BUCUREȘTI, 17 mart - Sputnik. Președintele Franței, într-o adresare către națiune pe 16 martie, a anunțat noi măsuri pentru a proteja populația împotriva noului coronavirus, decesele în urma căruia sunt în continuă creștere. Emmanuel Macron a optat în special pentru izolare totală.
"Am decis să consolidăm în continuare măsurile pentru a reduce călătoriile și contactele noastre la minim", a spus el.
Din 17 martie la prânz și cel puțin timp de 15 zile, călătoriile vor fi foarte reduse pe întreg teritoriul, fie în Franța metropolitană, fie în teritoriile de peste mări.
„Întâlnirile în aer liber și întâlnirile de familie sau cu prietenii nu vor mai fi permise”, a spus Macron.
El a punctat insistența sa ca companiile să se organizeze pentru a facilita munca de la distanță sau, dacă acest lucru nu este posibil, pentru a-și adapta organizația astfel ca de mâine să fie respectată distanța între angajați.
"Orice încălcare a acestor reguli va fi penalizată", a spus Macron
Subliniind că i-a consultat pe predecesorii săi, precum și pe președintele Senatului și pe cel al Adunării Naționale, șeful statului a anunțat că a doua rundă a alegerilor municipale va fi amânată.
El a explicat că premierul a discutat-o cu liderii partidelor reprezentate în parlament și că decizia a fost convenită în unanimitate.
Țara se află într-un război pentru sănătate, a spus președintele, care necesită mobilizare generală. "Toate acțiunile guvernului și ale parlamentului trebuie să fie acum orientate către combaterea epidemiei", a declarat șeful statului francez.
În acest context, toate reformele, începând cu cea a pensiilor, vor fi, prin urmare, suspendate.
Președintele a spus că s-a decis rezervarea măștilor ca prioritate pentru spitale și medici. Măștile vor fi livrate miercuri în farmacii pe întreg teritoriul național.
Și să promitem să susținem personalul medical.
„Am decis că un spital de teren al serviciului de sănătate al armatei va fi dislocat în Alsacia. Armatele vor ajuta, de asemenea, la deplasarea celor mai infectați pacienți”.
De asemenea, președintele a anunțat decizia, luată împreună la nivel european, luni, 16 martie, constând în închiderea frontierelor începând cu 17 martie la prânz.
Cu toate acestea, francezii din străinătate se pot întoarce în țara lor.
Situația nu ar trebui să pună sub semnul întrebării ajutoarele celor mai vulnerabili, sustenabilitatea unei afaceri, traiul angajaților și angajaților independenți, spune Emmanuel Macron.
În ceea ce privește companiile din țară, indiferent de dimensiunea lor, niciuna dintre ele nu va fi lăsată în pericol de faliment, a insistat președintele.
"Punem în aplicare un sistem excepțional de amânare a taxelor și taxelor sociale, susținând amânarea termenelor bancare și a garanțiilor de stat în valoare de 300 de miliarde de euro pentru toate împrumuturile bancare contractate cu băncile."
Potrivit președintelui, facturile pentru apă, gaze, energie electrică și chirii vor fi suspendate. Și astfel încât nimeni să nu rămână fără resurse, sistemul șomajului va fi considerabil extins pentru angajați.
Guvernul va preciza toate aceste măsuri mâine. Nimeni nu își poate prezice durata și, cu siguranță, va trebui să fie consolidat în continuare.
CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a făcut rapelul peste trei săptămâni de la administrarea primei componente a vaccinului împotriva coronavirusului.
“Vreau să vă informez că chiar acum, înainte să intru în această sală, am făcut și al doilea vaccin. Sper că totul va fi bine. Nu doar că sper, sunt convins”, a declarat Putin la ședința prezidiului Societății Geografice Ruse.În seara de 23 martie, președintele și-a administrat prima doză a vaccinului împotriva coronavirusului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a specificat ce vaccin anume i-a fost administrat șefului statului. Dar este vorba evident de un vaccin rusesc.
Putin și-a administrat vaccinul fără prezența camerelor video și a explicat acest gest prin faptul că nu vrea să se “maimuțărească”, iar dacă cineva vrea să falsifice ceva, acest lucru nu este complicat, prezentând în fața camerelor o injecție cu vitamine, în loc de vaccin. Liderul rus a menționat că denumirea vaccinului administrat o cunoaște doar medicul personal.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", Angela Paraschiv a explicat că unul dintre factorii care au generat micșorarea numărului de infectări cu COVID-19 este închiderea școlilor și trecerea la învățământul online. Potrivit ei, deja după două săptămâni de la sistarea învățământului în sălile de clasă a fost remarcată scăderea numărului de infectări.
"Copiii de vârstă școlară aduceau virusul la domiciliu și părinții se infectau. Iată că anume atunci când s-au închis școlile și s-a trecut la învățământul online am văzut o scădere a numărului de cazuri. Acest rezultat nu este altceva decât reflectarea măsurilor ce s-au impus în domeniul învățământului", a declarat Angela Paraschiv.
Medicul epidemiolog s-a referit și la studiile efectuate în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase pentru Copii, acolo unde s-a constatat că în peste 50 la sută din cazuri sursa primară de infecție au fost copiii.
"A fost demonstrat nu doar la noi în țară, dar și în alte țări unde s-a făcut o evaluare a riscului privitor la transmiterea infecției de la copii la maturi. Același lucru am observat și noi, în Republica Moldova. Astfel, aceste măsuri criticate dur de unii părinți au adus cu adevărat rezultate", a conchis interlocutoarea.
Amintim că începând cu ziua de 22 martie toate școlile din Capitală au revenit la învățământ la distanță. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău. În același timp, grădinițele din Capitală își continuă activitatea cu prezența copiilor.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare", Ludmila Boșan, a declarat în studioul Sputnik Moldova că în Chișinău rămân tot mai puține locuri de veci libere. În aceste condiții, sunt luate măsuri corespunzătoare.
În același timp, Ludmila Boțan a precizat că ar fi mai eficient ca și la Chișinău să fie construit un crematoriu. Astfel ar fi rezolvate două probleme concomitent.
"Mai sunt solicitări de la cetățenii Republicii Moldova care apelează la procedura de incinerare, însă este destul de complicat. Ei parcurg un drum lung în Ucraina pentru a incinera ruda. Acum, în perioada stării de urgență, până la 30 mai, nicio firmă nu activează, dar după asta în Ucraina va fi posibil. Sperăm sa ni se permită și nouă, în Moldova, să avem un crematoriu, căci deja se completează și terenul nou în cimitir și nu avem unde ne extinde. Mai bine să folosim pământul fertil, inclusiv poate pentru construcția unor uzine, decât pentru cimitire. Mai ales că avem și oameni care optează pentru incinerare", a precizat Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare".
De cealaltă parte, preoții condamnă această practică de a incinera pe cei decedați. Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni (Iași, România), cunoscut printre enoriași pentru pildele pe care le spune, susține că incinerarea este un păcat și o practică păgână.
"Dacă un om a murit şi este îngropat în pământ, la o vreme, după ce îl dezgropi, el nu mai are acel miros urât, el miroase a pământ, iar trupul lui se transformă în țărână. Ca apoi la judecată, din acel pământ, ne vom ridica toţi şi vom sta ca o armată imensă de îngeri, purtând trupul duhovniceşti, din ţărâna pământului. Intrarea lui Hristos în măruntaiele pământului a avut acestă calitate să sfinţească pământul de mizeria care rămâne din om. De aceea mortul nu se incinerează, ci se prohodeşte. Pentru că trupul lui este templul Duhului Sfânt… Este alcătuirea Mâinilor Lui!", a spus Părintele Calistrat.
Încă în 2018, deputații discutau în Parlament un proiect de lege care reglementează modul înființării, extinderii, închiderii, lichidării și administrării cimitirelor, precum și modul rezervării locurilor pentru înmormântarea și reînmormântarea decedaților, executării lucrărilor în cimitire, drepturile și obligațiile în legătură cu activitățile funerare și construcția unui crematoriu.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova