regim de autoizolare - fotografie simbol

Încă un sat ar putea intra în carantină Iată ce a declarat ministrul Sănătății

209
(reînnoit 10:51 08.04.2020)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că participanții la ședința de astăzi dimineața a Punctului Focal Național recomandă instituirea carantinei în satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă.

CHIȘINĂU, 8 apr – Sputnik. Viorica Dumbrăveanu a spus că în satul Talmaza din raionul Ștefan Vodă au fost deja înregistrate 29 de cazuri de infecție cu coronavirus.

"Astăzi, pe platforma Punctului Focal Național a fost luată decizia de a înainta recomandarea Comisie Situației Excepționale de a institui regim de carantină în satul Talmaza. Este vorba de un sat mare, cu un număr impunător de populație, dar, reieșind și din numărul celor infectați (29 de cazuri), vrem să prevenim anumite efecte care pot urma", a declarat ministrul Sănătății.

Acum urmează că, astăzi, când se va întruni în ședință, Comisia Situații Excepționale să decidă dacă instituie sau nu regim de carantină în satul Talmaza.

Minitrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a mai anunțat că încă două persoane au decedat din cauza COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 71 de ani din Cahul. El a fost internat în data de 2 aprilie. În cel de-al doilea caz, este vorba despre un bărbat de 62 de ani din Glodeni, care a fost adus în Capitală în data de 6 aprilie. Până acum din cauza coronavirusului au murit 24 de persoane, dintre care trei angajați din sistemul medical.

209
Tagurile:
carantina, carantină, Talmaza, sat
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1244)
Profesorul Victor Cojocaru

Profesorul Victor Cojocaru: Noi nu tratăm, noi salvăm

64
(reînnoit 16:10 20.01.2021)
În contextul pandemiei COVID-19, secțiile de terapie intensivă au devenit adevărate "forțe medicale speciale", care intră în luptă atunci când toate celelalte argumente sunt epuizate.

Victor Cojocaru, directorul Clinicii de Anestezie și Reanimare a Spitalului Clinic Republican, care a condus un spital din Kabul în timpul războiului afgan, a acordat un interviu agenției de presă Sputnik Moldova.

Un termen profesional

–  Victor Ivanovici, în ultimele 10 luni am văzut în repetate rânduri cum medicina din țări mult mai prospere decât Moldova cedează în fața covidului. Este adevărat că țara, în ansamblu, face față pandemiei deocamdată?

–  Permiteți-mi să vă împărtășesc de la bun început concluzia la care am ajuns pe parcursul acestor zece luni de coronavirus. Nici statul, nici industria medicală, oricum ar fi ele, nu vor putea niciodată să câștige războiul împotriva coronavirusului pe cont propriu. Numai societatea în ansamblu poate învinge pandemia.

Pe fundalul covidului, Republica Moldova, din păcate, are câțiva factori de risc suplimentari – de exemplu, densitatea ridicată a populației sau particularitatea economiei care presupune deplasarea frecventă a persoanelor în străinătate și înapoi. În această situație, lucrurile aparent elementare la prima vedere, cum ar fi respectarea regimului de mască sau o vizită în timp util la medic pot reduce drastic presiunea asupra întregului sistem de Sănătate.

În general, se poate afirma că în Republica Moldova, rata de îmbolnăvire și rata de mortalitate cauzate de coronavirus, la un milion de locuitori, sunt ridicate, dar nicidecum extreme.

Acestea fiind spuse, să nu uităm că nici medicina "normală" nu a plecat nicăieri. Atacurile de cord, apendicitele, herniile și intervențiile chirurgicale planificate necesită în continuare atenție, efort și resurse.

–  Erau condamnați din start cei care au murit până acum din cauza covidului În Moldova?

– Avem un termen profesional "letalitate estimată". Există anumite tabele cu ajutorul cărora se calculează acest parametru. Cred că astăzi toată lumea știe deja că în principalul grup de risc, din rândul pacienților cu coronavirus, se află pacienții vârstnici și persoanele cu boli cronice.

