Se apropie și de noi: Primul caz de coronavirus la hotar cu Moldova?

25304
(reînnoit 18:49 24.02.2020)
A fost înregistrat primul caz de coronavirus în România. El a fost anunțat în direct, la B1 TV, de Dumitru Coarnă, președintele sindicatului polițiștilor.

BUCUREȘTI, 24 feb - Sputnik, Marius Holdean. "Am primit acum un mesaj că ar fi primul caz confirmat de coronavirus în România. Cică este la Spitalul Victor Babeș, o doamnă doctor a sunat la familia ei să-i avertizeze", a declarat Coarnă.

Chiar dacă românul care lucra la un hotel din Italia și care a fost suspectat de infectare s-a dovedit a fi sănătos, în schimb sunt doi cetățeni români, membri ai echipajului navei de croazieră Diamond Princess, care au fost infectat cu noul tip de coronavirus.

La bordul navei au fost confirmate peste 620 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus.

”Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către MAE nipon cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetățean român, membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess. Misiunea diplomatică este în contact cu cetățeanul român care a fost transferat la o unitate medicală din Tokyo, care a transmis misiunii diplomatice în cursul zilei de astăzi, 19 februarie, că se simte bine și nu manifestă simptome”, a anunțat MAE în urmă cu patru zile.

În același timp, președintele român Klaus Iohannis neagă că în România ar fi fost înregistrat primul caz de coronavirus.

25304
Tagurile:
Moldova, caz, primul, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1143)
Oameni cu mască

Cum comentează reprezentanții ANSP contestarea avocaților

69
(reînnoit 14:36 24.11.2020)
Reprezentantul ANSP Ștefan Gheorghiță a comentat în studioul Sputnik Moldova contestarea avocaților cu privire la purtarea măștilor de protecție în spațiile deschise. Gheorghiță a declarat că juriștii au uitat să menționeze dreptul fiecărui cetățean la sănătate.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a comentat sesizarea depusă de biroul de avocați prin care au atacat în instanță de judecată hotărâre care stabilește obligația de purtare a măștilor în spațiul public deschis din municipiului Chișinău.

”Avocații vorbesc despre dreptul omului, despre libertate, libera circulație, dar acest drept trebuie privit pentru toți, nu doar pentru unii. Ei au uitat să vorbească despre dreptul fiecăruia dintre noi, cetățenii țării și apatrizii de aici, la sănătate. Atunci când dreptul meu sau al altui cetățean este pus în pericol de alți cetățeni, atunci nu e corect să vorbim despre drepturile omului și la libera circulație și noi suntem într-o situație pandemică. Stimații avocați nu ar trebui să uite și ar trebui să analizeze situația din toate punctele de vedere”, a declarat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, ANSP. 

Șeful adjunct al Direcției Sănătate Boris Gîlcă a precizat în cadrul ședinței de ieri a Primăriei Chișinău că  masca este cea mai eficientă măsură pentru a depăși pandemia de COVID-19. De precizat că vineri Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a adoptat decizia privind purtarea obligatorie a măștii în toate spațiile publice deschise din Capitală.

Autoritățile municipale au atenționat că sfidarea acestor reguli constituie pericol pentru sănătatea publică, iar cei care nu le vor respecta se vor alege cu amenzi sau chiar vor fi trași la răspundere penală. După aceasta, avocatul Iulian Rusanovschi a declarat că este încălcat dreptul la libera circulație și la viața privată și a contestat decizia în instanță decizia. 

"Prin aceasta măsura se încalcă grav dreptul constituțional la libera circulație și la viața privată, drepturi ce pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de Parlament (conform Deciziei Curții Constituționale nr. 18 din 23.06.2020). Mai apoi, prin aceasta Hotărâre nu se urmărește lupta cu răspândirea COVID, din simplu motiv ca în viziunea Comisiei, oamenii pot purta orice fel de măști (cârpe), important este ca să aibă ceva peste gură. Oamenii poarta aceeași masca săptămâni întregi și se intoxica de la mizeria depusă pe ea. Acest factor nu are importantă pentru autorități. Dezgustător și abuziv", a scris Iulian Rusanovschi pe pagina sa de Facebook.

Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 98 418. De la începutul pandemiei, 80 882 de pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, și-au pierdut viața 2 169 de oameni. Ieri, autoritățile municipale au anunțat că toate paturile din spitalele din Capitală sunt ocupate de bolnavii de COVID-19, iar în multe restaurante nu se respectă măsurile împotriva răspândirii coronavirusului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Cât de gravă este situația din spitalele COVID - Mărturia unui medic
COVID-19: Un număr foarte mare de cazuri confirmate astăzi


Загрузка...
Medici

Raioanele cele mai afectate de COVID: Ce pronosticuri au epidemiologii

195
(reînnoit 12:36 24.11.2020)
Șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre situația pandemică.

