Coronavirus

Este grav: Primul caz de  coronavirus în Moldova Iată ce au decis autoritățile

62361
(reînnoit 11:26 10.03.2020)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că în Republica Moldova a fost atestat primul caz confirmat de infectare prin Coronavirus de tip nou. Este vorba despre o femeie, revenită azi din Italia, în vârsta de 48 ani.

CHIȘINĂU, 7 mart - Sputnik. Laboratorul ANSP va efectua o probă suplimentară de reconfirmare.

Potrivit Ministerului Sănătății, pacienta este internată într-o instituție spitalicească strategică, unde primește tratamentul corespunzător. Aceasta suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, supraponderare de gradul 2 și hipertensiune.

Coronavirus
Пресс-служба Департамента здравоохранения города Москвы
Persoana a fost preluată de la Aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat, fiind în stare de sănătate gravă, bronhopneumonie bilaterală, cu insuficiență respiratorie acută, febră, tuse, slăbiciune generală, transportată la instituția medicală.

MSMPS solicită tuturor pasagerilor cursei WizzAir, W63796, Milano-Chișinău, aterizată azi la ora 11.47 să rămână izolați la domiciliu și să informeze imediat medicul de familie pentru a fi examinați și monitorizați.

Mâine, începând cu ora 8.00, va avea loc ședința națională extraordinară de Sănătate Publică, la Guvern, unde vor fi prezentate toate informațiile și măsurile care vor fi întreprinse.

Statistici îngrijorătoare

Peste 4.000 de cazuri de infecție cu COVID-19 au fost înregistrate până în prezent, în 24 de țări ale UE, a declarat vineri comisarul european pentru Sănătate Stella Kyriakides.

„În prezent avem peste 4.000 de cazuri în 24 de state membre, iar această situație continuă să evolueze, aș spune, de la oră la oră”, a declarat Kyriakides într-o conferință de presă în urma unei reuniuni extraordinare a miniștrilor Sănătății din UE la Bruxelles pentru a discuta despre noua epidemie de coronavirus, potrivit Sputnik News.

În prezent, Italia este țara cu cel mai mare număr de cazuri de infecție cu coronavirus după China și Coreea de Sud. Țara a raportat joi 41 de noi decese cauzate de coronavirus, numărul total al deceselor ajungând la 148.

De asemenea, vineri, numărul morților cauzate de coronavirus a crescut la cinci în Spania, a anunţat ministerul Sănătății din această ţară.

„În Spania, au fost înregistrate până în prezent 365 de cazuri și cinci decese”, a declarat ministerul într-o publicație.

Ultima victimă este un bărbat în vârstă de 87 de ani, care a decedat la un spital din regiunea de nord-est Zaragoza. Acesta este al doilea deces cauzat de virus într-o singură zi în Spania. De asemenea, un bărbat de 76 de ani a murit dimineața într-o suburbie a capitalei spaniole Madrid.

În Franţa, numărul de cazuri confirmate de infecţie cu coronavirusul a crescut cu 154 de persoane, ajungând la 577 de persoane în mai puțin de 24 de ore, în timp ce numărul morţilor a crescut la nouă persoane, a transmis vineri canalul francez BFMTV, citând autoritățile sanitare din ţară.

Potrivit canalului francez, autoritățile au confirmat că vineri încă două persoane au murit din cauza bolii.

Până în prezent, numărul celor infectați la nivel mondial a trecut de 100.000, cu peste 3.400 de decese. Peste 55.400 de oameni s-au recuperat.

62361
Tagurile:
Moldova, caz, primul, coronavirus
Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа

Vaccinul rusesc ”Sputnik V” va fi prezentat la ONU

40
(reînnoit 09:05 02.12.2020)
Evenimentul virtual consacrat vaccinului anti-CPVID va avea loc în marja sesiunii speciale a Adunării Generale a ONU.

CHIȘINĂU, 2 dec – Sputnik. Marți, 2 decembrie, reprezentanța Rusiei la ONU și ministerul Sănătății vor face o prezentare a vaccinului”Sputnik V” împotriva coronavirusului.

La eveniment vor participa șeful Ministerului Sănătății al Federației Ruse, Mihail Murașko, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, directorul Fondului Rus pentru Investiții Directe, Kiril Dmitriev”, a comunicat pentru RIA Novosti purtătorul de cuvânt al reprezentanței permanente Fiodor Strjijovski.

El a adăugat că acțiunea virtuală ”Sputnik V: vaccin împotriva COVID-19” va avea loc în marja sesiunii speciale a Adunării Generale a ONU. În cadrul ședinței va fi prezentată o informație mai detaliată despre preparatul rusesc, a explicat interlocutorul agenției.

