Sputnik Matinal

27
(reînnoit 09:04 07.04.2021)
Invitații matinalului sunt: regizorul și producătorul de film, Virgiliu Mărgineanu, medicul, aflat în prima linie, Natalia Fedicom și medicul dentist Ludmila Pamujac.

Cunoscutul actor Boris Bechet, artis emerit al poporulului, s-a stins ieri din viață. Despre Boris Bechet discutăm cu regizorul și producătorul Virgiliu Mărgineanu. În data de 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătăţii. În această zi discutăm cu un medic aflat în prima linie. De cât timp munceşte la Centrul COVID, ce a învăţat în această perioadă, cum s-a schimbat lumea şi atitudinile ne spune medicul Natalia Fedico. Cum e să fii medic în ziua de astăzi vorbim medicul dentist Ludmila Pamujac.

 

 

27

Emisiunea ”Sport” cu Dumitru Chitoraga

20
Federația de Judo din Republica Moldova a editat în premieră o carte despre istoria judoului la noi în țară. În cadrul lansării cel mai bun judocan al momentului Victor Sterpu a primit cadou un apartament din partea federației de profil.

Federația de Judo din Republica Moldova împlinește în acest an 30 de ani de activitate. Cu această ocazie a fost editată o carte care a suprins cele mai importante momente ale acestei probe. În plus, federația de profil a oferit premii generoase sportivilor. Detalii aflați în cadrul emisiunii “Sport“ cu Dumitru Chitoraga

20


Загрузка...

Emisiunea ”ATITUDINI” - Scenariile post-electorale și promisiunile partidelor politice

20
(reînnoit 11:28 21.06.2021)
22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie, 2021. Printre concurenții electorali, sunt mai mulți care nu au desfășurat activități politice în ultimii ani sau sunt necunoscuți pentru alegători.

  Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară. Despre campania electorală și comportamentul concurenților electorali discutăm, la ATITUDINI, cu politologul Ian Lisnevschi și jurnalistul Sergiu Praporșcic. De asemenea, vorbim și despre rezultatele întâlnirii între Joe Biden și Vladimir Putin la Geneva, cu jurnalista și experta în politica externă din România, Georgiana Arsene.
   

20


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Expert: De ce promisiunile din campania electorală nu vor fi realizate

0
(reînnoit 07:57 22.06.2021)
Campania electorală, dar și comportamentul concurenților electorali pentru alegerile parlamentare anticipate se desfășoară după un scenariu vechi și cu promisiuni care nu vor fi realizate.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Jocul între partidele politice în această campanie electorală abia începe, iar bătălii între acestea vor exista și de acum încolo. Precizarea a fost făcută de politologul Ian Lisnievschi, în studioul Sputnik Moldova. Potrivit expertului politic, partidele politice sunt obosite și nici nu dispun de resurse ca oameni, bani și timp. Lisnievschi mai spune că este devreme să se vorbească despre potențialul acestor partide, întrucât mai sunt 20 de zile până la ziua alegerilor.

„Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Au fost acțiuni care au impus partidul pro-prezidențial să facă un pas înapoi”, a precizat politologul Ian Lisnevschi.

Acesta mai spune că partidele trebuie să se pregătească pentru anumite lovituri în cadrul campaniei electorale. Expertul a precizat că listele electorale trebuie să fie foarte bine analizate.

„În special Partidul Acțiune și Solidaritate trebuia să analizeze foarte bine cine sunt persoanele de pe lista electorală. Practic era primul și unicul partid care a pledat insistent pentru alegeri anticipate”, a mai spus politologul.

Potrivit lui, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%.

„La momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Să presupunem că în Parlament ar intra doar două partide, unul la guvernare și celălalt, cu aproximativ 45% - în opoziție. O opoziție destul de puternică într-o perioadă complicată pentru guvernare. Republica Moldova este în criză economică. Despre criza pandemică acum nu se mai discută, dar ea nu a trecut. Totodată, sunt diverse probleme la nivel internațional care vor afecta. De aceea, indiferent de cine ar fi la guvernare, procentul de dezamăgire va fi foarte mare”, explică Lisnievschi.

Ian Lisnevschi explică și de ce în campania electorală partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite sa provoace emoții alegătorilor.

„Politicienii noștri s-au obișnuit să vină cu mesaje emoționale. Integrarea europeană sau lupta cu corupția sunt doar slogane. Slogane țintite să aducă voturi și mai mult nimic. Pentru integrarea europeană este nevoie de diplomație echilibrată și spre est, și spre vest”, a explicat politologul.  

Acesta a menționat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică în care se află Republica Moldova, iar lucrurile vor fi mai complicate către luna decembrie a acestui an.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
alegri parlamentare, Parlamentare, Expertiză, expert grup


Загрузка...