Alimente sănătoase

Consumate în exces, aceste alimente accelerează îmbătrânirea

707
(reînnoit 20:54 23.05.2020)
Specialiștii spanioli de la Centrul de Cercetări Biomedicale privind Obezitatea și Nutriția, Universitatea din Navarra, arată că aceste alimente consumate excesiv accelerează procesul îmbătrânirii celulelor.

CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Studiile efectuate de Centrul de Cercetări Biomedicale privind Obezitatea și Nutriția (CEBEROBN) de la Universitatea din Navarra au stabilit o corelație între consumul excesiv de alimente ultraprocesate și îmbătrânirea celulelor, relatează La Vanguardia.

De fapt, aceste alimente conduc la reducerea telomerelor, zona de la sfârșitul cromozomilor, care sunt markeri ai vârstei celulare reflectând îmbătrânirea.

Profesorul de la Universitatea din Navarra și conducătorul lucrărilor publicate, Amelia Marți, a făcut cercetări în special cu privire la influența alimentaţiei asupra integrității materialului genetic sau ADN-ului, în special asupra telomerelor.

Specialista a arătat că acestea pot fi reduse din cauza îmbătrânirii şi din cauza altor factori, precum alimentația inadecvată, în special alimentele ultraprocesate.

Aditivii

Alimentele incluse în studiu sunt produse alimentare care conțin o listă lungă de aditivi (de obicei cinci sau mai mulţi), printre care arome, coloranţi, emulgatori și conservanți.

Printre aceste alimente dăunătoare sunt băuturile răcoritoare, carnea procesată (cârnați, burgeri), produse de patiserie, cocteilurile cu lapte, deserturile lactate, precum și multe cereale dulci pentru micul dejun sau pizza produsă industrial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă <a href="https://sputniknews.com/popup_radio/19/s

707
Tagurile:
îmbătrânire, alimente
Tematic
Important: alimentele pe care trebuie să le consumăm în timpul pandemiei
Medicul Aleksandr Measnikov

Medic: Există o epidemie mai periculoasă decât coronavirusul

453
(reînnoit 12:24 17.01.2021)
În timp ce întreaga omenire luptă cu pandemia de COVID-19, pe glob există o altă epidemie, care nu este deloc mai puțin gravă.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Epidemia de obezitate care a cuprins deja întreaga lume este mai periculoasă decât pandemia de coronavirus. Declarația a fost făcută la televiziunea ”Rossia1” de către medicul și prezentatorul TV Aleksandr Measnikov, scrie RIA Novosti.

El a făcut referire la date potrivit cărora aproape 40 la sută din populația Terrei suferă de probleme legate de supraponderabilitate, care pot duce la diabet, infarct, atac cerebral și boli oncologice.

”Este interesant să menționăm că, în timp de un an, odată cu aceste un milion și jumătate ce victime ale COVID-19, au murit de foame zece milioane de oameni, iar din cauza problemelor legate de obezitate – mai bine de 20 de milioane de oameni. Niciun COVID nu este măcar aproape de astfel de pierderi”, a menționat Measnikov.

Medicul a enumerat factorii care determină predispoziția pentru creșterea în greutate. Între multe altele, este vorba și de obiceiurile părinților. Astfel, dacă femeia fumează în timpul sarcinii, copilul va fi predispus pe parcursul întregii vieți la obezitate. Un alt factor poate fi problema părinților cu supraponderabilitatea, care se transmite și copiilor ca o predispoziție.

Cum ținem la distanță obezitatea și colesterolul rău: Greșelile pe care le facem zilnic>>>

Probabilitatea apariției problemelor cu kilogramele în plus la copil poate crește și în cazul în care mama suferă de diabet.

Aleksandr Measnikov a spus de asemenea că, potrivit ultimelor studii, o cauză a dezvoltării obezității poate fi și infecția virală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

453
Tagurile:
obezitate, epidemie, pandemie
Tematic
Prognoză privind coronavirusul în anul 2021 – expert


Загрузка...
Vaccin

Președintele Guineei s-a vaccinat cu ”Sputnik V”

31
(reînnoit 08:12 17.01.2021)
Președintele Republicii Guineea, Africa de Vest, s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu preparatul rusesc ”Sputnik V”.

CHIȘINĂU, 17 ian – Sputnik. Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé, de 82 de ani, s-a vaccinat împotriva coronavirusului cu preparatul rusesc “Sputnik V”. Procesul a fost prezentat la postul de televiziune local.

“Vineri, președintele țării și-a administra doza de ”Sputnik V”, pentru a îndemna populația la vaccinare”,  a fost menționat în reportajul TV.

Șeful statului a primit prima doză a vaccinului în palatal prezidențial “Sékou Touré”, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.

Autoritățile din Guineea au inițiat campania experimentală de vaccinare cu preparatul rusesc ”Sputnik V” la sfârșitul lunii decembrie. Guineea, potrivit portalului Guinee News, a primit 55 de doze ale vaccinului. În prima etapă a vaccinării, de la sfârșitul anului trecut, au fost vaccinați 19 înalți oficiali, inclusiv ministrul Apărării, Mohamed Diané.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 în Republica Guineea a ajuns la 14 mii, s-au vindecat 13,3 mii, 81 de pacienți infectați cu coronavirus, au decedat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
Guineea, președinte, Vaccinul Sputnik V, vaccinare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19
Norvegia: 13 decese legate de vaccinurile Pfizer


Загрузка...
Вячеслав Ионицэ

Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021: Cât va dura criza economică

0
(reînnoit 21:16 17.01.2021)
La sărăcia în care ne aflăm, orice creștere economică mai mică de 10% înseamnă bălăceală în continuare în glod, declară expertul economic Veaceslav Ioniță.
Moldova se va bălăci în sărăcie și în 2021! Cât va dura criza economică

Moldova a fost lovită dur de criza economică provocată de pandemia care face ravagii în întreaga lume. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, economia își va reveni de pe urma crizei din 2020 abia la sfârșitul lui 2021. Și asta, deoarece orice majorare a veniturilor moldovenilor nu va șterge cu buretele sărăcia în care țara noastră se bălăcește de trei decenii.

„Anul 2021 va fi un an de recuperare, dar va fi o recuperare grea. Dacă am vorbi de o țară dezvoltată, pentru ei o creștere de unul două procente este ceva normal. Pentru Republica Moldova, la sărăcia în care ne aflăm, orice creștere mai mică de 10% asta înseamnă bălăceală în continuare în glod și titlul ”onorific” de cea mai săracă țară din Europa”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”.

Cert este că aproximativ 20% din populația țării nu a simțit criza economică cu care se confruntă majoritatea oamenilor. Veniturile acestora nu s-au micșorat în 2020, iar despre criză au auzit doar la televizor.

„Noi de fapt avem două Moldove paralele. Avem aproximativ 20% din populație care are un nivel de bunăstare destul de ridicat. În acest an, la ei și veniturile s-au ridicat, și consumul s-a menținut, oamenii și-au procurat apartamente, s-au mutat la case pe pământ sau au cumpărat autoturisme. Acest segment de oameni nu a simțit această criză. Însă în majoritatea populației această criză lovește dur”, a opinat el.

Potrivit experților Băncii Mondiale care au analizat efectele crizei asupra business-ului și a pieței muncii din țara noastră, în 2020 și-au pierdut locul de muncă aproape 70 de mii de oameni, iar nivelul șomajului a crescut până la 8%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
PIB, criza, saracie, criza economică
Tematic
Starea economiei Moldovei pe final de 2020 – expert economic
Anatol Usatîi, realizările în economie pe parcursul anului


Загрузка...