Alimente sănătoase

Se poate transmite coronavirusul prin produse alimentare? - sfaturile unui expert rus

729
(reînnoit 08:25 09.04.2020)
Un specialist rus vorbeşte despre riscul infecţiei cu coronavirus prin alimente, oferind câteva recomandări cum să ne ferim să ne infectăm prin produsele alimentare.

BUCUREŞTI, 9 apr – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit consilierului Uniunii Consumatorilor panrusă Roskontrol, teoretic oamenii pot fi infectați prin produse alimentare pe care le-a atins înainte o persoană bolnavă. Acesta a oferit şi câteva sfaturi cu privire la tratamentul adecvat al produselor alimentare, pentru a ne feri de infecţia cu coronavirus.

După cum explică specialiștii pe site-ul Roskontrol, deși infecția prin alimente este puțin probabilă, există totuşi o astfel de posibilitate. De exemplu, prin fructe și legume.

„Teoretic, dacă o persoană bolnavă strănută deasupra unui măr și mănânci acel măr imediat după aceea, există riscul [de a te infecta coronavirusul, n. ed.]. Dar, în practică, sunt puține șanse”, a asigurat organizația, care a sfătuit totuși ca fructele și legumele să fie spălate bine.

Produsele alimentare ambalate

Situația cu privire la produsele ambalate este similară. Experții spun că dacă virusul se află pe o cutie de iaurt sau o sticlă de apă, există posibilitatea reală ca o persoană care a atins-o şi apoi şi-a atins fața să contracteze infecţia, chiar dacă este o şansă slabă.

Specialiștii subliniază că coronavirusul nu se poate reproduce în alimente și moare după câteva ore. Din acest punct de vedere, carnea este sigură.

„Știm că coronavirusul, ca și alți viruși (spre deosebire de bacterii), nu se reproduce în alimente și moare rapid pe suprafața lor”, a declarat Andrei Mosov, consilier științific la Roskontrol, pe site-ul organizației, potrivit Sputnik France

Există mai multe puncte de vedere cu privire la durata în care coronavirusul poate rămâne pe o suprafață. Potrivit unui studiu realizat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, acesta supraviețuiește pe carton până la 24 de ore și până la două sau trei zile pe suprafețe din plastic și oțel inoxidabil. Roskontrol scrie că virusul rămâne activ pe suprafețele din plastic până la șapte ore.

729
Tagurile:
COVID-19, coronavirus, transmitere, alimentare, produse
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1080)
Femeie în mănuși

Ne protejează mănușile de COVID - 19? Iată ce spune un medic

90
(reînnoit 11:38 22.10.2020)
Un specialist în boli infecțioase al Ministerului Sănătății din Rusia a spus dacă mănușile și dezinfectanții protejează în egală măsură de COVID-19.

CHIȘINĂU, 22 oct — Sputnik. Dezinfectanții și mănușile pot fi eficiente în profilaxia bolilor infecțioase, a declarat infecționistul principal al Ministerului Sănătății al Federației Ruse, Vladimir Ciulanov pentru RIA Novosti. 

El a precizat însă că mănușile reutilizabile din pânză nu ne protejează de coronavirus. Dimpotrivă, pot prezenta un risc suplimentar de infecție.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Дружинин

"Dacă vorbim de purtarea mănușilor, este important să rețineți că acestea trebuie folosite o singură dată. Le îmbrăcăm înainte de a intra în locuri publice unde există o mulțime de oameni și există suprafețe pe care le atingem: clanțe de ușă, balustrade, rafturi, coșuri de cumpărături. Este important să înțelegem că toate acestea pot fi o sursă de infecție. Prin urmare, este necesar să îmbrăcați mănuși înainte de a merge acolo", a spus Ciulanov. 

Specialistul în boli infecțioase a adăugat: când mănușile sunt îmbrăcate pe mâini, nu trebuie să atingeți cu ele față, mucoasele, nasul, urechile, ochii, deoarece acestea pot conține agentul patogen COVID-19.

De asemenea, este necesar să scoateți mănușile corect: luați manșeta cu o mână și întoarceți-o astfel încât suprafețele infectate să rămână în interior.

"În locuri publice, la fel ca mâinile, și mănușile pot fi tratate cu un antiseptic pentru piele. Totuși, trebuie să ținem cont că mănușile sunt echipamente de protecție de unică folosință. Nu folosiți mănuși de pânză. Oamenii îmbracă aceste mănuși, apoi le iau, le pun în buzunare, le îmbracă din nou și le poartă mult timp.Din păcate, acest lucru poatefavoriza infectarea", a spus specialistul în boli infecțioase al Ministerului Sănătății din Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
COVID-19, protecție
Tematic
Medic de familie, despre tratamentul formelor ușoare de COVID


Загрузка...
Vladimir Putin

Putin: Medicii ruși au învățat lupte cu COVID-19

77
(reînnoit 23:07 21.10.2020)
Vladimir Putin a declarat că medicii ruși, în general, au învățat cum să facă față noi infecții cu coronavirus.

