Cum se votează la Ambasada Republicii Moldova de la București

Mai mulți moldoveni aflați în România nu au putut vota: Iată de ce

565
Concetățenii noștri aflați în România au scris pe rețelele de socializare că foarte multe persoane nu au putut vota în cadrul alegerilor parlamentare din Moldova. Motivul este unul banal.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Un concetățean de-al nostru a scris pe Facebook că mulți moldoveni care au venit să voteze la secția de votare deschisă în cadrul Ambasadei țării noastre la București nu au putut face acest lucru. Motivul este unul banal – aveau actele de identitate expirate.

”Fiecare a 3-a persoană care vine nu poate vota, având doar buletin sau Pașaportul expirat”, a scris el menționând că aceasta era situația la ora 14:00.

Un alt internaut a scris în comentarii că zeci de persoane nu au putut vota și la Craiova, din același motiv.

Amintim că, anterior, avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a sesizat Curtea Constituțională, solicită autorităților să le permită cetăţenilor din străinătate să voteze nu doar cu paşaportul, dar şi cu buletinul de identitate, inclusiv cu un paşaport expirat.

Înalta Curte a respins sesizarea, explicând că ”măsura contestată nu instituie un tratament diferențiat disproporționat, că aceasta nu afectează esența dreptului la vot și că legislatorul a acționat în interiorul marjei sale de manevră pe care o permite Constituția. Așadar, prezenta sesizare este nefondată”.

Totodată, în decizia CC se menționează că termenul de valabilitate al pașapoartelor este de 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta necesară pentru exercitarea dreptului de a alege [articolul 2 alin. (11) din Legea nr. 273 din 9 noiembrie 1994]. Alegerile parlamentare sau prezidențiale au loc, de regulă, o dată la patru ani. În acest sens, ele sunt previzibile. Perioada dintre scrutine este suficient de mare pentru a le permite cetățenilor care vor să voteze să solicite eliberarea unui pașaport valabil. Ei își pot rezolva din timp problemele legate de valabilitatea pașapoartelor lor, chiar fără a fi nevoie să se deplaseze în țară.

De menționat că cetățenii moldoveni care se află în țară și au buletinul expirat au posibilitatea să participe la scrutin. Pentru aceasta ei vor trebui să meargă la Agenția Servicii Publice (ASP).

Instituția a anunțat că, pe 24 februarie, în ziua alegerilor parlamentare, ASP va activa conform unui program special de muncă. Vor fi deschise toate subdiviziunile responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv în cadrul centrelor multifuncționale. În intervalul orar 7:00 – 21:00, angajații ASP vor elibera buletine de identitate provizorii și vor asigura înmânarea actelor de identitate necesare pentru participarea la scrutinul electoral.

565
Tagurile:
24 februarie, Romania, Bucuresti, alegeri parlamentare
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
Tematic
Vom avea o guvernare de coaliţie sau alegeri anticipate? Ce va fi după scrutinul de astăzi
Prezența la vot la ora 15:00


Загрузка...