Bătrânețe, foto simbol

Cum pot fi oprite îmbătrânirea și diabetul: Descoperirea oamenilor de știința

870
(reînnoit 07:32 09.02.2020)
O echipă de savanți de la Universitatea California din Berkeley, în colaborare cu colegii lor chinezi, au identificat cum poate fi oprit procesul de îmbătrânire, dar și îmbolnăvirea de diabet zaharat.

CHIȘINĂU, 9 feb – Sputnik. Cercetătorii americani au descoperit un complex proteic special - un comutator molecular responsabil pentru răspunsul imun la inflamațiile cronice din organism. Dezactivarea acestui complex vă permite oprirea procesului de îmbătrânire, de dezvoltare a cancerului și diabetului, precum și a bolilor legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Cell Metabolism.

Oamenii de știință de la Universitatea California din Berkeley, în colaborare cu colegii lor chinezi, au identificat o legătură clară între funcționarea unui complex proteic imunitar specific și îmbătrânirea, precum și rezistența la insulină.

Complexul proteic inflamator NLRP3 este responsabil în organism pentru detectarea potențialelor amenințări și declanșarea unui răspuns inflamator. La persoanele vârstnice, în condiții de stres sau în condiții adverse de mediu, există o hiperactivare constantă a acestui complex și, ca urmare, supraîncărcarea sistemului imunitar al organismului și inflamațiile cronice, care provoacă diverse boli distructive - de la scleroză și demență la diabet și cancer.

Incredibil: Acest fruct banal întârzie îmbătrânirea – Ce spun oamenii de știință>>>

Hiperactivarea se produce prin acetilare - unirea grupărilor acetil la complexul NLRP3. În timpul studierii șoarecilor, cercetătorii au descoperit că complexul imunitar poate fi dezactivat folosind procesul invers, deacetilarea, pentru care proteina SIRT2 este responsabilă.

Autorii sunt siguri că dacă activitatea complexului este oprită, atunci toate procesele distructive asociate cu îmbătrânirea pot fi nu numai încetinite, ci și inversate.

"Complexul NLRP3 poate deveni un comutator molecular", a declarat Danica Chen, profesor asociat de biologie metabolică, dietetică și toxicologie, într-un comunicat de presă al universității.

Rezultatele au arătat că șoarecii cu o mutație genetică care i-a împiedicat să producă SIRT2 au prezentat mai multe semne de inflamație la vârsta de doi ani decât omologii lor normali. Aceste rozătoare au prezentat, de asemenea, o rezistență mai mare la insulină - o afecțiune asociată diabetului de tip 2 și sindromului metabolic.

"Laboratorul meu este foarte interesat să înțeleagă reversibilitatea îmbătrânirii", spune Chen. "În trecut, am arătat că celulele stem în vârstă pot fi întinerite. Acum vrem să înțelegem măsura în care îmbătrânirea poate fi inversată prin controlul proceselor fiziologice asociate cu îmbătrânirea și degenerarea și boli precum inflamația și rezistența la insulină ".

Rezultatele obținute sugerează că, în cazul în care sunt create medicamente care pot dezactiva inflammomul NLRP3, vor deveni un mijloc serios de combatere a îmbătrânirii și a multor boli legate de vârstă.

„Cred că această concluzie este importantă în ceea ce privește tratarea bolilor umane cronice majore", afirmă omul de știință."Aceasta este și o întrebare foarte oportună, deoarece anul trecut multe studii promițătoare ale bolii Alzheimer au eșuat. O posibilă explicație este că tratamentul începe de obicei prea târziu când boala trece în punctul de a nu se întoarce. Prin urmare, este important să înțelegeți reversibilitatea afecțiunilor asociate cu îmbătrânirea și să folosiți aceste cunoștințe pentru a dezvolta medicamente adecvate STV“.
870
Tagurile:
descoperire, cancer, diabet, îmbătrânire
Tematic
Date alarmante: Câți moldoveni suferă de diabet
Ce mâncăm ca să nu ne îmbolnăvim de diabet: Sfatul medicului endocrinolog
Coronavirus în Franța, Emmanuel Macron

Stare de urgență sanitară în Franța până la 16 februarie

84
La sfârșitul discuțiilor acerbe din hemiciclu, deputații francezi au votat sâmbătă extinderea stării de urgență sanitare în Franța până la jumătatea lunii februarie.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Adunarea Națională din Franța a adoptat sâmbătă în prima lectură prelungirea stării de urgență în sănătate până la 16 februarie, un regim excepțional care autorizează executivul să instituie restricții în fața crizei Covid-19.

