Examen

Absolvenții clasei a XII-a credeau vor scăpa de BAC: Cât de pregătiți sunt

522
(reînnoit 09:57 20.05.2021)
Mulți absolvenți ai clasei a XII-a credeau că vor scăpa de examenele de bacalaureat din cauza pandemiei de COVID-19, dar autoritățile responsabile au anunțat că trebuie, totuși, să susțină probele.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Au mai rămas două săptămâni până când elevii clasei a XII-a vor susține primul examen important din viața lor - BAC-ul. Lia Musteață din Chișinău, care este absolventă, a povestit pentru Sputnik Moldova despre pregătirile pentru examenul de maturitate.

"Orele în clasa a XII-a s-au desfășurat mai mult online și procesul a fost destul de complicat, dar profesorii au făcut tot posibilul să ne ofere cunoștințele necesare ca să facem față la examenul de bacalaureat. Mulți dintre colegii mei, evident, sperau că vom fi scutiți de acest test, la fel cum s-a întâmplat anul trecut, din cauza pandemiei de COVID-19, iar vestea că va trebui totuși să-l susținem, dacă ne dorim să ne continuăm studiile la facultate, a venit ca un trăsnet pentru ei", a povestit Lia Musteață. 

Primele moții, absolvenții le-au trăit în aceste zile la pretestări. Tânăra susține că exercițiile au fost destul de complicate, dar nu imposibil de a fi rezolvate. 

"Cu siguranță mi-am făcut griji, dar sper că m-am descurcat bine și voi obține rezultate bune. Profesorii ne încurajează și ne-au anunțat că la examenul de BAC ar putea fi mai simplu. Asta pentru că se așteaptă ca unele cerințe să fie excluse din teste. Până atunci, mai avem un pic de timp pentru a recapitula tot ce am învățat și sper să facem față", a precizat Lia.

Lia Musteață, absolventă clasa a XII-a
© Photo : Arhivă personală / Lia Musteață
Lia Musteață, absolventă clasa a XII-a

Lia Musteață este de părere că orice absolvent de liceu trebuie să susțină bacalaureatul. Tânăra are și argumente în acest sens:

"Prin acest examen, în primul rând, îți evaluezi nivelul tău de cunoștințe. Deși am trecut prin orele online și însușirea temelor a fost mai grea, totuși e bine să ne autocunoaștem, să ne revedem bagajul de informații acumulate pe parcursul ultimilor 12 ani ca să știm la ce facultate putem aspira mai departe. Am o frică pentru acest examen, căci este o experiență nouă, dar, în același timp, am speranța că-l voi susține cu rezultate bune", zice absolventa. 

Lia intenționează să-ți continuă studiile la o universitate din țară, fiindcă își dorește un viitor mai bun acasă.

Examenele de bacalaureat vor fi organizate în perioada 4-22 iunie. Din cei 16 773 de candidați, 11 094 vin din licee teoretice, 5 121 de la centrele de excelență, 203 sunt din universități, iar 355 - externat. În acest an, la cererea candidaților, urmează a fi acordată nota 10 din oficiu la limba străină pentru 1 298 de elevi. Reprezentanții Ministerului Educației precizează că elevii vor susține examenul în centrele de bacalaureat, dotate cu monitorizare video, numărul cărora a fost majorat față de anul precedent de la 88 la 93.

În același timp, vor fi luate mai multe măsuri de protecție împotriva coronaviruslui. Astfel, numărul de elevi într-o sală nu va fi mai mare decât capacitatea acesteia, iar fiecare elev va ocupa un loc în bancă la o distanță de nu mai puțin de 1 metru față de ceilalți. În fiecare instituție de învățământ va fi asigurată termometria, dezinfectarea şi curăţarea spaţiilor, sălilor de clasă, băncilor, scaunelor, aerisirea sălilor de clasă atât înainte, cât și după finalizarea probelor. Totodată, la intrarea în instituția de învățământ și la intrarea în sălile de clasă va fi plasat dezinfectant. Purtarea măştilor de protecţie este obligatorie pentru toți participanții la evaluările naționale.