CHIȘINĂU, 24 nov - Sputnik. Situația pandemică din țară se agravează, iar numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 crește de la o zi la alta. Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a vorbit în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” de la Sputnik Moldova despre cauzele care duc la această situație. 

”Creșterea numărului de cazuri din ultimele se explică prin faptul că țara noastră nu este o țară închisă, avem o migrație sporită, atât internă cât și externă. Uitați-vă ce se face la autogările Nord, Centru și Sud din Chișinău, uitați-vă în piețe ce se face, la târgurile agricultorilor. Este o îmbulzeală mare. În spațiile deschise copiii mici se joacă într-o parte, iar mamele vorbesc în altă parte. Toate aceste momente duc la așa un tablou. Autoizolarea nu este bine respectată atât în timp, cât și în calitate. Trebuie să ai condiții, ca cineva să-ți aducă alimente și medicamente ca să nu pui în pericol persoanele”, a declarat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, ANSP. 

Totodată, responsabilul din cadrul ANSP a anunțat care sunt cele mai afectate zone ale țării de infecția COVID-19. 

”În ultimele 14 zile, în medie pe țară avem 448 de cazuri la 100 de mii de populație. Pe primul loc este municipiul Chișinău, aici avem 928 de cazuri. Pe locul doi este Edineț  - 611 cazuri, regiunea transnistreană - 576, Briceni - 481, Anenii Noi - 465, Bălți - 446, Glodeni - 389, Telenești - 182, Ungheni - 139”, a menționat Ștefan Gheorghiță, șeful Secției Supraveghere epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii, ANSP. 

Ștefan Gheorghiță susține că, deși autoritățile au luat măsurile necesare în lupta cu coronavirusul, nu exclude că va fi necesară impunerea unor reguli și mai aspre pentru a opri răspândirea virusului COVID-19. 

”Cu părere de rău, o parte din populație, chiar și sondajele arată că oamenii nu sunt îngrijorați de situația creată, că privesc această pandemie ca pe o infecție respiratorie acută virală despre care spun că nu-i va afecta și va trece pe alături de ei. Șu chiar dacă îi va afecta, va fi o formă ușoară. Vom trece peste această situație dacă cetățenii vor conștientiza pericolul, riscul pentru cei care îi înconjoară, vor renunța să meargă la întâlniri, nunți și cumetrii, petreceri, zile de naștere unde sunt multe peroane și unde nu se respectă regulile. Dacă situația se va prelungi cu câte 1600 de cazuri pe zi, atunci autoritățile vor fi nevoite și obligate să ia măsuri drastice”, a mai spus Ștefan Gheorghiță. 

Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 98 418. De la începutul pandemiei, 80 882 de pacienți s-au vindecat de COVID-19. În total, și-au pierdut viața 2 169 de oameni. Ieri, premierul Ion Chicu a declarat că situația pandemică din Republica Moldova este foarte complicată și se agravează. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

195
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Greșeli frecvente la efectuarea testului COVID-19 – virusologi
Medicamentul anti-COVID-19 a ajuns în Moldova


Загрузка...
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre cimitirile din Moldova: Este dureros ...

0
(reînnoit 17:34 24.11.2020)
Cazurile de vandalism în cimitirele din Republica Moldova sunt întâlnite tot mai frecvent. Autoritățile își propun să înăsprească sancțiunile pentru profanarea mormintelor. Iată ce părere au preoții ortodocși cu referire la acest subiect.
Preot ortodox, despre cimitirile din Moldova: Este dureros ...

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu, parohul Bisericii „Arhanghelul Mihail din satul Cruglic, raionul Criuleni, și-a exprimat îngrijorarea față de felul în care au ajuns cimitirele din țara noastră din cauza actelor de vandalism ce continuă să persiste.

"Cimitirul este locul de odihnă a părinților și strămoșilor noștri. Profanarea este atunci când batjocorim mormintele, lăsăm mesaje urâte. Chiar și faptul că lăsăm mormintele neîngrijite ar putea fi considerat un păcat, după părerea mea. Cimitirele au ajuns într-un dezastru total – un lucru foarte dureros și neplăcut", a declarat pentru Sputnik preotul ortodox.

Mai mult, Nicolae Ciobanu susține că amenzile pentru cei care comit acte de vandalism în cimitire trebuie să fie cât mai aspre. Totodată, părintele a venit cu un mesaj către întreaga societate: "aveți grijă de morminte nu doar în ajunul Paștelui Blajinilor, ci pe parcursul întregului an. Amintiți-vă și rugați-vă pentru cei adormiți în fiecare zi".

De menționat este că Comisia Juridică, Numiri și Imunități va propune plenului Parlamentului un proiect de modificarea a Codului Penal și Codului Contravențional, care se referă la actele de vandalism și profanare a mormintelor, iar făptașii ar putea să stea și după gratii pentru comiterea acestei infracțiuni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
profanarea mormintelor, morminte, profanare, vandalism, cimitire


Загрузка...