CHIȘINĂU, 21 oct -Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că medicii ruși, în general, au învățat cum să facă față infecției cu noul coronavirus.

„În ciuda creșterii numărului celor care, din păcate, se îmbolnăvesc bolnavi de această nouă infecție cu virus, la urma urmei, aveți dreptate, medicii noștri au învățat, în general, să lupte cu ea” , transmite RIA Novosti.

Putin le-a cerut, de asemenea, antreprenorilor să se implice mai activ în producerea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului pentru a furniza cantitatea necesară de acest preparat.

Președintele rus a menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie desfășurată în toată țara.

Totodată, Putin a subliniat că nu există planuri de a impune restricții mai dure în țară.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
vaccinare, COVID-19, Putin
Tematic
Triplă lovitură asupra pandemiei: Rusia testează al treilea vaccin


Загрузка...
București

Alegeri prezidențiale: Lista secțiilor de votare din România

0
(reînnoit 22:55 22.10.2020)
Moldovenii stabiliți în România sunt așteptați în data de 1 noiembrie pentru a alege președintele Republicii Moldova. Pentru conaționalii noștri vor fi deschise 13 secții de votare.

În România vor fi deschise 13 secții de votare pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie, în cadrul căruia cetățenii moldoveni vor alege președintele Republicii Moldova. Ambasada țării noastre a publicat lista adreselor la care vor fi deschise secțiile de votare pe teritoriul statului vecin în ziua alegerilor. Iată adresele: 

 • Secţia de votare nr.1/406 București, sediul Ambasadei, Aleea Alexandru 40
 • Secţia de votare nr.1/407 București, str. Stavropoleos 6, în incinta Autorității Electorale Permanente
 • Secţia de votare nr.1/408 Iași, sediul Consulatului General, Aleea Grigore Ghica Vodă 60A
 • Secţia de votare nr.1/409 Timișoara, Colegiul Național de Artă “Ion Vidu”, str. Cluj 12
 • Secţia de votare nr.1/410 Cluj Napoca, Casa de Cultură a Studenților, Piața “Lucian Blaga” 1-3
 • Secția de votare nr.1/411 Galați, Universitatea “Dunărea de Jos”, str. Domnească 47
 • Secția de votare nr.1/412 Brașov, Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului 39
 • Secția de votare nr.1/413 Constanța, Universitatea “Ovidius”, bd. Mamaia 124, Aleea Universității 1
 • Secția de votare nr.1/414 Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărășești 158
 • Secția de votare nr.1/415 Suceava, Universitatea “Ștefan cel Mare”, str. Universității 13
 • Secția de votare nr.1/416 Sibiu, Școala Gimnazială “Regina Maria”, str. Zaharia Boiu 1
 • Secția de votare nr.1/417 Craiova, Universitatea din Craiova, str. Alexandru Ioan Cuza 13
 • Secția de votare nr.1/418 Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, parter, str. B.Ș. Delavrancea, nr.4, clădirea D+4E

Secțiile de votare vor fi deschise între ora 07:00 și 21.00. Dacă va fi înregistrat un flux mare de alegători la unele secții de votare din străinătate, programul de lucru va putea fi prelungit, astfel încât toată lumea să aibă posibilitatea să voteze, a spus anterior președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

APCE
© Sputnik / Владимир Федоренко
Cetățenii își vor exercita votul în baza următoarelor acte de identitate: pașaportul (valabil sau expirat), buletinul de identitate valabil, livretul de marinar. Participanții la vot urmează să respecte măsurile de prevenire a infecției  COVID-19. Astfel, vor purta măști de protecție, vor respecta distanța fizică menționată pe indicatoarele vizuale, își vor dezinfecta mâinile la intrarea în secția de votare și vor fi supuși termometriei. De asemenea, alegătorii sunt încurajați să meargă la urnele de vot cu pixul personal. 

CEC a înregistrat opt candidați pentru cursa prezidențială.

Este vorba de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Politic „Partidul Nostru”, Andrei Năstase, desemnat de Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr”, Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova, Igor Dodon, candidat independent, Violeta Ivanov, desemnată de Partidul Politic „Șor”, Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” și Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
scrutin prezidenţial, scrutin, alegeri
Tematic
Filip spune cum va acționa Partidul Democrat după alegeri
A început numărătoarea inversă! Ce trebuie să știm despre alegeri


Загрузка...