Probleme ale unimii

Boli cardiovasculare: Semne care indică probleme grave de sănătate

327
(reînnoit 08:34 16.07.2019)
Reporterul Sputnik Moldova a încercat să afle de la specialiști care sunt simptomele ce indică dezvoltarea bolilor cardiovasculare.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. În ultima săptămână, condițiile meteo sunt relativ favorabile pentru oameni: dimineața este răcoare, iar în timpul zilei temperaturile sunt moderate. Meteorologii însă nu exclud revenirea arșiței, iar în această perioadă se acutizează toate maladiile cronice, dar mai ales cele cardiovasculare.

Nu întotdeauna simptomele maladiilor cardiovasculare pot fi depistate imediat. Mulți se conduc de principiul: „mă doare, dar îmi mi-a trece”, renunțând la consultarea medicului specialist. Uneori durerea într-adevăr trece, însă de cele mai multe ori revine, însă deja sub formă unei boli delăsate.

Potrivit medicului-cardiolog Octavian Cenușă, fiecare persoană care a trecut de 40 de ani trebuie să meargă cu regularitate la medic, chiar dacă nu îl deranjează nimic. Există simptome periculoase care indică prezența unor probleme serioase de inimă.

„Eu îl întreb întotdeauna pe pacient cum suportă efortul fizic și ce îl face să se oprească în timp ce depune un efort. Inima se comportă ca și motorul mașinii. Dacă avem de urcat un deal iar mașina nu trage, în acest caz, evident, nu sunt de vină roțile, este o problemă la motor. Același lucru se întâmplă și cu inima”, a menționat medicul.

Dacă anterior mergeați la magazin, urcați dealul și nu aveați probleme, iar acum ele au apărut și progresează, înseamnă că ceva nu merge bine. Dacă odinioară urcați cu ușurință la etajul patru, iar acum vă opriți când ajungeți pe la etajul doi, trebuie să consultați medicul, a adăugat Cenușă.

Totodată, interlocutorul a vorbit de factorii care provoacă dezvoltarea maladiilor cardiovasculare.

„Simptomele ne semnalează că boala deja există. Trebuie să avem grijă până la apariția simptomelor. De exemplu, o persoană nu prea înaltă cântărește 100 de kilograme. Acest lucru vorbește clar despre obezitate, ceea ce, mai devreme sau mai târziu, se va manifesta într-un fel sau altul”, a conchis cardiologul.

În Republica Moldova, printre cauzele mortalității, maladiile sistemului cardiovascular ocupă primul loc.

Conform datelor statisticii medicale, peste o jumătate din numărul deceselor cetățenilor țării, în ultimii zece ani, au fost cauzate anume de maladiile cardiologice. Totodată, a patra parte din numărul celor decedați aveau vârsta aptă de muncă.

327
Tagurile:
maladii cardiovasculare, simptome
Tematic
Fructul cel mai benefic pentru inimă – ce dezvăluie un studiu
Berlin

Măsuri speciale în Germania împotriva COVID-19

82
(reînnoit 22:43 22.09.2020)
Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a anunţat că Germania va introduce măsuri speciale pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului, dar şi împotriva gripei de sezon.

BUCUREŞTI, 22 sept – Sputnik, Doina Crainik. Germania urmează să înfiinţeze puncte centrale care se vor ocupa de persoanele cu simptome gripale, dar şi clinici pentru monitorizarea febrei și cu măsuri speciale de protecție destinate grupurilor de risc, în contextul în care sezonul rece ar putea duce la o creştere a numărului de infectări cu COVID-19.

„Este important să continuăm să protejăm grupurile de risc, persoanele afectate în mod deosebit (…). Testele preventive în serie în anumite zone sensibile, cum ar fi azilurile de bătrâni, fac parte integrantă din strategia de testare pentru toamnă și iarnă. Acolo trebuie să prevenim intrarea virusului și pentru asta trebuie să aplicăm cel mai înalt nivel de vigilență”, a precizat Jens Spahn, citat de ziarulromanesc.de.

Vaccin
Пресс-служба АФК "Система"
De asemenea, sunt planificate teste rapide bazate pe detecția de antigen, precum și noi cerințe din partea Ministerului german de Interne cu privire la perioadele de carantină pentru repatriații din zonele de risc.

