desfășurarea celei de-a treia faze a studiilor clinice pe zeci de mii de voluntari. Despre recurgerea la o abordare similară au vorbit și autoritățile din Marea Britanie. Totodată, regulatorii din aceste state menționează că de posibilitatea accelerării procesului de înregistrare se vor bucura acele vaccinuri care și-au demonstrat eficiența și siguranța. În opinia specialiștilor ruși, numărul unor astfel de preparate este extrem de mic.

“Până în prezent singura tehnologie care corespunde acestor criterii este platforma în baza vectorilor adenovirușilor uman. Aceasta și-a demonstrat siguranța într-o multitudine de studii, efectuate pe parcursul a câtorva decenii”, consideră Kirill Dmitriev.

Articolul din The Lancer a oferit „un răspuns definitiv”

Directorul general al Fundației Ruse pentru Investiții Directe, Kirill Dmitriev, a explicat că publicarea rezultatelor studiilor clinice în The Lancet reprezintă “un răspuns definitiv în această rundă de reproșuri îndreptate împotriva Rusiei”, după înregistrarea Sputnik V în luna august.

“Acum și Rusia, la rândul ei, ar putea adresa niște întrebări comunității internaționale. Îndemnăm la publicarea datelor oficiale, care ar demonstra o eficiență pe termen lung a vaccinurilor în baza adenovirusului cimpanzeului sau a ARN mesager, absența unor riscuri cancerigene și oricărei influențe asupra fertilității la utilizarea lor. Totodată, am dori să aflăm de ce AstaZeneca refuză asumarea oricăror responsabilități juridice în cazul unor efecte adverse nedorite”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

337
Tagurile:
testare, rezultate, vaccin, COVID-19
Tematic
Primul în lume: Cum a fost creat vaccinul rusesc anti-coronavirus
Alimente sănătoase

Nutriţionist rus: Alimente periculoase la micul dejun

161
Un nutriţionist rus a atenţionat că nu este recomandabil consumul acestor alimente dimineaţa de către persoanele care nu vor să se îngraşe. Acestea pot fi dăunătoare, chiar dacă unele dintre ele sunt considerate sănătoase.

BUCUREŞTI, 29 sept – Sputnik. Într-un interviu acordat canalului rusesc TV 5, nutriționista Inna Kononenko a menţionat produsele care, consumate la micul dejun, pot dăuna sănătății și pot provoca obezitate.

În primul rând, ea a recomandat excluderea cerealelor cu lapte și a sandvișurilor prăjite cu gem.

Mai mult, nutriționistul a spulberat mitul despre beneficiile sucurilor și smoothie-urilor din fructe proaspăt stoarse. Ea a spus că aceste băuturi sunt bogate în zaharuri simple și contribuie la creșterea în greutate, însă cantitatea de fructoză depinde de tipul de fructe.

„Pe de o parte, ele conţin glucoză și, pe de altă parte, fructoză. Fructoza se absoarbe rapid în ficat, unde este transformată în grăsime. Acest lucru favorizează îngrăşarea”, a explicat nutriţionista, citată de Sputnik France.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

161
Tagurile:
mic dejun, periculoase, alimente
Tematic
Cele mai sănătoase alimente pentru inimă, care previn infarctul - sfatul nutriţionistului


Загрузка...
Coronavirus în Franța: Ambulanță

Cele mai mari focare de Covid-19: Anunțul autorităților franceze

103
(reînnoit 12:48 28.09.2020)
Dintre toate comunitățile din afara azilurilor pentru bătrâni, școlile și universitățile reprezintă 32% din numărul focarelor active de coronavirus, situându-se înaintea companiilor, anunță serviciul de Sănătate Publică din Franţa.

BUCUREŞTI, 27 sept – Sputnik, Doina Crainic. Aproape o treime din numărul total al focarele de infectare investigate la nivel național, în afara caselor de îngrijire medicală, au fost detectate în școli și universități în perioada mai-septembrie, informează serviciul de Sănătate Publică din Franţa.

Deocamdată, aceasta este comunitatea unde este cel mai mare număr de focare care nu au fost încă verificate sau controlate, mai exact, 285 din 899 (32%), potrivit ultimului buletin epidemiologic emis de agenția națională de sănătate publică din Franţa, relatează Sputnik France.

Londra
© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс

Sectorul întreprinderilor private și publice ocupă locul al doilea, cu 195 de focare înregistrate între 9 mai și 21 septembrie, verificarea lor fiind încă în curs (26%). După acestea urmează unitățile de îngrijire medicală, cu 97 de centre, şi evenimentele publice sau private (77).

Totuşi, clasificarea tuturor focarelor identificate, inclusiv a celor controlate, arată rezultate complet diferite. Companiile se situează pe primul loc, 26% din cele 2.444 de focare, comparativ cu 16% în școli și facultăți.

Numărul de cazuri de transmitere în școli a crescut în ultimele săptămâni. După ce au fost observate 26 de focare de transmitere în a doua săptămână a lunii septembrie, 160 de focare au fost înregistrate pe 17 septembrie.

Perspectiva guvernului

Totuşi, ministrul francez al Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, transmite „semnalul că se respectă regulile sanitare”. Potrivit acestuia, 1.152 clase și 18 școli au fost închise pe 25 septembrie, faţă de aproximativ 2.000 de clase și 90 de unități câte au fost închise cu o săptămână înainte. „Nu există atât de multe cazuri de contaminare”, a conchis acesta.

Potrivit ultimului raport, 14.412 persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus în Franța, unde sunt acum în total 527.446 de cazuri. Pe 24 septembrie, serviciul de Sănătate Publică din Franţa a raportat 16.096 de cazuri noi, o cifră fără precedent de la începutul epidemiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
focare, Franța, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
COVID-19: O hartă a zonelor de alertă în Franța


Загрузка...
Incendiu în clădirea Filarmonicii

Iată câți bani s-au adunat pentru reconstrucția Filarmonicii

0
Ministerul Finanțelor a precizat câți bani s-au adunat pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. Informațiile au fost prezentate în cadrul ședinței de Guvern.

CHIȘINĂU, 30 sept - Sputnik. În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, devastată în urma incendiului din data de 24 septembrie, s-au adunat peste 31 de mii de lei.

Informațiile au fost prezentate în cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri. 

În data de 24 septembrie 2020, Filarmonica Națională a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au luptat ore în șir pentru a stinge incendiul, însă focul a mistuit totul în calea sa. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat și s-a prăbușit. Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. A doua zi, Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii. Până acum specialiștii au înaintat trei versiuni privind cauzele izbucnirii incendiului: defecțiunea echipamentului electric, producerea unui scurtcircuit și nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

În prezent, angajații Filarmonicii își continuă activitatea. Unii au fost repartizați la Palatul Național „Nicolae Sulac”, alții, dacă va fi necesar, vor activa în sediul Palatului Republicii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
finanțare, bani, Filarmonică
Tematic
Exclusiv: Svetlana Bivol, despre incendiul de la Filarmonică
Pompierul Nicolae Carauș, despre incendiul de la Filarmonică


Загрузка...