Emisiunea „Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă

26
(reînnoit 08:45 22.03.2021)
Invitații matinalului sunt: Anatol Prohniţchi, ecologist, reprezentanta Serviciului 112, Ana Carpovici, scriitoarea şi doctorul în bilologie, Alina Trofim și interpreta de muzică populară Oxana Crăciun.

De Ziua Mondială a Resurselor Acvatice marcată în data de 22 martie vorbim despre calitatea apei potabile din Moldova cu ecologistul Anatol Prohniţchi. Situaţia pandemică îşi spune cuvântul. Tot mai multă lume apelează zilnic la Serviciul 112. Cum am început primăvara şi care este spectrul sunetelor de telefon vorbim cu reprezentanta Serviciului 112, Ana Carpovici.Ieri am marcat Ziua Internaţională a Poeziei şi ne-am propus să vorbim despre poezia din viaţa ei cu scriitoarea şi doctorul în bilologie, Alina Trofim. Cât de mult contează versurile într-o melodie vorbim cu interpreta de muzică populară Oxana Crăciun.

26

Emisiunea ”ATITUDINI”: Ce face IGP pentru a motiva femeile activeze în acest domeniu?

23
(reînnoit 10:47 22.06.2021)
Numărul femeilor polițiste crește în fiecare an, potrivit statisticilor. În prezent, rata femeilor care dețin funcții de ofițer și subofițer în cadrul Inspectoratului General de Poliție constituie peste 16 la sută.

Ce face Inspectoratul General de Poliție pentru a motiva femeile să activeze în acest domeniu? Și ce le determină pe femei să îmbrățișeze meseria de polițist, care este dificilă și riscantă? Aflăm, la ATITUDINI, de la Cristina Schimbov, comisar principal și președinta Asociației Femeilor din Poliție și Mariana Carabanov, comisar principal și secretar al Asociației Femeilor din Poliție.

23


Загрузка...

Emisiunea „Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă.

25
(reînnoit 08:10 22.06.2021)
Invitații emisiunii matinale de astăzi sunt: istoricul Victor Stepaniuc, generalul Victor Gaiciuc, pictorița Galina Vieru și rectorul Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, profesorul Emil Ceban, doctor habilitat în științe medicale.

În fiecare an, în data de 22 iunie, în Rusia se comemorează Ziua Memoriei și a Durerii, marcând momentul din 1941 când Germania hitleristă a invadat URSS și a început un război care a dus la moartea a 27 de milioane de cetățeni ai URSS. De ce se încearcă în ultimii 10- 15 ani să se uite anumite date din istorie discutăm cu istoricul Victor Stepaniuc și cu generalul Victor Gaiciuc. Albastrul meu etern- o expoziție marca Galina Vieru se va deschide astăzi la ora 15.00. Detalii ne oferă autoarea, pictorița Galina Vieru.   ADMITEREA 2021. Ce oportunităţi oferă tinerilor care își doresc să facă studii de calitate la USMF Nicolae Testemițanu ne spune rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, profesorul Emil Ceban, doctor habilitat în științe medicale.

25


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

0
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...