De ce din cauza stresului apar problemele digestive explicația oamenilor de știință

103
(reînnoit 09:02 02.09.2020)
Oamenii de știință americani au descoperit că hormonul iubirii, oxitocina, sunt legătura dintre stres și problemele digestive.

BUCUREȘTI, 2 sept – Sputnik. Neurofiziologii americani au descoperit că hormonul iubirii, oxitocina, este legătura dintre stres și problemele digestive. Rezultatele cercetării au fost publicate în The Journal of Physiology, transmite RIA Novosti

Se știe că stresul interferează cu funcția gastro-intestinală, provocând balonări, disconfort, greață și diaree. Cercetările anterioare au arătat că nervii și rețelele neuronale care reglează funcția musculară gastrică și golirea gastrică răspund la stres prin modificarea răspunsurilor și activității acestora.

Oamenii de știință de la Colegiul de Medicină de la Universitatea din Pennsylvania, folosind noi modalități de manipulare a neuronilor, au reușit să urmărească rețelele neuronale din creierul șobolanilor care sunt afectați de hormonul oxitocină eliberat de hipotalamus ca răspuns la stres. În același timp, au măsurat motilitatea gastrică și intestinală a animalelor.

Multă vreme s-a crezut că efectul oxitocinei asupra nervilor din creier, care reglează funcțiile tractului gastro-intestinal, este neglijabil. Cu toate acestea, rezultatele cercetărilor au arătat că lanțurile de oxitocină joacă un rol important în răspunsul stomacului la stres.

Activarea acestor circuite întârzie golirea gastrică și accelerează simultan tranzitul colonului. Primul provoacă balonare, datorită faptului că mâncarea este reținută în stomac, disconfort și greață, iar cea de-a doua provoacă diaree.

În cadrul experimentelor, cercetătorii au indus diferite forme de stres la șobolani și au manipulat rețelele neuronale de oxitocină, care le-au permis să activeze sau să inhibe activitatea musculară din stomac, precum și să măsoare timpul de golire gastrică.

Rezultatele au arătat că circuitele neuronale de oxitocină joacă un rol important în răspunsul stomacului la stres - activarea lor elimină golirea gastrică întârziată văzută în răspunsurile la stres acut sau cronic, crescând tonusul și motilitatea gastrică și permițând astfel adaptarea la stres. Invers, suprimarea acestor rețele neuronale împiedică adaptarea la stres, întârziind golirea gastrică și reducându-i tonusul.

Cercetătorii subliniază că capacitatea de a răspunde în mod adecvat la stres este importantă pentru funcțiile fiziologice normale. Tulburările digestive legate de stres sunt frecvente în special la femei.

„Femeile sunt mai vulnerabile la stres și la patologiile legate de stres, cum ar fi anxietatea și depresia, iar tulburările gastro-intestinale sunt mai frecvente printre ele”, a spus coautorul Alberto Travagli într-un comunicat de presă al Societății Americane de Fiziologie. Studiile noastre anterioare au arătat că circuitele nervului vag sunt organizate diferit la bărbați și femei și acum finalizăm o serie de studii care explorează rolul și mecanismele prin care oxitocina modulează funcția gastrică la femeile stresate. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea unor terapii specifice pentru a atenua starea femeilor cu tulburări gastro-intestinale. "

Autorii consideră că este important să se înțeleagă mecanismele care guvernează funcțiile gastrice pentru a determina obiectivele tratamentului eficient al răspunsurilor gastrice perturbate la stres, iar noul lor studiu oferă informații importante despre rolul oxitocinei în controlul rețelelor neuronale care afectează sistemul digestiv în timpul stresului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
tractul digestiv, probleme, cauză, stres
Tematic
Cum scapă de „stresul profesional și personal” polițiștii de frontieră – Video
Berlin

Măsuri speciale în Germania împotriva COVID-19

78
(reînnoit 22:43 22.09.2020)
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a anunţat că Germania va introduce măsuri speciale pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului, dar şi împotriva gripei de sezon.

BUCUREŞTI, 22 sept – Sputnik, Doina Crainik. Germania urmează să înfiinţeze puncte centrale care se vor ocupa de persoanele cu simptome gripale, dar şi clinici pentru monitorizarea febrei și cu măsuri speciale de protecție destinate grupurilor de risc, în contextul în care sezonul rece ar putea duce la o creştere a numărului de infectări cu COVID-19.

„Este important să continuăm să protejăm grupurile de risc, persoanele afectate în mod deosebit (…). Testele preventive în serie în anumite zone sensibile, cum ar fi azilurile de bătrâni, fac parte integrantă din strategia de testare pentru toamnă și iarnă. Acolo trebuie să prevenim intrarea virusului și pentru asta trebuie să aplicăm cel mai înalt nivel de vigilență”, a precizat Jens Spahn, citat de ziarulromanesc.de.

Vaccin
Пресс-служба АФК "Система"
De asemenea, sunt planificate teste rapide bazate pe detecția de antigen, precum și noi cerințe din partea Ministerului german de Interne cu privire la perioadele de carantină pentru repatriații din zonele de risc.

„Suntem mult mai bine pregătiți decât în primăvară pentru orice ar putea veni”, a mai declarat ministrul la postul de radio german Deutschlandfunk. În Germania există în prezent mai multe paturi la terapie intensivă disponibile decât în Franța și Italia la un loc. În plus, ocuparea acestor paturi poate fi gestionată mai bine decât la începutul anului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
COVID-19, Germania
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate


Загрузка...
Cristina Stratulat

Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate

83
(reînnoit 19:33 22.09.2020)
Fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19 este tot mai răspândit în societatea moldovenească. Potrivit unui studiu, practic fiecare a doua persoană asociată într-un fel sau altul cu acest virus s-a simțit discriminată.
Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate

Pentru a preveni și combate fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat Campania de informare"Reducerea stigmei asociate cu COVID-19" cu mesajul „Doar împreună putem opri pandemia și stigmatizarea!”.

Potrivit consilierului în domeniul comunicării al instituției, Cristina Stratulat, campania își propune să combată stereotipurile și stigmatizarea socială asociată cu COVID-19 prin promovarea unei comunicări și informări publice corecte, deschise și empatice, dar și prin exemple practice și recomandări pentru sprijinirea comunităților și persoanelor afectate de epidemie.

"Oamenii care au fost infectați cu acest virus au comunicat că au fost discriminați practice de societate, de vecini, de prieteni. Au fost și cazuri când întreaga familie era izolată acasă și cereau un oarecare ajutor de la cei care locuiau prin preajmă, iar aceștia nici nu răspundeau la telefon. Mai mult, și copiii au de suferit. Când se reîntorc la școală sau în grupul de prieteni nimeni nu dorește să discute sau să se joace cu ei", a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al MSMPS.

Cristina Stratulat a remarcat că cele mai stigmatizate categorii ale populației sunt: grupurile minoritare etnice sau rasiale; persoanele diagnosticate care au contractat COVID-19, cei care sunt bolnavi și cei care s-au tratat de acest virus, dar și apropiații acestora; reprezentanții diasporei sau cetățenii care au venit din statele afectate; medicii și lucrătorii medicali; lucrătorii din prima linie; persoanele fără adăpost; persoanele cu dizabilități; persoanele cu afecțiuni cronice care prezintă simptome similare cu noul coronavirus.  

Principalele acțiuni realizate în cadrul campaniei lansate vor fi realizate cu ajutorul video-urilor, infograficelor și posterelor.

"Ne propunem să combatem acest stereotip asociat cu COVID prin promovarea unei comunicări eficiente, prin exemple practice. Ne dorim să sensibilizăm publicul și mass-media. Oricine se poate infecta și nu este o rușine să ascundem simptomele bolii și să ne adresăm cât mai curând după ajutor specialiștilor", a conchis Stratulat.

Campania națională de informare "Reducerea stigmei asociate cu COVID-19" se va desfășura timp de două luni. Aceasta a fost lansată în colaborare cu Uniunea Europeană, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
discriminare, Ministerul Sănătăți, Ministerul Sănătăţii, COVID-19, campanie


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...