Профессор Виктор Кожокару
© Sputnik / Mihai Caraus
Profesorul Victor Cojocaru

Dar există o nuanță importantă aici. Dacă comparăm letalitatea cauzată de covid în țara noastră și în unele țări dezvoltate din Europa, vom vedea clar diferența. În Germania sau, să zicem, în Italia, preponderent mor, din cauza coronavirusului, pacienții cu vârsta de peste 70 de ani. În Moldova – de peste 60. Acest lucru este direct legat de modul de viață, nutriție și o serie de factori sociali diferiți.

Dacă în secția noastră de terapie intensivă au murit zece oameni, care aveau vârsta cuprinsă între 35-40 de ani, atunci munca noastră nu are nicio valoare. Dar dacă toți cei zece aveau peste 80 de ani – da, aceasta este o tragedie, dar, iertați-mi cinismul profesional, este o tragedie care nu depășește letalitatea estimată.

Spitalul Clinic Republican dispune de șase secții de terapie intensivă, iar deja de o lungă perioadă, rata mortalității la noi variază între 11-27%. Am citit de mai multe ori în presa rusă și americană că în aceste țări mor până la 70-80% din pacienții intubați. În secțiile noastre această rată este de 40%.

Când se decide "sau – sau"

– Cu doar o lună în urmă, în presa moldovenească au apărut multe publicații panicarde legate de deficitul acut de anticoagulante în centrele covid. Cât de adevărate sunt aceste publicații?

– Eu, desigur, nu am dreptul să evaluez situația din toate instituțiile medicale din țară. Dar, dacă vorbim despre secțiile de terapie intensivă ale Spitalului Clinic Republican, vă pot asigura că în timpul acestei pandemii, situația nu s-a dezvoltat niciodată în așa fel încât viața unui pacient să depindă de disponibilitatea unui preparat sau a unui ventilator mecanic.

Ceea ce ține de personal – da, la un moment dat a existat un deficit și nu numai în clinica noastră, ci în toată țara. Moldova, ca și restul lumii, s-a confruntat cu o situație de urgență în deplinul sens al cuvântului, iar industria medicală a fost nevoită să acționeze în consecință. Destul de rapid s-a dezvoltat următoarea structură: pacienții în stare ușoară sunt tratați de medicii de familie, pacienții în stare medie sunt tratați de infecționiști și de medicii de alte specialități, care au urmat o instruire accelerată –  terapeuți, gastroenterologi, oftalmologi. De pacienții în stare gravă se ocupă specialiștii din secțiile de terapie intensivă.

Am avut noroc și lipsa de personal care s-a simțit în primele luni ale pandemiei, a fost lichidată grație studenților mei, rezidenții. În acest moment, cincisprezece rezidenți lucrează în secțiile noastre.

La început, a existat și o frică omenească obișnuită. Se întâmpla ca asistentele medicale să se teamă să se apropie de un pacient aflat în stare gravă. Ce să facem – am fost nevoit, eu, un profesor în vârstă de 68 de ani, să acționez, ca să spun așa, prin exemplu personal, să intru în boxe și să am grijă de pacient. Și a funcționat ...

– Secția de terapie intensivă, în special în condițiile COVID, este ultima graniță atunci când pentru pacient se decis "sau – sau"?

–  Da, de fapt noi nu mai tratăm, ci salvăm. Terapia intensivă este o "forță medicală specială" care se aruncă în luptă atunci când alte argumente sunt epuizate. Ne reluăm îndatoririle după ce o anumită "linie roșie" este trecută de pacient și întrebarea, într-adevăr, este una de viață sau moarte.

Профессор Виктор Кожокару
© Sputnik / Mihai Caraus
Profesorul Victor Cojocaru

În secția de terapie intensivă, un pacient în stare gravă necesită adesea până la 50 de proceduri, dintre care unele trebuie repetate de cinci-șase ori pe zi. Nu folosim medicamente "bune" sau relativ inofensive, toate sunt foarte rele, dăunătoare, puternice. Dar pur și simplu nu există altă cale.

Despre utilitatea medicinei militare

– Probabil, experiența de medic militar, experiența muncii în Afganistan vă este foarte utilă astăzi?

– După cum am spus, pandemia de coronavirus este o urgență la fel ca și dezastrele naturale și cele provocate de om. Și, evident, experiența de lucru în condiții extreme în acest caz este de neprețuit.

În anii 1984-86, am condus un spital din Kabul, care avea 500 de paturi și a fost repartizat Armatei 40. Și la un moment dat, într-un timp scurt, 2500 de pacienți cu hepatită, febră tifoidă, amebiază, dizenterie și alte boli infecțioase au fost internați la spital.

