Vaccin

Vaccinul anti HPV ar putea deveni obligatoriu în Moldova

990
(reînnoit 13:15 25.07.2019)
Din anul 2019, în Moldova ar putea fi introdus un vaccin care va fi obligatoriu pentru fetele de la vârsta de 10 ani.

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. Vaccinul anti HPV ar putea deveni obligatoriu în Moldova, începând cu anul 2019. Este vorba despre vaccinul contra Papilomavirus uman (HPV), care ar putea fi obligatoriu pentru fetele care au împlinit vârsta de 10 ani.

Vaccin, imagine simbol
© Sputnik / Валерий Мельников

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune ca obligativitatea administrării acestui vaccin să fie inclusă în Programul național de imunizări pentru anii 2016-2020. Astfel, dacă Guvernul va susține această propunere, atunci vaccinul contra Papilomavirus uman va fi introdus ca vaccin nou în Calendarul național de imunizări din anul 2019. Vaccinul respectiv va fi promovat în calitate de vaccin obligatoriu pentru fetele de la vârsta de 10 ani.

Papilomavirus uman poate cauza cancerul de col uterin. Specialiștii de la minister susțin că introducerea vaccinului dat în Calendarul vaccinărilor obligatorii va determina o responsabilitate mai înaltă a lucrătorilor medicali și a populației față de prevenirea prin vaccinare a afecțiunilor provocate de Papilomavirusul uman. Totodată, se vor reduce esențial cheltuielile pentru tratament și susținere socială a bolnavilor și, ce este cel mai important, se vor salva sute de vieți.

Potrivit ministerului, realizarea proiectului nu va implica cheltuieli financiare suplimentare. Prin evaluarea cost-eficienței implementării vaccinului contra Papilomavirusului uman, efectuat de doi experți de la Universitatea Tehnologică din Berlin și Cartierul general OMS s-a concluzionat că implementarea acestui vaccin este cost-eficientă pentru țară.

”Prin implementarea vaccinului, la o acoperire vaccinală de 80 la sută, vor fi economisite cheltuieli pentru tratament în mediu 264 de mii de dolari anual și salvați 2.158 ani/viață”, potrivit estimărilor MSMPS.

Republica Moldova va beneficia de preț facilitator de 4,5 dolari per doză pentru procurarea vaccinului contra HPV prin UNICEF până în anul 2025 inclusiv, la costul actual al vaccinului pe piață 15-20 de dolari/doză.

În Moldova, la fiecare trei zile, o femeie moare de cancer de col uterin

Cancerul de col uterin reprezintă o problemă majoră de sănătatea publică în Republica Moldova, fiind una dintre formele cel mai frecvent diagnosticate de cancer în rândul femeilor. Incidența prin cancer de col uterin constituie circa 17 cazuri la 100 de mii de populație, iar mortalitatea – 9 cazuri la 100 de mii de populație. Majoritatea cazurilor sunt înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani.

Practic, în țară zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză.

Cancerul de col uterin ocupă locul trei printre cancerele la femei în țara noastră și locul întâi printre cancerele femeilor cu vârsta de 15-44 de ani. Acest fenomen are impact specific negativ asupra vieţii reproductive a femeilor, precum şi asupra condiţiilor sociale şi economice.

Două vaccinuri anti HPV

În anul 2006 au fost licențiate două vaccinuri care previn sigur infectarea cu Papilomavirusul uman cu o eficiență de 90-97 la sută față de cinci tipuri oncogene dominante ale acestui virus. La finele anului 2018, aceste vaccinuri au fost implementate în 86 de țări ale lumii, 37 din 53 state din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății.

Vaccinurile contra Papilomavirusului uman, de la apariție și până în prezent, sunt costisitoare pentru procurări directe. Pentru a facilita accesul la aceste vaccinuri, în 2016, Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări (GAVI) a inclus vaccinurile date în portofoliul de asistență pentru țările cu venituri mici, inclusiv pe o perioadă de 2 ani în cadrul unui program pilot pentru 14 state, inclusiv Republica Moldova. Urmând inițiativa GAVI și  având în vedere povoara cancerului de col uterin pentru populația țării, în anul 2016 Republica Moldova a depus cerere către GAVI privind acordarea asistenței.

