Emisiunea „Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă

20
(reînnoit 09:02 18.05.2021)
Invitații emisiunii matinale de astăzi sunt: Maestru în Arte, muzicianul Iurie Mahovici, medicul generalist Iurie Cușnir și psihologul și profesorul universitar, Zinaida Gribincea.

Ultima lună a primăverii a venit cu temperaturi ridicate, soare din belșug și zile mai lungi, dar și cu neplăcutele alergii de sezon. Există și metode prin care poți ameliora simptomele alergiilor de sezon. Cum putem preveni sau măcar ameliora simptomele specifice alergiilor de sezon aflăm de la medicul generalist Iurie Cușnir.            Potrivit unui studiu publicat recent, în Republica Moldova, 2/3 dintre moldoveni nu merg nici odată la odihnă. Alții 32,4% au fost cel puțin o dată în ultimii cinci ani. Dintre aceștia, 15% au mers o dată în an, 12% - o dată la câțiva ani, iar 5% - de 2-3 ori pe an. În anul pandemic, am avut o scădere de 4,3 ori a numărului de călătorii în scopul de odihnă, comparativ cu anul 2019. De ce se întâmplă astfel și dacă într-adevăr moldovenii nu au nevoie de odihnă discutăm cu psihologul și profesorul universitar, Zinaida Gribincea. Cel care și-a perfecționat măiestria la Conservatorul „Nicolai Andreevich Rimski-Korsakov” din Sanct-Petersburg, „Maestru în Artă” Iurie Mahovici, omagiatul zilei de azi, și-a înaintat candidatura la funcția de rector al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău. Ce l-a făcut să-și dorească a fi la cârma acestei instituții cu tradiții aflăm chiar de la el.

20

Emisiunea ”Obiectiv” cu Dumitru Chitoraga

14
(reînnoit 11:46 23.06.2021)
În acest an comemorăm 35 de ani de la avaria de la Cernobîl. Care sunt problemele veteranilor ? Detalii în cadrul emisiunii ”Obiectiv” cu Dumitru Chitoraga

 

Recent AO „Uniunea Cernobîl din Moldova” a organizat mai multe evenimente sociale cu implicarea copiilor veteranilor lichidării coinsecințelor de la Cernobîl. Reprezentanții organizației vin cu mai multe detalii despre problemele pe care le întîmpină și consecințele avariei. Despre  una dintre cele mai mari tragedii ale omenirii din secolul xx discutăm în cadrul emisiunii “Obiectiv”

 

14


Загрузка...

Emisiunea „Probă la micro… SCOP cu Gutiera Prodan

24
Vorbim cu cel care a reuşit de-a lungul timpului să-i facă atât pe moldoveni, cât și pe străini să se îndrăgostească de dansul popular, președintele Uniunii Coregrafilor din Moldova, Antip Țarălungă

 În  emisiunea „Probă la micro… SCOP ” vorbim astăzi despre viață și activitate cu cel care a reuşit de-a lungul timpului să-i facă atât pe moldoveni, cât și pe străini să se îndrăgostească de dansul popular. Invitatul nostru este președintele Uniunii Coregrafilor din Moldova, Antip Țarălungă și discutăm despre cotidianul nostru, vise și pasiuni.

 

24


Загрузка...
Declaratia Suveranitatii

Maia Sandu de Ziua Suveranității: Libertatea nu este doar o declarație

0
(reînnoit 18:33 23.06.2021)
Președintele Republicii Moldova a adresat un mesaj cu ocazia celor 31 de ani de la adoptarea Declarației Suveranității.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Suveranității. În mesajul șefului statului este precizat că adoptarea Declarației Suveranității a fost un eveniment politic major, care semnala primul pas pentru constituirea statului Republica Moldova.


„Acum 31 de ani, în ziua de 23 iunie, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat Declarația de Suveranitate. Era un eveniment politic major, care semnala un prim pas în constituirea viitorului stat Republica Moldova. Prin acest pas, de rând cu balticii, ucrainenii, georgienii sau rușii, Moldova renunța la totalitarism și trecea la valorile statului democratic. Fiecare dintre cele 15 foste republici sovietice și-a valorificat de propria manieră Suveranitatea obținută. Pentru Republica Moldova, ca și acum 31 de ani, aceasta este „condiția firească și necesară a existenței statalității”, documentul ce proclamă supremația legii și stipulează caracterul unitar și indivizibil al statului. Și democrația, și libertatea înseamnă luptă continuă. O luptă în care trebuie să învingă dreptul cetățeanului de a decide liber și nesilit de nimeni asupra propriului prezent și viitor. Despre aceasta este și îmi doresc să fie în continuare Suveranitatea noastră”, este precizat în mesajul președintelui.

Menționăm că o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de  Declarația de Independență a țării noastre, au fost expuse public în muzeul Parlamentului de la Chișinău. Acțiunea se înscrie în activitățile dedicate Zilei Suveranității, care este marcată anual, la 23 iunie. Declarația de Suveranitate a fost adoptată în 1990, pe 23 iunie, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova, de legislatură a XII-a. Declaraţia de Suveranitate a fost votată cu o singură abţinere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
suveranitate naţională, Suveranitatea popoarelor, Declaraţia de suveranitate


Загрузка...