Vaccinul rusesc anti-COVID-19

Vaccinul împotriva COVID-19: Când vor putea fi imunizați moldovenii

231
(reînnoit 14:46 20.08.2020)
Anterior, șeful statului și-a exprimat speranța că vaccinarea unor categorii mai sensibile de cetățeni ar putea începe chiar în toamnă, în contextul în care în Rusia a înregistrat primul vaccin anti-COVID.

CHIȘINĂU, 20 aug –Sputnik. Este clar deja pentru toată lumea, pandemia coronavirusului de tip nou nu se va potoli prea curând. Asistăm astăzi la un al doilea val al infectărilor cu COVID-19 în majoritatea țărilor lumii, iar Republica Moldova nu face o excepție. În acest context crește importanța creării unor medicamente eficiente împotriva bolii, dar și a unui vaccin care să prevină infectarea.

Moldova, în așteptarea vaccinului

Reprezentanții Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au precizat anterior că Republica Moldova figurează pe lista țărilor care așteaptă să primească un vaccin împotriva COVID-19. Totodată, directorul Agenției Naționale Sănătate Publică, Nicolae Furtună, preciza că deocamdată nicio țară nu a început procesul de imunizare. El a menționat că a avut o discuție pe platforma Alianței Globale pentru vaccinuri și imunizări.

”S-au purtat discuții ca atunci când va apărea un vaccin sigur, calificat, să poată fi utilizat pentru grupurile de risc ale populației din Republica Moldova”, a declarat Furtună.

Putin a anunțat înregistrarea primului vaccin rusesc împotriva COVID-19>>>

Recent, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a menționat în cadrul unui interviu pentru Politico Europe că s-a adresat României cu rugămintea ca Republica Moldova să fie inclusă în solicitarea țării vecine expediată Comisiei Europene, cu privire la obținerea medicamentului Remdesevir, precum și a vaccinurilor Anti-COVID-19. Rugămintea a fost adresată de acesta în timpul unei vizite întreprinse la București. Priseajniuc a subliniat dorința autorităților de a le oferi cetățenilor moldoveni vaccinuri și medicamente sigure și eficiente împotriva COVID-19.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a anunțat ieri într-un comunicat că i-a solicitat comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijin pentru Republica Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a medicamentului Remdesevir, în contextul adresării lui Eremei Priseajniuc

Europarlamentarul a cerut să i se comunice dacă Republica Moldova poate fi inclusă în cererea formulată de România către Comisie pentru a obține respectivele preparate medicale. Iar dacă acest lucru nu este posibil – să fie examinate condițiile în care Uniunea Europeană ar putea da curs unei cereri separate și independente a Republicii Moldova.

Precizăm că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID-19, solicitând UE 10 milioane de doze de vaccin.

Chicu: am fost asigurați de Rusia că vom primi vaccinul

Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19
© Ruptly / РФПИ / WHO / Дмитрий Куракин/Пресс-служба Минздрава России
Amintim că șeful Guvernului de la Chișinău, Ion Chicu, a menționat anterior , în contextul înregistrării de către Rusia a primului vaccin împotriva COVID-19, că Moldova ține legătura cu Organizația Mondială a Sănătății, cu alte structuri care monitorizează aceste procese la nivel mondial și se ală pe toate listele de așteptare.

Potrivit premierului, de la apariția pandemiei de coronavirus era clar că singura soluție este dezvoltarea unui vaccin, de aceea autoritățile urmăresc toate noutățile legate de elaborarea acestuia.

Chicu a menționat că, în timpul vizitei sale la Minsk la sunnitul premierilor din țările membre UEEA, a discutat această chestiune ci prim-ministrul Rusiei, Mihail Mișustin.

”Am fost asigurați că vom avea posibilitatea să primim vaccinul atunci când acesta va fi testat și aprobat”, a subliniat Chicu.

Prim-ministrul a dat asigurări că, imediat ce va apărea un vaccin testat și inclus în Registre, Moldova îl va achiziționa, la fel cum sunt achiziționate astăzi teste și alte materiale necesare.

Vaccinul anti-Covid, ”Sputnik V”, anunțat de Putin: Rusia - comenzi uriașe, din 20 de țări>>>

Amintim că pe 11 august Ministerul Sănătății al Federației Ruse a înregistrat vaccinul rusesc pe baza unui vector de adenovirus. Astfel, acesta a devenit primul vaccin înregistrat împotriva noului coronavirus SARS-COV-2 de pe piață.

Dodon a discutat la Moscova posibilitatea obținerii vaccinului

În acest context, șeful statului, Igor Dodon, și-a exprimat speranța că autoritățile de la Chișinău vor ajunge la o înțelegere cu Moscova privind furnizarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului, despre înregistrarea căruia a anunțat președintele Rusiei, Vladimir Putin.

"Noi sperăm foarte mult că vom reuși să ajungem la un acord cu partenerii noștri pentru ca Moldova să primească acest vaccin. Deja am discutat acest lucru în cadrul întâlnirilor mele recente de la Moscova”, a declarat Igor Dodon pentru Sputnik Moldova.

Anterior, Igor Dodon a declarat că, în contextul în care Federația Rusă ar putea începe din toamnă vaccinarea masivă a cetățenilor împotriva coronavirusului, s-ar putea ca și Moldova să primească vaccinul. 

Vaccinul rusesc anti-Covid, lansat în producție

Menționăm că, acum câteva zile, Ministerul Sănătății al Federației Ruse a anunțat lansarea în producție a vaccinului rusesc împotriva COVID-19.

Preparatul a fost elaborat de specialiști de la Centrul național de cercetare pentru epidemiologie și microbiologie.

Președintele Vladimir Putin a anunțat pe 11 august că Rusia a devenit prima țară din lume care a înregistrat un preparat pentru profilaxia COVID-19. Vaccinul a fost numit „Sputnik V”.

La crearea vaccinului a contribuit financiar și Fondul rusesc de investiții directe.

Șeful acestuia, Kirill Dmitriev, a declarat că până în prezent fondul a primit cereri pentru achiziționarea unui miliard de doze de vaccin, venite din peste 20 de țări ale lumii.

El a precizat că Rusia a convenit producerea vaccinului cu cinci țări, iar capacitățile disponibile permit producerea a 500 de milioane de doze pe an.

Ministerul rus al Sănătății a anunțat că va publica datele privind studiile preclinice și clinice ale medicamentului.

Ar mai fi de spus că deja trei președinții de țară - din Filipine, Venezuela și Mexic au anunțat că doresc să fie primii care folosesc vaccinul Sputnik creat de Rusia.

Miercuri, în Republica Moldova a fost atins un record absolut în privința cazurilor noi de COVID-19 – într-o singură zi au fost confirmate 626 de contaminări. Bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns astfel la 31 de mii 415.

În lume, numărul cazurilor de infectare a trecut de 22 de milioane. Aproape 800 de mii de oameni au murit din cauza complicațiilor provocate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

231
Tagurile:
Rusia, Imunizare, coronavirus, COVID-19, vaccin
Tematic
Rusia a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19
Vaccinul anti-Covid, ”Sputnik V”, anunțat de Putin: Rusia - comenzi uriașe, din 20 de țări
Un reanimatolog, despre vaccinul rusesc: Este ca un Mercedes în industria auto
Al treilea val de COVID-19 în Europa: Avertizarea OMS

Al treilea val de COVID-19 în Europa: Avertizarea OMS

219
(reînnoit 15:42 22.11.2020)
Multe țări din vestul Europei urmează să se confrunte cu sarcina de a "controla din nou virusul" fără a recurge la o măsură atât de radicală ca lockdown-ul.

CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik. Trimisul special al Organizației Mondiale a Sănătății, David Nabarro, într-un interviu acordat companiei de media elvețiene CH Media, a avertizat asupra pericolului unui al treilea val de coronavirus în Europa la începutul anului 2021.

Potrivit lui Nabarro, țările europene nu au reușit să prevină un al doilea val de coronavirus după ce au reușit să preia controlul asupra primului val.​

"Reacția europeană a fost incompletă. Au ratat ocazia de a construi infrastructura necesară în lunile de vară după ce au preluat controlul asupra primului val. Și acum au un al doilea val. Dacă nu construiesc infrastructura necesară acum, vor avea un al treilea val la începutul anului viitor", a declarat Nabarro.

Trimisul special al OMS a menționat că multe țări din vestul Europei urmează să se confrunte cu sarcina de a "readuce virusul sub control", fără a recurge la o măsură atât de brută precum lockdown-ul - un regim strict de izolare, pentru care, așa cum a afirmat Nabarro, sunt nevoiți să plătească un "preț prea mare".

În ceea ce privește țările din Asia de Est, Nabarro a remarcat că situația cu coronavirusul este mai bună aici datorită „comunicării foarte clare” între autorități și populație.

"Un alt element care este foarte vizibil în Asia de Est: după ce numărul de cazuri (infecție) a fost redus datorită receptivității sporite din partea oamenilor, măsurile nu sunt slăbite. Este necesar de așteptat până când ratele vor deveni scăzute și să rămână astfel", a mai spus Nabarro.

La 11 martie, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat drept pandemie, focarul noii infecții cu coronavirus COVID-19. Conform celor mai recente date ale OMS, peste 58 de milioane de cazuri de infecție au fost deja identificate în lume, peste 1,3 milioane de oameni au murit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

219
Tagurile:
Europa, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Coronavirus: Record de îmbolnăviri în România
Pandemia de coronavirus a provocat o altă epidemie


Загрузка...
Stanislav Groppa

Groppa: COVID-19 a schimbat în totalitate abordările medicilor

202
(reînnoit 12:37 22.11.2020)
Accidentul vascular cerebral continuă să facă mii de victime în Republica Moldova. Cum face față sistemul medical acestei boli și în ce măsură COVID-19 a complicat situația bolnavilor?
Groppa: COVID-19 a schimbat în totalitate abordările medicilor

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", academicianul Stanislav Groppa a subliniat că toți pacienții care au suferit un atac vascular cerebral beneficiază de un tratament modern, chiar și în condiții de pandemie.

Potrivit lui, în Republica Moldova au fost înregistrate când persoana care a suferit un accident vascular cerebral era infectat concomitent și cu COVID-19. Acestea sunt niște situații excepționale, ce necesită în afară de competență, o măiestrie foarte înaltă a medicilor, susține academicianul.

"Pacientul care este adus cu accident vascular necesită să fie abordat prin strategia de trombectomie într-o perioadă de timp 4-5 ore, însă tetele existente în Moldova permit de a cunoaște dacă pacientul este infectat cu COVID peste 12 ore. Astfel, în perioada acută abordăm pacientul într-un tratament nediferențiat. Este necesară o exigență foarte serioasă a părților implicate în proces", a remarcat Stanislav Groppa.

Academicianul a mai remarcat că virusul care bântuie întreaga lume a schimbat completamente abordările, strategiile și tacticile medicilor, în special tratamentele de urgență. Fiecare pacient internat înseamnă un risc deosebit pentru medici, care riscă cu propria viață pentru a trata fiecare persoană.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

202
Tagurile:
COVID-19, accident vascular cerebral
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră


Загрузка...
Anatolie Prohnițchi

Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

0
(reînnoit 22:10 23.11.2020)
Specialiștii atenționează: nivelul poluării aerului atmosferic în urma arderii frunzelor ajunge la cote critice și poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei. Persoanele care vor recurge la acest proces vor plăti amenzi.
Arderea frunzelor - pericol pentru sănătate: Amenzi usturătoare

Odată cu venirea toamnei, tot mai des oamenii dau foc frunzelor uscate: atât în orașe, cât și în localitățile rurale. Substanţele nocive rezultate din arderea frunzelor se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului, fiind emanate diferite substanţe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă.

Aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a relatat într-un interviu pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Mai mult, legislația în vigoare prevede amenzi pentru arderea resturilor vegetale. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, art.154, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de la 120 la 180 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
amenzi pentru arderea frunzelor, frunze uscate, toamnă


Загрузка...