De asemenea, în cazul în care se va atesta o situație epidemiologică gravă și numărul de cazuri COVID-19 va fi în creștere, desfășurarea examenului național de bacalaureat ar putea fi amânată cu 10-20 de zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

522
Tagurile:
comisia de bacalaureat, examen de bacalaureat, bacalaureat, BAC
Tematic
Câți elevi vor primi nota 10 din oficiu la BAC: Reguli noi la examen
Absolvenții claselor a XII-a, bulversați: Ba susțin BAC-ul, ba sunt scutiți
Микрофон в студии радио Sputnik

Participă la activități inedite la o tabără de vară pentru tineri - detalii

37
(reînnoit 21:14 12.06.2021)
Tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție” invită persoanele cele mai active, ambițioase și dornice să cunoască despre revendicarea drepturilor omului și accesul la justiție.
Participă la activități ineditie la o tabără de vară pentru tineri - detalii

În perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Formularul de participare poate fi completat până în data de 15 iunie curent. Activitatea se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție” și este implementată de PNUD Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
drepturi, Justiție, tabără, activități, tineri
Tematic
Ambasada Rusiei în Moldova a organizat tradiționala tabără de caritate


Загрузка...
Viorel Bostan

Admiterea 2021: Oferte educaționale noi la UTM

54
(reînnoit 16:42 12.06.2021)
Universitatea Tehnică a Moldovei vine cu o paletă bogată de oferte educaționale. Ce le propune în noul an de studii instituția de învățământ superior viitorilor studenți aflați de la rectorul UTM, Viorel Bostan.
Admiterea 2021: Oferte educaționale noi la UTM

Tinerii pasionați de domenii dinamice, creative și inovative precum este ingineria, tehnologiile informaționale sau arhitectura au șansa de a-și desfășura activitatea în această sferă, urmându-și studiile la una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din țară – Universitatea Tehnică a Moldovei.

Instituția propune o gamă largă de oferte educaționale pentru posibilii candidați la studii și oferă peste 60 de specialități în cadrul celor 9 facultăți: Facultatea Electronică și Telecomunicații, Facultatea Energetică și Inginerie Electrică, Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi, Facultatea Urbanism şi Arhitectură, Facultatea Construcții, Geodezie şi Cadastru, Facultatea Inginerie Economică şi Business, Facultatea Textile și Poligrafie

Mai mult, în noul an de studii UTM vine cu noi surprize pentru viitorii studenți.

"Reieșind și din evenimentele pe care le-am trăit în ultima perioadă, anul acesta ne-am axat pe specialități noi la master – Ingineria Software, programe noi în domeniul energeticii. De asemenea, avem un program nou la licență – arhitectura peisageră. În urma analizei cererii pe piața muncii și din discuțiile purtate cu angajatorii, am constatat că există un deficit de specialiști anume în acest domeniu", a precizat rectorul UTM.

Mai mult, Viorel Bostan a menționat că după absolvirea instituției studenții își pot găsi cu ușurință un loc de muncă. Începând cu anul III-IV de studii, tinerii deja muncesc conform specialității, reușind să combine armonios teoria cu practica.

"Acestea sunt profesiile viitorului  și necesită o abordare specială. Este important ca tânărul să înțeleagă că are nevoie de experiență și răbdare, iar vârful profesional al succesului va putea fi dobândit chiar și peste zece ani", a conchis interlocutorul.

În mediu, un contract de studii pentru ciclul de studii universitare de licență la UTM, cu frecvență la zi, variază între 9 și 10 mii de lei.

Amintim că, potrivit unui raport publicat de Webometrics în data de 28 ianuarie 2020, Universitatea Tehnică a Moldovei este lider printre instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. UTM se situează pe primul loc în rândul instituțiilor de învățământ superior din țara noastră, pe locul 154 în rândul celor din Europa Centrală și de Est, pe locul 838 în rândul celor din întreaga Europă şi pe locul 2960 în lume.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
2021, UTM
Tematic
Cele mai bune universități din lume: UTM, lider în Moldova


Загрузка...

Italia: Bărbat acuzat în legătură cu morții din camionul descoperit la Essex