În mod neașteptat, în această situație, una dintre cele mai dificile probleme a fost organizarea alimentării. Atrag atenția că, nu absența ei, ci anume organizarea ei, deoarece fiecăruia dintre cei 2,5 mii de pacienți trebuia să-i fie livrată mâncarea la pat, întrucât toți erau infecțioși și nu trebuiau să comunice între ei. Nici măcar nu puteam să conduc pacienții în stare ușoară la cantină.

Sau, să zicem, atunci când a apărut necesitatea extinderii spitalului, au fost construite module suplimentare, care nu erau conectate la sistemul urban  de canalizare. Toate resturile au fost direcționate către un câmp de filtrare, situat la câțiva kilometri de Kabul. Dar acești doi kilometri nu erau un obstacol pentru muștele care "mișunau" pe acolo – am fost nevoiți să ne luptăm cu ele și, în consecință, cu o infecție în spital.

Профессор Виктор Кожокару
© Sputnik / Mihai Caraus
Diploma de membru al Academiei Internaționale de Științe

În condițiile unui deficit acut de medici prin secții, a fost necesar să se organizeze o poziție de cazarmă. La un moment dat, sortarea pacienților a avut loc literalmente în fața formației – "cine are febră, doi pași înainte". De pacienții în stare gravă se ocupau medicii, de marea majoritate a pacienților – asistentele medicale, iar temperatura, în general, era măsurată de responsbilii saloanelor din contingentul de pacienți.

Spun toate acestea din următorul motiv. În condițiile extreme ale pandemiei de coronavirus, anume principiile medicinei militare sunt cele mai eficiente. Din experiența acestor zece luni, pot spune că, la fel ca și în Afganistan, paradigma combaterii covidului arată astfel: organizarea corectă a muncii, disciplina, asigurarea, cunoștințe. Atrag atenția la faptul că cunoștințele medicale de specialitate sunt doar pe locul patru. Nu are niciun folos un doctor strălucit, dacă are o atitudine indiferentă față de îndatoririle sale și munca și-o organizează la nimereală.

– Ați menționat studenții rezidenți. Cum apreciați abilitățile tinerilor medici de astăzi?

– Îndrăznesc să cred că îi învățăm bine. Și cel mai important, sper că am reușit să le transmit ideea că un medic bun nu trebuie să înceteze să studieze nici măcar o zi. Cele mai grave greșeli în profesia noastră sunt făcute de medicii cu experiență vastă – când vine încrederea falsă că știu totul.

De multe ori îi pot certa pe studenții mei, dar cum să-i cert și să-i critic dacă rata mortalității în secția lor este de 11%, de șase ori mai mică decât în ​​multe alte secții similare din România sau Ucraina.

– O ultimă întrebare de diletant. Când, cel puțin aproximativ, ne putem aștepta la sfârșitul pandemiei?

– Nu sunt virusolog, sunt specialist în terapie intensivă și nu pot face predicții. Știu doar că orice infecție, chiar și hepatita și tifoida, au întotdeauna o sezonalitate clară a bolii. Numai SIDA și covidul nu respectă această sezonalitate. Această pacoste sau a fost lansată intenționat de către cineva, sau pur și simplu nu s-a avut grija cuvenită și a reușit singură să scape.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
terapie intensivă, coronavirus, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1244)
Tematic
Numărul bolnavilor de COVID-19 este în scădere: Ce date anunță Ministerul Sănătății
Primăria Chișinău: Nu mai sunt paturi libere la terapie intensivă


Загрузка...
Мaccinul Sputnik V

OMS, despre procedura de examinare a cererii de înregistrare a vaccinului "Sputnik V"

119
(reînnoit 12:51 20.01.2021)
OMS a relatat când va începe procedura de prezentare prealabilă a cererii de înregistrare a vaccinului "Sputnik V"

CHIȘINĂU, 20 ian – Sputnik. Pe 22 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va începe procedura de examinare prealabilă a cererii de înregistrare a vaccinului rusesc "Sputnik V" împotriva coronavirusului, a declarat jurnaliștilor reprezentantul Fondului de investiții directe din Rusia, citat de RIA Novosti.