La sfârșitul verii, Ministerul rus al Sănătății a înregistrat primul vaccin din lume de profilaxie a COVUD-19, elaborat în cadrul Institutului de Cercetări Științifice de Epidemiologie și Microbiologie ”Gamalei”. Acesta a fost numit ”Sputnik V”. El a fost creat în baza platformei vectorilor adenovirali umani. Avantajul principal al vaccinului creat prin această metodă  este siguranța, eficiența și lipsa unor urmări negative de durată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
ONU, prezentare, Vaccinul Sputnik V, vaccin
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Rusia livrează vaccinul Sputnik V țărilor africane
În ce condiții ar putea ajunge în Italia vaccinul rusesc Sputnik V


Загрузка...
Test pentru detectarea HIV

Crește numărul celor infectați cu HIV: Câți sunt confirmați pozitiv

72
(reînnoit 18:05 01.12.2020)
De la începutul acestui an, aproape 600 de moldoveni au fost confirmați pozitiv cu HIV. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, majoritatea celor infectați sunt tineri cu o viață sexuală activă. 

CHIȘINĂU 1 dec - Sputnik. Virusul imunodeficienței umane nu ocolește țara noastră. În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 14 mii de cazuri de infectare. Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) arată că infecția cu HIV se menține în rândul oamenilor vulnerabili în fața virusului, adică în rândul persoanelor ce folosesc droguri injectabile, prostituatelor etc.

Conform datelor de laborator, în perioada 1 ianuarie –  31 octombrie 2020 au fost confirmate 568 de cazuri noi de infectare cu HIV, inclusiv 120 în regiunea transnistreană. Datele ANSP mai arată că majoritatea persoanelor la care s-a confirmat infecţia HIV sunt tinere, de vârstă reproductivă și au o viață sexuală activă. Predomină calea de transmitere heterosexuală.

Republica Moldova a aderat la agenda Organizației Națiunilor Unite și s-a angajat să pună capăt epidemiei de HIV-SIDA până în 2030. Astăzi, pe 1 decembrie, este marcată Ziua Mondială de combatere a HIV-SIDA cu sloganul „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”, în cadrul campaniei sociale „Nedetectabil = Netransmisibil”. Autoritățile din domeniul și-au propus un șir de activități precum: 

  • Promovarea testării la HIV, atât în rândul populației generale, cât și în grupurile-cheie;
  • Scăderea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV și alte grupuri-cheie vulnerabile la HIV;
  • Asigurarea unei finanțări sustenabile a complexului de servicii, drept măsuri de răspuns la epidemia HIV cu organizarea dialogului la nivel național și local privind asigurarea finanțării sustenabile a măsurilor de răspuns la HIV;
  • Creșterea eficacității interacțiunilor multidisciplinare la nivel național și local prin organizarea ședințelor de lucru privind planificarea acțiunilor comune cu societatea civilă pentru anul 2021.

Conform datelor oficiale, în 2019, în lume erau 38 de milioane de persoane cu HIV, dintre care 36,2 milioane erau adulți și 1,8 milioane copii. Anul trecut, cazurile noi de infecție cu HIV s-au redus cu un milion, comparativ cu cifrele din anul 2000. Și numărul deceselor provocate de SIDA s-a diminuat până la 690 de mii. În 2019, peste 25 de milioane de oameni infectați cu HIV au recurs la tratamentul antiretroviral. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
ANSP, combatere, HIV/SIDA


Загрузка...
Sovietul Suprem al nerecunoscutei RMN

Transnistria a răspuns la apelul lui Sandu de a retrage forțele de menținere a păcii

0
(reînnoit 11:59 02.12.2020)
Într-un interviu acordat ”Gazetei Parlamentare”, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski s-a referit și la recentele declarații ale președintelui nou ales al Moldovei.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, a declarat în interviul pentru ”Gazeta Parlamentară” că Chișinăul încearcă iarăși să abordeze problema artificială a ”retragerii trupelor” din regiune.

Krasnoselski consideră că astfel de declarații sunt politizate și vizează deplasarea accentului de pe agenda reală a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol.

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a pronunțat luni pentru retragerea de pe teritoriul regiunii transnistrene a Grupului Operativ de Trupe Ruse care asigură paza depozitelor de arme, precum și lichidarea acestor armamente în general. Ea a sugerat că, în locul trupelor ruse de menținere a păcii, în regiune ar trebui să existe observatori civili care să activeze sub egida OSCE.

”Deocamdată nu există temeiuri juridice și condiții prealabile pentru a efectua o schimbare în formatul actual al operațiunii de menținere a păcii”, a declarat interlocutorul publicației.

Potrivit acestuia, în Transnistria, sunt obișnuiți cu declarațiile răsunătoare ale politicienilor moldoveni, care ”nu se deranjează să aprofundeze conținutul problemelor serioase”. El a cerut Chișinăului să dea dovadă de mai multă responsabilitate și chibzuință în expunerea poziției sale.

Transnistria, unde 60 la sută dintre locuitori sunt ruși și ucraineni, a încercat să se separe de Moldova încă înainte de prăbușirea URSS, temându-se că țara se va uni cu România, pe valul naționalismului. În 1992, după o tentativă eșuată a autorităților moldovenești de a rezolva problema prin intermediul forței, Transnistria a devinit un teritoriu practic necontrolat de Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Maia Sandu, declarație, Krasnoseliski, Transnistria
Tematic
Lavrov a comentat solicitarea lui Sandu privind retragerea trupelor ruse din Transnistria
Dodon: Declarațiile lui Sandu despre Transnistria sunt periculoase


Загрузка...