Examen

Absolvenții claselor a XII-a, bulversați: Ba susțin BAC-ul, ba sunt scutiți

1255
(reînnoit 15:02 29.04.2021)
Examenele de bacalaureat din acest an nu mai pot fi anulate pentru că proiectul de lege nu a fost votat de Parlament, iar Legislativul este dizolvat. Reprezentanții Ministerului Educației susțin că, de fapt, erau pregătiți pentru organizarea BAC-ului.

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Examenele de bacalaureat din acest an nu mai pot fi anulate. Deși un proiect de lege cu privire la anularea examenelor a fost înregistrat, el nu a fost votat în Parlament și nici nu mai poate fi aprobat de către aleșii poporului, întrucât Legislativul din actuala legislatură a fost dizolvat în data de 28 aprilie de președintele țării

Secretarul de stat de la Ministerul Educației, Natalia Grîu, a precizat pentru Sputnik Moldova că deși nu era clar dacă vor fi sau nu organizate aceste examene, totuși absolvenții claselor a XII-a au continuat pregătirile pentru BAC.

"Ministerul Educației a realizat toate acțiunile necesare în vederea organizării examenelor de bacalaureat la nivel național ținând cont de contextul pandemic în care ne aflăm. Astfel, s-au luat mai multe măsuri pentru a asigura inclusiv obiectivitatea procesului de evaluare, cât și a asigura sănătatea elevilor și cadrelor didactice implicate. Prin urmare, s-a decis extinderea numărului centrelor de bacalaureat, precum și extinderea centrelor de evaluare, în așa fel să evităm aglomerările și pentru a asigura o bună desfășurare a acestor probe. Nu ne-am gândit foarte mult la soluția Parlamentului în legătură cu anularea examenelor. Pe durata acestui an de studii, am pregătit organizarea bacalaureatului conform orarului de activitate pe care îl avem", a declarat Natalia Grîu, secretar de stat la Ministerul Educației. 

Natalia Grîu a precizat că ministrul Educației nu ar putea decide de unul singur anularea examenelor de bacalaureat și nici nu s-a pus în discuție această idee. 

"Bacalaureatul se organizează în conformitate cu prevederile Codului Educației, iar Codul Educației este lege și o lege nu poate fi modificată decât prin decizia Parlamentului", a mai spus Natalia Grîu. 

Sesiunea de bacalaureat este programată pentru perioada 4 – 22 iunie 2021. În data de 23 aprilie, fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au propus anularea examenelor de bacalaureat din acest an. Ei au înaintat o inițiativă legislativă în acest sens și au motivat că s-a decis elaborarea ei ținând cont de riscul de infectare în masă a elevilor și pedagogilor. Un alt motiv invocat de PSRM pentru anularea examenelor de BAC ar fi faptul că o bună parte a orelor în acest an s-au desfășurat online. 

Parlamentarii au propus ca să fie aplicată practica din anul trecut, astfel încât notele de absolvire a liceului să fie calculate în baza mediei pentru ultimii trei ani de studii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1255
Tagurile:
BAC, Examen, Examene
Tematic
Examenele de bacalaureat ar putea fi anulate în acest an - detalii
Atenție: Precizări importante despre examenul de bacalaureat
Микрофон в студии радио Sputnik

Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

43
Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost fondată în anul 1992, iar în prezent aici își fac studiile aproximativ 5 mii de studenți, atât din țară, cât și de peste hotare.
Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul pentru Strategia Academică și Programe de Studii, doctorul în drept, conferențiarul universitar Alexandru Cauia a precizat că instituția de învățământ superior pregătește juriști, ingineri, economiști, jurnaliști și designeri. Universitatea are săli de studii moderne, laboratoare și echipamente performante pentru procesul didactic.

"Universitatea noastră este originală prin atitudinea pe care o avem față de fiecare student. Dezvoltăm la ei abilități nu doar profesionale, dar și calități care i-ar ajuta după absolvire. Suntem cu brațele deschise către toți candidații", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexandru Cauia.

ULIM este un centru-model educațional, cultural de anvergură europeană, cu biblioteci ultramoderne, săli cu computere și aparataj performant. Oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat) și formele de pregătire universitară.

"Avem 18 specialități autorizate la licență, și 22de  programe pentru ciclul de masterat. Circa 3200 de studenți își fac studiile la licență în prezent. Din totalul numărului de studenți, peste 1500 sunt de peste hotare", a subliniat conferențiarul universitar.

Taxele de studii în cadrul ULIM variază între 3500 și 10 mii de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
ULIM, studii, universitate
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...
Victoria Melnic

Studii în domeniul artelor: Oferte educaționale la AMTAP

39
Ce oportunităţi au tinerii are își doresc să facă studii de calitate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, am aflat de la recotrul prestigioasei instituții Victoria Melnic.
Studii în domeniul artelor: Oferte educaționale la AMTAP

Instituția de învățământ superior le propune viitorilor candidați la studii trei facultăți: Facultatea Artă Vocală Muzicală; Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia; Facultatea Arte Plastice, Decorative și Design.

"Facultatea Artă Muzicală – aici pregătim muzicieni absolut pentru toate domeniile de muzică, toate instrumentele, canto dirijat, compoziție, muzicologie – ce ține de muzica academică. De asemenea, avem specialități care pregătesc viitori muzicieni care vor activa în domeniul muzicii populare și interpreți la toate instrumentele și vocaliști, cântăreți și cercetători etnomuzicologi. Altă facultate este Arte Plastice, Decorative și Design, unde pregătim viitori pictori, sculptori, graficieni, tapiseri, ceramiști, designeri de interior și designeri vestimentari. A treia facultate este Facultatea Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia. Aici avem profilul artă teatrală unde pregătim actori, regizori, teatrologi, manageri din domeniul teatrului, coregrafi și specialiști în pedagogia dansului", a declarat rectorul Victoria Melnic.

Potrivit ei, în acest an instituția își dorește să găzduiască un număr impunător de studenți. Însă persistă teama că efectele pandemiei ar putea influența dorința tinerilor de a-și continua studiile în domeniul artei și culturii.

"Oamenii de artă au avut de suferit foarte mult în această perioadî, iar tinerii care doresc să activeze în domeniu ar putea fi speriați de acest lucru. Cu toate acestea, este de înțeles faptul că arta și cultura reprezintă acel remediu care ne va ajuta să depășim această stare, este ceea ce definește omul ca ființă umană", a precizat Victoria Melnic.

Academia dispune de săli de studii spațioase și de tehnică necesară pentru desfășurarea procesului didactic și este orientată spre educarea unor personalități artistice. Rezultatul final al procesului didactic este apreciat de specialiștii şi de public. Examenele la disciplinele de specialitate sunt în formă de concerte, spectacole și expoziţii.

În 2021, instituția aniversează 81 ani de la fondare fiind una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova şi singura instituţie de stat în domeniul învăţământului artistic superior din țară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
studii, artă
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta