Coronavirus

Ministerul Sănătății: Bolnava de coronavirus, în secția reanimare și terapie intensivă

5246
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu informații suplimentare în privința pacientei diagnosticate cu Coronavirus de tip nou: starea acesteia rămâne a fi gravă, dar stabilă.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Instituția amintește că, în conformitate recomandărilor OMS și a normelor în domeniu naționale, pacienții adulți, depistați cu infecția Coronavirus de tip nou, cu forme ușoare și medii, sunt tratați în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”, însă cei care  prezintă complicații grave sunt internați la Spitalul Clinic Republican (SCR).

Coronavirus
Пресс-служба Департамента здравоохранения города Москвы
Pacienta respectivă  a fost internată primar în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”. Ulterior, odată cu agravarea stării de sănătate, aceasta  a fost transferată în secția Reanimare și Terapie Intensivă a SCR. Pacienta este izolată în boxa de reanimare.

Tot personalul medical  care acordă asistență  medicală pacientei este echipat cu echipament de protecție individuală. Intrarea în secția Reanimare este securizată și separată. Medicii din SCR au fost instruiți suplimentar la capitolul control al infecțiilor și managementul clinic al pacientului cu COVID-19.

5246
Tagurile:
coronavirus, bolnavă, terapie intensiva, terapie intensivă, secția de reanimare, Reanimare
Donare de sânge

Indemnizații pentru donatorii de plasmă: Despre ce sumă este vorba

176
Donatorii de plasmă ar putea beneficia de indemnizații unice în valoare de 3000 de lei în 2021. Cu o propunere în acest sens a venit viceprim-ministrul Serghei Pușcuța. Și indemnizația unică de 16 mii de lei pentru medici ar putea fi oferită și în anul următor.

CHIȘINĂU 30 nov - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, viceprim-ministrul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a propus să fie avizată inițiativa care prevede acordarea și în anul care vine a indemnizației de 16 mii de lei pentru medici, în cazul în care aceștia se îmbolnăvesc de COVID-19.

Pușcuța a mai propus oferirea indemnizației unice de trei mii de lei pentru cei care donează plasmă convalescentă pentru pacienții infectați cu noul coronavirus în stare gravă. 

„În acest context, Guvernul vine cu o propunere suplimentară la proiectul de lege nr. 440, care urmează să fie examinat în lectura a doua în Parlamentul Republicii Moldova. Este cunoscut că o modalitate eficientă de tratament a cazurilor grave de COVID-19 este tratamentul prin administrare de plasmă convalescentă, care este donată de persoanele care deja s-au vindecat de această maladie. Pentru a stimula și recompensa potențialii donatori ai plasmei, se propune acordarea unei indemnizații unice de 3000 de lei”, a precizat viceprim-ministrul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. 

În cadrul ședinței, membrii Guvernului au susținut avizul, iar premierul a menționat că medicii sunt acum cei mai expuși riscului de infectare cu noul virus, iar indemnizația este una binevenită. Oficialul a susținut și propunerea de acordare a indemnizației donatorilor de plasmă convalescentă. 

„Cei mai expuși riscului sunt medicii noștri și este necesar ca să continuăm proiectul de alocare a banilor. (...) Ce ține de remunerare financiară pentru donatorii de plasmă. Nu prea este rând la donat plasmă, de aceea noi încercăm să atragem donatori inclusiv prin remunerare materială”, a menționat premierul Ion Chicu. 

Inițiativa legislativă ce prevede acordarea celor două indemnizații urmează să fie votată în Parlament.

Amintim că zilele trecute, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui a declarat pentru Sputnik Moldova că stocul de plasmă, folosit în tratamentul pacienților gravi cu COVID-19, este aproape epuizat. Totodată, administrația Centrului a făcut către bărbații care în ultimele două săptămâni s-au vindecat de COVID-19, să nu rămână indiferenți față de soarta pacienților gravi din spitale și să contribuie donând plasmă. 

