Măști de protecție

OMS, explicații importante: Când devine periculoasă masca de protecție

293
(reînnoit 09:07 14.04.2020)
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) vine cu noi explicații - când masca de protecție nu ne ferește de o posibilă contaminare cu coronavirus şi când purtarea acesteia poate deveni chiar periculoasă.

CHIȘINĂU, 14 apr. – Sputnik. Purtarea măștii de protecţie nu ne scutește de o posibilă contaminare cu Covid-19 dacă nu sunt respectate măsurile preventive precum spălarea mâinilor și respectarea distanței sociale, a declarat reprezentantul OMS în Rusia, Melita Vujnovic, la postul Rossiya 1. În plus, masca trebuie schimbată cu regularitate pentru a nu deveni o sursă de infecție.

Potrivit acesteia, masca nu oferă o protecţie completă.

„Dacă doar purtaţi o mască fără a lua în considerare alte măsuri, cum sunt respectarea distanțării sociale, spălatul pe mâini, fiţi siguri că vă veţi îmbolnăvi. Măştile nu sunt periculoase. Pericolul este când oamenii nu își schimbă comportamentul”, a spus Melita Vujnovic, citată de Sputnik France

Totodată, masca trebuie aruncată după două ore de purtare, deoarece, umezindu-se, devine o sursă de infecție, a spus specialistul.

Când ar trebui să o purtaţi?

Oamenii sănătoși trebuie să se protejeze în anumite condiții. „Dacă un om sănătos nu se află în aceeași încăpere cu o persoană bolnavă, nu are nevoie de mască. Dar dacă se află în mulțime, atunci are nevoie de mască. Totuşi, distanța fizică protejează mai bine împotriva contaminării decât masca”, a mai lămurit Vujnovic.

Reprezentantul OMS a subliniat de asemenea problema deficitului de măști, menționând necesitatea de a le fi oferite tuturor medicilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

293
Tagurile:
OMS, protecție, mască
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1088)
Tematic
Dezinfectarea Chișinăului continuă - Niciun muncitor nu s-a infectat cu COVID-19
Confirmat: Interpretul rus Stas Mihailov, infectat cu COVID-19
Natalia Grîu

Crește numărul cazurilor de COVID: Se vor închide școlile?

642
(reînnoit 17:53 27.10.2020)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", secretarul de stal al Ministerului Sănătății, Natalia Grâu, a vorbit despre posibilitatea reînchiderii școlilor și trecerea la învățământul exclusiv online, în cazul în care numărul cazurilor de COVID va crește semnificativ.
Crește numărul cazurilor de COVID: Se vor închide școlile?

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, Natalia Grâu a menționat că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat documentul care instituie codurile de alertă și măsurile care se impun. În acest sens, decizia cu privire la închiderea instituțiilor de învățământ s-a descentralizat. Cu alte cuvinte, chiar dacă în contextul epidemiologic se va lua o astfel de decizie, ea nu va fi una națională, ci locală - va fi luată în fiecare localitate, în funcție de situație.

"Decizia se va lua la nivel teritorial, însă aceasta trebuie să fie foarte bine analizată. Perioada în care am revenit la școală a demonstrat că nu copiii sunt cei mai afectați. Ei suportă destul de bine această infecție. Ar fi mult mai periculos ca aceștia să fie lăsați nesupravegheați acasă. Cu certitduine, dacă se respectă aceste norme de sănătate, dacă le asigurăm acest mediu protectiv, școala își poate continua activitatea în liniște", a explicat Natalia Grâu.

Cei mai vulnerabili sunt pedagogii, susține sectretarul de stat. Astfel, autoritățile iau în calcul toate scenariile și pregătesc toate condițiile în cazul în care se va lua decizia de a trece la regimul de învățământ online în unele instituții.