"Pe 22 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății va începe procedura de examinare prealabilă (pre-submission review) a cererii de înregistrare a vaccinului "Sputnik V", a declarat reprezentantul fondului.

"Sputnik V" a fost înregistrat de Ministerul Sănătății al Federației Ruse în august 2020. Vaccinul a fost dezvoltat de către Centrul de Cercetare pentru Electrochimie Gamalei și a fost primul din lume destinat prevenirii COVID-19. "Sputnik V" este construit pe o platformă bine studiată și testată a vectorilor adenovirali umani, ale căror avantaje importante sunt siguranța, eficacitatea și lipsa urmărilor negative pe termen lung.

 

119
Tagurile:
OMS, Vaccinul Sputnik V
Tematic
Ce cantitate de vaccin rusesc Sputnik V a fost produsă în Rusia
Comitet consultativ științific internațional pentru vaccinul Sputnik V


Загрузка...
Nord Stream - 2”

"Nord Stream - 2" va determina soarta relațiilor germano-americane

36
(reînnoit 21:50 20.01.2021)
La inaugurarea sa, Joe Biden a primit un cadou nu atât de plăcut din partea Germaniei – partenerul cheie al SUA. Cadoul reprezintă o chintesență, atent ambalată și legată cu panglică, a problemelor cu care noua administrație va trebui să se ocupe.

Statele Unite au impus sancțiuni navei rusești de instalare a țevilor "Fortuna", care este implicată în construcția gazoductului "Nord Stream – 2". De asemenea, potrivit presei germane, ambasada americană de la Berlin a notificat guvernul Republicii Federale Germania despre planurile de a introduce noi măsuri restrictive.

Autoritățile germane au reacționat de-a dreptul ofensator prin comentariul lor „relaxat” că "au luat act de acest lucru cu regret", adică nu a existat nici măcar o expresie formală de îngrijorare.

Ceea ce s-a întâmplat a fost o continuare organică a unui alt incident important, care a avut loc cu câteva zile mai devreme.

Fostul secretar de stat adjunct american și consilier pentru politica externă al lui Joe Biden în timpul alegerilor, Nicholas Burns, a venit cu ideea de a îngheța simultan sancțiunile SUA împotriva conductei de gaz și de a suspenda construcția acesteia, astfel încât noua administrație să poată "avea o conversație confidențială și judicioasă cu guvernul Germaniei și cu alte țări participante".

Este evident că Burns nu a acționat din proprie inițiativă, ci a exprimat propunerea Washingtonului.

Cu toate acestea, nemții l-au ignorat pur și simplu. Șeful Comitetului pentru Energie al Bundestagului, Klaus Ernst, a considerat discuția politicii energetice germane cu Statele Unite "complet nepotrivită". El a subliniat că "construcția "Nord Stream – 2" este o afacere pur europeană, care are toate autorizațiile necesare și, prin urmare, trebuie să fie finalizată rapid".

Politica americană externă din ultimele decenii, prin care președinția lui Donald Trump a devenit un eșec și pe care democrații intenționează să o reînvie, este cel mai adesea descrisă ca fiind globalistă. Ea conține două elemente cheie la fel de importante – procesual-instituțional și ideologic.

Responsabil pentru partea ideologică este un complex voluminos din cele mai liberale și progresiste idei – de la progresul LGBT până la necesitatea umanității de a refuza consumul de carne din motive ecologice. Mai mult, radicalismul adepților, cerințele de aderare la o "singura doctrină corectă" și persecuția disidenților devin din ce în ce mai dure.

Partea instituțională este, de asemenea, bine cunoscută publicului și reprezintă un sistem de organizații, documente și proceduri supranaționale. Există o opinie populară (și nu este nerezonabilă) că, în acest mod, Statele Unite și-au consolidat timp de mai mulți ani propria dominanță pentru a impune lumii reguli de joc favorabile lor și pentru a-și stabili, în mod permanent, conducerea globală.

Faptul că ceva a mers prost a devenit clar deja de ceva timp. Un număr din ce în ce mai mare de țări au învățat să joace și să câștige într-un sistem despre care se știe că este nedrept față de ele. Rusia și aplicarea cu succes, în avantajul său, a regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) este mai degrabă un exemplu clar decât o excepție. Acest lucru a fost repetat de Donald Trump în mod constant pe parcursul celor patru ani, retrăgând, fără ezitare, Statele din numeroase tratate și organizații internaționale: de fapt, ele nu sunt atât de profitabile pentru America pe cât se credea.