Cererea Republicii Moldova a fost aprobată prin decizia Comitetului GAVI din 12 mai 2017. Pentru implementarea vaccinului țara a beneficiat gratuit de 66.200 de doze de vaccin HPV tetravalent ”Gardasil” pentru vaccinarea a câte 15 mii de fete cu vârsta de 10 ani.

990
Tagurile:
cancer, vaccin
Тема:
Vaccin anti-HPV - infecţia cu papiloma virus uman (5)
Tematic
Avertizarea medicilor - Aceste patru obiceiuri banale cresc riscul dezvoltării cancerului
Atenţie: Patru simptome care anunţă cancerul de piele – Ce dezvăluie oamenii de știință
Coronavirus în Franța, Emmanuel Macron

Stare de urgență sanitară în Franța până la 16 februarie

84
La sfârșitul discuțiilor acerbe din hemiciclu, deputații francezi au votat sâmbătă extinderea stării de urgență sanitare în Franța până la jumătatea lunii februarie.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Adunarea Națională din Franța a adoptat sâmbătă în prima lectură prelungirea stării de urgență în sănătate până la 16 februarie, un regim excepțional care autorizează executivul să instituie restricții în fața crizei Covid-19.

Textul, votat cu 71 de voturi contra a 35, este așteptat miercuri în Senat și ar putea fi adoptat definitiv la începutul lunii noiembrie. Guvernul a apărat un text de „responsabilitate”, în timp ce opoziția a ridicat tonul în hemiciclu pentru a atenționa cu privire la „punerea între paranteze a libertăților publice”.

Starea de urgență a fost restabilită prin decret de o săptămână, dar a fost nevoie de un proiect de lege care să o prelungească mai mult de o lună. Cu toate acestea, poate fi ridicată anticipat în cazul unei îmbunătățiri a situației.

Stare de asediu declarată în 54 de departamente

Franța a înregistrat trei anti-recorduri de cazuri de infectare zilnice la rând, joi, vineri și sâmbătă, cu peste 41.000, 42.000 și 45.000 de contaminări în 24 de ore. Numărul de cazuri confirmate de la începutul epidemiei a depășit un milion.

În total, 46 de milioane de locuitori din 54 de departamente franceze sunt acum supuși restricțiilor.

Anti-record de infectări zilnice cu COVID - 19 în Franța

După ce Franța a depășit limita de un milion de cazuri de infectări în total, Ministerul Sănătății a anunțat ieri seara un nou anti-record zilnic, la 45.422 de cazuri noi.

Agenția franceză de sănătate publică a anunțat 138 de noi decese legate de noul coronavirus, a cărui răspândire se accelerează în țară și în Europa. Numărul total este acum de 1.086.497 de contaminări și 34.645 de decese.

Rata testului pozitiv a crescut recent la 16%.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Tagurile:
Franța, Franta, sanitară, urgenta, stare


Загрузка...
Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Șeful OMS avertizează următoarele luni vor fi foarte dure

189
(reînnoit 17:55 24.10.2020)
Sistemele de sănătate din anumite țări riscă să se prăbușească în lunile următoare, care vor fi ”foarte dure”, estimează directorul general al OMS.

BRUXELLES, 24 oct - Sputnik. Situația născută din propagarea coronavirusului va fi foarte dificilă în lunile care urmează, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Sputnik Franța

”Suntem la o răscruce critică a pandemiei de Covid 19, în particular în emisfera nordică. Următoarele luni vor fi foarte dificile și anumite țări sunt pe o traiectorie periculoasă”, a avertizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Numeroase state se confruntă cu o creștere a numărului de decese, iar această situație ar putea epuiza resursele sistemelor lor de sănătate, a explicat patronul OMS.

El i-a chemat pe șefii de stat și de Guvern să împiedice o asemenea prăbușire adoptând măsuri urgente pentru a evita creșterea ratei mortalității și închiderea școlilor.