Donatorii pot fi doar bărbații cu vârstele cuprinse între 18 și 60 de ani, care în ultimele 14 zile s-au vindecat de noul coronavirus și care nu au boli cronice. Bărbații sunt rugați să aibă la ei certificatul medicului de familie sau extrasul din spital, care să confirme că au fost bolnavi de COVID-19 și să indice perioada tratamentului. Ei trebuie să prezinte și testul negativ la noul coronavirus, precum și un act de identitate. Toți cei care vor să fie salvatori pentru bolnavii din spitale se pot adresa direct la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui (str. Academiei 11, municipiul Chișinău) sau pot merge la centrele teritoriale din Cahul (str. Alexei Mateevici 103/2) sau Bălți (str. Decebal 113). Dacă donatorii nu au posibilitate să se deplaseze la centrele de colectare, aceștia se pot adresa medicilor de familie, care vor solicita echipa mobilă. 

Cei care au anumite întrebări, pot telefona la numerele de telefon de mai jos: 

Chișinău → 022109065, 022109055, 068302909, 069573273
Bălți → 023172260, 068998804
Cahul → 029981306, 068998824

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

176
Tagurile:
COVID-19, Guvern, indemnizații


Загрузка...
Bucate în perioada postului Nașterii Domnului

Despre mâncărurile de post și Regula de Aur a creștinilor

92
(reînnoit 19:37 30.11.2020)
Ne află la începutul postului Nașterii Domnului, o perioadă de 40 de zile în care nu se mănâncă de dulce. Dar, chiar și în această perioadă avem mai multe reguli care impun un post mai aspru sau admit anumite dezlegări, pe care vom încerca să le explicăm mai jos.

Postul Crăciunului este o perioadă de bucurie - timp în care ne pregătim de momentul întâlnirii cu pruncul Iisus Hristos, inclusiv printr-un anumit regim alimentar. În această perioadă auzim vorbindu-se despre rânduielile tipiconale, adică cele stabilite de Biserică pentru perioada postului, dar și despre dilema în care se pomenesc gospodinele care adesea se întreabă ce mâncare este mai potrivită pentru perioada postului ca să asigure și un meniu sănătos, și nici să se abată de la regula postului - un fel de regulă de aur a creștinilor.

Reguli tipiconale

Atunci când privim calendarul pentru perioada postului Nașterii Domnului observăm că în anumite zile se ține post aspru, în care se consumă mâncare de sec, în altele vedem că se face dezlegare la fiertură și untdelemn, iar în zilele de sâmbătă și duminică și la sărbători mai mari, Biserica îngăduie dezlegare și la pește și vin.

În zilele de luni, miercuri și vineri se face mâncare de sec, adică hrană nepreparată termic (alune, semințe de tot felul, grâne, pesmeți ș.a.). În zilele de marți și joi este dezlegare la fiertură, untdelemn și vin și doar în zilele de sâmbătă și duminică, dar și la anumite sărbători Biserica rânduiește carnea de pește și puțin vin.

În cazul când în zilele de luni, miercuri sau vineri, Biserica cinstește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, mâncăm bucate gătite cu untdelemn și se bea vin, iar dacă este vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci avem dezlegare și la pește.

În ajun de Nașterea Domnului (6 ianuarie) se mănâncă abia seara și anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină. Iar la 7 ianuarie, indiferent în ce zi cade, se mănâncă de dulce, adică ouă, carne, brânză și mâncăruri gătite cu untdelemn și se bea vin.

Desigur, în condițiile lumii moderne, puțini sunt cei care respectă cu strictețe aceste reguli care ajută creștinul să sporească duhovnicește în perioada postului, adesea fiind respectate doar de preoți și obștile monahale. Desigur că şi unii mireni își dau străduința pentru a respecta regulile.

Ispita mâncărurilor delicioase se post

Postul nu este un post adevărat dacă nu este însoțit și de disciplină duhovnicească, adică de rugăciune. Iată de ce unii ar putea să încalce postul, chiar fără ca să mănânce de dulce.

Desigur, este bine ca și în perioada postului să avem diverse bucate, pentru ca ai casei să se bucure de un meniu sănătos și hrănitor. Însă atunci când se pune accent pe cele mai sofisticate reţete „de post", când pentru procurarea produselor respective se cheltuie de două-trei ori mai mult decât pentru o mâncare obișnuită, riscăm să ne îndepărtăm de adevăratul sens al postului.

O altă ispită vine la cei care spun: ”voi ține postul pentru ca să slăbesc”. Pe lângă faptul că postul presupune și un efort spiritual, cum am menționat mai sus, mulți se pomenesc chiar cu niște kilograme în plus, pentru că se alimentează nesănătos. Dacă dieta va fi redusă la paste şi cartofi bogați în amidon, atunci masa corpului nu va avea decât să crească. Pentru a evita acest lucru, este important să echilibrăm dieta cu legume și fructe, bogate în fibre vegetale.

Regula de Aur pentru creștini a Sfântului Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață că mâncarea trebuie să fie simplă şi ieftină, iar diferenţa de preţ faţă de mâncarea obişnuită, trebuie dată la cei săraci și lipsiți de ajutor. Totodată, cei care țin post doar câteva zile până la două săptămâni, ar fi bine ca să nu se preocupe de căutarea unor rețete deosebite, ci din contra, mâncarea să fie cât mai simplă, iar accentul să pună pe pregătirea pentru mărturisire și împărtășire cu Sfintele Taine.

”Când postim, nu ajunge să ne abţinem de la diferite mâncăruri, ci trebuie să postim şi sufleteşte. Există primejdia ca ţinând posturile rânduite de Biserică, să nu avem nici un folos. Din ce cauză? Pentru că ne ţinem departe de mâncăruri, dar nu ne ţinem departe de păcat; nu mâncăm carne, dar mâncăm sufletele celor săraci; nu ne îmbătăm cu vin, dar ne îmbătăm cu pofte trupeşti; petrecem ziua în post, dar ne uităm la lucruri ruşinoase. În felul acesta, pierdem folosul postului. De aceea, postul de mâncare trebuie însoţit de îndepărtarea de orice păcat, de rugăciune şi de luptă duhovnicească. Numai astfel vei aduce jertfă bine-plăcută Domnului şi vei avea mult folos”, ne spune Ioan Gură de Aur.

Câteva rețete sănătoase de post

În perioada postului Crăciunului creștinii, în special cei de la sat, pregătesc următoarele tipuri de bucate tradiționale:

Borşul gros – acesta se prepară din crupe de porumb şi varză acră. Se spală bine crupele, se pun la fiert, se adaugă varza murată tocată mărunt. Se fierbe la foc încet. Atunci când crupele şi varza sunt fierte, aparte se prăjeşte ceapa tăiată mărunt în ulei şi se toarnă în borş. Se consumă fierbinte.

Se pregătesc şi alte feluri de borşuri: borş cu fasole, cu varză, cu mazăre, cu tăiţei, cartofi, etc.; diferite feluri de bucate din fasole: fierte cu ceapă, prăjite, făcăluite cu usturoi.

Sunt nelipsite şi vărzarele cu bostan, cu varză, turtele cu mac, colţunaşii cu cartofi, cu varză etc.

Varzare cu bostan – se curăţă bostanul, se dă prin răzătoare, se îndulceşte cu zahăr sau miere de albine. Se face un aluat din făină albă de grîu, apă şi puţină sare. Se face o turtă nu prea mare, se pune bostan, se fac vărzare rotunde dintr-o singură foaie şi se coc în cuptor.

Turte cu mac – se face un aluat din făină albă, apă şi puţină sare. Se întind foi cu grosimea de 2-3 mm şi se coc la aragaz sau în cuptor. După ce s-au copt, se lasă să se răcorească. Se rup bucăţele potrivite şi se pun într-un vas, stropindu-se cu apă îndulcită. În acest timp se freacă mac cu zahăr până se înălbeşte. Se adaugă puţină apă şi se amestecă cu turtele.

Chisăliţa – sunt necesare fructe uscate (mere, prune, pere) şi se pun la fiert în apă. Se poate îndulci cu miere de albine. Se serveşte rece.

Turte cu ulei – se face un aluat din făină albă, apă. Se întinde turta cu o grosime de 2-3 mm şi se taie felii late de 2 cm şi lungi de 10 cm. Se fierb în apă cu sare. Când sunt fierte se ung cu ceapă prăjită în ulei.

Din acelaşi aluat se fac colţunaşi cu varză, cartofi, vişine, magiun ș.a.

Bostan fiert – se curăţă bostanul de seminţe, de coajă. Se taie bucăţi nu prea mari şi se pun la fiert cu puţină apă. Se serveşte îndulcit cu zahăr.

Bostan copt – se curăţă bostanul de seminţe, de coajă, se taie bucăţi nu prea mari şi se dă la cuptor, presărându-le cu zahăr sau miere. Se serveşte fierbinte sau rece.

