Tabără de odihnă

Activitatea taberelor de odihnă pe timp de vară - Nu toate vor activa

69
Vacanța elevilor a început, iar multe tabere de odihnă pentru copii au anunțat că își redeschid ușile pentru cei dornici de a petrece timpul frumos și distractiv. Totuși, cele mai multe instituții de acest gen vor funcționa doar cu sejur de zi.

CHIȘINĂU, 4 iunie - Sputnik. Numărul cazurilor de infectare cu COIVD-19 este tot mai mic, iar autoritățile au anunțat că în acest an taberele de odihnă pentru copii își vor redeschide ușile, după ce în 2020 nu au activat din cauza pandemiei.

Totuși, administratorii taberelor spun că vor primi copii doar cu sejur de zi. În aceste condiții, până acum au anunțat că vor activa doar taberele de odihnă din suburbia Chișinăului. Șeful Direcției municipale Educație, Andrei Păvăloi, a declarat pentru Sputnik Moldova că peste o mie de copii rămași fără îngrijire părintească se vor odihni gratuit în această vară în taberele de odihnă organizate de Primărie.

"Deși taberele de odihnă activează cu sejur de zi, totuși în jur de o mie de copii vor avea parte de un sejur complet la tabăra de odihnă "Poienița veselă" din Dănceni. Tabăra va fi organizată pe parcursul întregii veri, în șapte ture, a câte 159 de copii. Ei vor fi implicați în diverse activități și programe educative și creative", a spus Andrei Păvăloi.

Viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a precizat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" că în cazul frecventării taberelor de vară nu se va solicita testul la COVID, însă certificatul medical care confirmă că elevul poate frecventa activitățile în grup va fi obligatoriu.

"Ministerul Educației a permis organizarea taberelor cu sejur de zi în instituții educaționale, cu o durată de 7-8 ore. În acest sens, 12 instituții și-au prezentat acordul pentru a desfășura toate activitățile. Vom avea tabere cu profil sportiv, vocaționale, de artă, tabere tematice și altele. În funcție de profil, unele tabere vor avea un program restrâns de patru ore", a precizat viceprimarul municipiului Chișinău.

Administratorii taberelor de odihnă trebuie să țină cont de respectarea cu strictețe a măsurile de protecție împotriva coronavirusului. 

"Vor fi stabilite reguli de minimalizare a riscurilor: filtrul matinal, supravegherea permanentă a copiilor, discuții cu părinții. Grupele vor fi cu un număr de până la 15 copii și nu se vor intersecta în activități comune cu altele. Regulile de purtare a măștii de protecție în spațiile comune vor rămâne în vigoare, atât pentru copii, cât și pentru profesori", a subliniat Cutasevici.

Am încercat să aflăm dacă taberele de odihnă din alte raioane ale țării vor activa în acest an măcar și cu program modificat, însă reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nu ne-au putut oferi aceste informații. Am verificat și paginile web ale taberelor de odihnă din mai multe localități, dar se pare că din 2019 administratorii lor nu au mai plasat niciun anunț. 

Regulamentul aprobat de Ministerul Educației în data de 25 mai 2021 cu privire la modul în care pot activa taberele de odihnă din țară:

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

69
Tagurile:
tabără pentru copii, tabără de odihnă, tabără de vară, tabără
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate
Tabără de imigranți din Grecia, plasată în carantină
Микрофон в студии радио Sputnik

Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

40
Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost fondată în anul 1992, iar în prezent aici își fac studiile aproximativ 5 mii de studenți, atât din țară, cât și de peste hotare.
Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul pentru Strategia Academică și Programe de Studii, doctorul în drept, conferențiarul universitar Alexandru Cauia a precizat că instituția de învățământ superior pregătește juriști, ingineri, economiști, jurnaliști și designeri. Universitatea are săli de studii moderne, laboratoare și echipamente performante pentru procesul didactic.

"Universitatea noastră este originală prin atitudinea pe care o avem față de fiecare student. Dezvoltăm la ei abilități nu doar profesionale, dar și calități care i-ar ajuta după absolvire. Suntem cu brațele deschise către toți candidații", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexandru Cauia.

ULIM este un centru-model educațional, cultural de anvergură europeană, cu biblioteci ultramoderne, săli cu computere și aparataj performant. Oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat) și formele de pregătire universitară.

"Avem 18 specialități autorizate la licență, și 22de  programe pentru ciclul de masterat. Circa 3200 de studenți își fac studiile la licență în prezent. Din totalul numărului de studenți, peste 1500 sunt de peste hotare", a subliniat conferențiarul universitar.

Taxele de studii în cadrul ULIM variază între 3500 și 10 mii de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
ULIM, studii, universitate
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...
Victoria Melnic

Studii în domeniul artelor: Oferte educaționale la AMTAP

37
Ce oportunităţi au tinerii are își doresc să facă studii de calitate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, am aflat de la recotrul prestigioasei instituții Victoria Melnic.
Studii în domeniul artelor: Oferte educaționale la AMTAP

Instituția de învățământ superior le propune viitorilor candidați la studii trei facultăți: Facultatea Artă Vocală Muzicală; Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia; Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design.

"Facultatea Artă Muzicală – aici pregătim muzicieni absolut pentru toate domeniile de muzică, toate instrumentele, canto dirijat, compoziție, muzicologie – ce ține de muzica academică. De asemenea, avem specialități care pregătesc viitori muzicieni care vor activa în domeniul muzicii populare și interpreți la toate instrumentele și vocaliști, cântăreți și cercetători etnomuzicologi. Altă facultate este Arte Plastice, Decorative și Design, unde pregătim viitori pictori, sculptori, graficieni, tapiseri, ceramiști, designeri de interior și designeri vestimentari. A treia facultate este Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia. Aici avem profilul artă teatrală unde pregătim actori, regizori, teatrologi, manageri din domeniul teatrului, coregrafi și specialiști în pedagogia dansului", a declarat rectorul Victoria Melnic.

Potrivit ei, în acest an instituția își dorește să găzduiască un număr impunător de studenți. Însă persistă teama că efectele pandemiei ar putea influența dorința tinerilor de a-și continua studiile în domeniul artei și culturii.

"Oamenii de artă au avut de suferit foarte mult în această perioadî, iar tinerii care doresc să activeze în domeniu ar putea fi speriați de acest lucru. Cu toate acestea, este de înțeles faptul că arta și cultura reprezintă acel remediu care ne va ajuta să depășim această stare, este ceea ce definește omul ca ființă umană", a precizat Victoria Melnic.

Academia dispune de săli de studii spațioase și de tehnică necesară pentru desfășurarea procesului didactic și este orientată spre educarea unor personalități artistice. Rezultatul final al procesului didactic este apreciat de specialiștii şi de public. Examenele la disciplinele de specialitate sunt în formă de concerte, spectacole și expoziţii.

În 2021, instituția aniversează 81 ani de la fondare fiind una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova şi singura instituţie de stat în domeniul învăţământului artistic superior din țară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
studii, artă
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...

Un ciclon puternic inundă Crimeea: Foto, video