De menționat este că din numărul total de 1 240 de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, în 1 227 de instituții procesul educațional se desfășoară cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor. 13 instituții și 305 clase se află în continuare în carantină. Numărul elevilor la care s-a confirmat COVID-19 a ajuns la 291, iar cel al cadrelor didactice este de 384. De asemenea, 6 882 copii și 382 profesori se află în izolare.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

642
Tagurile:
copii, Ministerul Sănătăţii, școală, COVID-19


Загрузка...
Gutuie

Nutriționist: Fructele ce ajută la recuperarea post COVID-19

166
(reînnoit 08:09 27.10.2020)
Un nutriționist din Federația Rusă explică cât de important este consumul de fructe și legume pentru întărirea imunității și prevenirea răcelilor, dar și pentru o recuperare mai rapidă post COVID-19.

CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. Nutriționistul și profesorul de la Catedra Sănătate Publică și Asistență Medicală a Academiei Medicale a Universității Federale din Crimeea Irina Suhareva a anunțat care sunt fructe de sezon și fructele de pădure ce pot ajuta la recuperarea după infecția cu coronavirus, dar și la prevenirea bolii, informează RIA Novosti.

”O atenție deosebită ar trebui acordată nutriției, deoarece, pe lângă COVID-19, există acum boli sezoniere precum gripa și bolile respiratorii acute. Legumele și fructele de sezon ... au o cantitate destul de mare de vitamine și alte proprietăți benefice. Cu toate acestea, ar trebui să fim conștienți de faptului că nu vă vor salva de COVID-19 și nu vă vor vindeca. O dietă echilibrată va întări imunitatea organismului în caz de boală și va facilita recuperarea”, a spus Suhareva, citat de serviciul de presă al universității din Crimeea.

Potrivit expertului, ar trebui limitat consumul de dulciuri, optând pentru struguri, pere și prune etc. Cantitatea optimă de legume pe zi pentru un adult este de 300 de grame, iar de fructe - de 200 de grame.

"Nu merită să respectați dietele foarte stricte. Mesele ar trebui să fie fracționate, în cantități mici, de cinci până la șase ori pe zi", a mai spus Suhareva.

Nutriționistul a mai adăugat că ar trebui consumate compoturi din gutui și coarne. De asemenea este bine să mâncăm zilnic 4-5 nuci.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

166
Tagurile:
nutriționist, COVID-19, recuperare
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1088)
Tematic
Alimentația sănătoasă: Reguli de bază recomandate de un nutriționist
Nutriționist: de ce este bine să renunțam la sprat
Nutriționist: Iată cât de periculoasă este carnea pentru oameni


Загрузка...
Curs valutar

Ce se întâmplă pe piața valutară: Cursul BNM pentru astăzi

0
(reînnoit 07:10 28.10.2020)
Leul moldovenesc se depreciază astăzi în raport cu toate principalele valute de referință. Euro și dolarul au urcat cu câte 3 bani în cotațiile oficiale.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru miercuri, 28 octombrie, un dolar american echivalează cu 17,05 lei, un euro – cu 20,16 lei, o hrivnă ucraineană – cu 60 de bani, un leu românesc – cu 4,13 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 22 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) 28.10.2020
© Photo : BNM
Ratele de schimb (curs valutar) 28.10.2020

Prețul s-a modificat în cazul euro și dolarului – aceste valute s-au scumpit cu câte 3 bani.

Aceasta, după ce ieri prețul euro a scăzut cu 7 bani, iar dolarul a pierdut 3 bani.

Celelalte valute de referință cresc ușor, dar își păstrează prețul anterior.

Actualele fluctuații de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt nesemnificative și sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

La ora actuală, rezervele valutare ale BNM au atins un record istoric: la sfârșitul lunii septembrie 2020 erau de 3 miliarde 453 de milioane și 390 de mii de dolari americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
cursul, cursul afișat de BNM, cursul de schimb valutar
Tematic
Record istoric: Ce rezerve valutare are BNM acum


Загрузка...