Și în ziua din Ajunul Nașterii Domnului, se mănâncă bucate de post şi anume din cele mai arhaice, mai tradiţionale bucate din roadele pământului în speranţa de a avea roade bogate în anul care vine. Se pregătesc bucate din acele cereale, legume, fructe, pe care le cultivă: grâu, bob, năut, varză, mazăre, cartofi, mere, pere, prune etc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
bucate, reguli, Postul Nașterii Domnului
Tematic
Când începe Postul Nașterii Domnului - când se dezleagă la pește și vin


Загрузка...
Mai mulți agricultori se pregătesc să blocheze traseul național Chișinău-Căușeni

Expert în economie: Agricultorii trebuie protesteze pentru a fi auziți

0
Economistul Viorel Gîrbu afirmă că protestele sunt singurul instrument al agricultorilor prin care îi pot convinge pe reprezentanții statului să le acorde ajutor în această perioadă dificilă.

CHIȘINĂU, 1 dec - Sputnik. Economistul Viorel Gîrbu afirmă că sectorul agricol a fost foarte afectat în acest an de secetă, dar și de pandemia provocată de virusul COVID-19.

În contextul în care fermierii au anunțat că miercuri vor protesta în Piața Marii Adunări Naționale, Viorel Gîrbu a precizat pentru Sputnik Moldova că manifestațiile sunt singura soluție acum pentru agricultori care vor să-și facă dreptate.

”Protestele sunt unica șansă ca autoritățile să înțeleagă nemulțumirea fermierilor. Trebuie de precizat că foarte mult contează și anvergura protestului, fiindcă cu cât mai mulți agricultori își vor spune durerea, cu atât mai repede autoritățile vor reacționa. Statul este obligat să vină cu soluții pentru a ajuta fermierii, dacă aceștia în număr mare cer acest lucru”, a declarat Viorel Gîrbu. 

Totodată, expertul în economie a remarcat că bugetul țării a fost într-adevăr foarte mult afectat în acest an, dar consideră că există soluții pentru a depăși prolemele stringente.

”Bugetul de stat este într-o situație dificilă după un an plin de provocări, dar, dacă agricultorii vor cere insistent ajutor, atunci mereu este o soluție pentru a găsi resurse și a ajuta agricultorii loviți de probleme”, a menționat Viorel Gîrbu. 
Viorel Gîrbu
© Sputnik / Miroslav Rotari
Viorel Gîrbu

În același timp, economistul spune că poate fi înțeleasă și nemulțumirea asociațiilor din domeniul agroindustrial față de proiectul politicii bugetar-fiscale, aprobat ieri de Guvern. Noul document prevede majorarea cotei TVA de la 8% la 12% pentru domeniul agricol, iar acest lucru nu va îmbunătăți situația. 

”Documentul este straniu, rupt de realitate în partea care vizează agricultorii. Nu este clar de ce Guvernul vrea să echivaleze cota TVA în aceeași măsură pentru toate mărfurile, fiindcă unele sunt mai scumpe, iar altele mai ieftine, de aceea ar trebui totuși orice treaptă să fie impozitată diferit. De exemplu, unele imputuri se impozitează într-un fel, altele în altul. Nu înțeleg încăpățânarea Guvernului de a veni cu nivelarea cotelor de impozitare”, a precizat Viorel Gîrbu. 

Astăzi, reprezentanții asociațiilor din domeniul agroindustrial au declarat că sunt nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale, precizând că inițiativele vor îngreuna situația agricultorilor și au făcut apel la fracțiunile parlamentare să nu voteze legea. 

Fermieri din 15 raioane ale țării, dar și reprezentanți ai asociaților de producători și agricultori au anunțat că vor protesta miercuri, la ora 11:00, în centrul Capitalei. Ei vor cere ajutor pentru pierderile suportate la culturile de grupa a doua, dar și soluții pentru a depăși problemele legate de distribuitorii de imputuri agricole care îi acționează în judecată pentru restanțele acumulate. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
expert, economiști, Proteste agricultori, agricultori
Tematic
Mesajul lui Ion Perju pentru agricultori, la sfârșit de toamnă - detalii
Ciubuc: Prognoze sumbre pentru agricultori în 2021


Загрузка...