Textul, votat cu 71 de voturi contra a 35, este așteptat miercuri în Senat și ar putea fi adoptat definitiv la începutul lunii noiembrie. Guvernul a apărat un text de „responsabilitate”, în timp ce opoziția a ridicat tonul în hemiciclu pentru a atenționa cu privire la „punerea între paranteze a libertăților publice”.

Starea de urgență a fost restabilită prin decret de o săptămână, dar a fost nevoie de un proiect de lege care să o prelungească mai mult de o lună. Cu toate acestea, poate fi ridicată anticipat în cazul unei îmbunătățiri a situației.

Stare de asediu declarată în 54 de departamente

Franța a înregistrat trei anti-recorduri de cazuri de infectare zilnice la rând, joi, vineri și sâmbătă, cu peste 41.000, 42.000 și 45.000 de contaminări în 24 de ore. Numărul de cazuri confirmate de la începutul epidemiei a depășit un milion.

În total, 46 de milioane de locuitori din 54 de departamente franceze sunt acum supuși restricțiilor.

Anti-record de infectări zilnice cu COVID - 19 în Franța

După ce Franța a depășit limita de un milion de cazuri de infectări în total, Ministerul Sănătății a anunțat ieri seara un nou anti-record zilnic, la 45.422 de cazuri noi.

Agenția franceză de sănătate publică a anunțat 138 de noi decese legate de noul coronavirus, a cărui răspândire se accelerează în țară și în Europa. Numărul total este acum de 1.086.497 de contaminări și 34.645 de decese.

Rata testului pozitiv a crescut recent la 16%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Franța, Franta, sanitară, urgenta, stare


Загрузка...
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Șeful OMS avertizează următoarele luni vor fi foarte dure

189
(reînnoit 17:55 24.10.2020)
Sistemele de sănătate din anumite țări riscă să se prăbușească în lunile următoare, care vor fi ”foarte dure”, estimează directorul general al OMS.

BRUXELLES, 24 oct - Sputnik. Situația născută din propagarea coronavirusului va fi foarte dificilă în lunile care urmează, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Sputnik Franța

”Suntem la o răscruce critică a pandemiei de Covid 19, în particular în emisfera nordică. Următoarele luni vor fi foarte dificile și anumite țări sunt pe o traiectorie periculoasă”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Numeroase state se confruntă cu o creștere a numărului de decese, iar această situație ar putea epuiza resursele sistemelor lor de sănătate, a explicat patronul OMS.

El i-a chemat pe șefii de stat și de Guvern să împiedice o asemenea prăbușire adoptând măsuri urgente pentru a evita creșterea ratei mortalității și închiderea școlilor.

Potrivit ultimelor date de la OMS, există mai mult de 41,5 milioane de cazuri în lume și mai mult de 1,13 la sută de pacienți au decedat. Țările cele mai afectate sunt SUA, India și Brazilia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

189
Tagurile:
Avertisment, OMS


Загрузка...
Alegeri, foto de arhivă

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cine învinge în turul I

0
(reînnoit 16:04 25.10.2020)
Cu cât sunt mai aproape alegerile prezidențiale, cu atât mai strânsă este lupta între principalii concurenți electorali – cine vor fi învingătorii primului tur de scrutin.

Cel mai probabil, și la alegerile prezidențiale din 2020, la fel ca și la cele din 2016, vom avea un al doilea tur de scrutin. De această părere sunt majoritatea analiștilor politici.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Potrivit analiștilor politici, dar și a sondajelor de opinie, favoriții cursei pentru prezidențiale s-au stabilit deja, în acest sens actualele alegeri nu aduc nicio surpriză comparativ cu cele din 2016.

Politologul Igor Volnițchi menționa anterior în studioul Sputnik Moldova că în primul tur de scrutin, care va avea loc pe 1 noiembrie curent, mai mulți candidați ar putea acumula un procent bun din voturile alegătorilor, însă o susținere mai mare din partea electoratului vor avea liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu și actualul președintele Igor Dodon care, cel mai probabil, vor și trece în turul doi.

Prin urmare, în cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu va acumula mai mult de jumătate din voturile alegătorilor, Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta, la fel ca în 2016, în bătălia politică finală di turul doi.

Același lucru îl arată și cele mai recente sondajele de opinie. De exemplu, potrivit studiului realizat de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Potrivit unui ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Sandu, Dodon, învingători, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Moscova acuză Berlinul de amestec în alegerile din Moldova
Putin, despre situația din Moldova în ajunul alegerilor


Загрузка...