Potrivit ultimelor date de la OMS, există mai mult de 41,5 milioane de cazuri în lume și mai mult de 1,13 la sută de pacienți au decedat. Țările cele mai afectate sunt SUA, India și Brazilia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

189
Tagurile:
Avertisment, OMS


Загрузка...
Alegeri, foto de arhivă

Alegeri prezidențiale 2020 în Moldova: Cine învinge în turul I

0
(reînnoit 16:04 25.10.2020)
Cu cât sunt mai aproape alegerile prezidențiale, cu atât mai strânsă este lupta între principalii concurenți electorali – cine vor fi învingătorii primului tur de scrutin.

Cel mai probabil, și la alegerile prezidențiale din 2020, la fel ca și la cele din 2016, vom avea un al doilea tur de scrutin. De această părere sunt majoritatea analiștilor politici.

Potrivit legii, dacă în primul tur, din 1 noiembrie 2020, niciun candidat nu va acumula mai mult de 50% din voturi, va fi organizat turul doi de scrutin. Anul acesta, în cazul în care va fi necesar, el va avea loc pe 15 noiembrie.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puțin 1/3 din numărul cetățenilor înscriși în listele electorale.

Potrivit analiștilor politici, dar și a sondajelor de opinie, favoriții cursei pentru prezidențiale s-au stabilit deja, în acest sens actualele alegeri nu aduc nicio surpriză comparativ cu cele din 2016.

Politologul Igor Volnițchi menționa anterior în studioul Sputnik Moldova că în primul tur de scrutin, care va avea loc pe 1 noiembrie curent, mai mulți candidați ar putea acumula un procent bun din voturile alegătorilor, însă o susținere mai mare din partea electoratului vor avea liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu și actualul președintele Igor Dodon care, cel mai probabil, vor și trece în turul doi.

Prin urmare, în cazul în care niciunul dintre cei doi candidați nu va acumula mai mult de jumătate din voturile alegătorilor, Igor Dodon și Maia Sandu se vor confrunta, la fel ca în 2016, în bătălia politică finală di turul doi.

Același lucru îl arată și cele mai recente sondajele de opinie. De exemplu, potrivit studiului realizat de Intellect Group, în primul tur de scrutin Igor Dodon ar acumula 32% dintre voturi, iar Maia Sandu - 18,6%. Pentru Andrei Năstase ar vota 8,9%, dintre alegători, pentru Renato Usatîi - 6,2%, pentru Violeta Ivanov - 5,2%, pentru Octavian Țîcu - 1,9%, pentru Tudor Deliu - 1,2%, iar pentru Dorin Chirtoacă - 1,2%.

Oamenii au mai fost întrebați pe cine vor vota dacă în turul doi vor ajunge Igor Dodon și Maia Sandu. Astfel, pentru Igor Dodon au optat 45,8%, iar pentru Maia Sandu - 37,6%. În același timp, 16,6% s-au declarat indeciși sau au refuzat să răspundă. 

De menționat că 54,2% dintre respondenți au declarat că vor participa cu certitudine la alegerile prezidențiale, 16,8% au spus că probabil vor participa, 11,1% au menționat că cel mai probabil nu se vor prezenta la urne, iar 17,9% au spus ferm că nu vor participa la scrutin. 

Potrivit unui ultim sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, în turul I al alegerilor pe Igor Dodon sunt gata să-l susțină 32,5% dintre cei chestionați, iar pentru Maia Sandu și-ar da votul 18,4% dintre alegători.

În cel de al doilea tur voturile s-ar repartiza în felul următor -  47,5% pentru Igor Dodon și 38,4% pentru Maia Sandu. În același timp, 14,1% dintre respondenți nu ar participa la alegeri.

În 2020, președintele țării va fi ales pentru a patra oară în întreaga istorie de independență a Moldovei prin votul direct al cetățenilor.

Ultima dată, președintele țării a fost ales în 2016. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor. Oponentul acestuia a fost liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” (PAS) Maia Sandu. Dodon a depus jurământul pe 23 decembrie 2016.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Sandu, Dodon, învingători, 2020, alegeri prezidențiale
Тема:
Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova - 2020
Tematic
Moscova acuză Berlinul de amestec în alegerile din Moldova
Putin, despre situația din Moldova în ajunul alegerilor


Загрузка...