Nu este greu de ghicit că cei câțiva parteneri privilegiați ai Statelor Unite, unul dintre care este și Germania, au bonusuri speciale – și, așa cum a devenit deja evident, știu să le folosească foarte bine.

Anume din acest motiv Berlinului i-a fost atât de incomod Trump, care spunea adevărul, fără a analiza, și distrugea schema consolidată a Germaniei de restabilire treptată și liniștită a suveranității sale și de utilizare a Americii în propriile sale interese.

Și anume din acest motiv autoritățile Republicii Federale Germania l-au acceptat euforic pe Biden ca noul președinte al Statelor Unite: acest lucru promite întoarcerea unui format de relații mult mai confortabil pentru germani – cu o coincidență deplină a retoricii propagandiste și un proces politic de lobby pe îndelete în culise, sub masca căruia este posibilă promovarea cu succes a unei agende favorabile pentru Germania.

Asta se întâmplă cu "Nord Stream – 2". În ultimele luni, au fost luate măsuri pentru a maximiza siguranța construcției gazoductului față de presiunea sancțiunilor de peste ocean. Proprietarii aceleiași nave "Fortuna" au fost schimbați. Parlamentul landului Mecklenburg – Pomerania Occidentală a creat un fond pentru a sprijini activitățile operaționale ale proiectului.

Cel mai interesant lucru este că, cu ajutorul acestei structuri, autoritățile germane încearcă să prindă doi iepuri odată: pe lângă faptul că susțin construcția în sine, autoritățile oferă informații și sprijin ideologic, întrucât noua organizație se numește "Fondul pentru protecția climei și a mediului înconjurător al landului Mecklenburg-Pomerania Occidentală", iar obiectivul oficial este sprijinirea "realizării obiectivelor climatice ale Germaniei". Astfel, agenda de mediu este interceptată, deoarece anume "verzii" sunt cei mai utilizați pentru a torpila "Nord Stream – 2" în interiorul țării.

Nord Stream-2: De ce SUA împiedică construcția lui și ce crede Europa
© Video : Ruptly / Wh.gov / facebook.com/maria.zakharova.167

Echipa lui Joe Biden se afla într-o situație foarte dificilă. Ea nu poate – așa cum ar fi făcut Trump – să organizeze imediat un scandal, la nivel mondial, partenerului strategic, cu adoptarea unor măsuri extrem de dure împotriva lui. Acest lucru pur și simplu contrazice directivele restabilirii unității occidentale, cu care democrații revin la putere. Mai mult, în general, Berlinul arată Washingtonului un entuziasm loial și cea mai profundă alianță ideologică, fapt ce a fost demonstrat încă o dată prin intermediul reacției lor sincronizate de indignare privind detenția lui Alexei Navalnîi în Rusia.

Metodele obișnuite de lucru – petrecerile din culise și creșterea treptată a presiunii – amenință să se tergiverseze luni de zile: germanii sunt mari maeștri ai aranjării presiunilor și problemelor birocratice internaționale. Până în acel moment, "Nord Stream – 2" va fi pur și simplu finalizat, iar pentru americanii va fi prea târziu.

Drept urmare, din primele zile ale președinției lui Joe Biden, noua administrație va fi forțată să aleagă în munca sa între trumpismul categoric inacceptabil și globalismul liberal ideologic corect, dar ineficient.

Cu toate acestea, Germania se confruntă cu propriile sale dificultăți. Ieri, "Gazprom" a avertizat asupra riscurilor conductei de gaz "Nord Stream – 2" datorate presiunilor politice, care, în cele din urmă, ar putea duce la suspendarea sau chiar la anularea proiectului. Acesta este un avertisment, în primul rând, Berlinului, care, în căutarea independenței și consolidării geopolitice, a considerat o idee bună să joace o carte anti-rusă sfidătoare sub forma cazului de otrăvire a lui Navalnîi – și a uitat din nou cât de dureros Rusia poate să răspundă la așa ceva.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
SUA, Germania, relații, Nord Stream-2"
Tematic
Ultima șansă: SUA s-au apucat iarăși de ”Nord Stream – 2”


Загрузка...