„Suntem mult mai bine pregătiți decât în primăvară pentru orice ar putea veni”, a mai declarat ministrul la postul de radio german Deutschlandfunk. În Germania există în prezent mai multe paturi la terapie intensivă disponibile decât în Franța și Italia la un loc. În plus, ocuparea acestor paturi poate fi gestionată mai bine decât la începutul anului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
COVID-19, Germania
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate


Загрузка...
Cristina Stratulat

Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate

87
(reînnoit 19:33 22.09.2020)
Fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19 este tot mai răspândit în societatea moldovenească. Potrivit unui studiu, practic fiecare a doua persoană asociată într-un fel sau altul cu acest virus s-a simțit discriminată.
Moldovenii asociați cu COVID-19, discriminați de societate

Pentru a preveni și combate fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat Campania de informare"Reducerea stigmei asociate cu COVID-19" cu mesajul „Doar împreună putem opri pandemia și stigmatizarea!”.

Potrivit consilierului în domeniul comunicării al instituției, Cristina Stratulat, campania își propune să combată stereotipurile și stigmatizarea socială asociată cu COVID-19 prin promovarea unei comunicări și informări publice corecte, deschise și empatice, dar și prin exemple practice și recomandări pentru sprijinirea comunităților și persoanelor afectate de epidemie.

"Oamenii care au fost infectați cu acest virus au comunicat că au fost discriminați practice de societate, de vecini, de prieteni. Au fost și cazuri când întreaga familie era izolată acasă și cereau un oarecare ajutor de la cei care locuiau prin preajmă, iar aceștia nici nu răspundeau la telefon. Mai mult, și copiii au de suferit. Când se reîntorc la școală sau în grupul de prieteni nimeni nu dorește să discute sau să se joace cu ei", a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al MSMPS.

Cristina Stratulat a remarcat că cele mai stigmatizate categorii ale populației sunt: grupurile minoritare etnice sau rasiale; persoanele diagnosticate care au contractat COVID-19, cei care sunt bolnavi și cei care s-au tratat de acest virus, dar și apropiații acestora; reprezentanții diasporei sau cetățenii care au venit din statele afectate; medicii și lucrătorii medicali; lucrătorii din prima linie; persoanele fără adăpost; persoanele cu dizabilități; persoanele cu afecțiuni cronice care prezintă simptome similare cu noul coronavirus.  

Principalele acțiuni realizate în cadrul campaniei lansate vor fi realizate cu ajutorul video-urilor, infograficelor și posterelor.

"Ne propunem să combatem acest stereotip asociat cu COVID prin promovarea unei comunicări eficiente, prin exemple practice. Ne dorim să sensibilizăm publicul și mass-media. Oricine se poate infecta și nu este o rușine să ascundem simptomele bolii și să ne adresăm cât mai curând după ajutor specialiștilor", a conchis Stratulat.

Campania națională de informare "Reducerea stigmei asociate cu COVID-19" se va desfășura timp de două luni. Aceasta a fost lansată în colaborare cu Uniunea Europeană, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
discriminare, Ministerul Sănătăți, Ministerul Sănătăţii, COVID-19, campanie


Загрузка...
Mormânt antic găsit în China

A fost dezvăluit misterul lichidului dintr-un mormânt antic

0
(reînnoit 22:47 22.09.2020)
Oamenii de știință chinezi au descoperit secretul unui lichid misterios descoperit într-un vas de bronz în timpul săpăturilor unui mormânt vechi de două mii de ani.

Rezultatele cercetării au arătat că în vas exista o băutură medicinală care conține alcool. Potrivit experților, acest amestec a fost folosit pentru a opri sângerarea și pentru a reduce inflamația, transmite RIA Novosti, cu referire la Xinhua.

În prezent, oamenii de știință continuă să cerceteze descoperirea pentru a obține mai multe informații despre materiile prime din care a fost făcută băutura și despre procesul de fabricare a acesteia.

Mormântul a fost descoperit în timpul reconstrucției unei mahalale din Sanmenxia, ​​provincia Henan, în luna mai a acestui an. Pe baza rezultatelor analizei preliminare, experții consideră că mormântul datează din timpul apusului dinastiei Qin (221-207 î.Hr.) și a începutului dinastiei Han occidentale (înainte de al optulea an al erei noastre).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
lichid, mormant, mister


Загрузка...